HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Gasolkylskåp bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Sunwind Ventus Topkontroll 85L
Bäst-i-test 2024

Gasolkylskåp bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Sunwind Ventus Topkontroll 85L

  Sunwind Ventus Topkontroll 85L
 • Volym kyl: 85 liter
 • Volym frys: 10 liter
 • Gasolförbrukning: 14 g/t
 • Superpopulär modell med toppkontroll
 • Tänd gasolkylskåpet utan att ligga på knäna (Batteritändning)
 • Termostatreglerat
 • Passar under köksbänken
 • Höjd: 82 cm
 • Bredd: 52 cm
 • Längd: 60 cm
Nackdelar:
 • Designen lämnar mer att önska

i samarbete med PriceRunner

 

2. Sunwind Ventus 45L

  Sunwind Ventus 45L
 • Nettovolym kyl: 128 liter
 • Nettovolym frys: 45 liter
 • Driftsäker
 • Batteritändning
 • Med belysning
 • Frysbox med hög kapacitet
 • Termostatreglerat
 • Vikt: 75 kg
 • Höjd: 148 cm
 • Bredd: 60 cm
 • Djup: 65 cm

i samarbete med PriceRunner

 

3. Gasolkylskåp Ventus 60L

  Gasolkylskåp Ventus 60L
 • Perfekt minikylskåp som rymmer 60 liter
 • Gasolförbrukning: 14 g/t
 • Passar förträffligt till stugor med litet utrymme
 • Hög driftsäkerhet med superb kvalitet
 • Dörren kan hängas om
 • Stilren design
 • Väger 22 kg
Det finns inga erbjudanden för tillfället

i samarbete med PriceRunner

Innehåll [ visa ]

Gasolkylskåp — Bäst-i-test (2024)

Är du på jakt efter ett gasolkylskåp har du hittat rätt. På grund av att du slipper elektricitet lämpar sig denna kylskåpsvariant till husvagn, båten, fritidshus, gästhus och attefallshus. Genom den batteridrivna innerbeslysningen ser du alla varor trots att det alltså drivs av gasol. Dessutom rymmer gasolkylskåp upp till 250 liter, vilket är perfekt för en hel familj under en längre tids semester. Däremot är det 100 liters-storleken som säljs bäst.

Oavsett om du behöver en liten eller stor modell har vi det du letar efter. Baserat på att utbudet blir allt större har vi förenklat ditt val genom att ranka de bästa varianterna i en bäst-i-test lista. Dessutom har vi skrivit en komplett köpguide över vad du ska tänka på innan du köper ett gasolkylskåp. Börja med att lära dig mer om ämnet nedan, för att därefter sondera i topplistan.

Tips: Säkerställ att det finns en luftspalt bakom skåpet där brännaren är placerad.

gasolkylskåp bäst i test

Så väljer du gasolkylskåp

Innan du köper ett gasolkylskåp är det ytterst viktigt att du har koll på några saker. För det första måste du veta att gasolförbrukningen skiftar från modell till modell. Därmed också dina utgifter på lång sikt. För det andra ska du välja rätt storlek – inte för litet och inte för stort. Förutom nämnda faktorer ska du tänka på följande innan du genomför din beställning.

1. Gasolförbrukning

Du vill inte ha ett gasolkylskåp med hög gasolförbränning då det är ofördelaktigt ur en ekonomisk synvinkel. Tvärtom ska gasolförbrukningen vara så låg som möjligt, företrädesvis max 30 gram/timme. Därför ska du hålla ett getöga på denna faktorn lite extra så du inte spenderar mer pengar än du behöver.

2. Utrymme

Vi rekommenderar att välja ett gasolkylskåp vars kapacitet inte understiger 60 liter. Orsaken är att allt under denna gräns är för litet för mer än en person. Således är det mycket bättre om du från början köper en större variant så du har mer plats och kan ha framförhållning för planerade maträtter.

3. Pris

Ett gasolkylskåp kostar mellan 3 000 – 15 000 kr och priset bestäms primärt av storlek och gasolförbrukning. Tänk på att välja en låg gasolförbrukning, då du tjänar pengar på lång sikt, istället för en billigare modell som kostar skjortan av gasolen som går åt.

4. Justerbar temperatur

Temperaturen i kylskåpet måste vara justerbar för att kunna anpassas efter dina behov. Till exempel behöver grönsaker en lägre temperatur än kött, och kan du inte justera detta kommer inte matvarorna hålla lika länge. Därjämte kan du kontrollera temperaturen i frysfacket om du väljer en sådan modell.

5. Frysfack

gasolkylskåp med frysfack

Vill du ha möjligheten att frysa in varor ska du absolut fundera över om ett gasolkylskåp med frysfack passar dig bäst. Frys in kött, fågel eller fisk och planera maträtter veckor i förtid. Dock ska du vara medveten om att priset drastiskt skjuter i höjden så fort du väljer till ett frysfack. Därför ska du noggrant fundera om du verkligen behöver det.

6. Tillverkare

Genom att välja rätt tillverkare får du alltid bäst tekniska komponenter, lägst kostnad samt garanti. Exempel på de bästa varumärkena för gasolkylskåp är Dometic och Sunwind, väljer du något av dessa får du per definition excellent kvalitet.

7. Gasvarnare

För att vara på den säkra sidan rekommenderar vi att köpa en gasvarnare. Det är en produkt som varnar dig om gas skulle läcka ut i rummet. På grund av att gasol är luktfri så är detta ett måste för att upptäcka läckage. Däremot kan du tillsätta ett luktämne som kallas etylmerkaptan för att lukten ska tydliggöras, men det är inget vi rekommenderar.

Obs: För att öka säkerheten och tryggheten bör du installera ett kolmonoxidlarm och montera det så nära golvet det går – detta är extremt viktigt.

Gasolkylskåp till husbil

gasolkylskåp husbil

När du ska välja ett gasolkylskåp till husbil är det främst volymen du ska ha i beaktande. Börja med att fundera på hur många ni vanligtvis är på husbilssemestern och hur mycket ni tenderar att kyla och frysa ner. Därefter kan du avläsa hur stor volym ni behöver beroende på antalet personer. Dock måste du som sagt hålla en bra balans mellan storleken och kostnaden, d.v.s. välj hellre än större och billigare modell än en mindre och dyrare.

Vidare finns det möjlighet att ansluta till el på campingplatser, varför du också ska fundera över att välja en hybridlösning för både el och gas. På så sätt kan du hålla maten fräschare längre utan att gasolkostnaderna blir för höga.

Volym Antal personer
50-65 liter 1-2 personer
100 liter 3-4 personer
150 liter 4-7 personer

Gasolkylskåp med el

Tänk på att majoriteten av gasolkylskåp går att drivas med elektricitet precis som ett vanligt kylskåp. Trots att gasol är energisnålt, kan du alltså varva mellan el och gasol om du vill, men då måste du givetvis ha ett eluttag i nära anslutning.

Fördelar med gasolkylskåp

 • Gasol är billigt – Ett gasoldrivet kylskåp är väldigt mycket billigare i längden än ett eldrivet. Dessutom består gasolen i Sverige av hela 95% propan vilket gör det ännu billigare.
 • Lång livslängd – De flesta gasolkylskåp kan utan problem användas i tiotals år utan att underhåll krävs. Därmed är de en av få vitvaror som har en enormt lång livslängd.
 • Smidigt – Perfekt för dig som har en liten stuga eller husbil och snabbt behöver köpa ett billigare kylskåp som enkelt kan kylas ner. Därtill är det lätt att flytta runt.
 • Tysta – I dagens läge är de flesta gasolkylskåp i princip ljudlösa. Med andra ord hör du inte ens suset på natten vilket är otroligt skönt.
 • Hållbart material – Tack vare att de är tillverkade i freonfria material påverkar de inte miljön negativt. Således kan du köpa det med gott samvete.

Nackdelar med gasolkylskåp

Trots många fördelar finns det också vissa nackdelar att ta hänsyn till. Här är en lista över de viktigaste nackdelarna du bör känna till innan ditt köp:

 • Priset: En av de främsta nackdelarna med gasolkylskåp är priset. De är vanligtvis dyrare än elektriska kylskåp och det kan vara svårt att hitta en billig variant med justerbar temperatur, frysfack och alla andra viktiga faktorer.
 • Komplicerad installation: Installationen är inte sällan komplicerad och kräver ofta professionell hjälp för att få det att fungera rätt. Speciellt om du är nervös att hantera gas i allmänhet – något som kan vara läskigt om man inte vet hur man ska hantera det.
 • Kostsamma reparationer: Reparationer av gasolkylskåp kan vara kostsamma och det är viktigt att se till att man är förebredd på att detta kan komma att ske.

Typer av gasolkylskåp

Stationära

Dessa är större och mer permanenta kylskåp, designade för att vara placerade på en fast plats. Således är de lämpliga att använda i bostäder. Tvivelsutan är de stationära modellerna mest populära.

Mobila

Dessa är mindre och mer portabla, designade för att enkelt kunna flyttas runt. De är framförallt lämpliga för husbilar och husvagnar eller för användning på olika platser.

Väggmonterade

De väggmonterade är i regel mindre och är avsedda för att monteras på en vägg. Orsaken är att de inte ska uppta golvyta i exempelvis ett trångbott kök. Därför är de optimala för dig med begränsad golvyta.

Jämförelse mellan gasolkylskåp och vanliga kylskåp

Egenskap Gasolkylskåp Vanligt Kylskåp
Strömförsörjning Gas El
Pris Dyrare Billigare
Installation Kräver en gasanslutning Kräver endast en elkontakt
Driftsäkerhet Kan stängas av vid gasbrist Kräver en fungerande elanslutning
Förmåga att hålla maten kall Utmärkt Utmärkt
Funktion vid strömavbrott Fortfarande fungerar vid strömavbrott Stängs av vid strömavbrott

Baserat på ovanstående jämförelsetabell kan du tydligt se att om du är i behov av en driftsäker lösning och är beredd att betala extra för det, är ett gasolkylskåp ett förträffligt bra val. Men om du föredrar en enklare och billigare lösning, rekommenderar vi istället ett traditionellt kylskåp.

Vanliga frågor och svar om gasolkylskåp

Vad är ett gasolkylskåp?

Det är en form av kylskåp som använder gas som strömförsörjning istället för el. Det är den grundläggande avvikelsen från traditionella kylskåp.

Varför ska jag välja ett kylskåp som drivs av gasol?

Det är en driftsäker lösning eftersom de fortfarande fungerar vid strömavbrott. Därtill är de portabla vilket gör att de lämpar sig utmärkt för husbilen eller husvagnen.

Hur installerar jag ett gasolkylskåp?

Du behöver en gasanslutning för att installera ett gasolkylskåp. Det är rekommenderat att du använder professionell hjälp för installationen om du inte gjort det tidigare. Vidare ska du säkerställa att varmluften från kylskåpet inte hindras av skåp eller något annat ovanför skåpet. Slutligen rekommenderas det att skåpet har fötter för att förbättra luftåtkomsten.

Är de dyrare än vanliga kylskåp?

Ja, de är oftast dyrare än vanliga kylskåp på grund av att de t.ex. fortfarande fungerar trots strömavbrott.

Behöver jag oroa mig för säkerheten när jag använder ett gasolkylskåp?

De är säkra att använda förutsatt att de är korrekt installerade. Är du osäker på att göra det själv, t.ex. att säkerställa luftspalten bakom skåpet där brännaren är placerad, så ska du kontakta professionell hjälp.

Slutord om viktiga säkerhetsföreskrifter

Det är exceptionellt viktigt att följa viktiga säkerhetsföreskrifter vid hantering av gasolkylskåp. För att minimera riskerna bör du aldrig placera varma objekt inuti skåpet. Dessutom bör du undvika att förvara farliga eller explosiva material i kylskåpet – det hoppas vi är en självklarhet. Vidare, för att minimera risken för brand, bör du hålla skåpet på ett säker avstånd från brännbara material.

Avslutningsvis får du absolut inte glömma att säkerställa att det finns tillräckligt med utrymme runt skåpet för att möjliggöra en effektiv ventilation av sval luft. Därtill måste du – för att undvika överhettning eller annan teknisk fel – se till att det finns tillräckligt med fri yta runt, under och över skåpet för en effektiv luftcirkulation.

Vi hoppas att du lärt dig allt du behöver veta, men har du fortfarande frågor ska du kontakta oss, för det är bättre att vara 100% säker än att sväva i ovisshet när det kommer till hantering av farliga gaser.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.