HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Induktionsplatta bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Dubbel induktionsplatta
Bäst-i-test 2024

Induktionsplatta bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Dubbel induktionsplatta

Dubbel induktionsplatta
 • 3500 watt
 • Otroligt snabb uppvärmning
 • Automatisk gryt-sensor
 • Barnsäker
 • Elegant design
 • Modern touch-display
 • Timer-funktion för varje platta
 • 12 temperaturinställningar
 

2. Induktionsplatta Wilfa Indux

Induktionsplatta Wilfa Indux
 • 1800 watt
 • Lätt att rengöra
 • Auto-off-funktion samt överhettningsskydd
 • Tidsinställning mellan 1-180 minuter
 • Utmärkta omdömen
 • Värms upp otroligt fort och svalnar lika snabbt
 • Utmärkt för utomhusmatlagning
 • Energisnål
 

3. Portabel induktionsplatta 2000 W

Portabel induktionsplatta 2000 W
 • Portabel Induktionshäll
 • Snabb uppvärmning
 • Touch-knappar för exakt reglering
 • Perfekt för båten, husvagnen eller utomhusmiddagar
 • 8 temperaturnivåer
 • 7 förinställda program
 • Barnlås
 • Överhettningsskydd
Innehåll [ visa ]

Bästa induktionsplattan 2024

En induktionsplatta är perfekt för dig som vill laga mat utomhus, i husbilen eller varför inte i ditt eget kök. De är portabla vilket innebär att du kan ta med dem var du vill – allt du behöver är ett eluttag i närheten.

Det finns singel- och dubbelvarianter, d.v.s. induktionsplattor med ett eller två kokkärl. Därutöver har de smidiga funktioner som t.ex. värmelägen, timerfunktion, touchpanel, LED-display samt överhettningsskydd. I denna artikel kommer vi lista de bästa varianterna samt beskriva vad du ska tänka på innan ditt köp. Häng med!

induktionsplatta test

Induktionsplatta – Köpguide – Detta måste du tänka på innan köpet

Innan du köper en induktionsplatta måste du tänka på lite olika saker. Dels är det bra att fundera på hur och var du kommer att använda plattan. Vill du ha en platta som är enkel att ta med sig på resor, eller ska den stå på ett fast ställe i ditt hem? Sedan är det viktigt att titta på huruvida plattan har ett eller två kokkärl. Men det finns mycket mer att tänka på, vilket vi har listat nedan:

Värmelägen

Den första faktorn du ska ha i åtanke är hur många värmelägen induktionsplattan ska ha. Fler värmelägen betyder oftast en större och dyrare platta. Om du inte planerar att laga mer avancerade rätter kommer en platta med färre värmelägen att passa dig bra. Dock har de flesta mellan 5-10 värmelägen mellan 60 °C och 240 °C, vilket innebär att du kan tillaga det mesta som behövs.

Timerfunktion

En induktionsplatta med timerfunktion är alltid praktisk. Med den kan du ställa in hur länge du vill koka, och när tiden är slut slås plattan automatiskt av. Detta är praktiskt om du vill laga mat medan du gör andra saker, eller bara glömmer bort att stänga av plattan.

Många skriver i recensioner att denna funktion är extra bra om du t.ex. befinner dig på en campingplats, och du har glömt maten på i husbilen. Men det är givetvis bra ur många olika säkerhetsaspekter.

Tips: Läs gärna vår artikel om glaskeramikhällar.

Touchpanel

I och med att induktionsplattor ofta har många olika funktioner är det alltid praktiskt med en touchpanel. Då är det lättare att hitta rätt funktioner och knappar, och allt blir mer intuitivt. Men denna funktion ökar givetvis priset på plattan. Men å andra sidan kommer det ge dig mindre huvudbry. Dock är inte alla touchpaneler lika intuitiva, varför vi vill tipsa dig om att besöka en fysisk butik där du personligen kan trycka och känna på hur bra panelen reagerar.

LED-display

En induktionsplatta med LED-display är också praktiskt. Det gör det lättare att följa med hur plattan beter sig, vilka kärl som är igång samt hur varmt det är på varje kärl. På så vis kan du alltså tydligt se när plattan har uppnått rätt temperatur. Dock är inte detta ett måste, och modellerna utan display fungerar också på samma sätt, och är dessutom dyrare. Här är det en fråga om personlig preferens.

Överhettningsskydd

Till slut är det viktigt att induktionsplattan har ett överhettningsskydd. Det är ett skydd som slår igång när plattan blir för varm, och gör att den stängs av automatiskt. Detta skydd är extra viktigt om du har barn i närheten för att förhindra olyckor. Men det är givetvis bra ur alla säkerhetsaspekter, och kommer förhoppningsvis aldrig behövas! Dock – när det behövs – är det ovärderligt. Därför rekommenderar vi dig att aldrig köpa en variant som saknar detta skydd, för det bör verkligen finnas integrerat i samtliga modeller!

Tips: Använd en spisvakt för extra säkerhet i köket!

Storlek – dubbel eller singel

induktionsplatta dubbel

Vill du kunna ha många kastruller och stekpannor igång samtidigt måste du köpa en stor induktionsplatta, eller åtminstone en dubbel. Trots att de flesta modeller i regel har ett eller två kärl, finns det varianter med upp till fyra kärl. Givetvis kostar de större och mer avancerade varianterna också mer, men det är det värt om du planerar att laga större måltider till en familj med flera barn, exempelvis.

Pris

Till slut ska du naturligtvis titta på priset. Som vi har nämnt finns det både billigare och dyrare varianter, och det är beroende på dels hur avancerad plattan ska vara, dels hur många kärl du behöver.

Men det finns alltid bra induktionsplattor i olika prisklasser, och med olika funktioner. Därför är det viktigt att du tittar på dina egna behov och sedan jämför priserna hos de olika tillverkarna. Det finns ingen platta som passar alla, utan det är en fråga om att hitta rätt för just dig och ditt behov.

Glöm inte att köp ett mellanlägg till din induktionsplatta

En annan grej vi vill tipsa om är att köpa ett mellanlägg. Ett mellanlägg är helt enkelt ett mellanlager som du placerar på plattan vilket möjliggör att du kan använda alla dina gamla kastruller och kolstålspannor trots att de inte är framställda för användning på induktion.

Mellanlägg säljs överallt och går att hitta väldigt billigt. Så istället för att köpa nya kastruller, pastagrytor och stekpannor – investera istället i ett mellanlägg!

Dessa material går utmärkt att använda på en induktionsplatta

Vi kan inte understryka tillräckligt hur viktigt det är att du använda rätt material när du lagar mat på din induktionsplatta. Du får absolut inte använda titan, rostfritt stål eller gjutjärn – utan endast följande material:

 • Koppas
 • Glas
 • Aluminium

Dessa material går inte att använda på en induktionsplatta

Har du inte ett mellanlägg så måste du vara medveten att du absolut inte får använda något av nedanstående material på en induktionsplatta. Annars kommer både plattan och kastrullen eller stekpannan gå sönder. Använd endast de ovannämnda!

 • Titan
 • Rostfritt stål
 • Gjutjärn

Nackdelar med induktionsplatta

Nu när du känner till alla fördelar är det hög tid för nackdelarna. Tyvärr har induktionsplattan också sina brister och nedanför listar vi några av de viktigaste:

 • Kostsam: De flesta modellerna är faktiskt ganska kostsamma jämfört med andra alternativ. Detta beror på tekniken som används samt de olika funktioner dessa plattor ofta har. Många tror att det är billigare för att den är portabel och i regel har färre kärl, men så är alltså inte fallet.
 • Kräver speciella kastruller och stekpannor: En av de största nackdelarna med induktionsplattor är att den kräver speciella kastruller och stekpannor. Dessa måste vara i järn eller aluminium, för att induktionen ska kunna fungera. Det innebär att du oftast inte kan använda de kastruller och stekpannor som du redan har hemma. Dessutom är induktionskompatibla kastruller och stekpannor ofta ganska dyrt. OBS: Köper du ett mellanlägg kommer du runt denna nackdel.
 • Kräver el: Detta låter kanske självklart, men denna produkt fungerar bara med el och inte med gas som många andra typer av plattor. Det innebär att du inte kan använda den på platser som saknar eluttag.
 • Risken för att de går sönder är högre än med andra modeller: En induktionsplatta använder en modern, innovativ och följaktligen komplicerad teknik. Följden av detta är att det finns flera delar som kan gå sönder. Du bör därför alltid ha ett serviceavtal för att slippa stora reparationskostnader. Eller åtminstone säkerställa att du har en förmånlig garanti om något oväntat skulle ske.

Fördelar med induktionsplatta

 • Portabel: Den huvudsakliga fördelen med induktionsplattor är att de är portabla och fristående. Du behöver inte installera något i huset, utan kan använda den precis var som helst – allt du behöver är ett eluttag i närheten. Detta gör dem praktiska för dig som vill laga mat i husbilen, på campingplatser eller bara ha en extra platta att laga mat på hemma.
 • Säker: De är också säkrare än t.ex. gasplattor, eftersom det inte finns någon öppen låga. Gasplattor kan också vara svårare att få till rätt temperatur, medan induktionsplattan gör det mycket enklare. Dessutom finns det ofta olika säkerhetsfunktioner integrerade i denna typ av plattor som t.ex. överhettningsskydd och timerfunktioner.
 • Enkla att använda: I och med att induktionsplattor ofta har många olika funktioner samtidigt är det väldigt enkelt att få till den temperatur och den effekt som du vill ha. Touchpanlerna är i regel intuitiva och displayen är lätt att avläsa. På så vis kan i princip vem som helst lära sig använda den.
 • Snabb uppvärmning: Är du en av de personerna som alltid är stressad och känner att snabbmaten lockar? Då kommer induktionsplattan vara den perfekta lösningen för dig! I och med att plattan värmer kastrullen eller stekpannan direkt, så tar det bara några sekunder innan maten börjar koka. Allt du behöver göra är att ställa in värmeläget till det högsta och påbörja matlagningen.
 • Många funktioner: I och med att detta är en av de modernaste tekniska köksinnovationerna på marknaden, kan du räkna med att den har alla tänkbara funktioner. De flesta modeller har som sagt en timerfunktion som gör det möjligt för dig att ställa in hur länge maten ska koka eller steka. På så vis kan du enkelt laga mat med induktionsplattan samtidigt som du håller på med något annat.

portabel induktionsplatta

Slutsats

Sammanfattningsvis är induktionsplattor en av de mest innovativa och tekniskt avancerade produkterna på marknaden i kökssegmentet. De har många fördelar, såsom snabb uppvärmning, många bra funktioner och är samtidigt säkrare än andra typer av plattor.

Dock är de ofta ganska kostsamma jämfört med andra alternativ samtidigt som de kräver speciella (och dyrare) kastruller och stekpannor, förutsatt att du inte har ett mellanlägg såklart.

Se till att du rengör hällen med jämna mellanrum med en hällskrapa. På så vis undviker du att fastbränd mat och ingrodda rester får fäste.

Glöm inte att läsa vår köpguide ovan så du vet vad du ska tänka på!


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.