HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Båtvax bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
testvinnare
#1 Meguiars Marine
Bäst-i-test 2024

Båtvax bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
 

1. Meguiars Marine

Meguiars Marine
 • Rengör, polerar och skyddar glasfiber- och gelcoatytor
 • Effektiv mot lätta oxideringar, mindre repor och polerrosor
 • Ger hållbart skydd mot korrosion, salt och UV-strålning
 • Praktisk ettstegsprodukt för bekväm användning
 • Robust plastflaska för enkel hantering
 

2. Båtvax Collinite 885

Båtvax Collinite 885
 • Mångfaldigt prisbelönt vax som ger bästa skyddet åt din båt
 • Ger vacker glans och skydd mot smuts, UV-strålning och havssalt
 • Mångsidigt användbart på olika ytmaterial, inklusive metaller och behandlad plast
 • Robust plåtburk för långvarig kvalitet och nostalgisk känsla
 • Carnaubabaserat hybridvax för enastående skydd och långvarig glans
 

3. Båtvax Collinite 925

Båtvax Collinite 925
 • Lättanvänt och krångelfritt vax för enkel applicering och polering
 • Effektivt skydd mot yttre påfrestningar och korrosion
 • Passar för både båtar och små flygplan
 • Högkvalitativt amerikanskt tillverkat produkt
 • Praktisk förpackning med skruvkork för enkel hantering
Innehåll [ visa ]

Bäst båtvax → Bäst-i-test (2024) — 3 bästa båtvaxen

Att äga en båt är en fantastisk upplevelse för alla som älskar att vara på vattnet. Men med ägandeskapet kommer också ansvaret att se till att båten hålls i bästa skick. När det gäller att skydda din båt och se till att den förblir i toppskick är rätt båtvax avgörande. Båtvaxet fungerar som en barriär mellan båtens yta och de skadliga element som den utsätts för dagligen, som smuts, UV-strålning och havssalt.

På denna sida kommer vi att utforska de bästa båtvaxen under 2024 och ge dig all information du behöver för att fatta det bästa valet för din båt. Vi kommer att titta på olika typer av vax, deras egenskaper och hur de fungerar för att skydda och hålla din båt ren. Vi kommer även att gå igenom de för- och nackdelar som är förknippade med varje produkt för att hjälpa dig att göra ett bra köpbeslut.

Bästa båtvax 2024 — Bäst i test

10/10
EXPERTBETYG

1. Meguiars Marine

Bästa båtvaxet 2024
Meguiars Marine

Meguiars Marine Cleaner Wax är utan tvekan en värdig vinnare och tog första plats i vårt bäst-i-test för båtvax. Detta rengörande vax är verkligen en komplett lösning för att ge din båt eller husvagn en imponerande renhet, glans och långvarigt skydd.

En utmärkande aspekt med Meguiars Marine Cleaner Wax är dess förmåga att rengöra, polera och skydda glasfiber- och gelcoatytor. Det är en produkt som verkligen kan ta itu med lätta oxideringar, mindre repor och polerrosor, vilket gör att din båt ser ut som ny. Samtidigt ger det ett hållbart skydd mot korrosion, salt och skadliga UV-strålar, vilket hjälper till att bevara båtens skönhet under lång tid framöver.

En av de mest attraktiva aspekterna med Meguiars Marine Cleaner Wax är att det är en ettstegsprodukt. Detta innebär att du kan rengöra, polera och skydda din båt med ett enkelt steg, vilket sparar både tid och ansträngning. Det är en bekväm lösning för båtägare som vill uppnå professionella resultat utan att behöva använda flera olika produkter.

När det gäller förpackningen så kommer Meguiars Marine Cleaner Wax i en praktisk plastflaska. Detta gör det enkelt att hantera och dosera rätt mängd vax för varje applicering. Förpackningen är robust och hållbar, vilket säkerställer att produkten bevaras i bästa skick för att ge bästa resultat.

För att uppnå optimala resultat rekommenderar vi att du skakar flaskan noggrant för att blanda ingredienserna ordentligt. Använd en vaxapplikator eller polermaskin för att applicera produkten på en yta på 40x40 cm i taget. Arbeta in produkten noggrant och torka sedan av överflödet omedelbart med en ren och torr mikrofiberduk. För bästa resultat är det viktigt att applicera vaxet i skuggan på en ren, torr och sval yta.

Det är viktigt att nämna att Meguiars Marine Cleaner Wax kan orsaka torr hud eller hudsprickor vid upprepad kontakt enligt informationen på varningsetiketten. Det är därför viktigt att använda skyddshandskar som t.ex. nitrilhandskar, och vara försiktig vid hantering av produkten för att undvika eventuella obehagliga reaktioner.

Summa summarum är Meguiars Marine Cleaner Wax en imponerande testvinnare i vårt bäst-i-test för båtvax. Med dess förmåga att rengöra, polera och skydda glasfiber- och gelcoatytor är det verkligen en komplett lösning för att hålla din båt ren och skyddad. Det är en bekväm ettstegsprodukt som levererar professionella resultat och sparar tid och ansträngning. Var dock medveten om de eventuella riskerna för torr hud eller hudsprickor vid upprepad kontakt och använd lämpliga skyddsåtgärder.

Fördelar:

 • Rengör, polerar och skyddar glasfiber- och gelcoatytor
 • Effektiv mot lätta oxideringar, mindre repor och polerrosor
 • Ger hållbart skydd mot korrosion, salt och UV-strålning
 • Praktisk ettstegsprodukt för bekväm användning
 • Robust plastflaska för enkel hantering

Nackdelar:9/10
EXPERTBETYG

2. Båtvax Collinite 885

Lämplig för aluminum, stål, krom, mässing & koppar
Båtvax Collinite 885

Collinite 885 är en imponerande produkt som tog en välförtjänt andra plats i vårt bäst-i-test för båtvax. Detta mångfaldigt prisbelönta vax är inget annat ett kraftpaket när det kommer till att skydda och försköna din båt.

Collinite 885 är utvecklat med en exklusiv sammansättning som ger enastående skydd och glans åt båtens ytor. Med detta vax kan du förvänta dig att din båt glänser vackert samtidigt som den skyddas mot smuts, UV-strålning och havssalt. Vaxets unika egenskaper ger en vattentålig barriär som står emot de tuffaste utmaningarna från havet och ger långvarig hållbarhet.

En av de mest imponerande aspekterna med Collinite 885 är dess mångsidighet när det gäller olika ytmaterial. Det kan användas på en mängd olika ytor, inklusive behandlade och obehandlade metallytor som aluminium, stål, krom, mässing och koppar. Dessutom fungerar det utmärkt på målade eller behandlade plastytor samt glasfiberytor. Detta gör att Collinite 885 kan användas på olika delar av din båt och ge en enhetlig och strålande skyddande finish.

Vi måste dock nämna att Collinite 885 inte rekommenderas för vissa ytor. Det bör undvikas på gummi-, vinyl- eller glasytor samt omålade plastytor. Det är viktigt att notera detta för att undvika eventuella oönskade resultat eller skador på dessa specifika material.

Collinite 885 levereras i en robust och praktisk 355 ml plåtburk, vilket ger en nostalgisk känsla samtidigt som det skyddar vaxet mot yttre påverkan och bevarar dess kvalitet över tid. Burken är lätt att öppna och stänga, vilket gör appliceringen av vaxet till en smidig och bekväm upplevelse.

Det är också viktigt att betona att Collinite 885 är en carnaubabaserat hybridvax, vilket betyder att det kombinerar de bästa egenskaperna hos carnaubavax och moderna syntetiska vaxer. Detta ger enastående skydd och en djup, glänsande finish som varar länge.

Mot bakgrund av detta är Collinite 885 ett kraftfullt båtvax som erbjuder enastående skydd och förskönande effekter för din båt. Med dess imponerande sammansättning och hållbarhet kan du vara säker på att din båt kommer att glänsa vackert och vara väl skyddad mot de tuffaste förhållandena. Tänk dock på att undvika användning på vissa specifika ytor enligt tillverkarens rekommendationer.

Fördelar:

 • Mångfaldigt prisbelönt vax som ger bästa skyddet åt din båt
 • Ger vacker glans och skydd mot smuts, UV-strålning och havssalt
 • Mångsidigt användbart på olika ytmaterial, inklusive metaller och behandlad plast
 • Robust plåtburk för långvarig kvalitet och nostalgisk känsla
 • Carnaubabaserat hybridvax för enastående skydd och långvarig glans

Nackdelar:8/10
EXPERTBETYG

3. Båtvax Collinite 925

Lättapplicerat, krångelfritt och snabbapplicerat
Båtvax Collinite 925

Collinite 925 är känt för sin krämiga konsistens som gör det enkelt att applicera och polera av. Det är ett båtvax som verkligen är utformat för att underlätta vaxningsprocessen utan att kräva hårt arbete eller krångliga procedurer. Så oavsett om du har en stor båt eller till och med ett mindre flygplan, kommer detta vax att vara perfekt för dina behov.

Det som verkligen imponerar oss med Collinite 925 är dess förmåga att skydda båtens ytor mot alla slags yttre påfrestningar och korrosion. Med detta vax kan du vara säker på att din båt hålls i utmärkt skick och skyddas mot de hårda förhållanden den utsätts för. Så oavsett om det är UV-strålning, saltvatten eller smuts, kommer Collinite 925 att hjälpa till att bevara båtens skönhet och integritet.

När det gäller förpackningen så levereras Collinite 925 i en praktisk 473 ml plastflaska med en bekväm skruvkork. Detta gör det enkelt att portionera ut rätt mängd vax och förhindrar även läckage eller spill under användningen. Förpackningen är robust och hållbar, vilket är viktigt för att skydda vaxet och bevara dess kvalitet över tid.

Det är värt att notera att Collinite 925 tillverkas i USA och importeras av Autodude. Denna kombination av amerikansk tillverkning och en ansedd importör ger oss förtroende för produkten och dess övergripande kvalitet.

För att uppnå bästa resultat med Collinite 925 rekommenderar vi att du följer Autodudes snabbmanual. Förbered din båt genom att använda Collinite 840 Sapphire Pre-Wax Cleaner för att få en ren yta att applicera vaxet på. Applicera sedan vaxet med hjälp av en vaxapplikator på en liten yta åt gången, ungefär 50 x 50 cm. När vaxet börjar torka in i ytan, torka av det noggrant med en ren mikrofiberduk. Var noga med att inte låta vaxet torka in helt på ytan. Vi rekommenderar även att undvika att vaxa i direkt solljus för att undvika onödiga komplikationer. Om du vill kan du applicera ett andra vaxlager efter 24 timmar för extra skydd och glans.

Sammanfattningsvis är Collinite 925 ett båtvax som verkligen imponerar med sin användarvänlighet och förmåga att ge utmärkt skydd och bevarande för båtens ytor. Med dess krämiga konsistens och pålitliga egenskaper kan du vara säker på att din båt kommer att hållas ren och skyddad i många säsonger framöver.

Fördelar:

 • Lättanvänt och krångelfritt vax för enkel applicering och polering
 • Effektivt skydd mot yttre påfrestningar och korrosion
 • Passar för både båtar och små flygplan
 • Högkvalitativt amerikanskt tillverkat produkt
 • Praktisk förpackning med skruvkork för enkel hantering

Nackdelar:Innan du köper båtvax — Tänk på dessa 4 faktorer

När du väljer ett båtvax är det viktigt att överväga faktorer som hållbarhet, glans, enkel applicering och långvarigt skydd. Du vill se till att vaxet du väljer kan stå emot de hårda förhållandena på havet och skydda båtens yta från blekning, oxidation och skador som kan uppstå genom exponering för solens UV-strålar och den ständiga närvaron av havssalt.

Nedan hittar du samtliga faktorer du behöver tänka på:

1. Typ av båtvax

Typen av båtvax du väljer kan göra skillnad i appliceringsmetod, glans och resultat. Det finns olika typer tillgängliga på marknaden, och valet beror på din båts ytmateriel och dina personliga preferenser.

 • Flytande: Flytande båtvax är en populär typ som är enkel att använda och ger bra resultat. Det kan enkelt appliceras och poleras av med hjälp av en trasa eller en applikator. Flytande vax har fördelen att det sprids jämnt över ytan och ger en fin glans. Det är ett bra val för båtägare som vill ha en snabb och smidig applicering.
 • Pasta: Pasta- eller pastavax är en annan typ som ger en djupare och mer intensiv glans. Det är oftast något tjockare än flytande vax och kan kräva lite mer ansträngning vid applicering och polering. Pastavax tränger djupare in i ytan och ger en långvarig skyddande barriär. Det ger en spegelblank yta som kan vara särskilt tilltalande för båtägare som strävar efter en högglansfinish.
 • Spray: Sprayvax är en praktisk alternativ för snabb och enkel applicering. Det är utformat för att sprutas direkt på ytan och kräver ingen ytterligare polering. Sprayvax ger en jämn täckning och en glansig yta på kort tid. Det är idealiskt för båtägare som vill spara tid och ändå få ett tillfredsställande resultat.

Välj den typ av båtvax som passar din föredragna appliceringsmetod och önskade resultat. Ta hänsyn till faktorer som appliceringens enkelhet, glanseffekten och det skyddande resultatet när du gör ditt val. Kom ihåg att olika typer kan vara mer lämpliga för vissa ytmateriel än andra.

2. Skyddande egenskaper

När du väljer båtvax är skyddet för båtens ytor en av de viktigaste faktorerna att tänka på. Ett högkvalitativt vax bör erbjuda ett effektivt skydd mot olika typer av yttre påfrestningar för att bevara båtens skönhet och integritet.

 • Mot smuts och beläggningar: En av de främsta skyddande egenskaperna du bör leta efter är förmågan att motstå smuts och beläggningar. Det bör skapa en skyddande barriär som förhindrar smuts och föroreningar från att tränga in i ytan. Detta gör det lättare att rengöra båten och behålla dess ursprungliga skick.
 • UV-strålning: Skydd mot UV-strålning är också avgörande för att bevara båtens färg och ytkvalitet. Vaxet bör ha UV-skyddande egenskaper som hjälper till att förhindra blekning och missfärgning av ytan på grund av solens skadliga strålar. Detta är särskilt viktigt för båtar som används i soliga och varma klimat.
 • Saltvatten: Saltvatten är en annan påfrestning som båtvaxet bör skydda mot. Saltvatten kan vara skadligt för båtens ytor och orsaka korrosion eller skador över tid. Vaxet bör skapa en skyddande barriär som står emot saltvatten och förhindrar att det tränger in och skadar ytan.

3. Användarvänlighet

När det kommer till att vaxa din båt är användarvänlighet en viktig faktor att beakta. Att välja ett båtvax som är enkelt att applicera och polera av kan göra hela processen smidigare och mer tidsbesparande.

En viktig aspekt av lättanvändhet är appliceringsmetoden. Välj ett båtvax som kan appliceras på ett enkelt och smidigt sätt. Det kan vara fördelaktigt att välja en produkt som levereras med en praktisk applikator, vilket underlättar spridningen av vaxet över ytan.

Förutom enkel applicering är det också viktigt att det har en snabbtorkande formula. Detta minskar den tid du behöver spendera på att vänta på att vaxet ska torka innan du kan polera av det. En snabbtorkande formula gör det möjligt att slutföra vaxningsprocessen mer effektivt.

En annan aspekt är polering. Köp helst ett vax som är enkelt att polera av, även med minimal ansträngning. Ett bra vax bör ge en jämn och fin yta med minimalt arbete.

Tips: Behöver du vaxa bilen i samma vända så kan du läsa vår artikel om bilvax.

4. Ytkompatibilitet

Ytkompatibilitet är en viktig faktor att beakta. Det är avgörande att kontrollera att det valda båtvaxet är kompatibelt med båtens specifika ytmaterial för att undvika eventuella skador eller missfärgningar. Varje material kan ha sina egna unika krav och egenskaper när det gäller vaxning.

När du köper är det därför viktigt att noggrant läsa tillverkarens rekommendationer och produktbeskrivningar för att se till att vaxet är säkert att använda på just din båts ytor. Tillverkaren bör ge tydliga instruktioner och riktlinjer om vilka ytor vaxet är lämpligt för. Det kan finnas olika vaxprodukter som är specifikt utformade för gelcoat, aluminium, stål eller plast.

En rekommendation är att testa vaxet på en mindre, icke synlig yta på båten innan du applicerar det på hela ytan. Detta hjälper dig att säkerställa att vaxet inte orsakar några oönskade effekter som missfärgning, märken eller skador. Genom att utföra ett test kan du också bedöma vaxets appliceringsegenskaper och resultat på din båts specifika material.

Tips: Har du en bensinmotor så rekommenderar vi miljövänliga elmotorer till din båt.

båtvax bäst i test

Vanliga frågor och svar om båtvax

Vilken typ av båtvax ska jag välja?

Valet beror på dina preferenser och båtens ytmaterial. Flytande vax är enkelt att applicera och polera, pastavax ger en djupare glans, och sprayvax är praktiskt för snabb applicering.

Hur länge håller båtvaxet?

Hållbarheten varierar mellan olika vax. Det beror på faktorer som väderförhållanden, användning och underhåll. Läs produktens specifikationer och recensioner för att få en uppfattning om dess hållbarhet och prestanda över tid.

Kan jag använda samma båtvax på olika ytmateriel?

Vissa vax är mångsidiga och kan användas på olika ytmateriel som gelcoat, aluminium, stål eller plast. Läs tillverkarens rekommendationer för att se till att vaxet är kompatibelt med din båts specifika material.

Hur ofta behöver jag vaxa min båt?

Vaxningens frekvens beror på flera faktorer, inklusive användning, exponering för väderförhållanden och båtens skick. Generellt sett rekommenderas det att vaxa båten minst en gång per säsong eller varannan månad för att upprätthålla ett optimalt skydd och glans.

Kan jag applicera båtvax i direkt solljus?

Det är bäst att undvika att applicera båtvax i direkt solljus eftersom vaxet kan torka för snabbt och bli svårt att polera av. Välj en skuggig och sval plats för att uppnå bästa resultat.

Behöver jag förbereda båten innan vaxning?

Det är bra att rengöra och tvätta båten noggrant innan vaxning för att få bästa resultat. Avlägsna smuts, olja och andra föroreningar från ytan. Det finns även speciella förbehandlingsprodukter som kan användas för att förbereda ytan innan vaxning för att få optimalt skydd och glans.


Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.