HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Nitrilhandskar bäst-i-test

Skriven av Maria Johansson
Skriven av Maria Johansson
testvinnare
#1 Nitrilhandskar engångs Large
Bäst-i-test 2024

Nitrilhandskar bäst-i-test

Skriven av Maria Johansson
Skriven av Maria Johansson
 

1. Nitrilhandskar engångs Large

Nitrilhandskar engångs Large
  • Storlek: Large
  • 150 st per paket
  • Helt latexfria
  • Högelastiska och mjuka
  • Rullkant för enkel påtagning
  • Texturerade fingertoppar
 

2. Puderfria nitrilhandskar vita

Puderfria nitrilhandskar vita
  • Engångs undersökningshandskar i nitril
  • Storlek: Small
  • Full rörelsefrihet
  • Utmärkt flexibilitet
  • 100% latexfri
  • Texturerade fingertoppar för bästa grepp
 

3. Blå nitrilhandskar 10

Blå nitrilhandskar 10
  • Nötningsmotstånd 10
  • Kraftiga kemikalieresistenta handskar
  • Mycket slittåliga
  • Skyddar halva underarmen
Innehåll [ visa ]

Bästa nitrilhandskarna 2024

Nitrilhandskar användes tidigare enkom av kemister, läkare, tandläkare och mekaniker. Men numera är användningsområdet breddat till restaurangbranschen, och vanliga människor använder dem även i vardagen för att öka hygienen. Orsaken till varför nitrilhandskar är så bra är för att skyddar mot bakterier och virus. Dessutom går de att använda fast man har allergi på grund av att de saknar latexprotein och puder.

Dock är de inte helt täta. Det finns vissa kemikalier som kan penetrera nitrilhandskar. Därför är det viktigt att du är införstådd med allt du behöver tänka på innan du gör ditt köp. Därför har vi skrivit en köpguide vars syfte är att lära dig allt du behöver veta. Dessutom har vi listat de bästa nitrilhandskarna i en topplista högst upp på sidan. Börja med att förkovra dig nedan så du har mer kött på benen inför ditt köp!

Vad är nitrilhandskar gjort av?

De är tillverkade av något som kallas för nitrilgummi. Detta material är känt för sin beständighet mot både oljor och bränsle, vilket gör de särskilt lämpliga för både medicinsk och industriell användning. Nitrilgummi används inte endast för handskar, utan primärt för tätningar och o-ringar. Följaktligen är det inte oväntat att detta materialet används för att tillverka skyddsbeklädnader av olika slag.

svarta nitrilhandskar

Typer av nitrilhandskar

Innan vi börjar gå igenom vad du ska tänka på innan ditt köp, måste vi börja med de olika typerna av nitrilhandskar du kan köpa. Det finns både industriella och medicinska handskar. Och båda har bra och dåliga aspekter. Låt oss därför gå igenom detta innan vi går vidare.

  • Medicinska handskar
    Jobbar du på sjukhus eller i laboratoriemiljö är medicinska handskar det självklara valet. Först och främst skyddar de mot patogener och miljöföroreningar. Därtill har handsken en styrka och hållbarhet som krävs för att inte gå sönder i medicinska miljöer. Vidare är de utformade i enlighet med särskilda föreskrifters om säkerställer att de är säkra att använda.
  • Industriella handskar
    Jobbar du å andra sidan med motståndskraftiga kemikalier så behöver du nitrilhandskar med en hög grad av punkteringsmotstånd. Följaktligen är dessa tjockare än medicinska handskar. Nackdelen är denna tjockhet gör att rörligheten och känsligheten i fingrarna försämras drastiskt, varför de primärt används av mekaniker, tatuerare, restaurangarbetare och fabriksarbetare.

Så väljer du rätt nitrilhandskar

Nu när du är införstående med skillnaderna mellan medicinska och industriella handskar, är det hög tid att vi går igenom alla de faktorer du måste ha i åtanke för att göra ett så bra val som möjligt. För det första gäller det att du väljer rätt tjocklek på handskarna utifrån vad du jobbar med. För det andra ska du grunna över om du vill ha nitrilhandskar med puder eller inte. För det tredje måste du testa passformen så du hittar en modell som sitter perfekt. Utöver detta har vi nedan listat det mest grundläggande du måste tänka på för att göra ett så genomtänkt köp som möjligt.

1. Tjockleken

Den viktigaste faktorn när du ska välja nitrilhandskar är hur tjocka de är. Som vi gick igenom ovan skiljer sig tjockleken åt beroende på om du jobbar med motståndskraftiga kemikalier eller inte. Här har du huvudsakligen tre val att välja mellan: klass 1, klass 2 och klass 3. Ju högre klass du väljer desto tjockare är gummilagret. Följaktligen används klass 1 inom medicinska miljöer, och klass 2-3 inom industriella miljöer.

Emellertid ska du inte enbart välja nitrilhandskar utifrån klassifikationen, utan du måste primärt tänka på ditt användningsområde. Är du t.ex. tatuerare så ska du inte välja en för tunn handske, men inte heller för tjock på grund av att fingerfärdigheten begränsas i takt med att tjockleken på handskarna ökar.  Så kräver ditt arbete en högkänslig taktil touch så ska du välja så tunna handskar du kan.

nitrilhandskar

2. Med eller utan puder – det är frågan

Ytterligare en viktig faktor är huruvida du ska köpa nitrilhandskar med puder eller inte. Vissa ryggar instinktivt tillbaka när man tar upp frågan om puder eftersom de i värsta fall leder till föroreningar. Men så länge du använder dem på rätt sätt i rätt miljö behöver du inte vara orolig.

Men varför finns det handskar med och utan puder? Anledningen till varför puder är så vanligt är för att det dels gör de lättare att få på handen – något som kan vara svårt om du är svettig, dels absorberar dem handsvett. Du har säkert använt ett par engångshandskar som snabbt blivit så pass varma att du känner obehag och tar av dem direkt. Detta beror förmodligen på att handskarna du använde inte hade puder.

Dock är det högst personligt: vissa gillar nitrilhandskar med puder och andra avskyr dem. Således rekommenderar vi att du köper bådadera för att testa i lugn och ro vilken variant som passar dig bäst. Observera som sagt att du inte ska använda handskar med puder i miljöer där det finns risk för kontaminering.

3. Komfort & passform

Ämnar du använda nitrilhandskar under en lång period, eller i intensivt kort perioder, så är det viktigt att de är bekväma. Hur bekväma handskar är bestäms av dess passform. Somliga modeller är väldigt åtsittande medan andra är lösare. Medan vissa människor föredrar åtsittande handskar, finns det andra som gillar att det fläktar lite inuti.

De bästa nitrilhandskarna är de som anpassas utifrån din handform. Det tar en minut sen sitter de som en smäck. Dock är dessa betydligt dyrare än de med sämre passform.

Fortsättningsvis får de inte vara rigida, d.v.s. du ska kunna röra fingrarna fritt utan att det tar emot. Och för att kunna göra detta måste du välja handskar med stretch. Annars kommer det snabbt bli stelt och svårmanövrerat.

Låt oss exemplifiera detta genom att citera en recensent som nyss inhandlade ett par engångshandskar:

Jag köpte dessa nitrilhandskarna men de var väldigt obehagliga att använda under en längre period. Köp inte!

Ovanstående citat är ett exempel på nånting vi har identifierat under tiden vi skrev denna köpguide, vilket är att många tycker att passformen är bedrövlig. Därför är det så viktigt att du köper lite olika modeller i varierande storlekar så du kan pröva dig fram.

4. Pris

En underbar sak med nitrilhandskar är att de är otroligt billiga. Många är av uppfattningen att sådana handskar kostar skjortan, men det gör de faktiskt inte. Istället kostar de i genomsnitt mellan 150 – 500 kronor. Och köper du de för 500 kronor så kommer du få cirka 100 st handskar – inte en dålig deal, eller hur? Således är detta en produkt som du inte behöver köpa billig eftersom den redan kostar så lite.

nitrilhandskar engångs

För- och nackdelar med nitrilhandskar

Att identifiera fördelar med nitrilhandskar är inte en svår uppgift. Men det finns även några nackdelar som tåls att nämnas, speciellt när vi har att göra med handskar som tarvar en extremt god hygien. Till exempel är dessa handskarna dyrare än vinyl- och latexhandskar. Dessutom är de inte lika biologiskt nedbrytbara som nämnda handskar. Läs därför igenom nedanstående tabell där vi styltat upp för- och nackdelar jämte varandra.

Fördelar Nackdelar
Latexfri Dyrare än både vinylhandskar och latexhandskar
Vattentät Inte lika biologiskt nedbrytbart som andra handskar
Utmärkt passform
Går förträffligt att använda under långa perioder
Tveklöst den mest populära typen av engångshandske
Kemisk och mikrobiell resistent
Klarar av höga arbetstemperaturer och kyla
Skyddar mot microorganismer
Förträfflig för gipshantering (glasfiber)
Hantering av cystostatika och kemikalier
Synliga tårar gör det enkelt att avgöra om en handske äventyras

Skillnad mellan nitrilhandskar, vinylhandskar & latexhandskar

Då det är många som undrar vilka skillnader det finns mellan olika engångshandskar är det hög tid att vi går igenom detta. Det finns nämligen markanta skillnader i kvalitet, vattentäthet och resistens. I slutet av detta kapitel listar vi även för- och nackdelar med vardera handske, så du enkelt får en överblick över vad som passar bäst för dina behov.

Nitrilhandskar

På grund av att nitrilhandskar är tillverkat av ett syntetiskt gummi är det väldigt hållbart. Dessutom är de latexfria och särskilt framställda för att användas inom medicin. Eftersom de uppfanns redan under tidiga 90-talet har flera förbättringar gjorts, vilket är en stor fördel jämfört med nyare handskar där konsumenter fortfarande upptäcker barnsjukdomar i tid och otid.

Tidigare används de som sagt nästan uteslutet av läkare. Men numera används de av hemvårdare, sjuksköterskor, mekaniker och kemister.

Latexhandskar

Det ena alternativet till nitrilhandskar är latexhandskar. Dessa är också gjorda av gummi med skillnaden att det inte är syntetiskt. Vidare är de bekväma med jättebra passform vilket gör att de är särskilt effektiva för yrkesutövning som kräver fingerfärdighet. Dock finns det en enorm nackdel, och det är att du som är allergisk mot latex inte kan använda dem. Detta är det huvudsakliga skälet till varför nitrilhandskar är populärare än både vinyl- och latexhandskar tillsammans.

Vinylhandskar

Det andra alternativet till nitrilhandskar är vinylhandskar. Till skillnad från latexhandskar är dessa tillverkade av ett syntetiskt polymer från petroleum. Följaktligen är de latexfria – vilket är perfekt för dig som är allergisk, men även betydligt billigare än de ovan åsyftande varianterna. Trots att vinylhandskar går att köpa i nästan vilken välsorterad butik som helst, är de inte lämpliga att användas inom vården.  Orsaken till detta är att de är tunnare och ömtåligare än både nitril- och latexhandskar, vilket gör att de inte skyddar lika effektivt mot bakterier, mikrober och kemikalier.

Faktor Vinylhandskar Nitrilhandskar Latexhandskar
Latexfri Ja Ja Nej
Vattentät Ja Ja Ja
Kemiskt resistent Nej Ja Nej
Mikrobiell resistens Nej Ja Nej
Biologiskt nedbrytbar Nej Ja Ja
Säker för mattillagning Ja Ja Ja
Medicinskt tillämpbar Nej Ja Om du inte är latextallergisk
Prisklass Billigast Dyrast Medel

Skriven av Maria Johansson
Skriven av Maria Johansson

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.