HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Bilvax bäst-i-test

 

1. Meguiar Paste Wax

Meguiar Paste Wax
 • Utmärkta kundrecensioner
 • Hydrofobisk
 • Behaglig doft
 • Använder innovativ polymerteknik
 • Säker på alla högglanspolerade lacker och klarlacker
 • Mikrofiberduk ingår
Läs mer »
 

2. Sonax Bilvax

Sonax Bilvax
 • Karnauba-bas
 • Smidig sprayflaska som är lätt att använda
 • Funkar på torra och våta ytor
 • Välrenommerat varumärke
 • Har en behaglig doft
Läs mer »
 

3. Turtle Wax Original

Turtle Wax Original
 • Extremt populär
 • 3-i-1 då den rengör, polerar samt vaxar samtidigt
 • Lätt att applicera
 • Billigt pris
Läs mer »
Innehåll [ visa ]

Bilvax

Letar du efter bilvax har du kommit till rätt plats. Trots att många regelbudet tvättar bilen med tvål och vatten räcker inte det för att ge skydd åt färgen. Genom att välja ett bra bilvax skyddar du din bil mot småsten, trädkvistar, luftföroreningar och UV-ljus. Dessutom skyddar den lackytan och gör den jämnare på grund av att den fyller i små repor. Vidare får bilen ett skinande lager som gör att den ser ny och fräsch ut. På så vis är bilvax ett förträffligt skydd samtidigt som det gör bilen mer estetiskt tilltalande. Men utbudet är extremt brett vilket gör att det blir svårt för konsumenter att välja. Därför har vi sammanställt en bäst-i-test lista över de bilvaxerna på marknaden. Dessutom har vi skrivit en köpguide innehållandes allt du behöver tänka på innan du gör ditt val.

Börja med att läsa på nedan för att därefter välja ett bilvax från topplistan ovan.

Så väljer du bilvax

Innan du köper ett bilvax finns det några saker du ska ta extra hänsyn till. För det första ska du fundera vilken vaxtyp som är bäst för ditt syfte. För det andra ska du välja vax utifrån vilken typ av lack du har på bilen för att uppnå bästa resultat. Utöver nämnda faktorer har vi nedan listat det viktigaste du måste tänka på för att ta ett så välinformerat köpval som möjligt.

1. Vaxtyp

Den första faktorn du ska tänka på

2. UV-strålning

En av de viktigaste faktorerna när du väljer bilvax är att se till att det skyddar mot UV-strålning. Trots att majoriteten av vax givetvis skyddar mot solens skadliga strålningar, är det likväl viktigt att nämna så du inte råkar köpa ett billigt bilvax som saknar detta skydd.

3. Lacktyp

Har du en bil i metallic så måste du säkerställa att bivaxet du väljer fungerar på denna lacktyp. Orsaken är att det finns många specialiserade vax som är avsedda för t.ex. klarlack, och då kommer vaxet inte fungera lika bra med metallic. Sålunda måste du dubbelkolla produktbeskrivningen så du verkligen är säker på att du väljer rätt.

4. Volym

Har du tidigare köpt ett bilvax du varit nöjd med, är det såklart fritt fram att köpa en stor dunk vid nästa köp i.o.m. att du kan lita på kvaliteten. Men om du ska testa bilvax för första gången ska du undvika att köpa en för stor förpackning. Annars riskerar du att märka att vaxet inte var till din belåtenhet, varpå du uppgivet inser att du köpt alldeles för mycket. Sålunda ska du börja med en liten förpackning för att därmed inte förlora mer pengar än nödvändigt.

5. Bilvax med färg

Att det finns bilvax med färg är en sanning med modifikation. Dock finns det någonting som heter polish som innehåller slipmedel för att jämna ut ytan så den blir mer skinande. Därtill skyddar polish mot oxidation och ingrodd smuts.

6. Fälgar

Vill du vaxa fälgar kan du antingen köpa ett syntetiskt vax eller det som helt enkelt heter fälgvax.

Fördelar med bilvax

Det finns många underbara fördelar med bilvax. Först och främst skapar det en vacker skinande yta. Därtill skyddar den mot smuts och småstenar. Men det kan också användas till annat än bara bilen. Nedan har vi listat samtliga fördelar:

Vanliga frågor och svar

Finns det en distinkt skillnad mellan vaxning och polering?

Polering är som ovan nämnt till för att jämna ut repor på effektivast sätt, medan vaxningens syfte primärt är att skydda bilens färg från ytskador.

Hur ofta ska jag använda bilvax på bilen?

Rekommendationerna varierar från expert till expert, men i regel ska du vaxa bilen en gång per kvartal.

Hjälper bilvax mot repor?

Ja, men endast mot grunda repor. Är de djupare måste du använda en polish.

Blir bilvax gammalt?

Hållbarheten för bilvax skiljer sig från modell till modell. Exempelvis finns det varianter som håller i 2 månader medan andra håller i hela 8 månader. Sålunda ska du hålla utkik för hållbarheten i produktbeskrivningen om du vill hitta vaxet som håller längst.

Vilket bilvax är bäst?

Enligt samlade kundrecensioner är det bästa bilvaxet Meguiars Paste Wax.

bilvax bilvax bäst i test bra bilvax

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.