HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Smörgåsjärn & Mackjärn bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
testvinnare
#1 Dubbelt smörgåsjärn
Bäst-i-test 2024

Smörgåsjärn & Mackjärn bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
 

1. Dubbelt smörgåsjärn

  Dubbelt smörgåsjärn
 • Bästa smörgås- och mackjärnet 2024
 • Väger 3,5 kg
 • Tillaga två mackor samtidigt
 • Tillverkat av gjutjärn
 • Perfekt att grilla mackor över öppen eld
 • Utomordentlig kvalitet
 • Använd smör eller olja i järnet för att det ska bli väl instekt
Nackdelar:
 • Går ej att diska i diskmaskin

i samarbete med PriceRunner

 

2. Dubbelt mackjärn i gjutjärn

  Dubbelt mackjärn i gjutjärn
 • Längd: 68 cm
 • Högkvalitativt gjutjärn
 • Avtagbara handtag
 • Lätt att ta isär för rengöring & förvaring
 • Svala trähandtag
 • Säkerhetsklämma
 • Receptbok ingår

i samarbete med PriceRunner

 

3. Hällmark mackjärn

Hällmark mackjärn
 • Perfekt för tillagning av mackor eller korv i naturen över öppen eld
 • Handtag beklädda med trä
 • Handtagen går att skruva av för lättare transport
 • Avsedd för mindre toastbröd
 • Väldigt billigt mackjärn
Innehåll [ visa ]

Bäst smörgåsjärn & mackjärn 2024

Med hjälp av ett smörgåsjärn, även kallat mackjärn, kan du tillaga varma mackor utomhus – direkt över grillen. Detta är således perfekt för dig som campar, jagar eller tycker om friluftsliv i allmänhet. Skillnaden mellan ett järn och en smörgåsgrill är att den senare endast kan användas inomhus och är beroende av ett eluttag, medan den förstnämnda som sagt är avsedd för utomhusanvändning.

Det finns modeller i gjutjärn som har en väldigt bra kvalitet och livslängd. Men du kan även välja en billigare variant av aluminium. Därutöver måste du antingen välja ett dubbelt järn eller en modell med plats för endast en macka.

I denna artikel kommer vi lista de bästa smörgåsjärnen 2024. Häng med!

smörgåsjärn bäst i test

Smörgåsjärn – Köpguide – Detta måste du tänka på innan köp

Innan du köper ett smörgåsjärn är det viktigt att tänka på några saker. Dels ska du titta på storleken och därmed hur mycket som får plats i järnet. En mindre modell är ofta smidigare och lättare att hantera, medan en dubbel gör att du kan tillaga två smörgåsar samtidigt. Men det finns mycket mer att tänka på, så läs hela köpguiden nedan:

Dubbelt smörgåsjärn eller enkelt

smörgåsjärn dubbelt

Den första faktorn du ska titta på är om du vill ha ett smörgåsjärn med en eller två plattor. Vi rekommenderar alltid att du väljer det dubbla järnet för flera olika anledningar.

Dels kan du som sagt tillaga två smörgåsar samtidigt och på så vis spara en hel del tid. Dessutom blir smörgåsarna jämnt tillagade om du väljer ett dubbelt smörgåsjärn, eftersom värmen fördelas jämnt mellan plattorna och mackorna tillagas under lika lång tid.

Enkla järn med plats för enbart en smörgås har däremot många fördelar med sig. De är ofta smidigare och billigare i inköp. Dessutom är de enklare att rengöra, eftersom det bara finns en platta som smutsas ner.

Storleken på järnplattorna

Något som många konsumenter ignorerar när de köper smörgåsjärn är att kolla upp storleken på plattorna. Det är nämligen så att alla modeller är avsedda för olika typer av brödskivor.

Normala brödskivor fick inte plats i mitt smörgåsjärn. Du måste köpa extra små brödskivor!

Välj små plattor om du planerar att tillaga små smörgåsar, medan stora plattor är bättre för lite större smörgåsar. Men väljer du större plattor måste du följaktligen köpa större bröd. Vi har läst väldigt många recensioner från kunder som märkt att de köpt för små eller för stora brödskivor, och eftersom de redan befinner sig i skogen är det försent för att ändra sig!

Material: Gjutjärn eller aluminium

smörgåsjärn gjutjärn

Ytterligare en väldigt viktig faktor du måste titta på är smörgåsjärnets material. På marknaden finns det modeller tillverkade i både gjutjärn och aluminium. Bägge alternativen har fördelar och nackdelar, vilket vi kommer informera dig om härnäst.

Gjutjärn är ett material som inte sällan används i smörgåsjärn. Det består av en blandning av järn och kol, och har testats att vara ett mycket hållbart och tåligt material.

Ett smörgåsjärn tillverkat i gjutjärn har flera fördelar med sig. Dels är det som sagt mycket tåligt och kommer därför att hålla länge, även om du använder det ofta. Dessutom smakar mackorna bättre när den tillagas i gjutjärn, eftersom järnet förmedlar värme och därmed till smörgåsarna på ett jämnt sätt.

En nackdel med järnen i gjutjärn är dock att de kostar ofta mycket mer än modellerna tillverkade i aluminium. Dessutom måste du värma upp gjutjärnet över elden i några minuter innan du använder det för första gången. Annars kommer smörgåsen att fastna!

Aluminium är det andra alternativet du har. Detta är ett mycket populärt val bland konsumenter eftersom aluminium är smidigt, billigt och enkelt att rengöra.

Ett smörgåsjärn i aluminium har dock flera nackdelar med sig. Dels kommer den inte att vara lika hållbar som modellerna i gjutjärn. Materialet är helt enkelt inte lika slittåligt. Dessutom smakar smörgåsarna inte lika bra när de tillagas i aluminium, eftersom materialet förmedlar smak från järnet till smörgåsarna – något som inte sker med gjutjärn.

Vikten

Eftersom smörgåsjärn medtas på vandringar och liknande så är vikten viktig. Modellerna i gjutjärn är ofta tyngre än aluminium, så det finns en stor fördel att välja järn av aluminium om man planerar att ha det med på längre resor.

Kontrollera därför vikten i produktbeskrivningen innan du köper eftersom du inte vill ha med dig mer tung packning än nödvändigt.

Längd på handtaget

En annan faktor är smörgåsjärnets handtag, mer specifikt längden. För det första ska det självklart vara smidigt att använda, men det ska också ha en lagom längd så att du inte bränner dig på järnet eller behöver sitta för nära den öppna elden.

Korta handtag är smidigare att hantera, samtidigt som de i regel väger mindre, men det finns dock en risk att du bränner dig lättare. Således måste du göra en avvägning mellan vikt och säkerhet/smidighet.

Befinner du dig ute i naturen med barn så måste du såklart ge dem smörgåsjärnet med längst handtag, så de kan sitta så långt ifrån elden som möjligt.

Receptbok

Sist men inte minst ska vi informera dig om receptböcker. Detta är en bok som du får på köpet med många modeller, och något som många konsumenter särskilt uppskattar. Att smörgåsjärnen kommer med en receptbok innebär att du enkelt kan prova nya smaker och smörgåssorter.

Receptboken är särskilt praktisk för dig som är vegetarian eller har någon form av allergi. Väljer du ett järn med receptbok kan du enkelt se om det finns något smörgåsrecept som passar just dig, utan att behöva prova alla smakerna blint!

Nackdelar med smörgåsjärn

 • Det långa handtaget gör att de tar mycket plats: Trots att handtagen på smörgåsjärn går att fälla ihop, så kommer det ta mer plats i ryggsäcken än du tror. Att de tar mycket plats i ryggsäcken är inte så farligt om du ska tillbringa några dagars campingsemester eller en kort skogsvandring. Men, om du planerar att göra en vandringsresa, kanske denna produkt inte är det bästa valet med tanke på de långa handtaget.
 • De kan vara svåra att använda: Somliga handtag på somliga – framförallt billiga – smörgåsjärn, gör dem svåra att hantera. Speciellt för barn då de kan väga en hel del vilket gör de svåra att vända. Trots att detta inte är någon påtaglig nackdel så känner vi att det är värt att nämna att billiga modeller är svårare att använda än de dyrare, just med tanke på att handtaget är mindre både på längden och på bredden.

Fördelar med smörgåsjärn

 • Går att använda utomhus: Till skillnad från en smörgåsgrill går ett smörgåsjärn att använda ute. Du kan således på ett smidigt sätt ta med dig järnet på picknicken, till stranden eller på en skogsvandring. Dessutom är det ju väldigt mysigt att grilla varma mackor över öppen eld!
 • Långt handtag: Handtaget på järnet gör det smidigt att vända smörgåsarna, samtidigt som du inte behöver sitta för nära elden. Detta är en stor fördel för speciellt barn då det ökar säkerheten markant.
 • Perfekt att ta med på campingen & jakten: Det primära syftet med ett smörgåsjärn är ju som bekant att de går att använda utomhus. Detta innebär att de oftast används på campingen, jaktresan eller på vandringen i skogen. Allt du behöver göra är att fälla ihop det, packa ner i ryggsäcken, och ta upp det när elden tagit fyr! De mackor du inte äter upp kan du lätt förvara i en matlåda för att förtära senare.
 • Grilla allt från korv, hamburgare och grönsaker: En vanlig missuppfattning med smörgåsjärn är att man bara kan grilla smörgåsar. Men detta stämmer inte! Järnet är precis lika bra för att grilla hamburgare, korv och grönsaker – till och med våfflor.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är smörgåsjärn en smidig och praktisk produkt som möjliggör grillning av mackor utomhus. De viktigaste faktorerna att titta på är järnets material, d.v.s. om du ska välja en modell i gjutjärn eller aluminium; hur smidigt det är att använda; samt hur långt handtaget är.

Receptböcker är ett trevligt tillbehör som järnet ofta kommer med, och något som vi verkligen uppskattar. Med en receptbok i handen ökar du järnets användningsområde avsevärt, och gör det smidigt att grilla allt från hamburgare till våfflor!

Det långa handtaget gör de smidiga att använda, speciellt för barn.

Den huvudsakliga nackdelen med smörgåsjärn men tar mycket plats i ryggsäcken, även om handtaget är fällbart. Således är det inte det bästa valet för dig som planerar en lång skogsvandring då vikten snabbt kommer bli irriterande. Men så länge det är en kortare visit i skogen så är det alldeles förträffligt.


Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.