Torktumla kuddar


Att torktumla kuddar är bra för kudden då den tenderar att bli lite mjukare över tid, så för att få formen att återgå till ursprungsformen är det nödvändigt att tumla den med jämna mellanrum. Torktumling av kuddar tar även bort damm och fukt, och torkade kuddar håller sig fräscha och tjocka längre. Om du t.ex. undrar varför din kudde inte är lika styv längre så beror det inte sällan på att du inte torktumlat den på länge.

att torktumla kuddar
Gör så att fluffet i dina kuddar bibehålls längre och håller sig fräscha genom att tumla dem

Vad ska jag tänka på när jag ska torktumla kuddar?

Att torktumla kuddar är inte alltid lika enkelt som man tror. Det finns massor av olika saker att tänka på för att få det bästa resultatet. Här kommer några tips på hur du torktumlar dem på bästa sätt:

  1. Först och främst, se till att du inuti kudden stoppat två tennisbollar så att stoppningen rör sig ordentligt och torkar varenda fiber.
  2. Sätt torktumlaren på en låg temperatur, gärna runt 30 grader. Detta gör att kudden torkar långsamt och jämnt. Många gör misstaget att använda för högt gradantal – gör inte det du ockås!
  3. Låt torktumlaren gå på lägsta fläktinställning för att undvika att kudden blir för varm och torkar ut.
  4. Var 10:e minut ska du ta ut kudden och ruska om den ordentligt, för att därefter åter lägga in den i torktumlaren igen.
  5. När kudden är torr, plocka upp den och lägg den på en ren och torr yta. Låt kudden andas några minuter så att den svalnar. Det bästa är om du kan placera den utomhus, antingen på din balkong eller på fönsterräcket.

Finns det några typer av kuddar jag inte ska torktumla?

Ja, det finns några typer av kuddar som du inte ska torktumla. Dessa inkluderar:

  • Kuddar med fjäderfyllning
  • Kuddar med elektriska element t.ex. värmedynor och massagekuddar
  • Kuddar som innehåller skumgummi som t.ex. vissa ergonomiska kuddar, kroppskuddar, gravidkuddar och knäkuddar. Dock finns det vissa av de just nämnda kuddarna som går att torktumla trots att de innehåller skumgummi – men detta måste tydligt framgå på etiketten, annars ska du undvika det till varje pris.

Kan torktumlade kuddar tappa sin form?

Ja, det är en risk att torktumlade kuddar tappar sin form. Därför är det viktigt att du torktumlar kuddarna på rätt sätt, t.ex. inte för hög temperatur och med tennisbollar inuti kudden. En tappad form är dock inte alltid något negativt. Ibland kan det vara skönt att kudden har tappat lite av sin tjocklek och blivit mjukare. Kudden kommer troligen återfå sin ursprungliga form när du använder den, men det kan vara en idé att titta på torktumlingsinstruktionerna för din kudde innan du torktumlar den.