HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Massagekudde bäst-i-test

Skriven av Maria Johansson
#1 Flowpillow
Bäst-i-test 2022

Massagekudde bäst-i-test

Skriven av Maria Johansson
 

1. Flowpillow

Flowpillow
 • 2 års garanti
 • 100 dagar nöjd kundgaranti
 • Perfekt för nacke, ländrygg och fötter
 • 3 hastigheter
 • Tystgående och kraftfull
 • Trådlös massagekudde
 • Infraröd värme
 • Strålande recensioner
 

2. Beurer Shiatsu MG 135

Beurer Shiatsu MG 135
 • 4 roterande massagehuvuden
 • Automatisk avstängning
 • Extra lång strömkabel
 • Ljus- och värmefunktion
 

3. Beurer MG 145

Beurer MG 145
 • Shiatsu kudde
 • Separat värmefunktion
 • Tvättbart pluschöverdrag
 • 3 års garanti
 • Perfekt för ländrygg och nacke
Innehåll [ visa ]

Massagekudde

Bland dynor, stolar och pistoler, är en massagekudde den mest populära varianten att använda i hemmet. Skälen är många. För det första är det otroligt smidigt att lägga sig på en kudde i soffan eller i sängen. För det andra är de betydligt billigare än t.ex. en massagestol. För det tredje är de enkla att använda vilket också innebär att det är svårt att göra fel – således är det svårt att få muskelskador och skavanker i leder. Vidare är det lättviktiga, d.v.s. de väger max 2 kilo så du kan ta massagekudden med dig på semestern eller bussen.

På grund av att det finns så många olika varianter på marknaden har vi sammanställt en bäst-i-test lista för att utse den bästa massagekudden. Därtill har vi skrivit en komplett guide över vad du ska tänka på innan du gör ditt val. Börja med att läsa hur du väljer en kudde, samt fördelar och nackdelar. Därefter kan du jämföra de bästa modellerna i topplistan ovan.

Så väljer du en massagekudde

När du står i valet och kvalet mellan att välja antingen den ena eller den andra massagekudden, finns det några faktorer du ska hålla ett extra öga på. Exempelvis ska du se till att antalet massagehuvuden är så många som möjligt. Dessutom vill du ha ett stort utbud av massageprogram så du har breda valmöjligheter. Utöver nämnda kriterier har vi nedan nämnt de viktigaste beståndsdelarna som ska utgöra ditt val.

 1. Trådlös massagekudde eller ej
 2. Hastighetsinställningar
 3. Massagekudde med värme
 4. Massageprogram
 5. Shiatsu för nacke, rygg & axlar
 6. Massagehuvuden
 7. Rengöring
 8. Storlek
 9. Garanti
 10. Pris

1. Trådlös massagekudde eller ej – det är frågan

Först och främst ska du ta ställning till om du vill ha en trådlös massagekudde eller en med sladd. De varianter med sladd är i regel billigare men innebär givetvis att du måste vara i nära anslutning till ett eluttag/USB-uttag varje gång du använder kudden. Nackdelen med en trådlös variant är att dessa istället är batteridrivna, så batteriet kan helt enkelt ta slut vilket betyder att du måste tänka på att ladda det inför varje användning.

Ytterligare en nackdel med en trådbunden modell är om du vill skifta massagen från t.ex. vaden till nacken – då behöver du inte sällan flytta dig närmare eluttaget så sladdlängden räcker till. Detta leder inte sällan till irritation eftersom det begränsar din rörelsefrihet. Så vet du på förhand att detta kommer leda till indignation – välj en trådlös modell. Har du för avsikt att använda din massagekudde på språng, kanske ta med den till gymmet eller bostaden, gör du också bättre i att köpa en trådlös modell.

Eftersom detta är en av de viktigaste faktorerna så rekommenderar vi att du funderar några minuter extra på den ovannämnda för- och nackdelarna.

 • Köp en trådlös modell om du inte vill begränsas av sladdlängd och elluttag.
 • En trådbunden massagekudde är billigare och perfekt för dig som har en lägre budget.

2. Hastighetsinställningar

Notera om massagekudden har förmåga att ändra hastigheten. Anledningen är att desto fortare massagen går, desto bättre och effektivare blir resultatet. Dessutom passar olika hastigheter olika områden på kroppen. Till exempel ska nackmassagen vara långsam medan massage på triggerpunkter ska vara snabb. Därmed är det viktigaste att du har möjlighet att anpassa hastighetsnivån.

Ju fler hastighetsnivåer en massagekudde har, desto bättre är det. Däremot innebär detta även en högre kostnad. Men ska du köpa en massagekudde för nacke och rygg så är det essentiellt att det går att skifta mellan olika hastigheter. Det värsta du kan köpa är en variant som endast har en fast hastighet, för då är du fullständigt låst till denna oavsett vilket område du masserar.

 • Ju fler hastighetsinställningar desto mer effektiv massage.
 • Nacken, ryggen och axlarna kräver olika hastigheter för att vara skonsamt.

massagekudde bäst i test

3. Massagekudde med värme

De bästa massagekuddarna på marknaden är utrustade med infraröd värme. Fördelen med värme är att blodcirkulationen ökar vilket får följden att muskler mjukas upp och massagen blir mer effektiv. Därjämte är värmen perfekt för dig som under vinterhalvåret vill lindra spänningsvärk och bli varmare på kuppen.

Vidare finns det massagekuddar vars värmenivå går att reglera. Vanligtvis kan du välja mellan 2-3 olika värmenivåer. På så vis går det att anpassa värmen utifrån din kroppstemperatur – något som är särskild effektivt både under varma sommardagar och kalla vinterdagar.

Det som skiljer billiga modeller från de mer exklusiva, är just möjligheten att reglera värmen – något som de billiga varianterna inte klarar av. Följaktligen ska du vara beredd på att betala några hundralappar extra för denna funktion. Men det är definitivt värt det om du vill att massagen ska vara skönare och effektivare.

 • Infraröd värme mjukar upp muskler vilket effektiviserar massagen.

massagekudde med värme

4. Massageprogram

När du sätter igång din massagekudde frågar den först vilket massageprogram du vill köra igång. Beroende på vilken modell du köpt kommer du har olika mängd program att välja mellan. Ju dyrare massagekudde du köper, desto fler program kommer du kunna välja mellan.

Eftersom de flesta modeller endast har ett fåtal massageprogram att välja mellan så är det viktigt att fundera över om det är tillräckligt för dig eller inte. Orsaken är att om du endast ämnar använda den för njutningens skull, så behöver du inte 4-5 program, utan då räcker 1-2 stycken istället. På så vis kan du spara stora pengar genom att köpa en variant som tillfredsställer dina behov, istället för att investera dyra pengar i en massagekudde med onödigt många massageprogram.

 • Undvik att köpa en modell med mängder av massageprogram som du ändå inte tänker använda.
 • Spara pengar genom att välja en massagekudde med få antal massageprogram.

5. Shiatsu för nacke, rygg & axlar

Många massagekuddar erbjuder idag ett massageprogram med Shiatsu-massage, d.v.s. punktmassage som fokuserar på specifika punkter. Följden blir att blodcirkulationen ökar medan muskler och leder sakteliga mjukas upp. Shiatsu-massage är en vanlig metod som inte sällan får utövarna att somna. Orsaken är att naturliga hormoner och endorfin utsöndras i kroppen vilket leder till en naturlig trötthet. Därför ska du använda Shiatsu-massagen på kvällen istället för på morgonen.

Eftersom långt ifrån alla massagekuddar är utrustade med Shiatsu, ska du läsa produktbeskrivningen noggrant så du inte råkar köpa fel. Ett exempel på en massagekudde som har denna möjligheten är den eminenta FlowPillow Heat.

 • Har du specifika problem är punktmassage (Shiatsu) att föredra.
 • Hormoner och endorfiner frisläpps vilket gör att du känner dig trött på ett skönt sätt.

massagekudde för nacke och rygg

6. Massagehuvuden

Ett massagehuvud är i korthet den hand eller finger som masserar dig inifrån massagekudden. Vidare finns det olika massagehuvuden för olika typer av massage. Till exempel finns det runda massagehuvuden som är mjuka och milda, medan andra är utrustade med mer kantiga, hårda huvuden.

Oftast är det kvaliteten på massagehuvudena som bestämmer hur dyr kudden blir i slutändan. Men det är även dessa som definierar hur effektiv massagen blir. Köper du exempelvis en billig modell finns det en överhängande risk att det kommer kännas hårdare och kantigare.

Ju fler massagehuvuden desto bättre, för detta innebär att flera muskler masseras samtidigt. På så vis slipper du ändra positionen på massagekudden stup i kvarten för att komma åt andra delar av kroppen.

Men det är inte bara antalet huvuden som är viktigt, utan även hur de rör sig. Det är nämligen så att vissa modeller rör sig upp och ner, andra roterar och somliga kombinerar bådadera. Den bästa massagen får du genom kombinationen av olika rörelser. Orsaken är att muskler lättare mjukas upp av variation – inte av samma monotona rörelse.

 • Välj en massagekudde baserat på hur massagehuvudena är formade, hur många de är, samt i vilket mönster de rör sig.

7. Rengöring

En ofta förbisedd faktor i konsumenters val av massagekudde är hur lätt den är att rengöra. Trots att de flesta inte ens tänker på denna faktor har den en betydande vikt. Det är nämligen så att kudden inte sällan används på naken hud, vilket gör att svett uppstår varpå smuts fastnar lättare. Har du använt den i flera månaders tid kommer smuts ackumuleras tills dess att den måste rengöras.

Emellertid finns det många modeller som är hiskeligt svåra att rengöra. Till exempel går det inte att lossa överdraget på somliga varianter. Detta får följden att många köper en helt ny massagekudde vilket är ett enormt slöseri med pengar. Därför ska du alltid se till att välja en variant vars överdrag är lätt att ta av. Dessutom ska du rengöra den på 60 grader för att säkerställa att samtliga bakterier dör.

Fastän det inte är roligt att ens tänka på rengöringsfaktorn innan ditt köp, är det likväl en av de viktigaste delarna ur ett hygienperspektiv.

 • Dubbelkolla att överdraget går att avlägsna för tvättning. Många billiga varianter saknar nämligen detta.

8. Storlek

Ytterligare en viktig faktor när du ska köpa massagekudde är hur stor den ska vara. Somliga modeller är små och inriktar sig på specifika delar av kroppen, medan andra är större och täcker följaktligen ett större område. Har du redan rygg- eller nackproblem rekommenderar vi en mindre variant som är speciellt avsedd för dina problem. Men är du endast på jakt efter en massagekudde för att koppla av så är en större modell att föredra.

Nackdelen med stora modeller är att de inte är lika portabla – vissa går inte ens att packa ner i en ryggsäck. Således ska du välja en liten variant om du är på språng eftersom du lätt kan stuva ner den i ryggsäcken eller en större handväska. Detta är särskilt effektivt för dig som vill använda den efter ett träningspass. Men har du istället för avsikt att mestadels använda den hemma så är en stor massagekudde betydligt bättre och smidigare.

Därmed ska du välja storlek dels utifrån existerande rygg- eller nackproblem, dels huruvida du vill ta med den till träningen eller arbetsplatsen.

9. Garanti

På grund av att massagekuddar i grunden är uppbyggda av motorer som styr de delar som sköter massagen, finns det alltid risk för att den går sönder. Därför ska du alltid säkerställa att minst 1 års garanti ingår i köpet. Annars har du ingen rätt till ekonomisk ersättning skulle den gå sönder. Det är av denna anledning vi älskar Flowpillow från Flowlife eftersom de erbjuder hela 2 års garanti. Detta är otroligt generöst och säger verkligen någonting om Flowlife’s självförtroende som företag, det vill säga att de räknar med att produkten kommer hålla betydligt längre.

Däremot kan du inte förvänta dig en lång garanti på en billig massagekudde. Orsaken till detta är givetvis för att varje komponent har sämre kvalitet vilket gör att sannolikheten för att den går sönder är betydligt högre gentemot en kvalitativ modell.

 • Köp aldrig någonsin en massagekudde vars garanti är kortare än 1 år.

10. Pris

En massagekudde kostar mellan 400 – 4000 kronor. Fastän detta låter både billigt och dyrt finns det en gyllene mellanväg som t.ex. Flowpillow som kostar 1299 kronor. Med andra ord behöver du inte köpa en hiskeligt dyr modell för flera tusentals kronor. Det räcker gott med en som kostar lite över tusenlappen. Däremot avråder vi å det grövsta att inte köpa en massagekudde för under 800 kronor. Orsaken är att varje teknisk komponent kommer vara tillverkad i undermålig kvalitet vilket leder till att risken för att den går sönder är markant högre.

 • Försök att hitta den gyllene mellanvägen där pris och kvalitet möter varandra i en perfekt kombination.

Fördelar med massagekudde

Fördelarna med en massagekudde är väldigt många. Till en början hjälper de med avslappning och minskar stelhet i muskler och leder. Dessutom minskar de stress och oro vilket kan få långvariga positiva effekter på användarens liv i allmänhet. Förutom nämnda fördelar har vi nedan listat de viktigaste positiva konsekvenserna.

OBS: Glöm inte att även läsa nackdelarna längre ner i artikeln.

 • Minskar stress, oro och ångest
  När du använder en massagekudde kommer du snabbt märka – medvetet eller omedvetet – att stressnivån sjunker markant. Dock är det viktigt att omgivningen runt dig inte är störande på något sätt. Därför ska du använda kudden i avslappnande miljöer som t.ex. i sovrummet eller soffan i vardagsrummet. Dessutom rekommenderas det att stänga av alla tekniska enheter som TV och mobil, för att kunna fokusera på massagen. Förutom att massagekudden hjälper till med att lätta på ångesten, håller effekten i sig länge efteråt. Av den orsaken är det en rekommendation att använda den på morgonen, innan du går till jobbet, för att se om det gör någon skillnad för resten av dagen.
 • Botar i många fall sömnlöshet
  Flera som använt en massagekudde vittnar om att sömnen blivit betydligt bättre, mer regelbunden och njutningsfull. Orsaken är att massagen gör att kroppen slappnar av, precis som efter ett hårt träningspass, vilket följaktligen gör att du blir naturligt trött. Därför ska du använda kudden någon timme innan du planerar att sova.
 • Minskar träningsverk
  När du kommer hem efter ett hårt träningspass på gymmet, eller löprundan i skogen, är muskler stela och nära bristningsgränsen. Många väljer att ta ett varmt bad efter träning vilket definitivt mjukar upp musklerna. Men det finns en annat och mer effektivt tillvägagångssätt, nämligen massagekudden. Genom massagehuvudena stimulerar kudden särskilda triggerpunkter och löser enkelt upp muskelknutor. Således är det ett perfekt instrument för att linda träningsverk att på så vis påskynda återhämtningen efter ett intensivt träningspass.
 • Värm upp inför ett träningspass
  Alla vet hur det känns att ge sig ut i löpspåret direkt efter morgonkaffet utan uppvärmning. Stelhet leder till smärta som leder till irritation och voilá – träningspassets njutning är spårlöst försvunnen. Därför ska du alltid se till att värma upp i minst 5 minuter innan ett träningspass – detta vet alla elitidrottare. Tack vare massagekudden kan du nu enkelt sköta uppvärmningen utan att fysiskt behöva röra på dig.
 • Ökar blodcirkulationen
  Genom att blodcirkulationen ökar sätts kroppen naturliga system igång fortare. Sålunda vaknar du upp snabbare för att göra dig redo inför dagens bestyr. Dessutom bidrar ökad blodcirkulation till bättre immunförsvar och snabbare ämnesomsättning. Kort sagt innebär en långsammare blodcirkulation att nacke och rygg blir stel vilket drastiskt ökar risken för skador.
 • Kan användas för hela kroppen
  En vanlig missuppfattning med massagekudden är att den endast går att använda som just kudde. Tvärtom, den har mängder av användningsområden som t.ex. rygg, fötter, höft, svank, ländrygg och vader. Sålunda går den att använda till hela kroppen och är endast begränsad av din kreativitet. Exempelvis använder många den till fötterna medan de njuter av den senaste Netflix-serien på TV:n. Oavsett vad du ämnar att använda massagekudden till rekommenderar vi att åtminstone testa olika områden för att se om det har en positiv effekt på just dig.

massagekudde test

Nackdelar med massagekudde

Nu när du har kännedom om fördelarna är det hög tid att informera om de nackdelar som finns med massagekuddar. Trots att fördelarna är fler är nackdelarna finns det likväl några negativa aspekter du som konsument måste känna till. Annars är det omöjligt att väga för- och nackdelar mot varandra för att komma fram till vad som är bäst för dig. Därför ska du läsa nedanstående lista väldigt noggrant.

 • Omständiga att använda
 • För få funktioner

Omständiga att använda

Jag kommer inte att köpa en massagekudde igen. Det får bli en massagestol nästa gång. Det är helt enkelt för jobbigt att hela tiden ändra position.

En nackdel som du snart kommer bli varse efter ha använt en massagekudde ett tag, är att de är omständiga att använda. Men vad menar vi med detta? Jo, låt oss säga att du ska massera ländryggen så måste du hela tiden sitta i samma position. Annars kommer kudden glida och plötsligt masserar den ett område som leder till mer smärta en njutning. Därför måste du hela tiden vara vaksam över hur du sitter eller ligger.

Samma sak gäller om du ligger hemma i soffan och masserar undersidan av vaden – då måste du hela tiden ligga i en position som gör att kudden hålls på plats. Varje gång du flyttar på dig måste du flytta på kudden också. Detta är en betydande nackdel som är väldigt irriterande för många, vilket många recensioner vittnar om. Därför är massagestolen betydligt bättre än massagekudden, eftersom du inte behöver tänka på hur du sitter.

För få funktioner

Eftersom massagekuddar är en väldigt ny produkt så är de ännu inte utrustade med många funktioner. Faktum är att det enda du kan välja i dagsläget är värme, hastighet och i vissa fall styrka. Och dessa funktioner finns endast på de bästa modellerna och inte de billigare budgetvarianterna. Således är du begränsad till ett visst antal hastigheter vilket är en tydlig nackdel.

En funktion som verkligen borde funnits är möjligheten att reglera värmen, hastigheten och styrkan – något som ytterst få modeller erbjuder idag. På så vis kan man t.ex. välja den lägsta hastigheten för känslig nackmassage. Men i dagsläget får du helt enkelt förvänta dig att funktionerna är både få och begränsade.

Så använder du en massagekudde

Det är extremt viktigt att veta vad du kan göra och inte göra med en massagekudde. Därför har vi sammanfattat hur du ska använda kudden på ett skonsamt vis.

 • Var försiktig under graviditet.
  I regel ska du hålla dig borta från massage när du är gravid. Dock finns det undantag. Kolla därför med din barnmorska om det är okej i ditt fall, för det kan vara väldigt lugnande och hjälpa dig få en lugn paus i vardagen.
 • Använd inte vid förkylning eller feber.
  Du ska inte, under några som helst omständigheter, använda din massagekudde om du är förkyld eller upplever huvudvärk. Anledningen är att massagen kan göra sjukdomen ännu värre.
 • En gång per dag är tillräckligt.
  Vi förstår om du är exalterad över din massagekudde och vill använda den hela tiden, så skönt är det. Men det – som vi alla vet – inte bra att använda någonting för mycket. Därmed ska du testa dig fram över när på dagen massagen har bäst effekt.
 • 15 minuter per muskelgrupp.
  Massera inte en muskelgrupp längre än 15 minuter. I så fall riskerar du skador som en kosekvens av överstimulation av musklerna, vilket också leder till en större stelhet – alltså motsatt effekt.
 • Trötthet förväntas.
  Inte sällan är trötthet en följd av att ha använt en massagekudde. Bli inte oroad över detta utan det är fullt normalt och är i flera fall den önskade effekten du vill ha. Men effekterna är olika för alla användare. Därför är det viktigt att prova sig fram när på dagen som massagen blir mest effektiv.

massagekudde

Vanliga frågor & svar

Vad är en massagekudde?

En massagekudde är som en liten sängkudde fylld med tekniska komponenter vars syfte är att massera din nacke, rygg och resterande delar av kroppen. Därmed är det ett substitut för massören vilket gör att du slipper betala dyra summor för massage, utan kan göra det hemifrån soffan.

Vad gör en massagekudde?

En massagekudde simulerar en helt vanlig massage genom att stimulera muskler och blodcirkulation. Detta leder till en uppmjukning av kroppen vilket gör att du känner dig rörligare. Därtill minskas smärtor i muskler och leder – förutsatt att du använder den på rätt sätt.

Vad är en ryggmassagekudde?

En ryggmassagekudde är en typ av massagekudde avsedd för ryggen. Detta skiljer sig från andra varianter vars huvudsakliga syfte är att massera nacke, vader och fötter. Således är en ryggmassagekudde till för dig som enbart är ute efter ryggmassage. Det är ytterst viktigt att du inte använder en annan modell för ryggen då det kan leda till skador. Och det sista du vill är att få problem med ryggen för att du använt fel produkt.

Med det sagt finns det massagekuddar för både nacke och rygg, men dessa kommer aldrig vara lika bra som en dedikerad ryggmassagekudde.

Hur länge ska man använda en massagekudde?

Detta skiljer sig från modell till modell. Men generellt sätt så rekommenderas det att använda dem i 15 minuter. Därefter ska du ta en paus för att känna efter hur det känns. Upplever du ingen smärta kan du sedan använda den i 15 minuter till. Observera att du ska sluta använda den med omedelbar verkan så fort du känner intensiv smärta. Orsaken är att det kan få förödande konsekvenser om du använder den för länge på en redan skadad muskel.

Börja således med 15 minuter, och glöm inte att lyssna till din kropp!

Kan jag sova med massagekudden på?

Nej, absolut inte. Detta leder till att musklerna blir extremt stela – en smärta du kommer bli varse så fort du vaknar. Är du rädd för att du ska glömma stänga av den så ska du köpa en modell som har en inbyggd timer som gör att den stängs av automatiskt efter X antal minuter.

Slutsummering

Avslutningsvis är det viktigt att poängtera att du ska välja massagekudde utifrån vilket område du vill massera. Har du behov av nackmassage är en dedikerad nackmasserare att rekommendera. Har du ryggproblem är är en ryggmassagekudde det optimala valet. Men är du som de flesta konsumenter och helt enkelt bara vill ha en njutningsfull upplevelse som mjukar upp kroppen – då ska du köpa en massagekudde för nacke och rygg som även kan användas för axlar och vader.

Vidare, har du specifika nackproblem så måste du sova med en huvudkudde som är anpassad för de med nackont, t.ex. en ergonomisk kudde som formar sig efter din huvudform och som avlastar nackmusklerna medan du sover.

Det är väldigt viktigt att du känner till att det även finns bra alternativ till massagekuddar, vilka är följande:


Skriven av Maria Johansson

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.