HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Gravidkudde bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Bbhugme gravidkudde
Bäst-i-test 2024

Gravidkudde bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Bbhugme gravidkudde

Bbhugme gravidkudde
 • Bästa gravidkudden 2024
 • Hårdheten kan ställas in
 • Stöder på bästa tänkbara sätt
 • Praktisk väska medföljer för resor
 • Silikonringar i ändarna kan även användas som bitringar
 • Utvecklad av tre norska kiropraktorer
 • Ergonomiskt utformad
 • Materialet formar sig efter kroppen
 • Avtagbart och tvättbart överdrag
 • Fylld med ESP-kulor för ännu bättre anpassad form
 

2. Doomoo gravidkudde

Doomoo gravidkudde
 • Ergonomisk utformning
 • Anpassningsbar form
 • Väldigt mjuk och bekväm
 • Försedd med EPS-kulor så den formar sig
 • Ger ett effektivt stöd och avlastning
 • Rekommenderas av barnmorskor
 • Kan även användas som amningskudde, liggstöd, sittstöd och sovorm
 

3. Gravidkudde Typ U - Hjärtan

Gravidkudde Typ U - Hjärtan
 • Den U-formade kudden ger extra bra stöd för benen som bekvämt kan placeras runt kudden
 • Även huvud och nacke får extra bra stöd
 • Enkel att använda
 • Överdrag av bomull som känns skönt mot huden
 • Överdraget är avtagbart och kan tvättas förhand
 • Kan användas efter graviditeten, som t ex amningskudde
Innehåll [ visa ]

Bäst gravidkudde 2024

För att vila och sova i så bekväma positioner som möjligt är en gravidkudde perfekt för dig som väntar barn. Oavsett om du slappar i soffan, fåtöljen eller sängen så kommer den minska krämpor, smärta och stelhet. Därtill går den att använda som amningskudde också vilket är ett stort plus.

En gravidkudde fungerar som så att när du t.ex. ligger på sidan i sängen, så kommer kudden lyfta upp magen så att kroppen balanseras. Denna balans är det som gör att du inte känner lika mycket smärta, vilket i förlängningen leder till stelhet och värk.

I denna artikel kommer du hitta de bästa gravidkuddarna 2024. Men inte nog med det – du kommer också lära dig exakt vad du ska tänka på innan köpet i vår köpguide, samt för- och nackdelar med denna kudde.

 gravidkudde bäst i test

Så väljer du den bästa gravidkudden – Köpguide

Innan du lägger vantarna på en gravidkudde finns det några aspekter du ska hålla ett extra öga på. Det är nämligen de nedanstående faktorerna som bestämmer hur pass bra den är. Till exempel ska den vara prasselfri, ha ett avtagbart överdrag och definitivt ha en anpassningsbar hårdhet.

Men det finns mer än detta du ska ha i åtanke innan du köper, nämligen följande:

 • Storlek
 • Form
 • Fyllning
 • Anpassningsbar hårdhet
 • Antibakteriella ESP-kulor
 • Avtagbart överdrag
 • Praktisk väska för resor
 • Med massage eller ej
 • Prasselfri

Storlek

Det första du ska tänka på är gravidkuddens storlek. De flesta modeller är ganska stora och tunga, medan andra – främst de mindre – kan vara svåra att hitta i handeln. Orsaken är såklart att de större är mer avlastande och bättre på många sätt. Men de mindre kommer passa dig som har en mindre kropp. Därför är det viktigt att du först tittar på storleken.

Ju större gravidkudden är, desto mer formbar kommer den vara Detta är ett stort plus, främst för gravida kvinnor som har besvär med nacken. De kuddar som havererar med formbarheten är nämligen de små, mjuka och lite hårdare varianterna. Med andra ord är det viktigt att kudden har en större storlek utifrån formbarheten – ett måste om du vill att den ska vara bekväm och avlastande för nacken och ryggen. Vi kommer prata mer om anpassningsbar hårdhet och formbarhet längre ner.

bästa gravidkudden

En annan aspekt på storleken är kuddens vikt. De flesta modeller på marknaden är tunga. Detta beror givetvis delvis på kuddens storlek, men också på dess material.

Det finns faktiskt kuddar som kan väga upp till 8 kg! Detta gör dem svåra att flytta runt och kanske inte så praktiska om du tänker medtaga den till en annan plats, eller ta med på resan.

Form

Ytterligare en otroligt viktig aspekt är gravidkuddens form. De flesta har en U-form och är avsedda för att du ska kunna ligga på sidan, med kudden mellan knäna, utan att behöva använda ytterligare kuddar. Följaktligen är en gravidkudde en blandning mellan en knäkudde och en kroppskudde – det bästa av två världar!

Eftersom den har en U-form slipper du ligga på flera olika kuddar.

Det finns dock kuddar som är av annan form. Dessa är inte lika vanliga, men kan vara ett bra alternativ om du har specifika besvär med nacken eller ryggen. De kuddar som tar bort trycket från nacken och ryggen är ofta i form av en ring eller cirkel, medan en kudde som lindrar smärtor och stelhet i ryggen är ofta mer rektangulär.

Således ska du välja form utifrån smärtorna du har. Därför är det många som testar olika gravidkuddar under graviditetens gång, eftersom smärtorna byter plats, så att säga.

Fyllning

De gravidkuddar som finns på marknaden är fyllda med olika material. De flesta har en polyesterfyllning, men det finns även dem som är fyllda med memoryskum. De bästa är tveklöst modellerna med memoryskum, eftersom det är ett mer formbart material. Däremot kostar det avsevärt mer än exempelvis polyester.

Då polyester är billigare kommer det nog inte som någon överraskning att flera modeller är just fyllda med detta material. Därför gäller det att välja kudden med omsorg, eftersom polyester inte har samma formbarhet som memoryskum.

Anpassningsbar hårdhet

De bästa gravidkuddarna har en anpassningsbar hårdhet. Detta betyder att du med hjälp av silikonringar som sitter i ändarna, kan spänna eller lossa på trycket, vilket gör att hårdheten regleras. Detta är extremt bra om du har besvär med nacken och ryggen, eftersom graviditeten gör att kroppen förändras. Dessutom kan smärtorna flytta sig från dag till dag, så det är skönt att kunna förändra kuddens hårdhet efter behov istället för att behöva köpa en helt ny kudde med en annan hårdhet.

Billiga gravidkuddar har i regel en fast hårdhet som du följaktligen inte kan reglera. Så du får göra en avvägning mellan anpassningsbarhet och kostnad.

Antibakteriella ESP-kulor

En annan faktor som påverkar hårdheten och formbarheten i fyllningen är huruvida kudden är försedd med ESP-kulor. ESP-kulor är en sorts kulor som är antibakteriella och motverkar allergier – men de formar även fyllningen efter behov. Dessa kulor hittar du även i saccosäckar.

Därför är gravidkuddar med dessa ESP-kulor bättre på att passa sig efter kroppens form – något som är mycket viktigt för gravida. Glöm inte att kontrollera att de ska vara antibakteriella!

Avtagbart överdrag

Eftersom en gravidkudde används i princip dagligen är hygienen väldigt viktig. En viktig förutsättning för att ta hand om rengöringen av kudden på bästa sätt, är att den har ett avtagbart och således tvättbart överdrag.

En gravidkudde kan nämligen bli smutsig ganska lätt, inte minst blir den varm och svettig flera gånger om dagen. Därför är det extremt viktigt att du kan ta av överdraget och tvätta den regelbundet, för både din och kuddens skull. Detta kan tänkas vara självklart , men det finns billiga modeller som inte har ett avtagbart överdrag! Så håll utkik!

Huruvida en praktisk väska medföljer för resor

Bara för att du är gravid så ska ju inte din rörelsefrihet begränsas. Och när du väl unnar dig en resa till soligare breddgrader, eller när du bara ska besöka familjen, så är det praktiskt om en väska till gravidkudden medföljer på köpet. Dessa väskor är ofta i form av en mindre ryggsäck eller kasse med bärhandtag, och är inte alltid lika lätta att hitta. Därför kan det vara bäst om du redan från början ser till att kudden du köper har en praktisk väska som medföljer.

Gravidkudde med massage

Om du ska köpa gravidkudde och är beredd att lägga några extra hundralappar så finns det kuddar som har en massagefunktion.

gravidkudde med massage

Dessa kuddar har en inbyggd motor som vibrerar och masserar magen och ryggen. På så vis får du en extra portion välbehövlig avslappning när du vill. Dessa kuddar är även försedda med en timer, så du kan ställa in hur länge massagen ska pågå, vilket är bra då du inte riskerar att glömma massagefunktionen på över natten eller om du skulle slumra på soffan.

Dessutom finns det dem som har en uppvärmningfunktion, vilket är skönt om du har besvär av stel nacke och rygg.

Prasselfri

Sist men inte minst är gravidkuddar med prasselfri fyllning absolut grundläggande. Detta är ett distinkt problem med billigare kuddar då de innehåller en fyllning av sämre kvalitet, vilket gör att de prasslar varje gång du rör dig. Det här kan vara distraherande och störande. Dessutom tar det bort mycket av gravidkuddens syfte för gravida – d.v.s. att få en skönare stund i sängen eller soffan utan värk.

Fördelar med en gravidkudde

 • Kan även användas som amningskudde: En ordentlig fördel med en gravidkudde är att du inte bara kan använda den under graviditeten, utan även under den efterföljande amningsperioden. Du kan helt enkelt knyta kudden runt dig för att på så sätt skapa en sittyta för barnet under amningen.
 • Förbättrar din sömn: De agerar som sagt som stöd för magen, och på så vis kan den förbättra din sömn under graviditeten. Detta är möjligt då kudden minskar smärtan och obehaget av graviditetsbesvär, som t.ex. stelhet i lederna, värk och kramp. En sån här kudde är helt enkelt det perfekta stödet för gravida som vill sova gott.
 • Går bra att använda i sängen, soffan och fåtöljen: Många är av uppfattningen att gravidkuddar enkom är till för att användas i sängen, men det stämmer absolut inte. Du kan nämligen använda den i alla möjliga positioner, så länge du känner dig bekväm. Detta gör kudden till mycket mer än bara en sömnhjälp, utan den kan också användas som stöd för magen när du t.ex. slappar i soffan eller fåtöljen.
 • Minskar värk och stelhet: Som gravid blir man ofta stel i ryggen och kan ibland även få ont i lederna, krämpor och liknande. Här är denna kudde en perfekt lösning då den kan användas som stöd och på så vis minska besvären från graviditeten. Oavsett om du har ont i ryggen, nacken eller magen så kommer den alltså minska värk och stelhet.

gravidkudde test

Nackdelar med en gravidkudde

 • Kan vara lite klumpig: En nackdel med gravidkuddar är att de kan upplevas som lite klumpiga och stora. Dtta gäller främst modellerna med memoryskum. Dessa tar ofta mycket plats, och är därför inte alltid så smidiga att ha med sig på t.ex. resor eller när du sover hos släktingar och vänner. Har du för avsikt att medtaga den på resor får du inte glömma att välja en modell med en praktisk väska med bärhandtag.
 • Kostar en hel del: När det kommer till gravidkuddar går det inte att komma ifrån att de är lite dyrare än t.ex. kropps– och knäkuddar. Detta beror på den goda kvalitén som kuddarna har, i kombination med att de går att anpassa och justera. Och de flesta gravida kvinnor är beredda att betala lite extra för en bra produkt som minskar smärta. Men med det sagt så ska du vara förberedd på att öppna plånboken ordentligt för en kudde i god kvalitet.

Sammanfattning

En gravidkudde är ett riktigt bra tillbehör under graviditeten, och även under den efterföljande amningsperioden. Kudden minskar smärtan och värken från graviditeten, så du kan slappna av och sova gott. Vidare kan du använda den i soffan, sängen eller varför inte fåtöljen.

De är dock lite dyrare, och kan upplevas som klumpiga. Men för gravida kvinnor som vill ha en skönare graviditet är det absolut värt pengarna!

För att välja den bästa gravidkudden måste du läsa köpguiden ovan noggrant. Det finns kuddar i olika storlekar och former, såväl som med och utan uppvärmningfunktion. Därutöver är det viktigt att du väljer en modell med anpassningsbar hårdhet då smärtorna har en tendens att flytta på sig under graviditeten, och då måste kuddens hårdhet anpassas efter detta. Så glöm för guds skull inte att läsa om alla de viktigaste aspekterna i köpguiden ovan!


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.