HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Knäkudde bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Venuray Knäkudde
Bäst-i-test 2023

Knäkudde bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Venuray Knäkudde

Venuray Knäkudde
 • Ger höften, benen och knäna extra stöd
 • Motverkar vridning och framåtrotation av höften
 • Avlastar på ett otroligt skönt sätt
 • Motverkar höftsmärta
 • Perfekt även för gravida
 • Delbar – kan användas på flera olika sätt
 

2. Ergonomisk knäkudde

Ergonomisk knäkudde
 • Ergonomisk knäkudde
 • Avlastar ryggradens och bäckenets tryckpunkter
 • Funkar även i ryggläge för att främja blodcirkulationen
 • Fyllning: Memoryskum
 • Yttre skikt: 100% polyester
 • Mått på varje benskåra: 12 cm
 

3. Zenkuru knäkudde

Zenkuru knäkudde
 • Perfekt för sidosovare
 • Timglasformad kudde
 • Hjälper ryggraden att rätas ut
 • Passar om du sover på höger eller vänster sida
 • Kan även användas som gravidkudde
 • Material innerkudde: Minnesskum (45D)
 • Material överdrag: Velour med dragkedja
 • Överdraget tvättas i 30°C
 • Superbra recensioner
Innehåll [ visa ]

Knäkudde — Bäst-i-test (2023)

En knäkudde används för att öka komforten när du sover eftersom den hjälper att räta upp ryggraden och avlasta tryck mot höfterna. Det är en liten kudde som är speciellt framtagen för att placeras mellan knäna. Detta är speciellt fördelaktigt för gravida kvinnor, ryggsovare, magsovare samt de som lider av höft- och ryggsmärtor.

Genom att använda en knäkudde kommer du sova bättre, minska smärtor såsom led- och muskelvärk och framförallt lindra höft- och ryggsmärtor. Dock är utbudet brett och det är svårt för många oinvigda att veta vilken modell som passar bäst. Därför har vi skrivit en komplett köpguide innehållandes allt du behöver veta innan ditt köp. Börja sålunda med att förkovra dig i informationen nedan, för att därefter välja den modell som passar dina individuella behov från topplistan högst upp på sidan.

Hur du väljer en knäkudde

Trots att knäkuddar ser snarlika ut så finns det väldigt mycket som skiljer dem åt. Därför är det viktigt att veta vad som skiljer dem åt, och hur du bäst väljer en passande kudde utifrån dina egna behov. Annars finns risken att du köper en modell vars form snarare stjälper än hjälper dig.

Det finns flera faktorer att beakta innan du köper en knäkudde, och ju mer du känner till om dessa faktorer desto bättre val kommer du göra. Därför kommer vi nedan börja med att gå igenom hur du ska tänka kring form, fasthet, tryckavlastning, material, pris och mycket mer. På så vis kommer du kunna göra ett mer genomtänkt köp än om du handlar blint eller endast utgår från till exempel priset.

1. Form

Den tveklöst viktigaste faktorn i ditt val är formen på kudden. Somliga knäkuddar är designade för att få plats mellan benen på sidosovare, medan andra är cylinderformade vilket passar ryggsovare bäst.  Om formen är fel så kommer kudden inte avlasta på rätt sätt. Detta kan leda till negativa konsekvenser och i värsta fall kronisk smärta. Därför är det av yttersta vikt att du väljer rätt utifrån hur du sover. Det är nämligen så att den form som passar en sidosovare bäst, kommer inte lämpa sig lika bra för en ryggsovare eller en gravid kvinna. Således måste du välja form baserat på din sovposition, vilket alltid specificeras i produktbeskrivningen.

bäst knäkudde

2. Avlastning

Hur mycket en knäkudde avlastar baseras dels på fastheten, dels på tjockleken. Dock kan man säga att i regel så ger en tjockare, fastare kudde mer avlastning, vilket är något som korpulenta personer behöver; medan det räcker för någon som väger mindre att köpa en tunnare och mjukare kudde. Därmed beror ditt val även på hur mycket du väger – något som inte bör komma som en överraskning, men likväl något att ha i beaktande när du testar olika varianter.

3. Fasthet

Något du ska veta är att fastheten i en knäkudde inte anges i en skala, utan beskrivs endast med subjektiva ord. Detta innebär att det är svårt att veta eller jämföra vilken fasthet en viss kudde har. Därför ska du först läsa recensionerna för att se om någon kund nämnt något om detta. Men det bästa du kan göra är att besöka en fysisk butik och testa kudden istället. Genom att göra det slipper du beställa en kudde på prov. Så om fastheten inte är angiven på ett för dig tydligt sätt, ska du testa kudden direkt i butiken istället.

4. Pris

Kostnaden för en knäkudde skiljer sig drastiskt beroende på formen, fastheten, materialet och varumärket. Men vanligtvis kostar de mellan 200-2000 kronor. Eftersom detta är en produkt vars syfte är att hjälpa dig sova bättre och vara fri från smärtor, anser vi att det är berättigat att investera några hundralappar extra. Orsaken är att det värsta du kan göra är att köpa en billig variant som är tillverkad av ett material som inte avlastar på rätt sätt. Därför är det betydligt bättre att köpa en kvalitativ modell som faktiskt hjälper dig istället för att bidra med fler problem än vad du redan har. Dessutom kommer kudden vara slittåligare och hålla längre.

Mot den bakgrunden ska du alltså inte köpa första bästa knäkudde, utan ta en stund och försök hitta den kudde som lämpar sig bäst för dig.

5. Temperaturreglering

Vi alla vet hur det är att sova med kuddar och täcken vars material inte andas ordentligt. Det blir lätt varmt vilket leder till att svett sugs upp av materialet vilket i sin tur leder till att en ergonomisk kudde slutar vara ergonomisk. Därför är det viktigt att välja en knäkudde som kan reglera temperaturen baserat på din kroppstemperatur. Detta gör du genom att säkerställa att materialet som överdraget är tillverkat i kan andas ordentligt så värmen från minnesskummet inuti kudden inte tar över.

knäkudde test

Vilka ska använda en knäkudde?

En knäkudde gagnar framförallt de med rygg- eller höftsmärta, gravida kvinnor och sidosovare. Men tillhör du någon av grupperna i listan nedan så kommer även du ha stor nytta av denna typ av kudde.

 • Gravida kvinnor
  Eftersom gravida kvinnor ofta upplever krampor i ben och ryggsmärta så är en kroppskudde eller en knäkudde perfekt för att ryggraden ska rätas upp.
 • Du som ofta har rygg- eller höftsmärtor
  Om du ofta har känningar i rygg- och höftpartiet så avlastar en knäkudde  vilket gör att du sover bättre. Orsaken är att ryggraden inte är rak när du sover vilket denna kudden hjälper till med.
 • Ryggsovare
  Tillhör du den grupp av människor som älskar att sova på ryggen så har du förmodligen fått ont i ländryggen eller högre upp längsmed ryggraden. Anledningen till detta är att ryggraden inte kurvas naturligt när du ligger raklång, men genom att använda en knäkudde under knävecken så kommer detta balanseras och värken kommer sakteliga försvinna.
 • Sidosovare
  När du sover på sidan så ligger ett av benen under det andra vilket skapar ett tryck. Följaktligen kommer höften ansträngas vilket är riktigt dåligt, särskilt på grund av att de flesta sover mellan 7-10 timmar per natt, och en sådan lång påfrestning kan leda till allvarliga skador. Därför ska även sidosovare använda en knäkudde för att avlasta både höftsmärta och ryggsmärta.

Vilka ska undvika knäkudde?

Tillhör du någon av den ovan nämnda grupperna så är det helt okej att använda en knäkudde. Men det kan faktiskt också vara direkt skadligt för somliga. Därför har vi nedan listat de typer av personer som ska undvika använda dem. Ignorerar du detta råd så löper du större risk för att ådraga dig långtgående skador.

 • Magsovare
  Eftersom magsovare sover på magen så behövs ingen knäkudde för att stabilisera ryggraden. Istället rekommenderas det att använda en ergonomisk kudde under höften för att på så vis minska muskelansträngningar under natten.
 • Om du rör dig mycket under natten
  Är du en av dem som inte kan ligga still under natten så ska du absolut inte använda en knäkudde, eftersom positionen förändras vilket kan göra att du vaknar upp med mer smärtor än tidigare. Dock kan du fästa kudden med ett snöre, men det är vanligtvis inte hållbart i längden.

knäkudde

Vanliga frågor och svar om knäkuddar

Kan jag inte använda en vanligt kudde som knäkudde?

Givetvis kan du det, men problemet är att de saknar avlastningskapacitet och en fasthet som en knäkudde kräver. Du vet själv hur lätt en huvudkudde tillplattas efter bara några dagars användning. Detta är nåt som inte får ske med knäkuddar eftersom de då inte kommer avlasta rygg och höfter på effektivast sätt.

Hur rengör jag en knäkudde?

Det gör du genom att avlägsna kuddfodralet och läsa tvättinstruktionerna. Vissa fodral måste du nämligen handtvätta på grund av att materialet är så delikat, medan andra går att slänga in i tvättmaskinen utan problem. Observera dock att du måste tvätta den på rätt sätt, för annars kommer fastheten i kudden att förstöras.

Hur länge håller en knäkudde?

Livslängden på knäkuddar varierar kraftigt beroende på kvalitet, pris och varumärke. Somliga modeller håller i flera år och bibehåller fastheten medan billigare varianter tenderar att förlora spänsten efter bara några månaders användning.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.