HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Bollhav bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
testvinnare
#1 Bollhav barn sammet
Bäst-i-test 2024

Bollhav bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
 

1. Bollhav barn sammet

Bollhav barn sammet
 • Rekommenderad ålder: Från 1 år
 • Stabil konstruktion tack vare det växtbaserade skummet
 • Fri från skadliga ämnen och kemikalier
 • Återvinningsbart material
 • Stabila kanter så inte lekbollar väller över
 • Fantastisk kvalitet
 • Diameter (Ø): 115 cm
 • Höjd: 30 cm
 

2. Bollhav hemma blått

Bollhav hemma blått
 • Stabil konstruktion tack vare polyuretanskummet
 • Fantastisk kvalitet
 • Klätt i mjuk bomull (avtagbart)
 • Fyllt med 150 lekbollar
 • Går att maskintvätta
 • Diameter (Ø): 90 cm
 • Höjd: 30 cm
 • Väggarnas tjocklek: 6 cm
 • Förträffliga recensioner
 

3. Bollhav med tält

Bollhav med tält
 • Rekommenderad ålder: Från 3 år
 • Litet slott med tunnel och lektält
 • 100 lekbollar ingår
 • Lätt att sätta upp
 • Hopvikbar lektunnel
 • Bra omdömen
 • Tunnel: 120 x 46 cm
 • Hexagon: 140 x 118 x 82 cm
 • Tält: 295 x 140 x 100 cm
Innehåll [ visa ]

Bollhav

Ett bollhav är bland de roligaste leksakerna som ett barn eller en bebis kan leka med. Och att ha ett alldeles eget bollhav hemma är ett minne som barnet kommer minnas för evigt. Vidare finns det en drös av fördelar, däribland förbättrad motorik och samarbetsförmåga, samt bättre öga-hand-koordination. Men den mest påtagliga fördelen är avkopplingen som det kan ge ett stressat barn.

Däremot finns det en del risker med bollhav också, som t.ex. hygienen och risk för infektioner; men även risken att skada sig på vassa föremål som av misstag hamnat i bollhavet. Därmed är det inte helt riksfritt och mot bakgrund av det är det ytterst angeläget att du läser på om alltid du behöver veta för att använda dem säkert och tryggt.

Därför har vi skrivit en köpguide som innehåller allt du behöver veta för att välja rätt modell, men även informera dig och för- och nackdelar samt hur du rengör ett bollhav på bästa sätt. Därtill har vi valt ut några särskilda modeller och rankat dessa i en bäst-i-test-lista högst upp på sidan. Börja därför med att förkovra dig nedan för att därefter välja den modell som passar dig bäst.

Så väljer du rätt bollhav

Innan du köper ett bollhav måste du veta vilka faktorer du ska tänka på. Annars blir det svårt att veta vilken modell som är bäst utifrån dina behov. För det första ska du välja en modell med solida kanter så inte bollarna väller ur så lätt. För det andra måste du köpa rätt antal bollar så det inte blir för få, men inte heller för många. För det tredje är det en enorm hygienisk fördel att välja en modell med avtagbart överdrag som är lätt att tvätta. Utöver detta har vi nedan listat det viktigaste du ska ha i åtanke för att göra ett så välinformerat köp som möjligt.

 • Solida kanter
 • Storlek
 • Portabilitet
 • Tillägg (t.ex. tält)
 • Avtagbart överdrag
 • Design och konstruktion
 • Antal bollar

1. Solida kanter

Något som utmärker billiga bollhav är att kanterna är gjorda av tyg, vilket gör att de lätt böjer sig så bollarna rinner ut – något som följande kund vittnar om i hennes recension:

Trodde kanterna skulle vara mer stabila än vad de är, de böjer sig lätt när min son vill ställa sig upp. I övrigt är jag nöjd.

Denna faktor är något som ingen annan köpguide tar upp, men som är extremt viktigt. För om kanterna är mjuka så kommer bollarna som sagt att rinna ut med blixtens hastighet. Detta avbryter inte bara leken till barnens stora förtret, utan det innebär även att du som förälder måste springa och plocka upp bollar hela dagarna. Därför rekommenderar vi att du köper ett bollhav med starka, slittåliga och solida kanter som gör att man kan vila ryggen mot dem utan att de ger vika. Trots att dessa modeller kostar lite mer är det utan tvekan värt priset för mödan du undviker.

bollhav hemma

2. Storlek

Storleken för ett bollhav specificeras av diameter (Ø), d.v.s. avståndet från den mittersta punkten i en cirkel, till den yttersta. Så om diametern är 1 meter, så är avståndet från varje kant till mittenpunkten, exakt 1 meter från alla håll. Observera att detta endast avser runda bollhav och inte kvadratiska eller rektangulära varianter. Med det sagt är det viktigt att du köper rätt storlek så att ditt barn får plats, men även så det finns utrymme för kompisar eller syskon att hoppa i och leka också. Därför är det i regel bättre att köpa en större modell, trots att det inte behövs för tillfället, med vetskapen om att fler kommer använda bollhavet samtidigt ju äldre barnet blir.

Men det är inte bara diametern som är viktig att titta på, utan även höjden, d.v.s. avståndet från golvet till bollhavets högsta punkt. Anledningen till varför detta är viktigt är för att höjden bestämmer antalet bollar som får plats. Och det är ju roligare ju fler bollar som finns, men de måste också få plats. Således ska du dels kontemplera diametern, men även höjden, i ditt val av bollhav.

3. Portabilitet

En viktig faktor i ditt val av bollhav är huruvida du vill att det ska gå att fälla ihop, för att smidigt flyttas på, eller ej. Vissa vill ha möjligheten att vika ihop det för att lätt medtagas på semester, sommarstället eller till kompisen; medan andra vet med sig att det alltid kommer stå på samma ställe, och därför inte vill betala extra för den funktionen. Oavsett vad du väljer så är det viktigt för dig att veta att det finns uppblåsbara bollhav som är anpassade för att användas på olika ställen. Så om ni reser till olika platser i tid och otid så är portabilitet en faktor av yttersta vikt.

Därtill underlättar det med att ha ett ihopfällbart bollhav då det är lätt att stuva in i ett trångt förvaringsutrymme när det inte används.

4. Tillägg såsom tält och rutschkana

Vill du lyxa till bollhavet så finns det möjlighet att köpa till särskilda tillägg som t.ex. rutschkana eller hopptorn. Detta kostar ganska mycket men gör leken så mycket roligare. Genom att placera exempelvis en rutschkana bredvid bollhavet så kan barnen kana ner medans kompisarna försöker träffa dem med bollar. Eller så kan man köpa ett hopptorn varifrån barnen kan hoppa ner i havet.

Sådana tillägg kostar som sagt en hel del, men att det finns möjlighet att bygga ut leksaken under åren som går är ett enormt plus. Så håll ögonen öppna i barnaffärerna och varför inte överraska ditt barn med en rutschkana till nästa födelsedag?

OBS: Väljer du att köpa en ställning varifrån barnen kan hoppa ner i havet, glöm för guds skull inte att lära dem att aldrig – under några som helst förutsättningar – dyka ner i bollhavet med huvudet före. Detta innebär en enorm säkerhetsrisk och det är i princip det enda som aldrig får ske i ett bollhav för att garantera allas säkerhet.

5. Avtagbart överdrag

Av hygieniska skäl råder vi dig att köpa ett bollhav med avtagbart överdrag. På så sätt kan du enkelt maskintvätta överdraget med jämna mellanrum så det hålls fräscht och rent. Emellertid får du inte glömma att varje modell kommer med olika tvättinstruktioner, men de flesta ska tvättas på 30°C. Och de flesta varianter tillåter inte heller torktumling då detta göra att tyget krymper.

Summa summarum: välj en modell med avtagbart överdrag för bästa hygien, och tvätta det med jämna mellanrum för att sedan hängtorkas i några timmar.

bollhav barn

6. Design och konstruktion

Fastän de flesta bollhav är små och cirkelformade, finns det många kreativa konstruktioner. Till exempel finns det bollhav med spännande tunnlar, fönster, tak och stegar. På så vis får du ett bollhav med tält, tunnlar, basketkorg och bollar i ett. Därmed finns det alltså mängder av valmöjligheter och du är inte begränsad till en kvadratisk eller cirkelformad modell som till utseendet liknar en pool.

Däremot kostar de modeller med en kreativ konstruktion några hundralappar extra. Så om det är något som du tror att ditt barn inte kommer uppskatta än, välj en standardmodell som är billigare.

7. Antal bollar till bollhav

Hur många bollar du behöver i bollhavet bestäms av hur stort det är. Du vill inte ha för få bollar så man kan se golvet, men å andra sidan ska det inte fara knökfullt heller då bollar väller över kanterna och skapar oreda. Därför är lagom det du ska sträva efter, men lagom är svårt att specificera. Därför är vår rekommendation att du börjar med att köpa mellan 50-100 bollar, för att sedan testa hur det funkar. Baserat på resultatet kan du sedan köpa fler om det behövs. På så vis sparar du pengar och slipper ha flera hundra bollar liggandes i ett förvaringsutrymme där deras enda syfte är att samla damm.

Ytterligare en faktor du ska tänka på är hur många bollar som ingår i modellen du tänker köpa. För något vi har märkt när vi läst igenom en drös recensioner av olika bollhav, är att bilderna inte representerar verkligheten. Med andra ord så visar en butik ett bollhav med massor av bollar, men när man sedan får det hemlevererat så är det endast hälften av bollarna på bilden som man faktiskt får – precis som nedanstående recensent påpekar:

De var lite mer bollar på bilden. De borde ha framgått att de var extra bollar på bilden. Smart men ej snällt.

Därför måste du läsa produktbeskrivningen noggrant så du vet exakt hur många bollar du får, alternativt kontakta återförsäljaren om detta inte framgår av beskrivningen.

Så räknar du ut hur många bollar du behöver i ditt bollhav:

 • Börja med att multiplicera längden, bredden och höjden på ditt bollhav.
 • Multiplicera denna siffra med 83 p.g.a. att det är antalet bollar som ockuperar en kubikfot.

Illustration: 5*6*2 = 60 kubikfot. Multiplicera denna siffra med 83 och du får 60*83 = 4980 bollar

Fördelar med bollhav

Bollhav skänker inte enbart glädje till barn, utan de kommer med en del fördelar också, vilka är följande:

 • Samarbete
  Barn som leker i ett bollhav lär sig snabbt att samarbeta när de t.ex. ska leta efter bollar med en särskild färg. Detta är otroligt viktigt i barnets kognitiva utveckling. Dessutom lär de sig att inte kasta bollar på varandra för då vill ingen leka längre, så det enda alternativet är samarbete.
 • Öga-hand-koordination
  Att som barn stå i ett bollhav och sträcka sig ner efter en specifik boll kan tyckas vara en grundläggande egenskap. Men faktum är att det är krävande att koordinera öga med hand och det kräver träning. Och ju mer ett barn lär sig detta desto lättare kommer de ha att lära sig bollsporter som t.ex. fotboll, handboll och basket.
 • Avkoppling
  Platon skriver i en av hans dialoger att den mest perfekta formen i hela universum är cirkeln. Därför är det inte oväntat att detta geometriska objekt skänker oss avkoppling. Speciellt när det finns hundratals bollar i ett bollhav. Genom att kasta ner sig i havet försvinner all sorg och stress och barnet kan leka i harmoni.
 • Smidigt att fylla på med bollar
  Det är förvånansvärt lätt hänt att bli av med flera bollar per leksession. Därför är det med glädje vi kan informera er om att extra bollar är väldigt billigt att köpa och fylla på med. Så bli inte neurotisk bara för att några bollar har försvunnit.
 • Perfekt för alla åldrar
  Många är av uppfattningen att bollhav är reserverade barn under en viss ålder. Men så är inte fallet. Faktum är att min 10-åring och hennes kompisar tycker det är roligt fortfarande. De hoppar inte runt lika mycket men de använder bollhavet som en avkopplingsyta där vuxna inte får vara, d.v.s. deras eget utrymme. Därför ska du absolut inte slänga eller ge bort det så fort barnet visat att de inte vill leka i det längre. För intresset kommer och går – ända upp till pensionärsåldern!
 • Portabelt
  Eftersom de bästa bollhaven är portabla, och därmed möjliga att vika ihop och ta med sig, är det lätt för barnet att ta med bollhavet till en kompis för en övernattning. Eller varför inte medtaga det till sommarstugan eller utflykten?
 • Många användningsområden
  Endast kreativiteten sätter gränser för man kan göra i ett bollhav hemma. Till exempel kan man sortera bollarna efter färger, jonglera, spela basket, kasta dem på varandra eller försöka pricka ett visst objekt. Således kan både föräldrar och barn hitta på egna lekar som gör att det roliga fortsätter för evigt.
 • Bollarna kan användas separat
  Om ett barn förlorar intresset för bollhavet så kan de användas för annat. På grund av att bollarna flyter kan man leka med dem i badkaret eller ta med till den lokala stranden. Så använd fantasin för att hitta på fler lekar.
 • Hög säkerhet
  En av de bästa sakerna med bollhav är att barnen är samlade på en plats vilket gör det lätt för föräldrar att ha kontroll över vad som sker. Dessutom är bollarna mjuka vilket gör att det är ytterst svårt att skada sig allvarligt. Så blir inte orolig bara för att barnen hoppar ner från en rutschkana eftersom bollarna kommer göra fallet mjukt och bekvämt.

köpa bollhav

Nackdelar med bollhav

Trots att fördelarna är många och definitivt fler än nackdelarna, är det likväl viktigt att du är på det klara med de negativa aspekterna också. Till exempel är det ohygieniskt och förhållandevis lätt att skada sig om man som förälder inte gör rätt. Så läs alla nackdelar nedan så du vet vad du kan förvänta dig.

 • Katastrofal hygien
  Forskning från University of North Carolina visar, baserat på upprepade tester, att varje boll i ett bollhav har över 31 olika bakterier på sig. Därmed är risken för olika infektioner enorm. Dock ska det sägas att denna undersökning gjordes på publika bollhav på t.ex. McDonalds. Men baserat på denna information ska du akta dig för att bjuda in för många kompisar till bollhavet hemma då det snabbt kan bli en bakteriehärd.
 • Undvik att hoppa i med befintlig infektion
  Mot bakgrund av ovanstående punkt är det inte rekommenderat att hoppa in i ett bollhav om barnet redan har en infektion eller ett sår där bakterier kan leta sig in. Annars riskerar du att barnet får allvarliga infektioner, vilket i värsta fall kan leda till sjukdomar med annat än bra konsekvenser.
 • Lätt att skada sig
  Om flera barn leker i ett bollhav samtidigt så måste de vara försiktiga. Orsaken är att det är lätt hänt att huvudena krockar under bollarna när de dyker under. Därför är det viktigt att sätta upp tydliga regler för hur barnen ska bete sig. Dessutom ska inte för små barn leka samtidigt som stora barn då risken för att det större barnet råkar trampa på det mindre är väldigt hög.
 • Barn som tar med sig vassa föremål 
  Innan barnet börjar hoppa ner i bollhavet så måste du som förälder ta ditt ansvar. Detta består dels i att säkerställa att barnet inte tagit med några vassa föremål som t.ex. halsband och armband. Anledningen är att det är lätt att dessa föremål hamnar på botten och då är det lätt att skära upp undersidan av fötterna. Så kom ihåg: inga vassa föremål i bollhavet!

Så rengör du ett bollhav

Som vi nämnt flera gånger vid det här laget så är hygien en viktig faktor att ta hänsyn till när det leks i bollhav. Därför är det hög tid att vi lär dig hur man på bästa sätt rengör ett bollhav för att minimera riskerna för infektioner, skador och sjukdomar. Fastän det är tidskrävande att rengöra varje boll så är det ack så viktigt. Det finns två tillvägagångssätt att välja mellan:

 1. Rengöra i en balja
  Släng i alla bollarna i en stor balja och häll över rengöringsmedel blandat med varmt vatten. Använd sedan händerna för att skrubba bollarna lite lätt så eventuell smuts avlägsnar sig. Låt bollarna därefter torka ordentligt innan du häller tillbaka dem i bollhavet.
 2. Rengöra i ett badkar
  Det andra sättet du kan rengöra ett bollhav på är genom att kasta ner alla bollar i en tvättkorg, för att sedan sänka ner tvättkorgen i ett badkar fyllt med såpa och vatten. Vänta ett par timmar tills såpan gjort sitt jobb och låt bollarna torka i några timmar.

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.