HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Bollhav bäst-i-test

 

1. Bollhav barn sammet

Bollhav barn sammet
 • Rekommenderad ålder: Från 1 år
 • Stabil konstruktion tack vare det växtbaserade skummet
 • Fri från skadliga ämnen och kemikalier
 • Återvinningsbart material
 • Stabila kanter så inte lekbollar väller över
 • Fantastisk kvalitet
 • Diameter (Ø): 115 cm
 • Höjd: 30 cm
Läs mer »
 

2. Bollhav hemma blått

Bollhav hemma blått
 • Stabil konstruktion tack vare polyuretanskummet
 • Fantastisk kvalitet
 • Klätt i mjuk bomull (avtagbart)
 • Fyllt med 150 lekbollar
 • Går att maskintvätta
 • Diameter (Ø): 90 cm
 • Höjd: 30 cm
 • Väggarnas tjocklek: 6 cm
 • Förträffliga recensioner
Läs mer »
 

3. Bollhav med tält

Bollhav med tält
 • Rekommenderad ålder: Från 3 år
 • Litet slott med tunnel och lektält
 • 100 lekbollar ingår
 • Lätt att sätta upp
 • Hopvikbar lektunnel
 • Bra omdömen
 • Tunnel: 120 x 46 cm
 • Hexagon: 140 x 118 x 82 cm
 • Tält: 295 x 140 x 100 cm
Läs mer »
Innehåll [ visa ]

Bollhav

Ett bollhav är bland de roligaste leksakerna som ett barn eller en bebis kan leka med. Och att ha ett alldeles eget bollhav hemma är ett minne som barnet kommer minnas för evigt. Vidare finns det en drös av fördelar, däribland förbättrad motorik och samarbetsförmåga, samt bättre öga-hand-koordination. Men den mest påtagliga fördelen är avkopplingen som det kan ge ett stressat barn.

Däremot finns det en del risker med bollhav också, som t.ex. hygienen och risk för infektioner; men även risken att skada sig på vassa föremål som av misstag hamnat i bollhavet. Därmed är det inte helt riksfritt och mot bakgrund av det är det ytterst angeläget att du läser på om alltid du behöver veta för att använda dem säkert och tryggt.

Därför har vi skrivit en köpguide som innehåller allt du behöver veta för att välja rätt modell, men även informera dig och för- och nackdelar samt hur du rengör ett bollhav på bästa sätt. Därtill har vi valt ut några särskilda modeller och rankat dessa i en bäst-i-test-lista högst upp på sidan. Börja därför med att förkovra dig nedan för att därefter välja den modell som passar dig bäst.

Så väljer du rätt bollhav

Innan du köper ett bollhav måste du veta vilka faktorer du ska tänka på. Annars blir det svårt att veta vilken modell som är bäst utifrån dina behov. För det första ska du välja en modell med solida kanter så inte bollarna väller ur så lätt. För det andra måste du köpa rätt antal bollar så det inte blir för få, men inte heller för många. För det tredje är det en enorm hygienisk fördel att välja en modell med avtagbart överdrag som är lätt att tvätta. Utöver detta har vi nedan listat det viktigaste du ska ha i åtanke för att göra ett så välinformerat köp som möjligt.

1. Solida kanter

Något som utmärker billiga bollhav är att kanterna är gjorda av tyg, vilket gör att de lätt böjer sig så bollarna rinner ut – något som följande kund vittnar om i hennes recension:

Trodde kanterna skulle vara mer stabila än vad de är, de böjer sig lätt när min son vill ställa sig upp. I övrigt är jag nöjd.

Denna faktor är något som ingen annan köpguide tar upp, men som är extremt viktigt. För om kanterna är mjuka så kommer bollarna som sagt att rinna ut med blixtens hastighet. Detta avbryter inte bara leken till barnens stora förtret, utan det innebär även att du som förälder måste springa och plocka upp bollar hela dagarna. Därför rekommenderar vi att du köper ett bollhav med starka, slittåliga och solida kanter som gör att man kan vila ryggen mot dem utan att de ger vika. Trots att dessa modeller kostar lite mer är det utan tvekan värt priset för mödan du undviker.

bollhav hemma

2. Storlek

Storleken för ett bollhav specificeras av diameter (Ø), d.v.s. avståndet från den mittersta punkten i en cirkel, till den yttersta. Så om diametern är 1 meter, så är avståndet från varje kant till mittenpunkten, exakt 1 meter från alla håll. Observera att detta endast avser runda bollhav och inte kvadratiska eller rektangulära varianter. Med det sagt är det viktigt att du köper rätt storlek så att ditt barn får plats, men även så det finns utrymme för kompisar eller syskon att hoppa i och leka också. Därför är det i regel bättre att köpa en större modell, trots att det inte behövs för tillfället, med vetskapen om att fler kommer använda bollhavet samtidigt ju äldre barnet blir.

Men det är inte bara diametern som är viktig att titta på, utan även höjden, d.v.s. avståndet från golvet till bollhavets högsta punkt. Anledningen till varför detta är viktigt är för att höjden bestämmer antalet bollar som får plats. Och det är ju roligare ju fler bollar som finns, men de måste också få plats. Således ska du dels kontemplera diametern, men även höjden, i ditt val av bollhav.

3. Portabilitet

En viktig faktor i ditt val av bollhav är huruvida du vill att det ska gå att fälla ihop, för att smidigt flyttas på, eller ej. Vissa vill ha möjligheten att vika ihop det för att lätt medtagas på semester, sommarstället eller till kompisen; medan andra vet med sig att det alltid kommer stå på samma ställe, och därför inte vill betala extra för den funktionen. Oavsett vad du väljer så är det viktigt för dig att veta att det finns uppblåsbara bollhav som är anpassade för att användas på olika ställen. Så om ni reser till olika platser i tid och otid så är portabilitet en faktor av yttersta vikt.

Därtill underlättar det med att ha ett ihopfällbart bollhav då det är lätt att stuva in i ett trångt förvaringsutrymme när det inte används.

4. Tillägg såsom tält och rutschkana

Vill du lyxa till bollhavet så finns det möjlighet att köpa till särskilda tillägg som t.ex. rutschkana eller hopptorn. Detta kostar ganska mycket men gör leken så mycket roligare. Genom att placera exempelvis en rutschkana bredvid bollhavet så kan barnen kana ner medans kompisarna försöker träffa dem med bollar. Eller så kan man köpa ett hopptorn varifrån barnen kan hoppa ner i havet.

Sådana tillägg kostar som sagt en hel del, men att det finns möjlighet att bygga ut leksaken under åren som går är ett enormt plus. Så håll ögonen öppna i barnaffärerna och varför inte överraska ditt barn med en rutschkana till nästa födelsedag?

OBS: Väljer du att köpa en ställning varifrån barnen kan hoppa ner i havet, glöm för guds skull inte att lära dem att aldrig – under några som helst förutsättningar – dyka ner i bollhavet med huvudet före. Detta innebär en enorm säkerhetsrisk och det är i princip det enda som aldrig får ske i ett bollhav för att garantera allas säkerhet.

5. Avtagbart överdrag

Av hygieniska skäl råder vi dig att köpa ett bollhav med avtagbart överdrag. På så sätt kan du enkelt maskintvätta överdraget med jämna mellanrum så det hålls fräscht och rent. Emellertid får du inte glömma att varje modell kommer med olika tvättinstruktioner, men de flesta ska tvättas på 30°C. Och de flesta varianter tillåter inte heller torktumling då detta göra att tyget krymper.

Summa summarum: välj en modell med avtagbart överdrag för bästa hygien, och tvätta det med jämna mellanrum för att sedan hängtorkas i några timmar.

bollhav barn

6. Design och konstruktion

Fastän de flesta bollhav är små och cirkelformade, finns det många kreativa konstruktioner. Till exempel finns det bollhav med spännande tunnlar, fönster, tak och stegar. På så vis får du ett bollhav med tält, tunnlar, basketkorg och bollar i ett. Därmed finns det alltså mängder av valmöjligheter och du är inte begränsad till en kvadratisk eller cirkelformad modell som till utseendet liknar en pool.

Däremot kostar de modeller med en kreativ konstruktion några hundralappar extra. Så om det är något som du tror att ditt barn inte kommer uppskatta än, välj en standardmodell som är billigare.

7. Antal bollar till bollhav

Hur många bollar du behöver i bollhavet bestäms av hur stort det är. Du vill inte ha för få bollar så man kan se golvet, men å andra sidan ska det inte fara knökfullt heller då bollar väller över kanterna och skapar oreda. Därför är lagom det du ska sträva efter, men lagom är svårt att specificera. Därför är vår rekommendation att du börjar med att köpa mellan 50-100 bollar, för att sedan testa hur det funkar. Baserat på resultatet kan du sedan köpa fler om det behövs. På så vis sparar du pengar och slipper ha flera hundra bollar liggandes i ett förvaringsutrymme där deras enda syfte är att samla damm.

Ytterligare en faktor du ska tänka på är hur många bollar som ingår i modellen du tänker köpa. För något vi har märkt när vi läst igenom en drös recensioner av olika bollhav, är att bilderna inte representerar verkligheten. Med andra ord så visar en butik ett bollhav med massor av bollar, men när man sedan får det hemlevererat så är det endast hälften av bollarna på bilden som man faktiskt får – precis som nedanstående recensent påpekar:

De var lite mer bollar på bilden. De borde ha framgått att de var extra bollar på bilden. Smart men ej snällt.

Därför måste du läsa produktbeskrivningen noggrant så du vet exakt hur många bollar du får, alternativt kontakta återförsäljaren om detta inte framgår av beskrivningen.

Så räknar du ut hur många bollar du behöver i ditt bollhav:

Illustration: 5*6*2 = 60 kubikfot. Multiplicera denna siffra med 83 och du får 60*83 = 4980 bollar

Fördelar med bollhav

Bollhav skänker inte enbart glädje till barn, utan de kommer med en del fördelar också, vilka är följande:

köpa bollhav

Nackdelar med bollhav

Trots att fördelarna är många och definitivt fler än nackdelarna, är det likväl viktigt att du är på det klara med de negativa aspekterna också. Till exempel är det ohygieniskt och förhållandevis lätt att skada sig om man som förälder inte gör rätt. Så läs alla nackdelar nedan så du vet vad du kan förvänta dig.

Så rengör du ett bollhav

Som vi nämnt flera gånger vid det här laget så är hygien en viktig faktor att ta hänsyn till när det leks i bollhav. Därför är det hög tid att vi lär dig hur man på bästa sätt rengör ett bollhav för att minimera riskerna för infektioner, skador och sjukdomar. Fastän det är tidskrävande att rengöra varje boll så är det ack så viktigt. Det finns två tillvägagångssätt att välja mellan:

 1. Rengöra i en balja
  Släng i alla bollarna i en stor balja och häll över rengöringsmedel blandat med varmt vatten. Använd sedan händerna för att skrubba bollarna lite lätt så eventuell smuts avlägsnar sig. Låt bollarna därefter torka ordentligt innan du häller tillbaka dem i bollhavet.
 2. Rengöra i ett badkar
  Det andra sättet du kan rengöra ett bollhav på är genom att kasta ner alla bollar i en tvättkorg, för att sedan sänka ner tvättkorgen i ett badkar fyllt med såpa och vatten. Vänta ett par timmar tills såpan gjort sitt jobb och låt bollarna torka i några timmar.

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.