HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Brassestol bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Lafuma Batyline brassestol
Bäst-i-test 2024

Brassestol bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Lafuma Batyline brassestol

Lafuma Batyline brassestol
 • Ergonomisk & justerbar nackkudde
 • Tillverkad i Batyline®-textil
 • Justerbar i 4 positioner
 • Motstår UV-strålning
 • Väldigt slitstarkt material
 • Robust konstruktion
 • Sitthöjd: 34 cm
 • Storlek: 83×94 cm
 • Välrenommerat varumärke
 • Snygg design
 

2. Iso Moss Brassestol

Iso Moss Brassestol
 • UV-beständig och öppen väv som inte håller kvar vatten
 • Lätt att använda, fälla ihop och bära runt på
 • Tillverkad av slittålig och robust stål
 • Väldigt prisvärd
 • Bredd: 56 cm
 • Höjd: 86 cm
 • Djup: 46 cm
Nackdelar:
 • Saknar nackkudde
 

3. Transabed brassestol

Transabed brassestol
 • Med skönt nackstöd
 • Motstår UV-strålning
 • Perfekt för både stranden och trädgården
 • Justerbar i 4 positioner
 • Tillverkad i Batyline®-textil
 • Väldigt bra kvalitet
 • Estetiskt tilltalande
Nackdelar:
 • Något dyrare än många andra brassestolar
Innehåll [ visa ]

Brassestol

En brassestol är den ultimata stolen att ta med sig till stranden, campingen eller vandringsturen. Det som utmärker denna stoltyp är att den är hopfällbar, lättviktig och är såldes smidig att ta med sig till olika äventyr. Vidare finns det brassestolar med kudde, mugghållare, nackkudde, parasoll, fotpall, ryggsäck och tryck. Därmed kan du välja en lyxvariant med stor bekvämlighet om plånboken tillåter.

Dessvärre finns det många billiga modeller vars kvalitet är katastrofalt dålig, varför de flesta nu är på jakt efter en rejäl brassestol som är stabil och slittålig. Det sista du vill ha är en ranglig stol som inte står stabilt på underlaget. På grund av att det finns så mycket att tänka på har vi skrivit en köpguide innehållandes allt du behöver veta innan ditt köp. Börja därför med att förkovra dig nedan för att sedan välja någon av de brassestolar som vunnit bäst-i-test från listan ovan.

Därför heter det brassestol

Det finns en hel del förvirring beträffande namnet brassestol – varför heter det så, är det många som undrar, och därför ska vi nu klargöra detta en gång för alla. Brassestolen har sina rötter i Brasilien där det var en vanligt förekommande strandstol. I folkmun kallas en brasilianare för ”brasse”, därav namnet. Således döpte svenskarna stolen till detta. Orsaken till populariteten var att den var billig, vilket gjorde att alla hade råd att köpa en, samt lätt att bära med sig till stranden.

Så väljer du rätt brassestol

Innan du köper en brassestol finns det några saker du ska ha i åtanke. För det första finns det modeller med kudde, nackkkudde och fotpall. För det andra måste du fundera över om du vill kunna fälla ihop den till en ryggsäck eller inte. För det tredje ska du köpa en rejäl brassestol så stolbenen inte ger vika så lätt. Utöver detta har vi nedan listat det viktigaste du ska tänka på för att göra ett så bra val som möjligt.

 1. Rejäl brassestol
 2. Med kudde och nackkudde
 3. Fotpall
 4. Mugghållare
 5. Maxvikt
 6. Ryggsäck
 7. Parasoll
 8. Ställbart ryggläge
 9. För barn
 10. Pris
 11. Material
 12. Sitthöjd

1. Rejäl brassestol – vad menar vi med det?

Orsaken till varför så många vill köpa en rejäl brassestol är för att de flesta billiga modeller är rangliga, instabila och tippar lätt över. Detta innebär att det inte alls är skönt att sitta i dem eftersom man hela tiden är orolig över om de ska gå sönder. Somliga spricker t.o.m. i tyget vilket gör att du faller igenom stolen som gör väldigt ont i svanskotan. Men det värsta är att du kan du spilla ut en skållande het kaffekopp över ditt barn eller dig själv.

rejäl brassestol

Mot bakgrund av ovanstående information är det därför inte konstigt att en rejäl brassestol är det konsumenterna helst vill ha. Inte bara för att säkerheten ska vara bättre, utan också för att stolen kommer hålla längre ju slittåligare konstruktion den har.

För att hitta en rejäl brassestol måste du antingen välja en modell tillverkad i trä, eftersom dessa är ordentligt robusta, eller en i aluminium som är i en helt annan prisklass än det lägre segmentet. De flesta billiga modellerna är nämligen tillverkade i aluminium, varför du måste hålla dig borta från dessa och välja en dyrare modell om det är materialet du föredrar.

 • Väljer du inte en rejäl stol kommer du få en ranglig och instabil brassestol som lätt välter över.
 • Du måste vara beredd på att betala några hundralappar extra.
 • Trä är i regel ett mycket mer rejält material än vad aluminium är, men det gäller inte i alla fall.

2. Brassestol med kudde och nackkudde

Eftersom de flesta använder en brassestol i flera timmar, ibland en hel dag på stranden eller campingen, är det många som får ont i nacken. Därför har flera tillverkare börjat framställa brassestol med kuddar. Antingen kan kudden vara placerad vid ländryggen för att avlasta ryggansträngningen, eller så är den fäst högst upp och agerar som en nackkudde.

brassestol med kudde

Fastän modellerna med kudde och nackkudde är dyrare än de utan, är det en investering värd namnet. Anledningen är att det är avsevärt skönare att luta sig tillbaka och låta huvudet vila på nackkudden, istället för att hela tiden behöva anstränga nackmusklerna för att upprätthålla huvudet. Detta är särskilt viktigt för dig som redan har nack- eller ryggproblem, men även för dig som vill att det ska vara så bekvämt som möjligt.

Vill du ha en brassestol med kudde så ska du se till att höjden på kudden är reglerbar, d.v.s. att du kan anpassa hur högt kudden ska sitta i förhållande till din längd. Saknar stolen denna funktion så kan effekten bli motsatsen – att det gör mer ont i nacken efter du suttit i stolen. Dessutom ska det helst vara en ergonomisk kudde eftersom dessa är speciellt framtagna för att vara så sköna som möjligt.

 • Välj en brassestol vars nackkudde går att flytta upp och ner så den passar din längd.
 • Fundera på om du även vill ha en kudde vid ländryggen som avlastar ryggen.
 • Ju bättre kudde desto skönare upplevelse, välj därför en ergonomisk kudde som är anpassad för att avlasta kroppen.

3. Fotpall

En brassestol med fotpall är det perfekta valet för livsnjutaren. Genom att slänga upp fötterna på fotpallen, och luta bak ryggläget, kan du sluta ögonen och lyssna till vågornas brus medan du sakta vaggas in i sömnens rike. Detta är ett utmärkt alternativ för dig som inte tycker att en brassestol är tillräckligt bekväm, för en fotpall hjälper nämligen enormt mycket.

brassestol med fotpall

Det du måste tänka på om du vill köpa en brassestol med fotpall är att observera höjden på fotpallen. Vissa är runt 60 cm höga medan andra endast är 40 cm höga. Och eftersom en för låg fotpall gör att benen ligger i en onaturlig ställning så gäller det att provsitta stolen först. Annars kommer du märka det först när du är på stranden, campingen eller vandringsturen.

Vidare innebär en fotpall även att vikten på stolen går upp. Detta är särskilt irriterande om du är själv och t.ex. vill kunna fälla ihop den till en ryggsäck eftersom det blir betydligt tyngre att gå längre sträckor. Således är höjden och vikten två aspekter du ska beakta innan köpet.

 • Testa stolen i en butik så du vet att fotpallen är i rätt höjd.
 • Kontrollera hur mycket vikten går upp om du adderar en fotpall så den inte blir för tung för dig att bära.

4. Mugghållare

Befinner du dig på stranden, campingen eller i skogen och det är dags för att äta, så är du så illa tvungen att ställa din dryck på sanden eller i gräset. Följden av detta blir dels att du måste böja dig fram för att nå drycken varje gång du vill ha en klunk, dels att muggen lätt välter över på det ojämna underlaget. Genom att välja en brassestol med mugghållare löser du båda dessa problem.

Mugghållaren sitter alltid på höger sida längst ut på armstödet. Därmed blir det lätt att nå den utan att behöva böja sig. Således kan du sitta bakåtlutad med tallriken i handen och ta en klunk när som helst utan ansträngning. Däremot finns det några saker du ska tänka på innan du köper en brassestol med mugghållare, vilket är följande:

 • Djupet och bredden
  Vissa mugghållare är mycket bredare än vad man på förhand tror. Du kan få plats med två 33 centiliters Coca Cola-burkar på höjden, och i somliga fall även på bredden. Detta innebär att drycken inte står så stabilt som man vill – i synnerhet om du har en skållhet kaffekopp. Därför ska du ta med dig en dryck till den affär där du vill köpa brassestolen, och på så vis testa drycken i mugghållaren för att vara 100% säker att du gillar det du ser.
 • Tyg eller plast
  De billigaste brassestolarna med mugghållare är tillverkade i tyg. Dessa ska du sedan veckla ut för att en mugg ska få plats. Fördelen med dessa är att du lätt kan fälla ihop stolen utan att mugghållaren tar plats, för den knycklas ihop som resten av tyget på stolen. Nackdelen är att en tung dryck inte står lika stabilt i en mugghållare av tyg, men samtidigt blir det då svårare att fälla ihop stolen så den tar så mycket plats som möjligt.

Ovanstående faktorer förbises av många, men vi tycker det är viktigt att tänka på detaljerna. Speciellt på grund av att en brassestol tenderas att användas under så lång tid, varför bekvämligheten ur alla perspektiv är otroligt viktig.

5. Maxvikt

När jag var liten satte sig min korpulente farbror i min brassestol varpå tyget gav vika och han ramlade igenom stolen. Trots att familjen skrattade gott åt eländet så skämdes min farbror samtidigt som han grämde sig över smärtan i ryggen. Orsaken till varför detta skedde är för att stolen inte tålde hans vikt. Därför är det väldigt viktigt att inkorporera maxvikten i ekvationen.

 • En brassestol för barn har vanligtvis en maxvikt på cirka 60 kg, medan samma stol för vuxna tål hela 115 kg.

6. Ryggsäck

Tycker du att brassestolar är otympliga, tunga och jobbiga att bära med sig så ska du välja en som du bär på ryggen. Dessa modeller går att fälla ihop och ta med sig som en ryggsäck. Sålunda slipper du bära den i handen. Detta är perfekt för dig som går på långa vandringsturer i skogen eller helt enkelt vill kunna promenera till stranden.

Kort sagt fungerar en brassestol med ryggsäck som så att du fäller ihop den, och sedan slänger upp den på ryggen, för att sedan dra remmarna runt dina axlar likt en helt vanlig ryggsäck. Dessa modeller är inte sällan utrustade med både fotstöd och nackkudde vilket är än mer imponerande.

Det finns även modeller med ryggsäck som på baksidan av ryggstödet har en förvaringsficka där du kan stuva ner en bok eller ett laptopbord. På så sätt kan du jobba direkt från stolen på ett bekvämt sätt.

Observera att dessa modeller är avsevärt dyrare än dem som saknar denna hopfällbara funktionalitet. Men om du ägnar dig åt långa vandringar är den superb.

7. Parasoll till brassestol

Tycker du att det är jobbigt med konstant exponering av sol så ska du välja en brassestol med parasoll. Detta innebär att det medföljer en parasoll som du  enkelt klämmer fast på baksidan av stolen. Givetvis kan du även ta av parasollen om du tröttnat på skuggan. Därmed är du inte låst till att alltid ha parasollen utfälld. Detta är särskilt effekt när solen står i zenit.

Genom att köpa parasoll till brassestol kan du läsa en bok i lugn och ro, eller använda din mobiltelefon eller padda utan att reflektionen från solen stör. Om du köper en stol och parasoll för sig så måste du kontrollera att parasollen verkligen går att klämma fast i just din stol. För det kan mycket väl vara så att parasollen är avsedd för en specifik brassestol inte just din modell.

 • Parasoll är särskilt bekvämt när solen står i zenit.
 • Perfekt för äldre människor eller barn som är känsliga för längre exponering av sol.
 • Se till att parasollen passar just din stol om du köper dem separat och inte som ett paket.
 • Obs: många av dessa modellerna möjliggör inte en bakåtlutning av ryggstödet.

8. Ställbart ryggläge

Vill du kunna luta dig bakåt i din brassestol så ska du välja en modell med ställbart ryggläge. Det betyder att det finns 2-3 förinställda lägen till vilket du kan luta ryggstödet till. Glöm inte att dubbelkolla detta i produktbeskrivningen, för det finns förvånansvärt många stolar utan denna funktionalitet. Till exempel har brassestolar med parasoll sällan denna möjlighet på grund av att parasollen inte kan lutas tillbaka av naturliga skäl.

Vidare finns det somliga modeller som endast har 2 rygglägen du kan skifta mellan. Och för många är det bakåtlutande ryggläget på tok för långt bak, som nästan förvandlar stolen till en solsäng vilket många inte vill ha. Därför ska du alltid besöka en fysisk butik för att testa stolarna för att verkligen se att rygglägena är till din belåtelse.

brassestol

9. För barn

Det är inte bara vuxna som blir trötta efter några dopp i havet, utan även barn behöver sin brassestol. Det roliga med brassestolar för barn är att det finns väldigt många lekfulla motiv och färger du som förälder kan välja mellan. Till exempel finns det modeller där tyget har roliga former (t.ex. vågor) och motiv som gör det roligare för barn att använda.

Däremot, och detta är väldigt viktigt, så måste du se till att välja en stol som är slittålig, robust och stabil, för vi har sett många recensioner som skriver ungefär samma sak som nedanstående recensent:

Det ena metallbenet på mitt barns brassestol gav vika när min 3-åring satte sig i den.

Om du vill undvika att gå samma öde till mötes som 3-åringen i recensionen ovan, måste du välja en kvalitativ stol som inte ger vika så lätt. Därjämte är det smart att välja en hopfällbar modell med en förvaringsväska så barnet känner ägandeskap över sin stol, och följaktligen sköter om den bättre.

 • Köp inte en alltför billig brassestol för barn, för då kommer metallbenen ge vika.
 • Välj en hopfällbar modell som barnet själv kan bära som ryggsäck så de känner ägandeskap över stolen.

10. Pris

Det finns huvudsakligen två kategorier av brassestolar: billiga och lyxiga. De förstnämnda kostar allt från 150 – 500 kronor medan de sistnämnda kostar från 500 – 2000 kronor. Skillnaden dem emellan är enorm; både ur ett kvalitativt perspektiv, men även ur ett bekvämlighetsperspektiv. De billiga modellerna har ofta rangliga ben och tyg av sämre kvalitet, medan de lyxigare varianterna står stabilt och har en högre maxvikt.

Vidare är det omöjligt att hitta en billig brassestol med parasoll, för de är dyra helt enkelt. Samma sak gäller modeller med fotstöd och nackkudde. Därför måste du vara förberedd på att du inte kan få maximal komfort för en billig peng, utan då måste du vara beredd att punga upp en kännbar summa.

Till exempel är en kvalitativ brassestol i trä tillverkad av slittålig teak som både har åldrats och ugnstorkats. Därefter har träet finslipats och behandlats som ger dess släta, vackra yta. Följden av en sådan behandling är att stolen får en utomordentlig styrka och väderbeständighet – något du absolut inte får med en billig modell.

Sålunda måste du vara medveten om skillnaderna på dessa två kategorier så du vet vad du köper.

11. Material

Stommen på en brassestol är antingen tillverkad i trä eller aluminium. Trots att det finns fler material är de inte värda att nämna då de förekommer så sällan. Modellerna i trä är betydligt dyrare än dem i aluminium. Orsaken är dels estetisk, d.v.s. att trä är väldigt mycket snyggare och naturtroget än aluminium. Å andra sidan är trä avsevärt dyrare än aluminium.

Sålunda ska du välja en modell i aluminium om du har en begränsad budget, och en i trä om du har råd. För det är tveklöst så att trä har längre livslängd förutsatt att du följer de skötselråd vi skriver om längre ner i denna guide.

12. Sitthöjd

Är du över 1,90 cm lång så är du säkert van att knäna sticker upp till huvudnivå när du sitter på en liten stol. Det är både obekvämt och oergonomiskt. Därför måste du kontrollera sitthöjden på brassestolen innan du gör ditt köp. Det bästa du kan göra är att utgå från en stol du har hemma som du gillar, mäta den, och sedan välja en sitthöjd utifrån detta. På så vis vet du med all säkerhet att stolen kommer vara bekväm att sitta på.

Lägg därtill det faktum att stolen tenderar att sjunka ner några centimeter i sanden, så addera gärna några extra centimeter på sitthöjden du räknat ut att du behöver.

Fästa brassestol på cykel

Tillhör du den skara av människor som älskar att cykla till stranden? Då har du med all säkerhet varit tvungen att hålla styret i ena handen och brassestolen i den andra. Detta innebär en stor säkerhetsrisk. Därför finns det numera cykelhållare som du fäster på valfri sida av pakethållaren, vari du hänger brassestolen. På så vis kan du cykla med båda händerna på styret i sakta mak till stranden.

Behöver du fästa två brassestolar på cykeln så köper du helt enkelt två cykelhållare som du har på vardera sida av cykeln.

Fördelar med brassestol

Det är ingen slump att brassestolar varit populärt i Sverige i över 40 år, och fortsätter så vara. Anledningen är helt enkelt att det finns många fördelar. Men vilka är fördelarna mer specifikt? Det belyser vi i nedanstående lista:

 • Perfekt för stranden, campingen och vandringsturen
  Det bästa med en brassestol är dess många användningsområden. De flesta använder dem till en mängd olika syften, men vanligast är stranden, campingen och vandringsturen. På grund av att det finns så många användningsområden så behöver du inte köpa en stol för varje syfte, utan det räcker med en kvalitativ brassestol. Detta är en av de många påtagliga fördelarna som finns.
 • Lätt att bära
  Anledningen till varför så många använder en brassestol på stranden är för att den är lätt att bära. Detta är en konsekvens av att de är hopfällbara så de tar ingen plats i bilen. Vill du att de ska vara ännu lättare att bära ska du välja en modell som kan omvandlas till ryggsäck. På så sätt kan du bära den på ryggen utan att anstränga armarna.
 • Sitt och liggläge
  De flesta stolar i gemen har endast ett sittläge. Men det fantastiska med en brassestol är att du ofta har 2-3 rygglägen. Därmed har du ett för när du ska sitta upprätt och äta, ett annat när du vill koppla av efter måltiden, samt ett tredje för att sola eller slumra till en stund.

Nackdelar med brassestol

Nu när du har kännedom om fördelarna är det dags att gå igenom alla de nackdelar som finns med brassestolar. Fastän det inte är många så har vi identifierat ett par som är värda att lyfta upp i ljuset. För är du inte medveten om de negativa aspekterna kan du omöjligen väga för- och nackdelar mot varandra, vilket försvårar ett objektivt val. Läs därför nedanstående nackdelar med extra koncentration.

 • Somliga har dålig kvalitet
  En nackdel med brassestolar generellt sätt, är att väldigt många är tillverkade av undermålig kvalitet. Orsaken till detta är för att de flesta stolar importeras från Taiwan och Kina så företagen kan pressa priserna. Tyvärr blir följden av detta att både stommen och tyget har sämre kvalitet än om de varit tillverkade i Sverige. Därför måste du läsa recensionerna noggrant innan ditt köp så du vet vad andra har sagt om stolen i fråga.

Skötselråd för brassestolar

Eftersom många använder sin brassestol väldigt intensivt under sommaren, så är det viktigt att sköta om den ordentligt. Annars kommer stolen att gå sönder snabbare. Dessutom bidrar regelbunden rengöring till att stolen håller sig ren och fräsch. Således handlar det inte endast om rengöring, utan även förvaring.

Först och främst ska du aldrig lämna brassestolen utomhus utan skydd. Utan det är viktigt att du förvarar den i ett garagetält eller liknande förråd för att på så vis skydda den mot väder och vind. I synnerhet under vinterhalvåret. Det bästa är såklart om du förvarar den inomhus, men eftersom de flesta saknar plats så är ett utomhusförråd tillräckligt. Har du inte ett garagetält eller förråd av nåt slag, så kan du använda ett vattentätt överdrag. Gör du inte detta kommer skruvar rosta och tyget förfalla. Och har du en brassestol i trä kommer träet garanterat att spricka vilket leder till att stolen blir oanvändbar efter bara några veckor.

Innan du förvarar stolen så ska den rengöras med mild tvål och varmt vatten – det är allt som krävs. Upprepa detta efter varje användning och livslängden kommer förlängas markant.

För att bibehålla kvaliteten på stolen ska du följa nedanstående skötselråd:

 • Rengör med två och vatten efter varje användning.
 • Förvara den inomhus om du har plats.
 • Har du inte plats att förvara den inomhus så ska den stå i ett garage eller förråd.
 • Saknar du garage eller förråd så måste du använda ett vattentätt överdrag.
 • Hur du än väljer att förvara brassestolen så måste utrymmet ha god luftcirkulation så inte fuktskador uppstår.

Slutsummering

Nu när du har läst vår guide om brassestolar hoppas vi att du har samlat på dig tillräckligt mycket matnyttig information för att göra ett välinformerat och grundat köp. Avslutningsvis vill vi tipsa om att det är perfekt att ställa brassestolar på en picknickfilt och ta fram mat och dryck och njuta av en heldag på stranden. På så vis slipper du sanden mellan tårna och det känns mer hemtrevligt, som en picknick helt enkelt.

Har du frågor eller funderingar får du gärna kontakta oss så ska vi göra allt i vår makt för att guida dig rätt.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.