HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Laptopställ bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Laptopställ bord
Bäst-i-test 2024

Laptopställ bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Laptopställ bord

Laptopställ bord
 • Höj- och sänkbart från 18 till 43 cm
 • Lätt att skifta från sitthöjd till ståhöjd
 • Hopfällbart
 • Separat hylla för tangentbord och mus
 • Finns i stor och liten modell
 • Robust & slittålig kvalitet
 

2. Vertikalt laptopställ

Vertikalt laptopställ
 • Få bättre ordning på skrivbordet
 • Elegant aluminiumdesign
 • Platsbesparande
 • Skyddar laptopen från utspilld dryck
 • Utbytbara fästen ingår (för flera Mac-modeller)
 • Max belastning: 5 kg
 

3. Desire2 laptopställ

Desire2 laptopställ
 • Premium alumniumlegering
 • Halkfria taktila gummikuddar
 • Ergonomisk design
 • Justerbar höjd upp till 30 cm
 • Justerbar vinkel upp till 90 grader
 • Passar alla 10-17″-laptops
Innehåll [ visa ]

Laptopställ & Laptopbord

Ett laptopställ, även kallat laptopbord, är en produkt avsedd för att göra arbetet bekvämare för dig som använder en laptop. De flesta människor placerar laptopen på bordet eller i knäet och jobbar sedan i timtals med en urusel hållning. Detta får inte sällan långvariga negativa konsekvenser för rygg, nacke och ögon. Genom att använda ett laptopställ kan du jobba i soffan, sängen och på bordet med en ergonomisk hållning som gör att kroppen inte värker efter några timmar.

Dock är det mycket som skiljer de olika modellerna åt. Till exempel kan du välja ett justerbart, höj- och sänkbart laptopställ. Men det finns även modeller som är hopfällbara och således portabla. Därför har vi författat en köpguide som har för avsikt att lära dig allt du behöver veta för att göra ett så bra val som möjligt. Börja sålunda med att förkovra dig nedan för att därefter välja det laptopbord som passar dig bäst.

Typer av laptopställ

Det första du måste veta gällande laptopställ är att det finns flera typer för olika ändamål. Därför kommer vi inleda denna artikel med att gå igenom dessa typer och dess utmärkande drag.

 1. Bord
 2. Soffa
 3. Golv
 4. Säng
 5. Vertikalt
 6. Fåtölj

1. Bord

Majoriteten som köper ett laptopställ använder det primärt på bordet, antingen skrivbordet, köksbordet eller vardagsrumsbordet. Orsaken är att de vill höja datorn så skärmen hamnar i ögonhöjd. Detta får följden att man kan sitta med ergonomisk hållning istället för att böja rygg och nacke. Varför det är så populärt är för att många drabbas av nackont och får långvariga ryggproblem efter många års felaktig skrivbordshållning.

laptopställ bord

Det finns laptopställ till bord som även är höj- och sänkbara, vilket gör att du kan arbeta både sittandes och ståendes. Det är väldigt bra eftersom du då kan variera ställningar och på så vis undvika stela muskler och leder.

Observera även att vissa laptopbord är försedda med separata hyllor för mus och tangentbord. Men vi kommer gå igenom fler tilläggsfunktioner längre ner i guiden.

 • Förbättrar skrivbordshållningen.
 • Möjlighet att höja och sänka bordet om du vill arbeta ståendes.

2. Soffa

En annan typ av laptopställ är de som är avsedda för soffor. I dagens läge arbetar mängder av människor hemifrån, och flera av dem från soffan. De flesta sitter bakåtlutade med fötterna uppslängda på soffbordet och laptopen i knäet. Detta gör att hållningen blir dålig vilket inte sällan leder till smärta i ländrygg. För att undvika detta kan du köpa ett laptopställ anpassat för soffor.

laptolställ soffa

Dessa är konstruerade som ett högre bord med ben som kan skjutas in under soffan för att på så vis komma närmare datorn. Väljer du en sån här modell så ska du se till att bordet är höj- och sänkbart. Annars kan du inte bestämma i vilken nivå datorn ska vara i förhållande till dina armbågar, vilket leder till en dålig hållning.

Än bättre är om du ser till att laptopbordet är hopfällbart så du lätt kan stuva in bordet nånstans när du har arbetat klart för dagen. Gör du inte det kommer bordet uppta onödig plats.

Trots att de flesta modellerna för soffor är stående på golvet, finns det även dem som kläms fast i soffans sida.

 • Det måste vara höj- och sänkbart.
 • De bästa modellerna har ben som är avsedda för att skjutas in under soffan.

3. Golv

Laptopställ för golv är de modeller som är utrustade med bordsben som står på golvet. Skillnaden mellan dessa typer och de avsedda för soffan, är att de senare inte nödvändigtvis behöver ha bordsben som står på golvet, utan de påminner mer om en klassisk sängbricka som står på soffan. Detta är en differens som gör det till två helt olika produkter, och ska därför inte blandas ihop med varandra.

Eftersom laptopställ på golv påminner om små, smala bord är de inte hopfällbara. Så när du inte använder bordet är det bra om du redan innan ditt köp har en tilltänkt förvaringsplats. Annars kommer bordet uppta en hel del utrymme när det inte används.

Ett bra tips för dig som vill ha en sådan variant är att se till att det dels är höj- och sänkbart. Men även att vinkeln på bordet ska gå att reglera så du kan luta det bakåt eller framåt. Dessutom är det ultimat om bordsbenen är avsedda för att skjutas in under exempelvis en soffa eller fåtölj, så datorn hamnar närmare ditt knä.

 • Dessa modeller har bordsben och är avsedda för att stå på golvet.

4. Säng

Tillhör du den grupp av människor som tycker det är mysigt att jobba i sängen, så ska du välja ett laptopställ som är tillverkat för just detta syfte. Oavsett om du behöver svara på några sena mail, eller slutföra rapporten till chefen, så hjälper ett laptopbord i sängen med produktiviteten och hållningen.

Nackdelarna med att slänga upp laptopen i knäet är att du ofrånkomligen kommer böja nacken så du tittar ner på skärmen. Detta får följden att nackmusklerna behöver ansträngas för att upprätthålla huvudet – något som du inte känner nämnvärt förrän det börjar göra ont.

För att undvika detta ska du köpa ett laptopställ för sängen vars vinkel är justerbar så du kan tilta laptopen utifrån hur du själv vill arbeta. Därtill ska bordet vara höj- och sänkbart.

Vidare blir datorn snabbt varm om du vilar den i knäet, varför det är en fördel att välja en modell med fläktkylning.
laptolställ säng

5. Vertikalt

vertikalt laptopställ

Ett vertikalt laptopställ urskiljer sig totalt från de ovan nämnda varianterna. Ett vertikalt ställ är nämligen tillverkad för att vila datorn i medan du inte använder den. Dessa är ofta otroligt vackra i sitt utförande och därför något många använda som en inredningsdetalj. Därtill kan det användas för att förvara smartphones, surfplattor och läsplattor på.

Vertikala laptopställ är avsedda för att antingen förvara en eller flera laptops/surfplattor. De senare modellerna har en begränsad bredd, varför du måste säkerställa att de får plats med just dina laptops.

Det du ska ha i åtanke med just denna typen av ställ är att de ska ha silikonytor runtomkring så datorn in repas. Dessutom ska det finnas en silikonyta på undersidan också så stället hålls på plats och inte glider runt på bordet om du råkar stöta till det.

 • Kolla bredden så stället verkligen får plats med just din laptop.
 • Det ska finnas silikonytor på insidan och undersidan för att dels undvika repor, dels hålla stället på plats så det inte glider.

6. Fåtölj

Tillhör du den smala skaran av människor som älskar att sitta i fåtöljen och jobba med din laptop? Då ska du veta att det finns laptopställ för dig också. Dock tillhör dessa inte en specifik fåtölj-kategori, utan du kan helt enkelt scrolla upp och läsa kapitlet om ”Golv” eftersom det är exakt denna modell som funkar för fåtöljer och soffor.

Så väljer du laptopställ

Innan du köper ett laptopställ finns det några saker du ska känna till. För det första ska det vara höj och sänkbart om du vill kunna arbeta både sittande och stående. För det andra bör du välja ett hopfällbart bord om du lätt vill kunna ta med det till arbetsplatsen eller caféet. För det tredje finns det modeller med fläktkylning som gör att det inte blir så hiskligt varmt. Utöver nämnda faktorer har vi nedan listat det viktigaste du ska ha i åtanke för att göra ett så välinformerat val som möjligt.

Höj och sänkbart

Vill du kunna skifta mellan att arbeta ståendes och sittandes så ska du välja ett laptopställ som är höj och sänkbart. Detta innebär att du enkelt kan höja eller sänka laptopbordet i förhållande till din sitt- eller ståposition. På så vis kan du exempelvis höja stället så laptopskärmen hamnar i linje med dina ögon, vilket alla experter rekommenderar eftersom det gör att du inte behöver böja rygg och nacke.

Men ett höj och sänkbart laptopställ är inte enbart bra för dig som ämnar använda det på ett skrivbord. Utan denna vertikala reglering är även viktig om du använder stället i soffan eller i sängen, för även på dessa platser är det viktigt att bordet är i rätt höjd så dina armar hamnar i en naturlig ställning.

Väljer du inte en modell som är höj och sänkbar kommer du vara låst till ursprungspositionen, vilket oundvikligen kommer leda till en oergonomisk hållning.

Justerbart

Nu när vi gått igenom vikten av ett laptopbord som är höj och sänkbart, är det hög tid att gå igenom andra justerbara möjligheter. Det är nämligen så att många laptopställ är justerbara när det kommer till lutningen. Låt oss säga att du ligger i soffan eller sängen och känner att stället har en för stor bakåtlutning, vilket gör att du måste sänka laptopskärmen för att ens se vad det står på skärmen, då är det väldigt bra att köpa en modell med ställbar lutning. På så vis kan du inte bara reglera höjden på bordet ur ett vertikalt perspektiv, men även luta bordet framåt och bakåt.

 • Genom att tilta laptopstället får du större kontroll över bordet vilket bidrar till en bekvämare position för rygg och nacke. Så välj en justerbar variant som du kan luta.

Fläktkylning

Har du nån gång suttit i soffan eller legat i sängen med din laptop, så vet du förmodligen hur varmt det kan bli i knäet. Detta leder i många fall till överhettning vilket gör att du måste stänga av datorn. Dessutom bidrar överhettning till att prestandan påverkas negativt. Därför har många laptopställ fläktkylning inbyggt. Det innebär att laptopbordet är utrustat med en kylplatta med tystgående fläktar (vanligtvis mellan 12-25 dB) vars uppdrag är att hålla din laptop sval.

Dock ska du veta att laptopställ med fläktkylning är dyrare än dem utan, så om din laptop inte brukar överhettas så kan du skippa fläktkylning och satsa pengarna på t.ex. en hopfällbar variant istället.

 • Fläktkylning har en kylplatta med tystgående fläktar som svalar ner din laptop.
 • Slipp svettas om benen för att datorn blir varm.

Konstruktion & viktbelastning

Konstruktionen på ett laptopställ bestämmer dels hur mycket viktbelastning den tål, dels hur länge den kommer hålla. Det är nämligen så att om du köper en modell i billig plast kommer bordet garanterat att vara rangligt och svaja än hit, än dit. Därför är det så viktigt att välja en modell som är byggd av rostfritt stål eller något annat robust material.

Tips: Läs vår artikel om laptop ryggsäckar om du vill ta med dig datorn när du är på språng.

Dessutom kommer du inte kunna ställa din värstingdator på bordet eftersom det inte kommer vara stabilt nog. Av den orsaken måste du kontrollera maxvikt och dess konstruktion och säkerställa att bådadera uppfyller dina krav.

 • Kontrollera maxvikten på stället så den verkligen tål just din laptop.
 • Se till att konstruktionen är stabilt byggd så inte bordet svajar eller ranglar.

Kabelhållare

Det finns forskning som visar att människor blir mer stressade ju stökigare det är på arbetsbordet. Har du någonsin jobbat på ett skrivbord där kablar ligger kors och tvärs så vet du säkert hur det känns. Instämmer du med detta så ska du välja ett laptopställ med kabelhantering så du slipper se kablage medan du arbetar. Kort sagt har laptopbordet gjort olika hål där diverse kablar kan dras. På så vis kan du strukturera din arbetsplats på ett bättre sätt.

 • Minska stress genom att dölja kablarna med en kabelhållare.

Höjd & bredd

Storleken på ett lapstopställ, och med storleken menar vi ytan på vilken laptopen ska vila på, är en mycket viktig del i ditt val. Har du t.ex. en laptopskärm på 19″ så kommer den inte passa de flesta modeller som finns på marknaden idag, utan då måste du leta efter en variant som är specifikt konstruerad för att få plats med en så pass stor laptop.

Samma sak gäller för mindre laptopskärmar på 10″, för du vill inte ha ett för stort laptopbord som upptar mer plats än nödvändigt om du har en liten dator som inte kräver detta.

Sålunda ska du alltid välja laptopställ utifrån storleken på din dator, annars kommer det se oproportionerligt ut.

Material

Som alltid är material en faktor som bestämmer allt från kvalitet till utseende och kostnaden. Det mest populära materialet för laptopställ är trä. Orsaken är att många anser trä vara ett av de vackraste materialen som finns. Dessutom är det känt för dess kvalitet och slittålighet. Men framförallt kontrasterar träslaget mot laptopens metalliska utseende vilket gör att nytt möter gammalt och skapar en harmonisk balans ur ett estetiskt perspektiv.

Förutom att det estetiska, är materialet som sagt viktigt ur en kvalitativ horisont också. Det råder exempelvis ingen tvekan om att plast inte är lika slittåligt som stål och metall. Men å andra sidan så väger stål betydligt mer än plast, vilket inte är bra om du vill ha ett portabelt och hopfällbart laptopställ. Sålunda är materialet du ska välja en fråga om perspektiv; först måste du bestämma vilket typ av ställ du vill ha, och därefter välja material utifrån det.

 

laptopställ trä

Hållare för musmatta

Trots att de flesta laptopställ saknar ett separat bord avsedd för musmatta, finns det faktiskt många sådana modeller. Detta är särskilt bra för dig som inte gillar att använda laptopens pekplatta. Däremot är många av dessa hållare fastskruvade i ett visst läge vilket gör att du inte kan anpassa hur högt upp denna hållare ska vara i förhållande till bordet. Således bidrar dessa hållare till att armen hamnar i en oergonomisk position.

Därför ska du läsa produktbeskrivningen noggrant för att säkerställa att du kan justera mushållaren på höjden. Annars är du som sagt låst till ursprungsläget.

Hopfällbart

Många som använder ett laptopställ hemma använder det även på jobbet, och vice versa. Men om du har ett stort laptopbord blir det minst sagt otympligt att ta med. Sålunda bör din kravbild förändras något om du vill ha ett mer portabelt ställ. För det du måste leta efter då är en modell som dels inte väger för mycket, dels går att fälla ihop så den upptar mindre plats.

laptopställ hopfällbart

Dessa skiljer sig en hel del från de laptopställ som är avsedda för att permanent stå på ett bord. Till exempel behöver stället vara betydligt mer stabilt om du avser använda det på ett skrivbord.

För att stället ska bli lättare att konka runt på kan du välja ett material som inte väger så mycket, exempelvis plast. Fastän stål är mer robust så väger det mycket vilket är en nackdel om du vill ha en portabel modell.

 • För portabilitet ska du prioritera ett lättare material som t.ex. plast som inte väger lika mycket som stål.
 • Du ska välja en hopfällbar modell så det är lättare att stuva ner det i en väska eller i bilen.

Fördelar med laptopställ

Det finns en hel del fördelar med laptopställ & laptopbord. Först och främst bidrar det till en ergonomisk hållning vilket avlastar rygg, nacke och ögon. Därtill förhindrar de överhettning förutsatt att de är utrustade med fläktkylning. Samtliga fördelar har vi listat nedan:

 • Laptopen hamnar i ögonnivå
  Jobbar du med en laptop utan laptopställ så sitter du med all säkerhet och tittar ner på skärmen. Detta skapar en naturlig böjning av nacken vilket gör att nacken hela tiden måste vara spänd för att upprätthålla huvudet. Trots att många inte är medvetna om detta så kommer insikten snabbt sjunka in när rygg- och nacksmärtor gör sig påminda. Då hade du önskat att du istället hade investerat i ett höj- och sänkbart laptopbord så du hade kunnat höja laptopen till ögonnivå. Således är detta en enorm fördel för dig som vill avlasta din kropp.
 • Ergonomisk hållning
  Ett bra laptopställ bidrar till att reducera belastning på ögon, rygg & nacke. De flesta som arbetar framför datorn dagarna i ända får ofta problem med rygg och nacke på grund av deras hållning. Dessutom blir ögonen trötta då de flesta behöver böja sig fram för att se vad som står på skärmen. Genom att använda ett laptopbord får du en mer ergonomisk hållning vilket kommer avlasta din kropp. I förlängningen leder detta till att du kommer få färre problem med rygg och nacke – två extremt vanliga konsekvenser som kommer från en dålig hållning.
 • Förhindrar överhettning genom fläktkylning
  Ytterligare en fördel med laptopställ är att somliga varianter har inbyggd fläktkylning. Detta gör att laptopen kyls ner och inte blir så hemskt varm – något som påverkar prestandan. Dessa modeller är dyrare men det är enorm fördel om du har en värstinglaptop som tenderar att bli riktigt varm över tid.
 • Lätt att ta med sig till kontoret eller caféer
  Ett laptopställ är i regel så pass litet att det går att ta med till kontoret eller till favoritcaféet för att arbeta. Därefter kan du ta med det hem igen. Antingen köper du ett litet bord, eller så investerar du ett hopfällbart bord som du kan vika ihop och enkelt stuva ner i ryggsäcken eller i bilen.

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.