HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Picknickfilt bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
testvinnare
#1 Picknickfilt Juna 180x130
Bäst-i-test 2023

Picknickfilt bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
 

1. Picknickfilt Juna 180x130

Picknickfilt Juna 180x130
 • Perfekt för både stranden och picknicken
 • Går att använda inomhus som pläd
 • Utmärkt kvalitet från Juna
 • Mycket vackra färger
 • Slittåligt material
 • Storlek: 180 x 130 cm
 

2. Sandfri picknickfilt 200x200

Sandfri picknickfilt 200x200
 • Hindrar filten från att blåsa iväg
 • Sanden trillar genom mattan
 • Patenterad vävteknik
 • Finns i 3 storlekar
 • Lätt att tvätta
 • Storlek: 200×200 cm
 

3. Picknickfilt Innoutdoor 200x145

Picknickfilt Innoutdoor 200x145
 • Extrastor picknickfilt
 • Undersida som tål fukt
 • Hopfällbar med bärhandtag
 • Tillverkad av polyesterfleece
 • Bra recensioner
 • Storlek: 200 x 145 cm
Innehåll [ visa ]

kPicknickfilt

Något som många inte tänker på är att en picknickfilt gör både park- och strandbesöket tusenfalt bekvämare. Först och främst fastnar inte irriterande sandkorn. Därtill kommer inte filten blåsa iväg på grund av dess smarta vävmaterial. Vidare är det otroligt mysigt och skönt att sitta på en picknickfilt med plastad baksida så inte fukten från gräset sipprar fram på ovansidan.

De flesta köper godtyckligt en pläd och förväntar sig att det räcker. Men en picknickfilt ska vara stor nog för att husera sällskapet inklusive mat och dryck. Dessutom ska den vara vattentät. Så att göra rätt val är inte helt rätt. Därför har vi nedan skrivit en komplett köpguide innehållandes allt du behöver veta om denna briljanta produkt.

Så väljer du rätt picknickfilt

Trots att en picknickfilt inte är det mest avancerade att köpa så finns det likväl några saker att tänka på innan ditt köp. Till exempel finns det filtar med plastad baksida som skyddar bra mot fukt. Därtill måste du bestämma dig för att välja en stor eller liten filt. Därutöver ska du välja en modell som är lätt att fälla ihop så du snabbt kan ta med den hem när det är dags.

För att göra ditt val enklare har vi nedan listat de viktigaste faktorerna du ska ha i åtanke för att göra ett så bra val som möjligt.

1. Picknickfilt med plastad baksida

Det viktigaste du ska tänka på när du väljer en picknickfilt är att den ska ha en plastad baksida. Orsaken till detta är att gräset ofta är fuktigt vilket gör att filten blir våt om baksidan inte är plastad. Dock finns det även picknickfiltar som har en plastad framsida vilket gör att den är totalt vattentät. Dock blir filtarna med plastad fram- och baksida något stela, så det är svårare att vika ihop den. Men du förlorar också mjukheten och elasticiteten vilket gör att den inte blir lika skön att sitta på.

picknickfilt med plastad baksida

Emellertid beror det såklart på ditt syfte. Om du vet med dig att du aldrig kommer använda en picknickfilt på ett underlag som är blött, så är detta en faktor du kan bortse från.

 • Picknickfilt med plastad baksida skyddar mot fukt från gräset underifrån

2. Funktionalitet

Visste du att en picknickfilt kan användas för mer än trevliga sammankomster i en park? Att göra parkhäng skönare är deras huvudsakliga syfte, men köper du en filt med god kvalitet kommer du kunna använda den till så mycket mer. Till exempel är det vanligt förekommande att använda picknickfiltar inuti tältet då det ger ett extra lager av skydd mot kylan. I detta fallet rekommenderar vi att välja en så tjock och stor filt som möjligt.

 • Dessa filtar går även att använda som underlag i ett tält

3. Hopfällbar

En hopfällbar picknickfilt innebär att du kan stuva ner den i ryggsäcken utan att den tar mycket plast. Dessutom blir allt smidigare eftersom man slipper skrynkla ihop den till en boll varje gång man går hem. Och det är lättare att fälla ut den på grund av rutmönstret.

Vanligtvis ingår då en liten väska som du kan lägga den hopfällda filten i – något som är mycket praktiskt, speciellt om väskan är vattentät så filten hålls torr. Detta är en faktor många ignorerar men som är ack så viktig. Dock kostar dessa modeller lite mer, men om du ämnar använda filten ofta så är det 100% värt investeringen.

 • Hopfällbar picknickfilt tar mindre plats, är smidigare att bära och inte vidare kostsamt
 • Väskan ska vara vattentät så inte filten blir blöt under transporten

4. Tjocklek

Det värsta som finns är en bladtunn picknickfilt som gör att man känner stenarna eller grästovorna trycka mot där man sitter. Tyvärr köper de flesta en tunn filt på grund av att de är billigast. Men detta är ett stort misstag. För det första blir det extremt obekvämt att sitta på filten. För det andra går det inte att använda den som ett underlag i ett tält. För det tredje kommer den inte vara lika vattentät. Således är det absolut grundläggande att välja en respektabel tjocklek på minst 3 cm när du ska köpa en picknickfilt.

 • Tjockleken ska vara minst 3 cm för bekvämlighetens skull
 • Tunna filtar är extremt obekvämt och ger endast upphov till irritation

5. Vattentät

Fastän de svenska somrarna är bland det bästa vi har i det här avlånga landet, är gräset vanligtvis strösslat med dagg på morgonkvisten. Dagget brukar ta flera timmar att avta och solen måste ofta gassa i flera timmar för att det ska bli helt torrt. Därför är det otroligt viktigt att välja en vattentät picknickfilt. På så vis säkerställer du att fukt inte sipprar igenom textilens yta. Ofta tar man ju med sig t.ex. en pumptermos med kaffe, och det är inte ovanligt att det droppar ner några kaffedroppar på filten, och då är det skönt att den är vattentät.

picknickfilt vattentät

Antingen köper du en picknickfilt med plastad baksida, eller en filt som är helt vattentät både på under- och ovansidan. Dock ska du veta att dessa kostar extra, men vill du inte bli blöt är det ett måste.

6. Material

Du vet säkert hur viktigt det är att materialet på dina kläder känns skönt och inte sticker – samma sak gäller för materialet på en picknickfilt. Materialet du primärt ska undvika är plast – något som förvånansvärt många filtar är tillverkade av eftersom det är så billigt. Utöver plast är de flesta materialen gångbara.

Emellertid ska du ha användningsområdet i beaktning här, för om du ämnar ta med filten på stranden där det finns sand så ska du välja ett speciellt material som heter polyetenväv. Dessa picnickfiltar använder sig av en patenterad vävteknik som gör att inte sandkorn fastnar. Genom att placera lagren med polytenväv om lott så sipprar sandkornen ner igenom filten istället för att de fastnar. Inte nog med det, detta material är även UV-resistent och vattentätt men framförallt – och detta är den bästa aspekten – finns det ingen risk för att filten blåser iväg. Orsaken är att vinden helt enkelt sipprar igenom på samma sätt som sandkornen.

Teknologin bakom detta material uppfanns när den amerikanska armén behövde landningsmattor på landningsplatser för helikoptrar i öknen – därav innovationen. Men det är inget som säger att vanliga filtar inte kan nyttja samma teknologi.

Utöver polytenväv, som är vår starkaste rekommendation, kan du välja en picknickfilt som är tillverkad i fleece också, de är mycket sköna och inte lika kostsamma. Men vad du än gör – välj inte plast.

 • Polytenväv ser till att sandkorn inte fastnar, och att filten inte blåser iväg
 • Fleece är också ett fullt godkänt material
 • Välj absolut inte en filt tillverkad av plast

7. Stor, extrastor eller liten picknickfilt

Den näst viktigaste faktorn efter plastad baksida är hur stor filten ska vara. De flesta väljer en stor picknickfilt så ett helt sällskap får plast. Men det finns också extrastora filtar som mäter 200 x 200 cm där 7-8 personer utan problem får plats samtidigt. Dock ökar kostnaden ju större filt du väljer, så du ska endast köpa en stor modell om du vet att du kommer få användning av den. Annars bör du givetvis välja en liten picknickfilt så du inte spenderar pengar i onödan.

picknickfilt 200x200

Glöm inte att när ni väl är ett gäng som sitter på filten med tallrikar, fruktkorgar, vinflaskor och hämtmat så kommer det inte finnas mycket plats över. Därför ska du ta en funderare och gärna mäta hur mycket utrymme som behövs. För det sista man vill är att trängas på en liten picknickfilt, så se till att köp rätt storlek så du inte behöver köpa en större vid ett senare tillfälle. Storleken vi rekommenderar är 200 x 200 cm.

 • Att köpa en för liten filt är något du kommer ångra
 • Välj hellre en extrastor filt som alla får plats på, istället för att trängas på en liten

Fördelar med picknickfilt

De huvudsakliga fördelarna med en picknickfilt är att de är mjuka. Men de är även slittåligare än vanliga filtar och har fler användningsområden. Läs mer om de påtagligaste fördelarna nedan.

Mjukare underlag

Som vi nämnt flera gånger i denna guide så här långt, är ett mjukt underlag förutsättningen för ett trevligt park- eller strandhäng. Sitter du på en bladtunn filt kommer det göra ont när tovorna från gräset trycker in i kroppen – något som definitivt kommer få er att avbryta picknicken fortare än kvickt. Därför är det så otroligt bra med en tjock, mjuk och stor picknickfilt som gör upplevelsen trevligare, skönare och längre.

stor picknickfilt

Slittåligare än vanliga filtar

Något du kommer märka när du använt en picknickfilt flera gånger är hur slittåliga dem är. Eftersom de är speciellt framtagna att användas i parker och stränder så klarar materialet av att utstå mycket slit. Därmed behöver du inte vara orolig om filtens baksida skulle rivas på en sten, för det kommer knappt lämna ett märke. Dessutom är livslängden otroligt lång, t.ex. har jag själv ägt en filt i över 2 år, och då har den använts flitigt!

Fler användningsområden

En picknickfilt är inte begränsad till något specifikt användningsområde. Fastän de primärt används för stranden och parken finns det inget som säger att du inte kan använda den som ett vanligt sittunderlag. Allt du behöver göra är att vika filten så storleken passar och voilá – du har plötsligt ett sittunderlag. Så försök vara kreativ med sättet du använder den på.

Hur du tvättar en picknickfilt

Det är inte konstigt att en picknickfilt lätt blir smutsig då den alltsomoftast används för att äta och dricka på. Att spilla matrester och dryck är därför mycket lätt hänt. Och när det skett gäller det att du tvättar den så du håller den fräsch till nästa användning.

Här rekommenderar vi först att du väljer en vattentät picknickpläd eftersom matfettet då inte gror in i textilet. Istället kan du rengöra den med en vanlig trasa.

Men om du inte har en vattentät modell så ska du maskintvätta den. Däremot skiljer sig tvättanvisningarna åt beroende på vilket material du väljer. Så glöm inte att dubbelkolla anvisningarna så du tvättar filten på rätt mängd grader. Annars kommer den krympa!


Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.