HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Dockvagn bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
testvinnare
#1 Skrållan dockvagn
Bäst-i-test 2024

Dockvagn bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
 

1. Skrållan dockvagn

Skrållan dockvagn
 • Rekommenderad ålder: Från 3 år
 • Söt dockvagn
 • Justerbart säte (sitta/sova)
 • Justerbart handtag efter barnets längd
 • Avtagbar klädsel
 • Fällbar sufflett
 • Varukorg
 • Hopfällbart chassi för transport
 • Höjd: 72 cm
 • Längd: 66 cm
 • Bredd: 36 cm
 • Vikt: 3,1 kg
 

2. Dockvagn retro i trä

Dockvagn retro i trä
 • Rekommenderad ålder: Från 8 månader
 • Retroinspirerad design
 • Rundad form
 • Stabil konstruktion
 • Gummiklädda hjul
 • Låter ingenting
 • Tillverkad i trä
 • Höjd: 43 cm
 • Längd: 43 cm
 • Bredd: 29 cm
 

3. Dockvagn dubbel tvilling

Dockvagn dubbel tvilling
 • Rekommenderad ålder: Från 3 år
 • Plats för två dockor
 • Fällbar sufflett
 • Fotstöd
 • Rymlig förvaringskorg
 • Ihopfällbar
 • Vikt: 1,4 kg
 • Höjd: 57 cm
 • Längd: 45 cm
 • Bredd: 30 cm
Innehåll [ visa ]

Dockvagn

Letar du efter en dockvagn har du kommit till rätt plats. Barn som leker med dockvagn har visat sig utveckla emotionell intelligens fortare än de som inte leker med rollspel på samma sätt. Vidare intensifierar det fantasin samtidigt som de motoriska färdigheterna blir bättre. Men framförallt blir barnet mer empatiskt. Orsaken till varför barn tycker om att leka med dockvagnar är för att de vill efterlikna sina föräldrar. Detta innebär att de bygger upp ett ansvarstagande som kommer hjälpa dem under hela livet.

Dock är utbudet enormt vilket gör valet knepigt för många konsumenter. Till exempel kan du välja en dubbel dockvagn avsedd för tvillingar eller 2 dockor. Vidare finns det modeller i olika material som trä och rotting. För att göra ditt val enklare har vi därför kurerat en köpguide innehållandes allt du behöver veta innan du gör ditt köp. Börja med att förkovra dig nedan för att därefter välja den bästa dockvagnen utifrån dina behov.

Så väljer du rätt dockvagn

Innan du köper en dockvagn finns det några saker du ska vara medveten om. För det första måste du välja en vagn för 2 dockor (dubbel/tvillingar) eller en avsedd för endast en dock. För det andra ska du fundera över huruvida vagnen bör vara försedd med praktiska funktioner som t.ex. justerbart handtag och styre. För det tredje är materialet viktigt då det bestämmer vilken kvalitet som vagnen har. Utöver detta har vi nedan listat de viktigaste faktorerna för att du ska kunna välja den bästa dockvagnen för just ditt barn.

1. Dockvagn med namn

Somliga återförsäljare erbjuder sina kunder en dockvagn med namn. Detta betyder att du kan få ditt barns namn inpräglat på vagnen, vilket är mäkta häftigt och gör att barnen får en känsla av ägandeskap vilket i sin tur gör att de tar mer ansvar för dockorna. Dock kostar detta avsevärt mycket mer än en dockvagn utan namn. Så om du inte vill spendera skjortan på en dockvagn med namn kan du istället beställa namnlappar och klistra fast dem på underlaget. Glöm i så fall inte att det finns namnlappar avsedda för textil respektive slätare ytor – så var noggrann med att beställa rätt!

2. Material – Trä, rotting eller plast?

I dagens samhälle där de flesta är miljömedvetna och inte vill bidra till negativ miljöpåverkan, är materialet en viktig faktor. De flesta är ense om att undvika plast då detta påverkar miljön negativt. Men å andra sidan så är plast det billigaste materialet, varför många med lägre budget föredrar plast. Så det är inte ett helt enkelt val.

De mest populära materialen som en dockvagn är tillverkad av är trä och rotting. Trä är tyngre och dyrare, och rotting är lättare och billigare. Vidare brukar tyget vara tillverkat av slittålig denim. Oavsett vilket material du väljer så ska du vara medveten om att kvaliteten till hög grad bestäms av materialet. Följaktligen bör du köpa en dockvagn i trä om du vill att den ska vara slittålig, robust, säker och ha en lång livslängd. Men om du har en lägre budget så är plast eller rotting att föredra.

dockvagn trä

3. Pris

Dockvagnen var jättefin, men jag hade kunnat köpa den 200 kronor billigare på EKO Stormarknad och det retar mig oerhört.

Ovanstående recension är från en kund som köpte Skrållan dockvagn och blev besviken på priset. Och detta är något som vi märkt är återkommande när vi gjorde efterforskningar till denna artikel, nämligen att många kunder är förvånade över att en dockvagn är så dyr. Men så behöver det inte vara, du kan kan hitta en billig modell på rea utan problem.

Med det sagt är det givetvis dyrare med en dockvagn för 2 dockor då det innebär en större vagn. Vidare kostar det mer om du vill att den ska vara tillverkad i trä med aluminiuminslag. Således beror priset på huruvida vagnen är försedd med justerbart handtag och säte, fällbar sufflett samt svängbara framhjul. Alla dessa funktioner innebär att du måste betala mer.

Du måste helt enkelt ställa dig själv frågan: vilka funktioner och estetiska detaljer kommer mitt barn tycka mest om? Och sedan välja en modell baserat på svaret.

billig dockvagn

4. Dubbel dockvagn för tvillingar

Nånting som de flesta barn älskar är att leka med tvillingar. Det är något i likheten mellan dockorna som väcker glädje hos barn. Men framförallt innebär det ett större ansvar eftersom barnet måste ta hand om dubbla dockor. Därmed ökar ansvaret vilket är något som barn i regel tycker om, då det får dem att känna sig bidragande.

Ytterligare en rolig detalj med en dubbel dockvagn är att de inte sällan har bälte för varje docka. Så innan varje promenad måste barnet försiktigt placera bältet kring dockorna så de är säkra och inte kravlar sig ur vagnen!

Dessutom rekommenderar vi att välja en tvillingdockvagn med förvaringsutrymme undertill. På så vis kan du förvara en skötväska och dylikt.

tvilling dockvagn

5. Retro

Dockvagn i retro-design är en favorit hos föräldrar som vill bli påminda om barndomens glada dagar då de själv blev skjutsade i vagnen. Dessa retro-modeller har inte lika mycket funktioner och är mer strömlinjeformade. Kort sagt ser de inte lika moderna ut med runda hörn och mjuka linjer. Dessutom väger de mindre och är ofta fällbara, vilket gör de praktiska och smidiga att ta med sig.

6. Storlek

En ytterst viktig faktor i ditt val av dockvagn är storleken. Ju mindre ditt barn är desto mindre vagn ska du köpa. Så om ditt barn är 2 år gammalt så ska du välja en liten dockvagn och inte en större modell. Orsaken är att dessa vagnar är tyngre än vad du tror, och ett barn på 2 år klarar inte av att pressa så mycket vikt framför sig, varför en liten modell är att föredra.

Det du ska tänka på när du köper en liten dockvagn är att barnen snabbt blir längre och därmed tarvar handtag som sitter högre upp, och lösningen på detta stavas: justerbart handtag.

7. Justerbart handtag

På grund av att barn växer fort kan det i snabbaste fall ta ett par månader innan dockvagnen blivit för liten. Därför är det extremt viktigt – om du inte vill köpa en ny vagn varje år – att välja en modell med justerbart handtag. På så sätt kan du anpassa handtaget utifrån längden på ditt barn och slipper köpa en ny vagn. Genom att lägga fokus på denna faktor kan vagnen användas i flera år utan problem.

8. Färg

Trots att en rosa dockvagn är den färg som säljer bäst, finns det mängder av färger att välja mellan. Exempelvis svart, grön, blå, röd, lila och gul. Vidare finns det olika mönster samt modeller med olika motiv så som Hello Kitty, Batman och Hannah Montana. Hittar du inte en färg som du fattar tycke för hos en särskild återförsäljare, ska du fortsätta leta hos andra då det garanterat kommer finnas din favoritfärg, favoritmönster eller favoritmotiv.

9. Ihopfällbar

Vill du kunna ta med dockvagnen på utlandsresan eller till sommarstugan, så är det smart att välja en ihopfällbar modell. Dessa är snäppet dyrare men de praktiska fördelarna väger upp för detta. Genom att köpa en ihopfällbar dockvagn kan du lätt stuva in den i bakluckan eller i flygbagaget så barnet kan leka även under semestern. Därtill är det smidigt att kunna fälla ihop den när man ska gå uppför en lång trappa exempelvis.

Glöm inte att se till att materialet är slittåligt eftersom modellerna i plast tenderar att gå sönder efter några vikningar.

10. Snurrbara framhjul

En billig dockvagn har hjul som endast kan röra sig framåt och inte i sidled. Detta gör att barnet måste lyfta på framhjulen för att byta riktning på vagnen. Följden av detta är att det blir svårt att svänga då hjulen lätt fastnar i kurvan. Genom att köpa en modell med snurrbara framhjul slipper du detta problemet och kan framföra vagnen utan hinder. Kurvorna blir lätta att ta och hjulen fastnar på så vis inte.

11. Fällbar sufflett

En mindre faktor, men ack så viktig, är huruvida dockvagnen har en fällbar sufflett eller inte. Sufflett är ett nedfällbart tak vilket skyddar dockan eller dockorna från regn, snö och oväder. De flesta modellerna har en sufflett men den är inte fällbar. Så dubbelkolla detta om det är en faktor av vikt för just ditt barn. Emellertid kostar dessa modellerna någon hundralapp extra, men det är definitivt värt det för de regniga dagarna!

12. Justerbart säte

De bästa dockvagnarna är alla försedda med ett justerbart säte. Detta innebär att du kan bestämma huruvida dockan ska ligga på rygg eller sitta upp. Väljer du istället en billig modell så kommer denna funktion inte finnas, vilket kommer göra vagnen mindre verklighetstrogen. Vagnarna från Skrållan är i regel alltid utrustade med ett justerbart säte, så glöm inte detta om det är något som du tror vore uppskattat hos ditt barn.

13. Säkerhet

När du letar efter en dockvagn är det viktigt att du säkerställer att den är testad och certifierad. Annars kan den i värsta fall kollapsa och nypa barnet i fingrarna eller handen. För att garantera att detta inte sker måste du välja en modell från ett välrenommerat och respekterat varumärke som t.ex. Skrållan, Emmaljunga, Brio eller Smallstuff. Dessutom ska du läsa i produktbeskrivningen för att se vilka material vagnen är tillverkad av. Speciellt vaksam ska du vara om dockvagnen är tillverkad av bly, eftersom detta är särskilt farligt för små barn då deras kroppar absorberar mer bly än vuxna.

Som med alla barnleksaker måste du noggrant läsa igenom alla instruktioner och anvisningar så du inte gör något fel vilket kan leda till en olycka.

Fördelar med dockvagn

Att leka med en dockvagn har visat sig få positiva effekter på barnet. Till exempel har forskning visat att barn bygger upp en snabbare emotionell intelligens än de som inte leker med dockor. Rollspel är nämligen ett grundläggande instrument i uppfostringsprocessen och utvecklar sociala färdigheter tidigt i utvecklingen.

Vidare bidrar en dockvagn till att barnet utvecklar muskler, motoriska färdigheter samt intensifierad fantasi. Eftersom barn efterliknar sina föräldrar, så hjälper detta dem att förbereda sig inför föräldralivet.

 • Gör barnet mer empatiskt
 • Intensifierar fantasin
 • Motoriska färdigheterna blir bättre
 • Muskler utvecklas under promenaderna

Rekommenderad ålder för dockvagn

Det finns ingen åldersgräns för att använda en dockvagn. Man brukar säga att om barnet är tillräckligt starkt för att gå själv, kan hon utan problem skjuta runt sin docka i en vagn. De flesta dockvagnar är tillverkade och utformade för barn från 2 år och uppåt, men det finns barn som börjar använda dem tidigare. Dock rekommenderar vi att du köper en modell med justerbara handtag så du kan höja handtaget när barnet vuxit några centimeter.

Är en dockvagn bara till för flickor?

Nej, absolut inte. I dessa hen-tider så finns det inget som begränsar vad en pojke respektive en flicka tycker om att leka med. Det bestäms till hög grad av föräldrarna och barnens omgivning. Leker t.ex. killkompisarna Polis & Tjuv är det hög sannolikhet att din grabb kommer göra samma sak. Men om du från en tidig ålder introducerar pojkar till dockvagnar är det inget som säger att de kommer påvisa en instinktiv aversion. Så om du har en pojke, varför inte köpa en dubbel dockvagn avsedd för tvillingar där det är olika kön på dockorna?


Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.