HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Elvisp med bunke bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Wilfa KMB-400
Bäst-i-test 2024

Elvisp med bunke bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Wilfa KMB-400

Wilfa KMB-400
 • 5 års garanti (!)
 • 5 hastigheter
 • 2 vispar och 2 degkrokar
 • Effekt på 400 watt
 • Turboknapp
 • 2 vispar och 2 degkrokar
 • Roterande skål
Nackdelar:
 • Bunken rymmer endast 1,5 liter
 

2. Daewoo elvisp med skål

Daewoo elvisp med skål
 • 5 hastighetsinställningar
 • Roterande skål
 • Väldigt snygg design
 • Utmatningsfunktion
 • Inklusive vispar och degkrokar
 • Effekt på 300 W
 • Bra recensioner
Nackdelar:
 • Kostar över 600 kronor
 

3. Adler AD 4202

Adler AD 4202
 • 5 rotationshastigheter
 • Pulsfunktion
 • Effekt på 300W
 • Skålen rymmer hela 3 liter
 • Två vispar och två degkrokar i rostfritt stål ingår
Nackdelar:
 • Designen lämnar mer att önska
Innehåll [ visa ]

Elvisp med bunke → Bäst-i-test (2024)

Elvisp med bunke är en väldigt användbar köksmaskin som används för att t.ex. vispa ihop en smet, grädde, enklare degar, glasyrer, maränger och mycket mer. Alla elvispar med bunke har en sak gemensamt: de sparar tid och energi eftersom du själv slipper hålla i både elvispen och bunken när du vispar. Därtill roterar skålen automatiskt. Därmed kan du sätta igång vispen och under tiden göra andra saker i köket.

I den här artikeln tar vi en titt på de bästa elvisparna med bunke 2024. Därtill hittar du en omfattande köpguide som lär dig allt du behöver ha i åtanke innan köpet. Vi kommer också ledsaga dig igenom deras fördelar och nackdelar så du vet vad som både är bra och mindre bra med de olika varianterna.

elvisp med bunke bäst i test

Köpguide för elvisp med bunke – Detta ska du tänka på innan köp

Är du också trött på att vispningen upptar mycket tid när du bakar eller lagar mat? Då är du inte ensam. Men vi avråder dig från att göra ett impulsköp när det kommer till denna typ av köksmaskin eftersom det finns en hel del faktorer som avgör hur bra de faktiskt är. Dessa faktorer hittar du i denna köpguide, och det är upp till dig själv att värdera vad du anser viktigast utifrån vad du ämnar använda den till.

 • Effekt & prestanda: minst 500 watt är rekommenderat
 • Antal hastighetsinställningar: 3 hastigheter är minimum
 • Pulsfunktion: större kontroll vid gradvis tillsättning av ingredienser till smeten
 • Ljudnivån: somliga elvispar med bunke låter förfärligt högt
 • Degkrokar: ett måste för tjockare degar
 • Bunkens storlek: tänk på hur mycket plats du har på köksbänken
 • Utmatningsfunktion: för att slippa avlägsna degkrokar och vispar manuellt
 • Bunken ska helst ha stänkskydd
 • Delarna ska helst vara diskmaskinssäkra
 • Anti-glid fötter

Effekt & prestanda: minst 500 watt är rekommenderat

Den första faktorn handlar om prestanda, d.v.s. hur pass stark motor elvispen med skål har. Ju starkare desto mer effektivt, men du får också vara beredd på att betala mer ju högre effekt den har. Så det är alltid en avvägning mellan effekt och kostnad som du måste göra.

Minimal rekommenderad effekt för en elvisp med bunke är enligt oss runt 300 watt, men det är bäst att välja en med högre effekt om du tänker använda den regelbundet. En elvisp med en effekt på 500 watt eller mer är tillräcklig för de flesta hemmabruk, medan de med en effekt på 700 watt eller mer är mer lämplig för professionella användare.

De med lägre effekt har inte sällan svårigheter med att vispa tjockare smeter, eller med andra ord så tenderar vispningen att saktas ned ju tjockare smeten blir – något som inte sker med de som har en högre effekt & prestanda.

Därmed tar det längre tid att blanda tjockare smetar vilket också får konsekvensen att det inte blandas lika bra, och det kan därför bli svårt att uppnå jämna resultat vilket vi märkte i vårt test.

Så om du tänker använda en elvisp med bunke för att blanda större smeter uppåt 1-2 liter så rekommenderar vi som sagt en modell med minst 500 watt.

Antal hastighetsinställningar: 3 hastigheter är minimum

Det är även viktigt att välja en med tillräckligt många inställningar för dina behov, så att du kan anpassa hastighet och kraft för de uppgifter du har tänkt använda den för. De med flera inställningar ger alltså mer flexibilitet för att justera hastigheten för olika tjocklekar på blandningarna du har i skålen, vilket kan hjälpa till att förbättra resultatet markant och även snabba på processen.

Vanligtvis har en elvisp med bunke minst 3 inställningar, däribland en låg hastighet för att blanda tjockare degar, en lite högre hastighet för att vispa lättare ingredienser som grädde eller äggvitor, samt en högre hastighet beroende på hur fluffig smet du vill ha. Men vissa elvispar har upp till 7 inställningar eller mer, inklusive specialinställningar för att knåda deg, vispa grädde och så vidare.

Så om du ämnar blanda väldigt många olika saker i skålen så bör du välja en elvisp med bunke som har så många inställningar som möjligt. Detta hjälper dig garanterat att uppnå bättre och snabbare resultat, och sparar även tid vid både matlagning och bakning.

Pulsfunktion: större kontroll vid gradvis tillsättning av ingredienser till smeten

Pulsfunktionen är en mycket användbar funktion som ofta finns på elvispar med bunke. När den aktiveras, kommer hastigheten ökas under korta intervaller, vilket gör det lättare att kontrollera och justera blandningen. Detta kan exempelvis vara användbart när du behöver en snabb pulsering för att blanda samman ingredienser utan att mixa dem för länge på hög hastighet så smeten blir för lös. Eller så kan du använda pulsfunktionen för att gradvis tillsätta ingredienser till en blandning och därmed få större kontroll på konsistensen.

Så om du vill ha större kontroll över smetens konsistens är pulsfunktion ett måste!

Ljudnivån: somliga elvispar med bunke låter förfärligt högt

Det är viktigt att välja en elvisp med bunke som har en lämplig ljudnivå som inte är för hög, särskilt om man har tänkt använda den i ett hus med öppen planlösning eller om man har känsliga grannar.

Baserat på vårt test så tycker vi att en ljudnivå på omkring 60 dB är rimlig, allt över det låter för mycket. Men vi rekommenderar starkt att läsa recensioner och kundernas åsikter om ljudnivån på elvispen som fångat ditt intresse innan du gör ett köp. Och om du har möjlighet kan det vara en bra idé att testa elvispen i butiken innan köpet då många butiker som säljer köksmaskiner har ett exemplar framme för att visa kunderna hur de fungerar.

Degkrokar: ett måste för tjockare degar

Långt ifrån alla elvispar med bunke inkluderar degkrokar i köp. Degkrokarna är speciellt utformade för att blandar tjockare och svårgenomträngligare degar och andra tjocka blandningar.

Genom att använda degkrokar istället så får man en mer jämn och effektiv blandning. För tjockare degar är det vanligtvis rekommenderat att välja en elvisp med minst två degkrokar, så du kan välja krok baserat på degens konsistens. På så vis kan man säkerställa att degen blandas jämnt och får tillräckligt med luft.

Tips: På alla modeller vi testade så fanns det på sidan av maskinen en hängare för degkrokarna så du slipper ha dem liggande i en kökslåda. Så försök hitta en sådan.

Bunkens storlek: tänk på hur mycket plats du har på köksbänken

Här kan du antingen välja mellan en mindre skål på 1 liter eller en större bunke på 2 liter. De flesta varianter vi testade hade en bunke som inrymmer 2 liter, men det är faktiskt för mycket i många fall, och det blir onödigt dyrt att köpa en större maskin om du ändå inte brukar göra så stora smeter eller degar.

Så för de som har begränsat med utrymme i sina kök, eller bara inte behöver blandar så stora mängder ingredienser, kan en mindre skål vara både en bättre och billigare lösning. Dessa skålar tar upp mindre plats och är lättare att förvara.

Således ska du välja storlek dels utifrån dina behov, men också utifrån hur mycket utrymme du vill att elvispen med bunke ska uppta på köksbänken eller i ett köksskåp.

köpguide för elvisp med bunke

Utmatningsfunktion: för att slippa avlägsna degkrokar och vispar manuellt

En utmatningsfunktion är en funktion som finns på de bästa elvisparna med bunke. Det gör det möjligt för användaren att snabbt och enkelt avlägsna degkrokar och vispar, utan att behöva göra det manuellt.

Denna funktion är särskilt användbar för den som ofta byter mellan olika vispar/degkrokar och vill ha en mer smidig och effektiv arbetsprocess. Dessutom innebär det att du slipper kladda ner händerna, vilket sker om du vore tvungen att avlägsna degkrokarna/visparna manuellt.

Bunken ska helst ha stänkskydd

När du använder en elvisp med bunke är det viktigt att själva skålen har ett stänkskydd så att smeten inte stänker ut när du använder den. Det kan tyckas att detta är självklart att alla modeller är försedda med detta, men så är inte fallet. Så se till att du dubbelkollar detta innan köpet.

Delarna ska helst vara diskmaskinssäkra

Vi rekommenderar att du väljer en variant som har löstagbara delar som tål diskmaskin. Detta eftersom det gör rengöringsprocessen mycket enklare och effektivare. Vissa billigare varianter kräver handdisk, men det blir enligt oss på tok för tidskrävande.

Anti-glid fötter

Som vi alltid rekommenderar med köksmaskiner i allmänhet, ska även elvispar med bunke ha anti-glid fötter så att maskinen håller sig på plats under användning. Detta på grund av säkerhetsskäl så att du inte råkar göra en hastig rörelse varpå maskinen dunsar ner i golvet och i värsta fall går sönder, eller i bästa fall sprider ut smeten över hela köksgolvet.

Fördelar med elvisp med bunke

 • Snabbare och enklare: En elvisp med bunke sparar mycket tid i köket då du kan göra annat under tiden den jobbar. Med en traditionell manuell visp måste du ju hela tiden hålla i både vispen och skålen, detta är tack vare denna köksmaskin ett minne blott.
 • Bunken roterar automatiskt: Du slipper rotera bunken manuellt, utan det sker automatiskt vilket gör blandningen betydligt mer effektiv.
 • Mångsidig: De kan hantera ett stort antal olika konsistenser, från lätta krämer till tyngre degar och tjockare smeter till kakor och muffins.
 • Bättre kontroll: De har flera hastighetsinställningar som tillåter användaren att anpassa hastigheten för de specifika uppgifterna som ska utföras. Därtill bidrar pulsfunktionen till än bättre kontroll, speciellt när du tillsätter nya ingredienser eller för att helt enkelt kontrollera konsistensen bättre.

Nackdelar med elvisp med bunke

 • Tar mycket plats i köket: Detta kan vara ett problem för den som har begränsat utrymme på köksbänken, och i synnerhet för de som bor mer trångbott. Har du ett litet kök så rekommenderar vi faktiskt att inte köpa en elvisp med bunke, utan en en traditionell modell istället.
 • Mycket dyrare än elvispar utan bunke: De kostar vanligtvis dubbelt så mycket som traditionella elvispar. Det är definitivt en nackdel såvida du inte ämnar använda den på veckolig/månatlig basis.

Sammanfattning

Elvispar med bunke är en praktisk och användbar köksmaskin, men de har också en del utmaningar. De är ofta dyrare än traditionella elvispar och tar upp ganska mycket utrymme i ditt kök. Dessutom är de inte trådlösa, så du måste säkerställa att du kan placera den i nära anslutning till eluttaget i köket.

Vissa modeller kan också vara svåra att rengöra om de inte är att diska i diskmaskin, och kan ha en hög ljudnivå, så det är viktigt att du tar en titt på specifikationerna noga innan du köper.

Men trots dessa nackdelar kommer finns givetvis en drös fördelar också! Du kan använda den för att blanda tjockare degar och smeter med enkelhet, och du slipper också avlägsna degkrokar och vispar manuellt tack vare utmatningsfunktionen. Men framförallt sparar du tid då du kan ägna dig åt andra arbetsuppgifter i köket medan den blandar färdig smeten åt dig!


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.