HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Kolstålspanna bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Kockums kolstålspanna 28 cm
Bäst-i-test 2024

Kolstålspanna bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Kockums kolstålspanna 28 cm

Kockums kolstålspanna 28 cm
 • Tål höga temperaturer och ger enastående stekresultat
 • Snabb uppvärmning och effektiv värmefördelning
 • Förbehandlad yta med svenska vegetabiliska oljor
 • Mångsidig användning
 • Stilfull design med subtil logo
 • Praktiskt hål för upphängning
Nackdelar:
 • Något dyr
 

2. Satake kolstålspanna 28 cm

Satake kolstålspanna 28 cm
 • Högkvalitativt kolstål för hållbarhet och pålitlighet
 • Tål höga temperaturer och ger en fantastisk stekyta
 • Förbehandlad yta, behöver inte brännas in
 • Mångsidig och fungerar på alla värmekällor, inklusive induktion och i ugn
 • Stilfullt handtag i rostfritt stål för bekväm hantering
Nackdelar:
 • Tunn konstruktion gör att en slår sig något vid upphettning (inget farligt)
 

3. Nordwik Kolstålspanna 32 cm

Nordwik Kolstålspanna 32 cm
 • Restaurangkvalitet med hållbar och pålitlig konstruktion
 • Tål höga temperaturer och ger perfekta stekresultat för kött, fisk och grönsaker
 • Tillverkad i Spanien med omsorgsfullt hantverk
 • Generös storlek på 32 cm för större serveringar och tillagning av stora råvaror
 • Lätt vikt och ergonomiskt utformat handtag för enkel hantering
Innehåll [ visa ]

Bäst kolstålspanna → Bäst-i-test (2024) — Tål höga temperaturer!

Kolstålspannor har länge varit en favorit bland professionella kockar på grund av deras exceptionella prestanda och hållbarhet. Till skillnad från traditionella stekpannor tillverkade av rostfritt stål eller gjutjärn, erbjuder de en unik kombination av egenskaper som gör dem till en oumbärlig del av köksutrustningen.

En av de främsta fördelarna med kolstålspannor är deras förmåga att tåla höga ugnstemperaturer. Med dessa stekpannor kan du enkelt gå från spisen till ugnen utan att oroa dig för att handtaget ska smälta eller att pannan ska deformeras. Denna egenskap gör dem idealiska för rätter som kräver efterföljande tillagning i ugnen, som till exempel saftiga stekar eller gratänger.

Utöver deras imponerande temperaturtolerans har kolstålspannor också liknande egenskaper som gjutjärnspannor, men med en betydligt lättare vikt. Denna lätthanterlighet gör dem till en favorit bland professionella kockar som behöver en panna som är enkel att manövrera, samtidigt som den ger utmärkt värmefördelning och håller värmen jämnt över hela ytan.

I denna artikel kommer vi ranka de bästa kolstålspannorna i vårt bäst-i-test. Så häng med!

Bästa kolstålspanna 2024 — Bäst i test

10/10
EXPERTBETYG

1. Kockums kolstålspanna 28 cm

Bästa kolstålspannan 2024
Kockums kolstålspanna 28 cm

Denna svensktillverkade kolstålspanna från Kockums Jernverk är ett verkligt mästerverk som kommer att föra din matlagning till nya höjder. Med sin förmåga att tåla höga temperaturer och snabba uppvärmning levererar denna panna enastående prestanda som kommer att imponera på både professionella kockar och hemmakockar.

Med en tjocklek på 3 mm blir den snabbt varm och behåller värmen på ett imponerande sätt. Du kan vara säker på att pannan ger en jämn och optimal värmefördelning, vilket resulterar i perfekt stekning varje gång. Dess inbrända yta med svenska vegetabiliska oljor ger utmärkta stekegenskaper och en god släppfunktion. I takt med att du fortsätter att använda pannan kommer den naturliga non-stick-beläggningen att utvecklas och förbättras, vilket gör matlagningen ännu smidigare och mer njutbar.

Designen av kolstålspannan är både stilfull och funktionell. Varumärkets subtila logo är ingraverad på handtaget och i änden finns ett praktiskt hål för enkel upphängning. Denna stekpanna blir följaktligen inte bara ett pålitligt verktyg i köket, utan också ett vackert inslag i din köksinredning.

Vidare är denna stekpanna otroligt mångsidig och kan användas för att tillaga en mängd olika rätter. Du kan njuta av att sautera grönsaker med perfekt konsistens, skapa fluffiga pannkakor eller tillaga kött med en lockande krispig stekyta. Den här pannan kommer att vara din trogna följeslagare oavsett vilka kulinariska äventyr du ger dig in på.

När det gäller skötselråd är det viktigt att du låter kolstålspannan svalna helt innan rengöring. Enkelt rengör den med varmt vatten och undvik blötläggning. Det är inte nödvändigt att bränna in pannan före användning, men det rekommenderas att behandla den med olja för att bibehålla dess utmärkta egenskaper. Pannan är endast lämplig för handdisk och kan torkas av med en torr trasa för att hålla den i bästa skick.

Därutöver är den mångsidig när det gäller användning av olika hälltyper. Oavsett om du har en glaskeramikhäll, gaseldad spis eller induktionshäll kan du njuta av fördelarna med denna fantastiska panna.

Summa summarum kan vi inte nog betona den överlägsna kvaliteten och prestandan hos Kockums kolstålspanna. Dess förmåga att tåla höga temperaturer, snabba uppvärmning och fantastiska stekresultat gör den till ett oumbärligt redskap i köket. Var medveten om att vissa personer kan uppleva en inlärningskurva för att anpassa sig till att laga mat med en kolstålspanna. Men för de som uppskattar autentisk matlagning och äkta smaker kommer denna panna att vara en sann mästare och en värdefull tillgång i köket.

Fördelar:

 • Tål höga temperaturer och ger enastående stekresultat
 • Snabb uppvärmning och effektiv värmefördelning
 • Förbehandlad yta med svenska vegetabiliska oljor
 • Mångsidig användning
 • Stilfull design med subtil logo
 • Praktiskt hål för upphängning

Nackdelar:

 • Något dyr


9/10
EXPERTBETYG

2. Satake kolstålspanna 28 cm

Håller hela livet om du sköter den rätt
Satake kolstålspanna 28 cm

Denna hamrade kolstålspanna från Satake är en trogen följeslagare som kommer att hålla i hela ditt liv om du tar hand om den på rätt sätt. Med sin förbehandlade yta behöver den inte brännas in, vilket sparar tid och ger dig möjlighet att snabbt ge dig i kast med dina kulinariska äventyr.

En av de mest anmärkningsvärda egenskaperna hos Satake är dess förmåga att tåla höga temperaturer och ge en fantastisk stekyta. Med kolstålets överlägsna egenskaper kan du vara säker på att uppnå perfekta resultat oavsett om du tillagar grönsaker, fisk eller kött. Den här mångsidiga pannan fungerar utmärkt på alla värmekällor, inklusive induktionshällar, vilket ger dig friheten att använda den i alla kök.

Satake kolstålspanna är tillverkad av 2 mm kolstål av hög kvalitet. Dess förbehandlade yta gör att den är redo att användas efter en enkel diskning. Genom att koka upp vatten i pannan och sedan diska den med en svamp och lite diskmedel får du en ren och klar panna som är redo att användas. Med tiden blir pannan ännu bättre när den utvecklar en naturlig nonstick-funktion genom regelbunden användning.

Det är viktigt att nämna att just denna kolstålspanna har en distinkt egenskap som kan upplevas som negativ av vissa. På grund av sin tunna konstruktion rör sig kolstålet när det värms upp och kyls ner, vilket kan resultera i att pannan slår sig en aning. Detta är helt naturligt och påverkar inte pannans förmåga att leverera fantastiska resultat, men det är likväl viktigt att du känner till det innan köpet.

Fortsättningsvis är designen av Satake både funktionell och stilfull. Den är utrustad med ett robust handtag i rostfritt stål som ger ett bekvämt grepp och enkel hantering under matlagningen. Med en diameter på 28 cm erbjuder pannan tillräckligt med yta för att tillaga generösa portioner av dina favoriträtter.

Avslutningsvis kan vi konstatera att Satake är en oslagbar kombination av kvalitet och mångsidighet. Dess förmåga att tåla höga temperaturer, ge enastående stekresultat och fungera på olika värmekällor gör den till en oumbärlig del av ditt kök. Var medveten om att den tunna konstruktionen kan resultera i att pannan slår sig något när den värms, men detta påverkar inte pannans överlägsna egenskaper. Ta din matlagning till nya höjder med Satake kolstålspanna och njut av den autentiska smaken och den enastående prestandan den levererar.

Fördelar:

 • Högkvalitativt kolstål för hållbarhet och pålitlighet
 • Tål höga temperaturer och ger en fantastisk stekyta
 • Förbehandlad yta, behöver inte brännas in
 • Mångsidig och fungerar på alla värmekällor, inklusive induktion och i ugn
 • Stilfullt handtag i rostfritt stål för bekväm hantering

Nackdelar:

 • Tunn konstruktion gör att en slår sig något vid upphettning (inget farligt)


8/10
EXPERTBETYG

3. Nordwik Kolstålspanna 32 cm

Obelagd stekpanna av restaurangkvalitet
Nordwik Kolstålspanna 32 cm

Nordwik Kolstålspanna är en enastående panna som har tagit den hedervärda tredje platsen i vårt bäst-i-test. Denna stekpanna erbjuder en imponerande prestanda och är perfekt för att skapa kulinariska mästerverk i ditt eget kök. Tillverkad med omsorg i en framstående fabrik i Spanien, kombinerar denna panna hållbarhet, lätt vikt och snabb värmeöverföring för en fantastisk matlagningserfarenhet.

Nordwik Kolstålspanna är verkligen imponerande när det gäller storlek och kapacitet. Med sin generösa diameter på 32 cm är den perfekt för större serveringar eller när du behöver tillaga en betydande mängd mat. Den här pannan kommer verkligen till sin rätt när du har mycket eller stora råvaror som kräver ytan och utrymmet för att tillagas perfekt. Du kan vara säker på att denna kommer att leverera pålitliga resultat varje gång du använder den.

En av de framstående egenskaperna hos Nordwik är dess förmåga att tåla höga temperaturer. Detta gör den till en idealisk följeslagare för stekning av kött, fisk och grönsaker. Du kan vara säker på att pannan kommer att ge en jämn och effektiv värmefördelning, vilket resulterar i perfekt stekning och bevarande av matens smaker och saftighet. Observera dock att på grund av pannans obelagda natur kan vissa livsmedel fastna lättare jämfört med pannor med non-stick-beläggning. Detta kan kräva mer uppmärksamhet vid matlagning och mer aktiv rengöring efteråt.

Designen är inte bara funktionell utan också estetiskt tilltalande. Pannan har ett handtag som sträcker sig över imponerande 28 cm, vilket ger ett bra grepp och möjliggör enkel hantering även när pannan är fullastad. Vikten på 2,25 kg gör den också relativt lätt att hantera i köket.

Innan du använder denna kolstålspanna för första gången, rekommenderas det att du tar några enkla steg för att säkerställa dess optimala prestanda. Pannan är inkapslad i ett tunt lager av hårt vax när du får den. Detta vax bör avlägsnas innan användning genom att fylla pannan med vatten och låta det stormkoka i några minuter. När vattnet har hällts av kan du diska den med diskmedel för att få den ren och klar för ditt första matlagningsäventyr.

Sammanfattningsvis är detta en prisvärd och kvalitativ kolstålspanna som kommer att ge dig grymt bra resultat i köket. Dess tåliga konstruktion gör den till ett pålitligt verktyg för att uppnå perfektion vid matlagning av olika rätter. Dock kan det vara bra att vara medveten om att vissa livsmedel kan fastna lättare jämfört med pannor med non-stick-beläggning. Men om du är beredd att ge lite extra omsorg och uppmärksamhet åt din matlagning och rengöring kommer du att belönas med fantastiska smaker och en autentisk matlagningsupplevelse.

Fördelar:

 • Restaurangkvalitet med hållbar och pålitlig konstruktion
 • Tål höga temperaturer och ger perfekta stekresultat för kött, fisk och grönsaker
 • Tillverkad i Spanien med omsorgsfullt hantverk
 • Generös storlek på 32 cm för större serveringar och tillagning av stora råvaror
 • Lätt vikt och ergonomiskt utformat handtag för enkel hantering

Nackdelar:Innan du köper en kolstålspanna — Tänk på dessa 4 faktorer

När du letar efter den bästa kolstålspannan är det viktigt att överväga några särskilda faktorer. En av de viktigaste aspekterna är pannans tjocklek. En panna med en tjockare botten kommer att ge bättre värmefördelning och minska risken för att maten bränns fast. Du bör också tänka på pannans storlek och form, beroende på dina specifika matlagningsbehov. Nedan går vi igenom samtliga faktorer i detalj så du lättare kan göra ett välinformerat val:

1. Tjocklek och konstruktion

Tjockleken på kolstålet i din stekpanna är en nyckelfaktor som påverkar dess prestanda och funktionalitet i köket. En panna med tillräcklig tjocklek ger en rad fördelar som kommer att förbättra dina matlagningsupplevelser.

Först och främst bidrar en tjockare panna till en jämnare och mer effektiv värmefördelning. När du applicerar värme på pannan sprids den jämnt över hela ytan, vilket minskar risken för ojämn stekning eller bränning av dina rätter. Detta innebär att du kan lita på att dina grönsaker blir perfekt knapriga, köttet får en lockande stekyta och fisken blir saftig och perfekt tillagad.

En robust konstruktion är också viktig för att säkerställa att pannan behåller sin form och hållbarhet över tiden. En välbyggd kolstålspanna är mindre benägen att deformeras eller böjas vid uppvärmning, vilket ger dig en pålitlig och långvarig följeslagare. Du kan lita på att pannan kommer att hålla jämna stekresultat även efter långvarig användning. Dock krävs det även att du använder en bra häll, förslagsvis en glaskeramikhäll av god kvalitet, för att få optimal kontroll över värmefördelningen.

En vanlig tjocklek för kolstålspannor ligger mellan 2 mm och 3 mm, men det kan också finnas pannor med andra tjocklekar att välja mellan. Det bästa valet beror på dina personliga preferenser och matlagningsbehov.

För att summera fördelarna med en tillräckligt tjock och robust konstruktion:

 • Jämnare och mer effektiv värmefördelning för perfekta stekresultat.
 • Minskad risk för ojämn stekning eller bränning av maten.
 • Hållbarhet och motståndskraft mot deformering över tiden.
 • En pålitlig partner i köket som levererar konsekventa resultat.

Ta en titt på följande tabell för att få en översikt över olika tjocklekar och deras påverkan på prestanda och hållbarhet:

Tjocklek Egenskaper
2 mm Bra värmefördelning, lättare och mer smidig hantering
2.5 mm Bättre värmefördelning, ökad hållbarhet och motståndskraft
3 mm Utmärkt värmefördelning, maximal hållbarhet och stabilitet

2. Storlek och form

Att välja rätt storlek och form på din kolstålspanna är avgörande för att säkerställa en smidig och framgångsrik matlagning. Dessa faktorer spelar en central roll i att möta dina specifika behov och maximera din kreativitet i köket.

Först och främst är det viktigt att överväga storleken på pannan i förhållande till dina portionsstorlekar och kökets utrymme. Om du oftast tillagar mindre portioner eller har ett mindre kök kan en mindre panna vara mer praktisk och lätt att hantera. Den tar upp mindre utrymme på spisen och blir en kompakt och smidig följeslagare under matlagningen.

Å andra sidan, om du ofta tillagar stora mängder mat eller har en större familj att servera, kan en större panna vara mer lämplig för att möta dina behov. Med en generös storlek kan du tillaga större portioner utan att behöva göra flera omgångar. Detta sparar tid och energi, och ger dig möjlighet att enkelt servera en festmåltid för hela familjen eller gäster.

Förutom storleken är formen på pannan också viktig. En rund panna med sluttande sidor är vanligtvis idealisk för stekning och sautering av olika ingredienser. Den breda ytan ger tillräckligt med plats för att vända och blanda ingredienserna, samtidigt som de sluttande sidorna underlättar vid stekning.

Å andra sidan kan en panna med högre kanter vara mer lämplig för att laga såser, grytor och andra rätter som kräver mer vätska. De högre kanterna hjälper till att hålla ingredienserna och såsen inom pannan, vilket minskar risken för spill och underlättar vid omrörning och servering.

3. Ugnstålighet

En av de mest spännande egenskaperna hos kolstålspannor är deras förmåga att tåla höga temperaturer, vilket ger dig möjlighet att utforska nya kulinariska horisonter även i ugnen. Innan du väljer din panna är det därför avgörande att noga överväga dess ugnstålighet för att säkerställa att den passar dina behov och matlagningspreferenser.

När du planerar att använda pannan för matlagning i ugnen är det viktigt att kontrollera dess maximala temperaturtolerans. Vissa kolstålspannor kan tåla temperaturer upp till 250°C, vilket ger dig friheten att steka, baka eller rosta med självsäkerhet och enastående resultat. Dessa pannor är perfekta för att uppnå en krispig stekyta på dina favoriträtter eller för att långsamt tillaga en saftig och mör köttbit.

Det är dock viktigt att notera att inte alla kolstålspannor har samma maximala temperaturtolerans. Vissa kan ha en lägre tolerans och kan vara mer lämpade för mildare ugnstillagning, medan andra kan vara mer robusta och tåla högre temperaturer. Se därför till att läsa tillverkarens specifikationer och rekommendationer noggrant innan du bestämmer dig.

Maximal Ugnstemperatur Användning och Fördelar
Upp till 200°C Lämplig för de flesta ugnstillagningar, inklusive bakning och rostning
Upp till 250°C Perfekt för att uppnå en krispig stekyta och intensiva smaker
Upp till 300°C Idealisk för högtemperaturstekning och professionell matlagning

Genom att välja en panna som har den rätta ugnståligheten för dina behov kan du utforska en mängd olika matlagningsmetoder och skapa fantastiska rätter som imponerar på både dig själv och dina gäster.

4. Handtag och hanterbarhet

När det kommer till kolstålspannor är handtaget en kritisk komponent som påverkar både säkerheten och bekvämligheten i köket. Att välja en stekpanna med ett ergonomiskt utformat och robust handtag är avgörande för att kunna hantera den på ett säkert och bekvämt sätt under matlagningen.

Handtagen kan vara tillverkade av olika material, såsom trä eller rostfritt stål. Trähandtag ger en klassisk och rustik känsla, samtidigt som de ger en viss värmeisolering för att undvika att handtaget blir för varmt att hantera. Å andra sidan ger rostfria stålhandtag en modern och elegant touch samtidigt som de har utmärkt värmeledning för att minimera risken för att handtaget blir för varmt under användning.

Oavsett vilket material handtaget är tillverkat av är det viktigt att se till att det är ordentligt fäst vid pannan för att undvika eventuella olyckor eller att handtaget lossnar. En välkonstruerad kolstålspanna har ett stabilt och säkert handtag som kan hantera vikten och rörelserna under matlagningen.

kolstålspanna bäst i test

Vanliga frågor och svar om kolstålspanna

Vad är en kolstålspanna och vad skiljer den från andra typer av stekpannor?

En kolstålspanna är en typ av stekpanna tillverkad av kolstål, som är en blandning av kol och stål. Det som skiljer de från andra typer av stekpannor är deras förmåga att tåla höga temperaturer, snabba uppvärmning och deras fantastiska förmåga att ge en jämn och fin stekyta.

Varför ska jag välja en kolstålspanna?

De erbjuder en rad fördelar som gör dem till favoriter bland både proffskockar och hemmakockar. Deras förmåga att tåla höga temperaturer gör dem idealiska för stekning av kött, fisk och grönsaker. De ger också utmärkt värmefördelning och har liknande egenskaper som gjutjärnspannor, men med en lättare vikt och enklare hantering.

Hur ska jag ta hand om min panna?

De flesta kolstålspannor kräver underhåll med olja innan användning och regelbunden oljebehandling för att bibehålla dess non-stick-egenskaper. Undvik att blötlägga pannan och handdiska den för att undvika skador på ytan.

Kan jag använda dem i ugnen?

Ja, de flesta modeller är ugnståliga och kan användas vid tillagning i ugnen. Kontrollera dock alltid vilka temperaturgränser som gäller.

Vilka typer av spisar kan jag använda min kolstålspanna på?

De kan användas på de flesta typer av spisar, inklusive gas-, elektriska och glaskeramiska spisar. Många kolstålspannor är också induktionskompatibla och funkar utmärkt på en induktionsplatta.

Varför blir min panna blå eller får färgförändringar?

Färgförändringar eller en blåaktig ton på dessa pannor är helt normalt och beror på upphettning och avsvalning av pannan. Detta påverkar inte pannans prestanda eller hållbarhet.

Hur länge håller en kolstålspanna?

En kolstålspanna av hög kvalitet kan vara en långvarig kökskompanjon om den tas hand om på rätt sätt. Med regelbunden rengöring, oljebehandling och korrekt användning kan en panna hålla i en hel livslängd, och därtill bli ännu bättre med tiden genom att utveckla en naturlig non-stick-yta.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.