HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Glaskeramikhäll bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Glaskeramikhäll GRAM KK7520-9...
Bäst-i-test 2024

Glaskeramikhäll bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Glaskeramikhäll GRAM KK7520-90 T

  Glaskeramikhäll GRAM KK7520-90 T
 • 5 värmezoner ger gott om utrymme och flexibilitet vid matlagningen
 • Enkel rengöring av den keramiska ytan
 • Estetiskt tilltalande design med fasade kanter
 • Praktiska funktioner som barnsäkring, timer och uppkokningsautomatik
 • Restvärmeindikatorer
 

2. Siemens ET645FNN1E

  Siemens ET645FNN1E
 • Enkel rengöring med touchSlider-funktionen
 • Barnspärr för extra säkerhet i hem med barn
 • Timer med stoppfunktion för bekväm matlagning
 • Flexibel matlagning med 21 cm variabel kokzon och extra stekzon
 • Stilren och modern design som förhöjer kökets utseende
Nackdelar:
 • Saknar boost-funktion för snabb uppvärmning
 • Ingen Wi-Fi-anslutning för integration i smarta hem-system

i samarbete med PriceRunner

 

3. Electrolux HOC620X

  Electrolux HOC620X
 • Elegant och snygg design med keramiskt glas
 • Lätt att rengöra med en enkel avtorkning
 • Bekväm touch-kontrollpanel för enkel temperaturjustering
 • Inbyggt barnlås för extra säkerhet i hem med barn
 • Rostfri stålram ger en modern och skyddande finish
 • Jämn och effektiv värmefördelning för enkel matlagning
Nackdelar:
 • Saknar steksensor för exakt temperaturkontroll
 • Saknar WiFi

i samarbete med PriceRunner

Innehåll [ visa ]

Bäst glaskeramikhäll → Bäst-i-test (2024) — 3 bästa keramikhällarna

En glaskeramikhäll, även känd som en keramikhäll, består av ett tunt glasöverdrag ovanpå värmeelement. Det ger en jämn och enhetlig värmefördelning, vilket gör matlagningen både effektiv och bekväm. Den släta ytan på hällen ger också en modern och stilren estetik till ditt kök.

Att välja rätt glaskeramikhäll till ditt kök kan vara en utmaning med tanke på det breda utbudet av alternativ som finns tillgängliga på marknaden idag. De har blivit alltmer populära på grund av sin eleganta design och enkla rengöring. Denna artikel syftar till att ge dig all den information du behöver för att göra ett informerat val när det gäller att köpa den bästa glaskeramikhällen 2024.

Bästa glaskeramikhäll 2024 — Bäst i test

10/10
EXPERTBETYG

1. Glaskeramikhäll GRAM KK7520-90 T

5 HiLight kokzoner varav 1 dubbel och 1 tredubbel
Glaskeramikhäll GRAM KK7520-90 T

GRAM KK7520-90 T är en grymt imponerande glaskeramikhäll som tveklöst tog förstaplatsen i vårt bäst-i-test. Denna keramikhäll är ett utmärkt val för större hushåll med 5+ personer eller för de som värdesätter extra utrymme och flexibilitet vid matlagningen.

GRAM KK7520-90 T levereras med hela 5 värmezoner, vilket ger dig gott om plats att experimentera med olika rätter samtidigt. Med en keramisk inbyggnadshäll får du enkel rengöring och kan enkelt avlägsna fettstänk och matrester från den glaskeramiska ytan. En stor fördel med denna spishäll är att du kan fortsätta använda din befintliga köksutrustning utan problem, vilket gör det till ett bekvämt alternativ för dem som inte vill byta ut sina kokkärl.

Utseendemässigt imponerar GRAM KK7520-90 T med sin fasade kant, vilket ger en stilren och snygg touch till ditt kök. Det är inte bara en funktionell apparat utan även en estetiskt tilltalande inredningsdetalj.

Med måtten 770x518 mm är denna glaskeramikhäll rymlig och ger gott om utrymme för att hantera flera kastruller och pannor samtidigt. Det finns fem HiLight kokzoner att tillgå, varav en är en dubbelzon och en annan är en tredubbelzon. Detta ger en imponerande flexibilitet vid matlagningen och möjliggör användning av olika storlekar på kokkärlen.

GRAM KK7520-90 T är utrustad med en rad användbara funktioner. Den har en barnsäkring, vilket ger trygghet och säkerhet för familjer med småbarn i hemmet. TouchControl-panelen med digital display gör det enkelt och intuitivt att ställa in önskad värme och övervaka inställningarna. Restvärmeindikatorerna är en praktisk funktion som hjälper dig att se vilka zoner som fortfarande är varma efter användning, vilket minimerar risken för oavsiktliga brännskador.

En annan fördel är den praktiska uppkokningsautomatiken som snabbar på uppvärmningsprocessen och sparar tid i köket. Dessutom har varje kokzon en timerfunktion, vilket gör det enkelt att ställa in exakt tid för matlagning eller för att hålla koll på kokningstiden för olika rätter samtidigt.

Summa summarum är GRAM KK7520-90 T en imponerande glaskeramikhäll som förtjänar sin första plats i vårt bäst-i-test. Med sina fem värmezoner, enkel rengöring, användbara funktioner och stilrena design, är det ett utmärkt val för dem som vill ha en pålitlig och flexibel spishäll i sitt kök.

Fördelar:

 • 5 värmezoner ger gott om utrymme och flexibilitet vid matlagningen
 • Enkel rengöring av den keramiska ytan
 • Estetiskt tilltalande design med fasade kanter
 • Praktiska funktioner som barnsäkring, timer och uppkokningsautomatik
 • Restvärmeindikatorer

Nackdelar:

Återförsäljare:9/10
EXPERTBETYG

2. Siemens ET645FNN1E

21 cm variabel kokzon
Siemens ET645FNN1E

Siemens ET645FNN1E är en imponerande glaskeramikhäll som tog en hedervärd andra plats i vårt bäst-i-test. Denna spishäll erbjuder en rad innovativa funktioner och en stilren design som kommer att förbättra ditt kök markant.

En av de mest uppskattade egenskaperna som vi noterade hos Siemens ET645FNN1E är dess enkelhet när det gäller rengöring. Den är utrustad med touchSlider, vilket gör det enkelt att ställa in eller ändra temperaturen med ett enkelt fingertryck. Du behöver inte längre krångla med knappar eller reglage - allt du behöver göra är att svepa över skärmen för att justera värmeeffekten. Detta ger en smidig och intuitiv användarupplevelse.

För familjer med småbarn är säkerhet en prioritet, och Siemens ET645FNN1E tar detta på allvar. Med den inbyggda barnspärren kan du låsa alla kokzoner för att förhindra att de oavsiktligt slås på. Du kan vara trygg i vetskapen om att dina barn är säkra även om de skulle vara nyfikna och utforska köket.

En annan imponerande funktion är den inbyggda timern med stoppfunktion. Med denna funktion kan du ställa in tillagningstiden för kokzonen och när tiden är ute kommer glaskeramikhällen automatiskt att stängas av. Detta är inte bara bekvämt, utan det ger även en extra säkerhetsåtgärd för att förhindra att maten överkokar eller att hällen blir kvar på efter användning. Dessutom slipper du använda en separat digital kökstimer.

Siemens ET645FNN1E erbjuder också flexibilitet vid matlagning. Med en 21 cm variabel kokzon får du gott om utrymme för att använda stora pannor som t.ex. kolstålspannor, kastruller och grytor. Dessutom finns en extra stekzon som ger ännu mer mångsidighet i dina matlagningsmöjligheter.

Vidare har hällen en höjd på 4,8 cm och en bredd på 58,3 cm. Nischmåtten är 56 cm i bredd och 50 cm i djup. Siemens erbjuder också en garanti på 2 år för att ge dig extra trygghet vid ditt köp.

Det finns dock några aspekter att överväga. Siemens ET645FNN1E saknar en boost-funktion, vilket kan vara en nackdel för dem som önskar snabb uppvärmning för snabb matlagning. Dessutom har den ingen Wi-Fi-anslutning för att integrera den i ditt smarta hem-system.

Med det sagt är Siemens ET645FNN1E en imponerande glaskeramikhäll med sin användarvänliga touchSlider, barnspärr och inbyggda timerfunktion. Dess flexibla matlagningsmöjligheter och stilrena design gör den till ett utmärkt val för köksentusiaster. Men det är viktigt att notera att den saknar vissa avancerade funktioner som boost-funktion och Wi-Fi-anslutning.

Fördelar:

 • Enkel rengöring med touchSlider-funktionen
 • Barnspärr för extra säkerhet i hem med barn
 • Timer med stoppfunktion för bekväm matlagning
 • Flexibel matlagning med 21 cm variabel kokzon och extra stekzon
 • Stilren och modern design som förhöjer kökets utseende

Nackdelar:

 • Saknar boost-funktion för snabb uppvärmning
 • Ingen Wi-Fi-anslutning för integration i smarta hem-system

Återförsäljare:8/10
EXPERTBETYG

3. Electrolux HOC620X

Med säkerhetsfunktioner som t.ex. barnlås
Electrolux HOC620X

Med sitt keramiska glas ger Electrolux HOC620X en elegant och snygg look till ditt kök. Dess rena yta är inte bara en fröjd för ögat, utan den är även extremt lätt att rengöra. Ingen mer tidskrävande skurning med hällskrapa behövs - allt du behöver göra är att torka av den med en blöt trasa, och glaskeramikhällen är så god som ny igen.

En av de imponerande funktionerna hos denna glaskeramikhäll är dess bekväma touch-kontrollpanel. Du kan enkelt växla till din föredragna temperatur genom att helt enkelt vidröra skärmen. Denna intuitiva teknologi gör det enkelt och smidigt att justera värmen för att få den perfekta tillagningen varje gång.

Säkerheten är en viktig faktor i hem med barn, och Electrolux HOC620X tar det på allvar. Med det inbyggda barnlåset kan du aktivera skyddet och förhindra att dina nyfikna små barn oavsiktligt slår på hällen eller ändrar inställningarna. Det ger dig tryggheten att veta att de är säkra när de rör sig runt i köket.

En annan anmärkningsvärd egenskap hos Electrolux HOC620X är dess eleganta rostfria stålram. Den ger inte bara en modern och sofistikerad touch till ditt kök, utan den fungerar också som ett skydd för den keramiska spishällen. Tillsammans med den höga kvaliteten på glaset är denna spishäll motståndskraftig mot skador och repor, vilket gör den hållbar och långlivad.

Med en bredd på 57,6 cm passar Electrolux HOC620X perfekt in i de flesta kök. Dess keramiska häll ger en jämn och effektiv värmefördelning, vilket gör matlagningen till en enkel och njutbar upplevelse. Däremot saknar den steksensor och Wi-Fi-funktioner, vilket kan vara några negativa faktorer att överväga om du söker specifika tillägg till din spishäll.

Sammanfattningsvis är Electrolux HOC620X en imponerande glaskeramikhäll som erbjuder både stil och funktionalitet. Med sin lättanvända touch-kontroll, barnlås och eleganta design kommer den att vara en pålitlig följeslagare i ditt kök. Även om den saknar vissa avancerade funktioner som steksensor och Wi-Fi, erbjuder den ändå enastående prestanda till ett konkurrenskraftigt pris.

Fördelar:

 • Elegant och snygg design med keramiskt glas
 • Lätt att rengöra med en enkel avtorkning
 • Bekväm touch-kontrollpanel för enkel temperaturjustering
 • Inbyggt barnlås för extra säkerhet i hem med barn
 • Rostfri stålram ger en modern och skyddande finish
 • Jämn och effektiv värmefördelning för enkel matlagning

Nackdelar:

 • Saknar steksensor för exakt temperaturkontroll
 • Saknar WiFi

Återförsäljare:Innan du köper glaskeramikhäll — Tänk på dessa 4 faktorer

En av de första sakerna du bör tänka på är storleken på hällen. Du behöver mäta utrymmet i ditt kök där hällen ska placeras för att vara säker på att den passar ordentligt. Tänk också på antalet kokzoner som du behöver. Det beror på hur ofta och vilken typ av matlagning du utför. Vanligtvis finns det modeller med fyra till fem kokzoner att välja mellan.

En annan viktig faktor är värmekontrollen på glaskeramikhällen. Det är viktigt att kunna justera värmen exakt för att undvika att maten bränns vid eller inte blir ordentligt tillagad. Nedan går vi igenom samtliga faktorer:

1. Storlek och utrymme

För att säkerställa en perfekt passform i ditt kök är det viktigt att mäta utrymmet där hällen ska installeras. Glaskeramikhällar finns i olika storlekar, så se till att välja en modell som passar dina köksmått för att undvika problem vid installationen.

Förutom att tänka på själva storleken på hällen bör du också fundera över antalet kokzoner du behöver. Detta beror på dina matlagningsvanor och hur många rätter du vanligtvis tillagar samtidigt. Om du ofta tillagar flera rätter samtidigt kan det vara fördelaktigt att välja en glaskeramikhäll med fler kokzoner för att ge tillräckligt med utrymme för varje kärl eller panna. Å andra sidan, om du inte brukar laga mat för stora sällskap eller behöver flera kokzoner samtidigt, kan en mindre häll med färre kokzoner vara tillräcklig för dina behov.

2. Värmekontroll

Att kunna justera temperaturen exakt är viktigt för att säkerställa att maten tillagas korrekt utan att brännas vid.

När det gäller värmekontroll finns det olika alternativ att överväga. Vissa glaskeramikhällar erbjuder enklare temperaturinställningar där du kan välja mellan ett antal förinställda nivåer, medan andra modeller ger dig mer avancerade möjligheter att finjustera temperaturen. Det kan vara bra att fundera över vilken typ av matlagning du oftast utför och vilken typ av kontroll du föredrar.

Om du exempelvis ofta lagar rätter som kräver exakt temperatur, som smältning av choklad eller tillagning av såser, kan en glaskeramikhäll med finjusterade temperaturkontroller vara att föredra. Dessa modeller kan erbjuda mer precisionsinställningar för att ge dig optimal kontroll över värmen.

Men om du vanligtvis tillagar enklare rätter och inte har behov av exakt temperaturkontroll, kan en keramikhäll med förinställda temperaturer vara tillräcklig för dina behov, så du inte spenderar mer pengar än vad du behöver. Dessa modeller har oftast tydliga temperatursteg som du kan välja mellan för att anpassa tillagningen efter dina önskemål.

Tips: Läs gärna vår artikel om induktionsplattor.

3. Säkerhetsfunktioner

Säkerhet är såklart en prioritet när det gäller val av glaskeramikhäll, särskilt om du har barn eller husdjur i hemmet. Det är viktigt att välja en modell med tillräckliga säkerhetsfunktioner för att minimera riskerna och skapa en trygg matlagningsmiljö.

 • Barnlås: En vanlig säkerhetsfunktion hos keramikhällar är barnlåset. Detta är en funktion som förhindrar att hällen oavsiktligt slås på eller att inställningarna ändras av små, nyfikna händer. Genom att aktivera barnlåset kan du vara trygg i vetskapen om att dina barn inte kan komma åt eller ändra inställningarna på hällen.
 • Restvärmeindikator: Restvärmeindikatorer är en annan viktig säkerhetsfunktion. Efter användning kan kokzonerna fortfarande vara varma och utgöra en risk för brännskador om man oavsiktligt rör vid dem. Med en restvärmeindikator blir du varnad om kokzonerna fortfarande är varma genom en visuell indikation på hällen. Detta ger dig möjlighet att undvika kontakt med de varma zonerna och därigenom minska risken för brännskador.

OBS: Använd helst en spisvakt för extra säkerhet i köket!

4. Rengöring och underhåll

Generellt sett är glaskeramikhällar relativt lätta att rengöra. Ytan är slät och jämn, vilket gör det enkelt att torka av spill och matrester. För att rengöra din keramikhäll kan du använda milda rengöringsmedel och en mjuk trasa eller svamp. Undvik att använda hårda och vassa borstar som kan repa eller skada ytan.

När du väljer en glaskeramikhäll kan du också överväga om du vill ha en modell med självrengörande funktion. Vissa hällar har en speciell rengöringsfunktion som använder värme eller ånga för att lösa upp och ta bort matrester och smuts. Dessa modeller kan vara praktiska om du vill ha en enklare och mer bekväm rengöringsupplevelse.

För att förlänga livslängden och bevara utseendet på din keramikhäll är det viktigt att följa tillverkarens rekommendationer för underhåll. Det kan innebära att undvika att regelbundet rengöra och torka av ytan, och att undvika att placera tunga eller vassa föremål direkt på hällen. Att ta hand om din glaskeramikhäll på rätt sätt kommer att bidra till att den behåller sin glans och funktionalitet under en längre tid.

Vanliga frågor och svar om glaskeramikhäll

Hur rengör jag min glaskeramikhäll på bästa sätt?

För att rengöra din glaskeramikhäll bör du använda milda rengöringsmedel och en mjuk trasa eller svamp. Undvik att använda hårda borstar, och använd definitivt inte en hällskrapa. Torka av spill och matrester regelbundet för att undvika att de bränns fast. Följ även tillverkarens rekommendationer för rengöring och underhåll.

Kan jag använda vanliga kokkärl på en keramikhäll?

Ja, du kan använda vanliga kokkärl på en keramikhäll. Glaset är tåligt nog för att klara av de flesta kokkärl. Se dock till att kokkärlet har en plan botten och är rent för att undvika repor på ytan. Undvik också att skjuta eller dra kokkärlen över ytan, då det kan orsaka skador.

Hur fungerar barnlåset på dessa hällar?

Barnlåset på en keramikhäll är en säkerhetsfunktion som förhindrar att hällen oavsiktligt slås på eller att inställningarna ändras av barn. Genom att aktivera barnlåset kan du vara trygg i vetskapen om att dina barn inte kan komma åt eller ändra inställningarna på hällen.

Vad är en restvärmeindikator på en glaskeramikhäll?

En restvärmeindikator är en säkerhetsfunktion som varnar om kokzonerna fortfarande är varma efter användning. Det kan vara en visuell indikation på hällen som talar om att ytan är varm eller en varningssignal. Restvärmeindikatorn hjälper dig att undvika oavsiktliga brännskador genom att informera dig om att zonen är varm och bör undvikas tills den har svalnat.

Kan jag använda mina gamla kokkärl på en glaskeramikhäll?

Ja, du kan använda dina gamla kokkärl på en glaskeramikhäll så länge de har en plan botten och är rena. Se till att kokkärlet inte har repor eller utstående metallföremål på undersidan som kan skada hällens yta. Det är också viktigt att kokkärlet inte är för litet eller för stort för kokzonen för att säkerställa bästa möjliga värmefördelning.

Hur vet jag om min glaskeramikhäll har en självrengörande funktion?

Om din glaskeramikhäll har en självrengörande funktion kommer det att finnas information om det i produktbeskrivningen eller i bruksanvisningen. Självrengörande funktioner kan variera mellan olika modeller, så se till att läsa tillverkarens specifikationer för att ta reda på om din häll har denna funktion. Om du är osäker kan du också kontakta tillverkaren direkt för att få information om den specifika modellen.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.