HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Lifting straps bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
testvinnare
#1 Better Bodies Lifting Straps
Bäst-i-test 2023

Lifting straps bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
 

1. Better Bodies Lifting Straps

Better Bodies Lifting Straps
  • Bäst-i-test 2023
  • Justerbar längd
  • Tillverkade i slitstarkt buffelläder
  • Perfekt för tunga lyft
  • Hög komfort
  • Inte så tjocka som många andra
  • Utmärkta recensioner
 

2. Iron Gym Lifting Straps

Iron Gym Lifting Straps
  • Lyft mer och tyngre
  • 58 cm långa
  • Stoppning för bekvämlighet
  • Speciell stoppning för extra komfort
  • Bra kundomdömen
 

3. Adidas Dragremmar

Adidas Dragremmar
  • Förbättrar ditt grepp runt stången
  • Gjorda i tålig väv
  • Grymt bra varumärke
  • Bra komfort
  • Prisvärda
Innehåll [ visa ]

Lifting straps — Bäst-i-test (2023)

Om du tränar på gymmet och ofta ägnar dig åt marklyft och andra lyftövningar, så kommer lifting straps hjälpa dig med din greppstyrka. Det är nämligen så att straps eller dragremmar, som de ofta kallas i folkmun, bidrar till att stötta handlederna så de inte slits mer än nödvändigt. Fördelen med detta är dels att du som sagt får bättre greppstyrka, samtidigt som lyftet stabiliseras och således minskar skaderisken markant. På så vis kan du lyfta tyngre och därmed få ut mer av din träning.

Glöm inte att du bör använda lyftarskor för optimala resultat, och gymhandskar om du vill undvika skador på händerna.

I denna artikel kommer vi deklarera vilka lifting straps som är bäst på marknaden. Därutöver har vi skrivit en guide vars syfte är att hjälpa dig med allt du behöver tänka på innan ditt köp, samt fördelar och nackdelar så du vet vad som både är bra och dåligt med dragremmar.

lifting straps bäst i test

Lifting straps – Köpguide – Detta måste du tänka på innan köp

Innan du köper lifting straps finns det en del saker du bör tänka på. Här nedan listar vi några av dessa punkter, som är viktiga att ha med sig i bagaget för ett lyckat köp.

Storlek

Den första faktorn är storlek. Det är nämligen så att lifting straps är inte en one size fits all-produkt, trots att det givetvis finns one-size-modeller. Det finns därmed stora variationer både när det gäller längd och bredd på dragremmarna, så se till att välja lde som passar just dina behov och kroppstyp. Det är extra viktigt att tänka på storlek när det gäller, eftersom det finns en direkt koppling mellan storlek och hur bra greppet kommer vara. Köper du en för stor variant kommer de inte fungera optimalt.

Material

Materialet lifting straps tillverkas i är också en faktor du bör tänka på. Vanligast är läder, men det finns även dragremmar tillverkade av bomull eller polyester – alla har sina egna fördelar och nackdelar. Dock är läder överlägset eftersom det är ett väldigt slittåligt material som kommer hålla i flera år.

Passform

När det gäller lifting straps är passformen A och O, eftersom det är just denna faktor som styr hur väl greppet fungerar. Därför rekommenderar vi alltid att prova dem innan du köper dem, så du är helt säker på att de passar dig. Passformen går givetvis hand i hand med storleken – en faktor vi poängterade tidigare – och det är extremt viktigt att de känns bra när du spänt dem runt handlederna. Får du en intuition som säger att det inte känns bra så ska du gå på den och välja en annan modell.

Justerbar längd

En ofta förbisedd faktor är att lifting straps bör ha en justerbar längd. Detta är en viktig egenskap eftersom dragremmar som inte har en justerbar längd kommer begränsa dig i hur du kan använda dem. Om det till exempel finns en träningsövning där detta hjälpmedel skulle kunna göra stor skillnad, men din nuvarande modell inte har en justerbar längd, så kommer du få problem. Därför är det alltid smart att investera i en modell med justerbar längd, som du sedan kan anpassa efter behov.

Givetvis kostar dessa några extra kronor, men det är definitivt värt det om du vill få ut så mycket som möjligt av din träning.

Bra grepp

Vi har tidigare pratat om greppet, vilket går hand i hand med både storleken och passformen. Men greppet är även en viktig egenskap i sig, eftersom det påverkar hur väl lifting straps fungerar. Vissa varianter har ett grepp som är plant och slätt, medan andra har mer av en räfflad yta som ger ett bättre grepp.

Vilken typ du väljer är upp till dig – det finns inga rätt och fel, utan endast personliga preferenser. Dock är det viktigt att du känner att de har ett bra grepp, så att du verkligen kan få ut mesta möjliga av dem när du tränar. Billiga straps exempelvis, utmärks av att greppet försämras avsevärt när du svettas – något som är katastrofalt när du lyfter tunga vikter då skaderisken ökar ordentligt. Så ignorera inte denna faktor!

Neopren-vaddering

Vill du att dragremmarna ska vara så bekväma som möjligt ska du köpa en modell med neopren-vaddering. Detta är en form av vaddering som gör lifting straps extremt bekväma att använda, och är perfekta för längre träningspass. Dock är de något dyrare än de utan, så prisskillnaden är alltså en faktor att tänka på. Använder du dem inte ofta så kan du ignorera neopren-vaddering.

Komfort

dragremmar

Komfort är inte bara neopren-vaddering, utan det finns flera andra aspekter som spelar in. Passformen, som vi har pratat om flera gånger, är givetvis en central faktor. Men det finns också andra saker att tänka på, som till exempel hur väl de sitter på just din handled. Alla handleder ser annorlunda ut, och därför måste du verkligen testa många olika varianter innan du köper. Vi vet att vi upprepat detta några gånger så långt i artikeln, men det är för att vi vill att du ska göra ett så bra val som möjligt. Så ha överseende med oss här, du kommer tacka oss i slutändan.

Fördelar med lifting straps

Det finns många fördelar med lifting straps. Speciellt för dig som tränar ofta och med tunga vikter. Nedan kommer vi lista de mest påtagliga positiva aspekterna. Dock får du inte glömma att även läsa nackdelarna längre ner så du får en så objektiv bild som möjligt.

  • Avlastar vikten: Den primära fördelen är givetvis att lifting straps tar bort en del av vikten från dina handleder. Detta är särskilt användbart när du tränar med tunga vikter och dina handleder inte orkar hålla i dem längre. Då tar dragremmarna över, och du kan fortsätta din träning på ett skadefritt sätt.
  • Förbättrar greppet: Som vi nämnde tidigare i artikeln så förbättrar lifting straps även ditt grepp. Detta beror delvis på att de tar bort en del av vikten, men du kommer också känna att du har bättre kontroll över skivstången.
  • Minimerar skaderisken: En mindre uppskattad fördel är den minskade skaderisken. Detta är särskilt användbart för dig som ofta tränar med tunga vikter, och dessutom har haft problem med handlederna tidigare. Genom att avlasta kroppen så kan dragremmar även vara ett hjälpmedel i rehabilitering.
  • Ger stabilitet för handlederna: Den sista fördelen vi vill nämna, som knyter an till de ovannämnda, är givetvis att de ger mer stabilitet för dina handleder. Detta bidrar till ett bättre grepp, samtidigt som risken för skador minskar drastiskt. Så har du känsliga handleder är detta ett självklart komplement till din träning.

Nackdelar med lifting straps

Nu när du känner till fördelarna är det lika bra att även nämna nackdelarna. Detta för att du ska få en så objektiv bild av lifting straps som möjligt, och kunna göra ett välgrundat och genomtänkt val. Låt oss börja med en nackdel som ofta lyfts upp i recensionerna – nämligen att materialet känns kärvt i början.

  • Materialet kan kännas kärvt i början: Nåt som många recensioner vittnat om är att många lifting straps kan kännas något hårda i början. Därmed måste du vara förberedd på att det inte kommer kännas bekvämt vid de 2-3 första gångerna du använder dem. Så förvänta dig en invänjningsperiod som inte kommer vara så värst bekväm. Orsaken till detta är att lädret måste mjuka upp sig.
  • De kan vara dyra: Som vi nämnde tidigare i artikeln så är lifting straps inte så billiga som folk tror. Därför är priset något du måste tänka på innan du köper, och verkligen göra ett välgrundat val. Att de är dyra behöver dock inte betyda att du inte ska köpa dem, för de håller verkligen länge och är sålunda en god investering. Men vi vill likväl nämna denna aspekt då många tror att de bara kostar runt 50 kronor.
  • Svårt att hitta rätt passform: Som vi nämnde i början av artikeln så är lifting straps inte en produkt där en storlek passar alla. Handlederna är olika stora och unika, och därför måste du testa runt lite innan du hittar dem som passar dig. Detta kan dock vara en nackdel då det kan upplevas svårt att hitta en passform som sitter som en smäck. I sådant fall rekommenderar vi att du väljer en modell med justerbar längd.

Exempel på vad lifting straps kan användas till

Marklyft

Marklyft är ett utmärkt exempel på vad lifting straps används till. De är nämligen anpassade för just tunga lyft och ser till att du inte skadar dig. Dock ska du alltid vara försiktig och inte ta i för mycket, eftersom de ju inte bort all vikt från lyftet.

Hantelcurls

Ett annat bra exempel är hantelcurls, då de tar bort en del av vikten från handlederna. Detta gör det inte bara skönare att utföra curlsen, utan du får också bättre kontroll över vikterna. Och så slipper du onödigt slitage på handlederna.

Kettlebellswing

En kettlebellswing är också en bra övning där denna produkt kommer väl till pass. Detta eftersom det är tungt att hålla i en kettlebell med bara handlederna, och dragremmar tar bort en del av vikten från dem samtidigt som de minskar skaderisken.

lifting straps

Så använder du lifting straps – Steg för steg

Nu när du har en grundläggande kunskap om lifting straps är det lika bra att vi går igenom hur de ska användas. Detta för att du ska få ut så mycket som möjligt av dem, och slippa onödiga skador. Så här gör du:

  1. Börja med att mäta ut längden. Detta för att du ska få rätt passform, och slippa onödigt slitage på handlederna.
  2. Placera dem runt handlederna, ungefär två decimeter från armbågen.
  3. När du ska lyfta något tungt så se till att fatta tag i dragremmarna ordentligt, så att de inte glider av.
  4. Lyft sedan det tunga föremålet, och kontrollera att de inte glider av.

Det är allt! Som du ser är det väldigt enkelt att använda dem, och med lite övning kommer du snart att kunna göra det på ett effektivt och säkert sätt.

Slutsats

Sammanfattningsvis är lifting straps ett mycket användbart och effektivt hjälpmedel för både nybörjare och mer avancerade bodybuilders. Fördelarna är många då de minskar skaderisken samtidigt som de ger bättre kontroll och ökad greppstyrka. Så investera gärna om du ofta tränar med tunga vikter, eller har för avsikt att göra det. Det kommer du inte ångra!

Nackdelarna är som sagt få, men vi vill ändå nämna att de kan vara dyra, och det är också svårt att hitta en passform som sitter bekvämt. Men med lite tålamod och provträning kommer du att hitta en modell som passar dig perfekt, särskilt om du väljer en variant med justerbar längd.

Använd lifting straps på rätt sätt, och du kommer att märka hur mycket det förbättrar ditt träningspass. Lycka till!


Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.