HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Hållningsväst bäst-i-test

Skriven av Maria Johansson
Skriven av Maria Johansson
testvinnare
#1 Swedish Posture Flexi
Bäst-i-test 2023

Hållningsväst bäst-i-test

Skriven av Maria Johansson
Skriven av Maria Johansson
 

1. Swedish Posture Flexi

Swedish Posture Flexi
 • Bästa hållningsvästen 2023
 • Diskret
 • Påminner om hållningen på ett skonsamt sätt
 • Unisexmodell i flera storlekar så som S/M, M/L, L/XL och XXL
 • Kan tvättas i 40 grader
 • Bästa valet för dig som har dålig axel- och rygghållning
 • Går att använda medan du tränar och arbetar
 

2. Swedish Posture Position

Swedish Posture Position
 • Aktiv fixering som både stöttar och avlastar ryggmusklerna
 • Bästa alternativet för dig som redan lider av smärta på grund av dålig hållning
 • Kan användas för dig som lyfter tung på gymmet
 • Bör användas max 1-3 timmar per dag
 • Kan tvättas i 40 grader
 • Finns i XS, S, M och L
 

3. Refit Hållningsband

Refit Hållningsband
 • Påminner om att sträcka på ryggen 1-3 timmar per dag
 • Vid stillasittande och aktivitet
 • Du ska ha en utanpå en tröja
 • Lätt att sätta på
 • Spänn inte för hårt
Innehåll [ visa ]

Bästa hållningsvästen 2023

Är du en av de många människor som lider av dålig kroppshållning är en hållningsväst att rekommendera. I dagens samhälle där de flesta har kontorsjobb och sitter med böjda ryggar över skrivbordet, är det många som får problem med både nacke, rygg och axlar. Detta sker ofta undermedvetet, d.v.s. att kroppen börja luta sig fram över skrivbordet på ett onaturligt sätt. Således måste resten av kroppen jobba för att upprätthålla kroppspositionen – något som tär på muskler och leder.

Genom att använda en hållningsväst så kommer kroppen påminnas att ha en naturlig hållning, vilket – när du sedan tar av den efter några timmar – kommer lagras i kroppsminnet och göra att du över tid får en bättre hållning utan att tänka på det.

I denna artikel kommer du hitta de bästa hållningsvästarna 2023. Du kommer dessutom få lära dig allt du behöver tänka på för att hitta en så bra väst som möjligt.

bästa hållningsvästen

Välj bäst hållningsväst – Köpguide – Detta ska du tänka på

Innan du köper en hållningsväst finns det en hel del saker du ska tänka på. Dels för att hitta den bästa modell som passar just dig och din kropp, men också för att hitta en som håller länge, är diskret och är av hög kvalitet.

Nedan har vi därför listat det viktigaste du behöver tänka på för att hitta den absolut bästa hållningsselen för dig!

 • Diskretion
 • Kardborreband för justering av passform
 • Vibrering
 • App för sensor
 • Passform
 • Magnetisk låsning
 • Vaddering
 • Användning per dag
 • Huruvida den kan tvättas i material
 • Material
 • Om den går att använda medan man tränar

Diskretion

Den första faktorn är diskretion. Detta är inte ett hjälpmedel du vill visa att du bär, därför är det viktigt att hitta en väst som är så diskret som möjligt. Detta har såklart de flesta av tillverkarna förstått, och producerar följaktligen tunna västar som inte syns under t.ex. en skjorta eller blus.

Däremot finns det väldigt många billigare modeller som inte är diskreta. Så det gäller verkligen att du läser recensionerna noggrant så du inte väljer någon som sticker ut under tröjan. I vår bäst i test-lista finns inga av dessa, men vi vill likväl informera dig om det då det är ett vanligt misstag som konsumenter råkar göra.

Kardborreband för justering av passform

För att hållningsvästen ska sitta så bra som möjligt är det viktigt att hitta en modell med kardborreband eller ett justerbart band av något slag. Detta gör det möjligt för dig att justera passformen precis så som du vill ha den, och gör även att selen håller sig på plats under timmarna du använder den.

En hållningsväst som inte har något justerbart band blir snabbt irriterande eftersom den kommer börja hänga något, och kommer högst troligt att hamna längst ner i garderoben eller returneras. Därför är det vår starka rekommendation att du väljer en modell med antingen ett kardborreband eller något annat band som du kan justera.

Vibrering

En annan sak du måste känna till är att det finns så kallade hållningssensorer. Detta är – till skillnad från västar – en liten elektrisk sensor som du fäster vid nacken, och som håller koll på krökningen av ryggen. Böjer du ryggen över ett visst gradantal kommer sensorn att – ja, du gissade rätt – börja vibrera.

Detta är en minst sagt innovativ teknik och som många människor med hållningsproblem har börjat använda. Dessvärre är det hittills ingen hållningsväst som har denna funktion, utan alla västar på marknaden är så att säga manuella.

Dock hävdar många att hållningssensorer inte fungerar speciellt bra. Dessutom är de ofta väldigt dyra – något västar inte behöver vara. Därför har vi valt att inte inkludera hållningssensorer i denna bäst i test-guide. Men vi vill ändå nämnda det så du är medveten om vilka alternativ du de facto har.

App för sensor

Väljer du att köpa en hållningssensor måste du säkerställa att du kan koppla ihop den med en app på din mobiltelefon. Detta sker via bluetooth och innebär att du kan hålla kolla på hur många gånger du blivit påmind om din hållning, och se statistik över tid.

Det finns hållningssensorer som kräver abonnemang för att du ska kunna hantera sensor-data i appen. Så håll koll på detta, och läs igenom villkoren innan du handlar!

Passform

När det kommer till hållningsvästar finns det flera olika typer av passform. Den allra vanligaste är den som har ett band som går runt halsen och två axelband. Detta är en traditionell väst och den typ av passform som funkar för de flesta.

Dock finns det även modeller med bara ett axelband, och dessa rekommenderas främst för personer som har problem att hålla just nacken i upprätt läge. Detta är för att västen inte ska vara för hög upp på axlarna, utan som sagt bara hjälpa till med hållningen runt nacken.

Innan du köper en väst rekommenderar vi att du går in en butik och testar den skarpt. Annars är det svårt att veta hur bra den kommer passa just din kroppstyp. Dessutom skiljer sig passformen åt beroende på om du är kvinna eller man.

Magnetisk låsning

hållningsväst bäst i test

De flesta hållningsvästar på marknaden har en magnetisk låsning, och det är huvudsakligen för två olika skäl. Det första är att denna typ av låsning hjälper dig att snabbt och enkelt ta på västen. Detta är högst praktiskt när du ska använda den under en hel dag, och behöver ta av eller på den flera gånger.

Det andra skälet till att hållningsvästar har en magnetisk låsning är för att hjälpa dig att snabbt och enkelt justera passformen. Med de flesta västar måste du ofta knäppa flera olika spännen, och det här kan faktiskt vara ganska irriterande. Med en magnetisk låsning slipper du allt det här, utan kan snabbt och enkelt justera västen så att den passar precis din kroppstyp och hållning.

Vaddering

Ofta har hållningsvästar en ganska hård vaddering, och det är av naturliga skäl eftersom det är just detta som hjälper dig att hålla ryggen i rätt läge. Dessutom kan hård vaddering hjälpa till med stödpunkterna på axlarna, och därmed hålla både rygg, axlar och nacke i balans.

Det finns dock andra västar med mjukare vaddering, och dessa är främst avsedda för personer som inte har lika grava problem med hållningen. Därmed ska du välja en modell med olika typ av vaddering beroende på hur stora dina hållningsproblem är.

Användning per dag

Funderar du på hur länge det är hälsosamt att använda hållningsvästen per dag? Enligt experter bör man högst använda denna typ av produkt i cirka 4 timmar per dag. Detta gäller främst de västar som har en högre korrigering, och som därför putar ut ryggen mer.

Dock finns det västar med lägre korrigering, och dessa kan användas i cirka 8 timmar per dag. Detta är dock högst individuellt, så det är alltid bäst att prata med din ortoped för att hitta den väst som passar just dig och dina individuella problem.

Huruvida den kan tvättas i maskin

En hållningsväst är en produkt som du de flesta använder flera gånger per vecka. Detta innebär att västen lätt kan bli svettig och smutsig, och därför är det alltid bra att hålla koll på huruvida den går att tvätta i maskin eller inte.

De flesta västar på marknaden är avsedda för handtvätt, och det är huvudsakligen för att de ofta har en hård vaddering. Således kommer västen inte tåla höga temperaturer och kan alltså skadas i maskinen.

Med det sagt finns det västar som är avsedda för att tvätta i maskin, och dessa har huvudsakligen en mjukare vaddering. Detta gör att de tål höga temperaturer bättre utan risk för att de förlorar i spänst. Därför måste du kontrollera detta om du tycker att handtvätt verkar vara för tidskrävande.

Material

En hållningsväst är inte något man köper ofta, utan förhoppningsvis håller den länge. Därför är det viktigt att hålla koll på materialet, och hitta en väst som är tillverkad i högkvalitativt material från början.

De flesta västar på marknaden är tillverkade i ett stretchigt och behagligt material som andas. Detta är högst viktigt, eftersom det hjälper till att hålla dig sval och torr under hela dagen – något som är grundläggande under de varma svenska sommarmånaderna.

Det finns dock billiga västar med avsevärt sämre material som inte andas överhuvudtaget. Dessa bildar snabbt svett och blir rent ut sagt obehagliga att använda. Så glöm inte att välja en modell med ett bra material!

Använda medan man tränar

Är du en aktiv person och tränar ofta, är det högst troligt att du funderar på huruvida hållningsvästen kommer påverka din träning. Detta är högst individuellt, så det finns ingen entydigt rätt eller fel svar här. Låt oss förklara:

De flesta som tränar ofta brukar faktiskt inte använda en hållningsväst, utan anser den helt enkelt för störande och jobbig att ha på sig. Detta gäller främst västar med hög korrigering som bildar flera olika stödpunkter på ryggen.

Dock finns det västar med lägre korrigering, och dessa är betydligt bättre att använda när man tränar. Dessa jobbar huvudsakligen med axlarna, och hjälper till att hålla ryggen i balans. På så vis kommer du exempelvis att jogga med en mer upprätt rygg – något som är väldigt bra för hållningen.

Det är högst individuellt huruvida man vill använda västen under träning, så det är bäst att prova sig fram för att hitta den modell som passar just dig och dina behov. Men är du en aktiv person så ska du alltid välja en modell som är tillräckligt flexibel för att träna i.

Fördelar med hållningsväst

 • Påminner dig om din naturliga hållning: Det bästa med en hållningssele är att den hjälper den till att hålla ryggen i balans och således hjälper kroppen att hitta en naturlig hållning. De bästa hållningsvästarna tvingar inte fram hållningen, utan snarare påminner dig om att sitta mer upprätt med axlarna tillbakalutade och en avslappnad nacke. På så vis kommer du över tid få en bättre hållning och i förlängningen en bättre hälsa – vilket såklart är hela syftet!
 • Förebygger och lindrar smärtor i nacke, rygg och axlar: En annan fördel med hållningsvästen är att den hjälper till att lindra smärtor i nacke, rygg och axlar. Detta är högst relevant för personer som har ett stillasittande jobb, där man exempelvis sitter vid ett skrivbord hela dagen. Med hjälp av västens stöd kommer du att få en bättre hållning och därmed minskad smärta. Men det förebygger även eventuella framtida problem. Således är det perfekt för dig som proaktivt ta hand om din hälsa. Dock ska du använda ett ryggstöd om du har mer allvarliga problem.
 • Förbättrar hjärtats hälsa: En hållningsväst hjälper inte bara till med smärtor i nacke, rygg och axlar, utan kan även förbättra hjärtats hälsa. Detta eftersom en bra hållning gör att resterande delar av kroppen inte behöver anstränga sig för att kompensera – vilket i förlängningen gör att hjärtat inte behöver jobba med samma frenesi. Detta är särskilt påtagligt hos människor som är äldre.
 • De bästa modellerna är diskreta: En vanlig tveksamhet som många konsumenter har är huruvida en hållningssele är diskret eller ej. Syns den under kläder eller inte? Fördelen med att välja en modell från vår bäst i test-lista är just att de är diskreta nog att använda på kontoret under tajta kläder utan att de syns.

Nackdelar med hållningsväst

En hållningsväst är inte alltid bekväm

En av de största nackdelarna är att västen ibland kan vara lite obekväm. Detta beror främst på två faktorer; korrigeringen och materialet. De västar som har hög korrigering är ofta ganska trånga och strama, och kan därför upplevas som lite obekväma. Detta är däremot högst individuellt och beror på vilket modell du köper och vilken kroppsform du har.

Materialet är ofta tillverkad i ett hårt material, vilket gör att den kan vara hård mot huden. Därför är det viktigt att hitta en modell med ett mjukare och mer flexibelt material – så som bomull eller polyester, och gärna använda ett tunt plagg undertill.

Många är svåra att sätta på och ta av

De flesta hållningsvästar, framförallt de billiga, är inte lätta att ta av och på. En hållningssele ska sitta stadigt på plats i alla situationer, och det gör att du måste spänna den på rätt sätt med det justerbara bandet. Detta beror dock på modellen du köper, men då vi sett många recensioner som klagar på detta känner vi oss nödgade att informera dig om det.

Vilka bör använda en hållningsväst?

hållningssele bäst i test

En hållningsväst är perfekt för den som har ont i ryggen, axlar eller nacken och vill ha hjälp att hitta en bättre hållning. Men det är inte bara smärtlindrande för de som redan upplever smärta i dessa kroppsdelar, utan de kan även förebygga och förbättra hållningen hos friska personer.

Personer som t.ex. har ett stillasittande jobb, där man exempelvis sitter vid ett skrivbord hela dagen, har särskild nytta av detta hjälpmedel – komplettera även med ett svankstöd och fotstöd för optimal hållning. Dessutom är det perfekt för dig som bara vill rå om din hälsa på sikt och använda något som proaktivt kommer förbättra din hälsa.

Vad är det som är så negativt med en dålig hållning egentligen?

En hållning som inte är optimal är t.ex. när du hukar, böjer huvudet framåt eller har en onaturlig krökning av ryggen. Detta påverkar din hälsa på flera olika sätt. För det första ökar risken för skador, eftersom kroppens olika leder och muskler inte är i balans och måste överkompensera för att upprätthålla kroppens dåliga hållning. Detta kan leda till stelhet och smärtor, och i värsta fall diskbråck eller skolios på sikt.

Dessutom påverkar det hjärnan och ditt välmående negativt, eftersom blodcirkulationen till hjärnan minskar.

En bra hållning däremot har motsatt effekt: Den hjälper dig att hålla kroppen i balans och förebygger skador ökar blodcirkulationen till hjärnan, och hjälper dig att prestera bättre.

Fungerar hållningsväst eller inte?

För att en hållningsväst ska fungera på riktigt måste du själv vara medveten om din hållning, och aktivt jobba för att hålla den. Detta innebär t.ex. att sitta rak i ryggen, slappna av i axlarna och hålla huvudet upprätt. Givetvis hjälper västen som sagt med att påminna dig om när hållningen sviktar, men du måste även lyssna på dessa signaler och inte ignorera dem för att du t.ex. är stressad eller liknande.

De flesta hållningsvästar är försedda med ett eller flera hjälpmedel som hjälper dig att uppnå och bibehålla rätt hållning. Dessa hjälpmedel kan variera mellan olika modeller, men några av de vanligaste är:

 • En krage som hjälper dig att hålla huvudet upprätt
 • Justerbara band för att anpassa västen så den sitter extra tight
 • Sensor som vibrerar och påminner dig om att sträcka på dig

Är en hållningsväst lämplig att använda om man har en gamnacke?

En hållningsväst är inte lämplig att använda om man har en gamnacke. Det finns andra typer av korrigeringar som är bättre lämpade för personer med sådana grava nackproblem, och som kan hjälpa till att minska smärta och obehag. Kontakta istället en fysioterapeut eller osteopat för rådgivning.

Sammanfattning

En hållningsväst är ett hjälpmedel för personer med dålig hållning och som vill förbättra den. De flesta västar har en mjuk och mer flexibel konstruktion än andra typer av korrigeringar, och är därför bättre lämpade för personer med mindre allvarliga hållningsproblem. Således är denna produkt optimal för dig som har ett stillasittande jobb och känner att du kröker ryggen för mycket samtidigt som axlar och nacke spänns.

Nackdelarna är att många konsumenter upplever att de sitter obekvämt samt att de i många fall är svåra att sätta på och ta av. Så glöm inte att det inte bara finns fördelar.

För att hitta den bästa hållningsvästen måste du läsa köpguiden ovan så du vet vilka faktorer du ska titta på. Till exempel passform, magnetisk låsning, vaddering, sensorer och diskretion.

Sist men inte minst vill vi påminna dig om att använda en bra nackkudde, kroppskudde eller en ergonomisk kudde medan du sover. På så vis tar du hand om nacke och rygg även när du inte är vaken.


Skriven av Maria Johansson
Skriven av Maria Johansson

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.