HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Koltabletter bäst-i-test

Skriven av Maria Johansson
Skriven av Maria Johansson
testvinnare
#1 Aktivt kol - Carbo medicinali
Bäst-i-test 2023

Koltabletter bäst-i-test

Skriven av Maria Johansson
Skriven av Maria Johansson
 

1. Aktivt kol - Carbo medicinali

Aktivt kol - Carbo medicinali
 • Aktivt kol absorberar patogena ämnen i mag-tarmkanalen
 • Förhindrar upptagning av skadliga ämnen i kroppen
 • 75 st tabletter
 • Perfekt mot akut diarré eller lindrigare magproblem
Innehåll [ visa ]

Koltabletter

Koltabletter används i huvudsak för att lindra magproblem genom att absorbera och få bort gifter från magsäcken – innan de absorberas av kroppen. På så vis är de väldigt effektiva mot gaser i magen och magsjuka, både för människor och hundar. Men de har flera syften, bland annat för att få vita tänder och rena vatten. Därmed är koltabletter bra ur många perspektiv.

I följande artikel kommer vi informera dig om allt du behöver veta om dessa tabletter så du vet hur de fungerar, dosering, biverkningar och mycket mer.

koltabletter

På vilket sätt är koltabletter bra för magen?

Koltabletter används i huvudsak för att lindra magproblem genom att absorbera och få bort gifter från magsäcken. Så har du problem med gaser i magen eller lider av magsjuka kommer koltabletter att hjälpa till.

Tips: Behöver du dela tabletterna kan du använda en tablettdelare.

 

Används koltabletter för att rena vatten?

Koltabletter kan även användas för att rena vatten. Det är kolet i koltabletten som gör det möjligt eftersom kol har en kapacitet att binda till sig olika ämnen. Därför kan tabletter användas för att filtrera vatten från kontaminerade källor, eller för de som ägnar sig åt prepping och har vattendunkar hemma.

Dock ska det sägas att vattenreningstabletter är betydligt effektivare för detta syfte. Så om du endast vill rena vatten rekommenderar vi inte koltabletter.

På vilket sätt används koltabletter för hundar?

De kan ges till hundar för att lindra magproblem och kräkningar. De absorberar och tar bort gifter från magsäcken på samma sätt som de gör hos människor. Därför är tabletterna också effektiva för hundar.

Rekommenderad dosering för hundar är:

 • 1 kapsel per 5 kg kroppsvikt 2-3 gånger per dag.
 • 0,5 teskedar pulver per 5 kg kroppsvikt 2-3 gånger per dag.

Kan koltabletter användas för att få vita tänder?

Koltabletter kan även användas för att få vita tänder. De hjälper till att avlägsna fläckar och missfärgningar på tänderna så de blir vitare helt enkelt. Du kan använda tabletterna för att göra ett egen tandkräm också, alternativt gnugga pulvret direkt på tänderna.

Biverkningar med koltabletter

Dessa tabletter är ett bra alternativ för magproblem och kräkningar, men det finns vissa biverkningar som du ska vara medveten om. För det första kan de orsaka både förstoppning och kräkningar om de inte tas i rekommenderad dos. Därför är det viktigt att du följer instruktionerna på förpackningen och konsulterar en läkare eller veterinär innan du ger tabletterna till ditt barn eller djur. Observera även att dessa tabletter inte är för barn under 12 år.

koltabletter biverkningar

Hur du ska dosera koltabletter för människor och hundar

Det är som sagt viktigt att koltabletter tas i rekommenderad dos för att undvika biverkningar. Doseringen för människor och hundar varierar beroende på vilken produkt du köper, så kontrollera alltid förpackningen. Däremot är rekommenderad dos följande för människor:

 • 1 kapsel per 10 kg kroppsvikt 2-3 gånger per dag.
 • 0,5 teskedar pulver per 10 kg kroppsvikt 2-3 gånger per dag.

Och rekommenderad dos för hundar är som sagt:

 • 1 kapsel per 5 kg kroppsvikt 2-3 gånger per dag.
 • 0,5 teskedar pulver per 5 kg kroppsvikt 2-3 gånger per dag.

Fördelar med koltabletter

 • Lindrar magproblem: Den primära fördelen med koltabletter är att de lindrar magproblem. De absorberar och tar bort gifter från magsäcken, vilket gör dem effektiva mot gaser i magen och magsjuka.
 • Tar bort fläckar och missfärgningar på tänderna: Tabletterna kan även användas för att ta bort fläckar och missfärgningar på tänderna, så att de blir vitare.
 • Kan användas för att rena vatten: Koltabletter kan även användas för att rena vatten från kontaminerade källor. Dock är det bättre att använda vattenreningstabletter för detta ändamål.

Nackdelar med koltabletter

 • Orsakar förstoppning och kräkningar: Koltabletter kan orsaka både förstoppning och kräkningar om de inte tas i rekommenderad dos. Därför är det viktigt att konsultera en läkare eller veterinär och följa instruktionerna på förpackningen.
 • Inga effekter på kroniska magproblem: De är inte effektiva mot kroniska magproblem. De fungerar bara för akuta problem.
 • Kan innehålla kemikalier och tungmetaller: Vissa tabletter kan innehålla kemikalier och tungmetaller, så kontrollera innehållsförteckningen på förpackningen noga.
 • Kan vara kostsamt: Det kan vara kostsamma jämfört med andra alternativ, så det är viktigt att du jämför priserna innan du köper.

koltabletter bäst i test

Slutsats

Sammanfattningsvis fungerar alltså koltabletter som så att kolet binder till sig farliga ämnen och släpper sedan ut dessa i tarmarna, istället för att kroppen tar upp de farliga ämnena. Detta gör tabletterna särskilt effektiva mot magproblem och kräkningar, både för människor och hundar.

Dock är det viktigt att konsultera en läkare eller veterinär och följa instruktionerna på förpackningen, då koltabletter kan orsaka biverkningar så som kräkningar och förstoppning. De är dessutom relativt dyra jämfört med andra alternativ, men det finns flera fördelar med dessa tabletter som definitivt gör att de är värda att testa!


Skriven av Maria Johansson
Skriven av Maria Johansson

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.