HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Pannlampor löpning bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
testvinnare
#1 Silva Cross Trail 7XT
Bäst-i-test 2024

Pannlampor löpning bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
 

1. Silva Cross Trail 7XT

Silva Cross Trail 7XT
 • Rekommenderas av svenska Vasaloppet
 • Utformad för multi-idrottare
 • Lampan har dubbelt batteripack
 • Brinntid upp till 115 timmar
 • Silva Flow light (vinklat ljus)
 • Optimerad ljusbild
 • Bättre kontroll och balans
 • Vattentålig
 

2. Trail Runner Free H

Trail Runner Free H
 • Fästen: Pannband
 • Batterityp: 1150mAh LiPO, Hybrid Battery Case
 • Batteriindikator: Grön/Röd LED, Grön/Röd på batteri
 • Lamptyp: 2 x semi-kraftiga LEDs
 • Strålmönster: Intelligent Light® – optimerad ljusfördelning
 • Ljuslägen: Blink, Max, Med, Min
 • Dimfunktion
 • 80 meters räckvidd
 

3. Silva Trail Runner

Silva Trail Runner
 • Billigaste alternativet
 • Anti Slip pannlampa
 • 60 timmars batteritid
 • Vattenskyddat
 • 2 lysdioder
 • 350 lumen
 • Dimfunktion
Innehåll [ visa ]

Pannlampor löpning

Oavsett om du ska springa i tidig gryning eller sen skymning, är pannlampor för löpning ett måste. För det första blir säkerheten och tryggheten större då du kan springa i obelysta skogspartier utan att vara orolig för mörkret. För det andra är modellerna numera smidiga och lätta – tidigare var de otympliga och tunga. Däremot är utbudet enormt stort och det finns idag mängder av pannlampor, allt ifrån billiga budgetmodeller, till kraftiga och kvalitativa varianter. Därför har vi testat nämnvärda varianter för att utse bäst pannlampor för löpning i en bäst-i-test lista. På så sätt besparas du arbetet att läsa igenom varje recension, utan kan istället luta dig mot vår topplista. Vidare har vi skrivit en komplett köpguide över vad du ska tänka på innan du gör ditt köp. Börja med att läsa guiden nedan så du gör ett så beräknat köpval som möjligt.

Så väljer du pannlampor för löpning

Innan du gör ditt val finns det några saker du ska ta i beaktande eller hålla extra utkik efter. För det första ska du se till att batteritiden är tillräckligt lång för att hålla under en lång löptur. För det andra ska ljusstyrkan och spridningen vara tillräcklig för att lysa upp framför och bredvid dig. Förutom nämnda faktorer har vi nedan listat det du ska tänka på innan du genomför ditt köp.

 1. Batteritiden
  Ingenting är läskigare än när man springer mitt i skogen och det enda som finns runtomkring är mörker, varpå ljuset från pannlampan slutar lysa på grund av att batteritiden löpt ut. Därför är det extremt viktigt att köpa pannlampor för löpning vars batteri är tillräckligt starkt att hålla under längre elljusspår. Därjämte ska en laddning hålla i minst 24 timmar, så håll ett extra öga på batteritiden.
 2. Batteri
  När du köper pannlampor för löpning kan du antingen välja mellan uppladdningsbara batteri eller den klassiska varianten. Väljer du det förstnämnda behöver du aldrig köpa ett nytt batteri varje gång det är urladdat. På så sätt är det mer ekonomiskt på lång sikt. Dock ska du vara medveten om att det är betydligt dyrare med en pannlampa som är försedd med uppladdningsbart batteri.
 3. Pris
  Kostaden för pannlampor för löpning skiftar mellan 300 – 2000 kr beroende på dina behov. Exempelvis finns det de varianter där varje komponent är högkvalitativ och därmed lång livslängd, medan billiga modellers pannband ofta är gjort av ett dåligt tyg som både luktar illa och sitter dåligt. Således är skillnaden mellan billiga och dyra pannlampor väldigt stor. Kort sagt ska du fundera på hur ofta du kommer använda din pannlampa, och baserat på detta välja en modell i rätt prisnivå.
 4. Design
  Trots att designen inte är lika viktig som funktionaliteten är det ändå inte oviktigt hur övriga motionärer uppfattar vad du har på huvudet. Kanske vill du inte ha en pannlampa i skrikande rosa nyanser vars pannband blinkar i alla möjliga kulörta färger? Vidare finns det stora, otympliga och osmidiga lampor som du ofta får för ett lägre pris, men på bekostnad över att du blir uttittad i elljusspåret.
 5. Pannbandet
  En faktor som de flesta konsumenter totalt ignorerar, men som är ack så viktigt, är pannbandets kvalitet. Det vill säga tyget med vilket pannbandet är gjort. Antingen är kvaliteten undermålig vilket leder till att pannbandet börjar lukta outhärdligt, eller är kvaliteten så pass utmärkt att du bara behöver tvätta det ett par gånger per år. Därtill måste passformen vara bekväm och stabil även om du joggar med en mössa under. Oavsett vad du väljer ska du veta att denna faktorn är stor och därför kräver betänketid.
 6. Funktionalitet
  Tidigare fanns det inga inställningar som du kunde göra på pannlampor för löpning. Däremot finns det numera flera reglage som du kan justera för alla möjliga utfall. Till exempel kan du reglera hur bred spridningen av ljuset ska vara, d.v.s. om det ska lysa upp en landsväg eller en skogsstig. Vidare kan du justera hur stark ljusstyrkan ska vara vilket är särskilt bra om du ger dig ut på en joggingtur med lite batteri, och kan anpassa ljusstyrkan till batteriet och på så sätt klara av hela rundan utan att batteriet laddas ur.
 7. Ljusstyrkan
  Den viktigaste faktorn är ljusstyrkan och hur väl du kan kontrollera ljusstrålen. Tänk på att ju högre lumen pannlampan har, desto mer lyser den upp, och desto mer kostar den. Därför ska du välja pannlampor för löpning som passar just dina individuella behov. Exempelvis räcker 100 lumen för dig som joggar på terrängstigar, medan 500 lumen lyser upp bredare skogsstigar. Slutligen finns det 1000 lumen som innebär att du kan ta en löprunda i kuperad terräng mitt i natten.

Typer av löpning

 • Stadslöpning
  Du som löper i stan är van vid att trottoarerna delvis är upplysta vilket såklart är jättebra. Däremot finns det förvånansvärt många gatuhörn, kyrkogårdar och parker som saknar belysning. I sådana fall passar pannlampor för löpning extra bra som ett komplement till stadsbelysningen. Dessutom blir det billigare då du endast behöver upp till 100 lumen i stadsmiljö.
 • Landsvägen
  När du springer på bredare landsväg behöver du en pannlampa vars lumen är mellan 100 – 300. Därtill rekommenderar vi att köpa en dyrare variant som är försedd med ett rött varningsljus bak på pannbandet. På så vis varnar du bilister och cyklister om din framfart. Denna mängd lumen passar också för cykelvägar och mindre vägar utanför stadskärnor.
 • Skogsstigar
  Den vanligaste orsaken till varför konsumenter köper pannlampor för löpning är för att kunna springa i snåriga skogsstigar vars underlag är ojämnt och således kräver stark belysning. Följaktligen behöver du mellan 200 – 600 lumen. Orsaken är att ljusstyrkan måste vara så pass stark att avslöja eventuella stenar i din väg, eller en liten gren som lagt sig tvärs på stigen och därför utgör ett hot.
 • Orientering/trail
  För snabbare och professionell löpning, som t.ex. vid orientering, måste du ha så stark lumen du kan hitta. Orsaken är att du behöver lysa upp varenda steg framför dig, speciellt när du springer så pass fort som orienterare gör.

Glöm inte att det finns särskilda löparryggsäckar som har en speciell fick avsedd för just en pannlampa.

 

Tips: Läs gärna vår artikel om löparhandskar också!

pannlampor löpning test pannlampor löpning


Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.