HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Löparryggsäck bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
testvinnare
#1 Salomon Advanced Skin 12
Bäst-i-test 2024

Löparryggsäck bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
 

1. Salomon Advanced Skin 12

Salomon Advanced Skin 12
 • Bäst löparryggsäck 2024
 • Perfekt passform
 • Justerbar passform
 • Både reflexer och visselpipa ingår
 • Väger endast 285 gram
 • Slittålig konstruktion
 • Plats för vätskeblåsa på 1,5 liter
Nackdelar:
 • Vätskeblåsa ingår inte
 

2. Silva Strive Light Löparväst

Silva Strive Light Löparväst
 • Välj mellan 5 eller 10 liter packvolym
 • Förvaringsfack för nycklar, vätska, batterier & jacka
 • Leveraras med 2 st mjuka flaskor på 240 ml
 • Visselpipa och reflexer
 • Går att dra vätskeslangar och kablar
 • Lätt och luftigt tyg som andas
 • Väderskyddat fack för mobil
 

3. Ultimate Direction Ultra Vest 5.0

Ultimate Direction Ultra Vest 5.0
 • Enormt bra recensioner
 • Löparväst som kan förvara hela 3 liter vätska
 • Två 500 ml flaskor ingår
 • Väger endast 180 gram
 • Stavhållare för fäste av vandringsstavar
 • Många förvaringsutrymmen
 • Packvolymen på 10 liter
Nackdelar:
 • Vätskesystem måste köpas separat
Innehåll [ visa ]

Bäst löparrygsäck 2024

Älskar du att jogga så kommer du förr eller senare bli introducerad till en löparryggsäck. Det är nämligen så att dessa löparvästar är otroligt smidiga för att medtaga vätska, jacka och andra joggingprylar. Visst används de primärt av långdistanslöpare, men det finns inget som säger att du som motionär inte kan dra nytta av dem också.

I denna artikel kommer vi lista de bästa löparryggsäckarna 2024. Vi kommer även informera dig om allt du behöver veta i form av en köpguide, samt en lista med fördelar och nackdelar.

löparryggsäck bäst i test

Välj bäst löparryggsäck – Detta ska du tänka på – Köpguide

Innan du köper en löparryggsäck måste du ha några specifika saker i åtanke. Det finns mycket att tänka på innan köpet, t.ex. förvaringsutrymmen, balans mellan vikt fram- och baktill, justerbar passform, fäste för sugrör och mycket mycket mer. Därför ska du läsa igenom hela köpguiden nedan så du är informerad om vad du behöver tänka på, och sedan fundera över vad som är viktigast för dig.

Passform

Den första faktorn du bör tänka på är passformen. Det finns löparryggsäckar i olika storlekar, och det är viktigt att du väljer en som passar just din kroppstyp. Den ska inte bara sitta bekvämt, utan även ligga tight intill kroppen. Detta gör den mer stabil och lättare att springa med.

Om du springer långa sträckor eller ofta är ute i terrängen är det extra viktigt att den sitter väldigt tight intill kroppen, så du inte riskerar att den skakar upp och ner blir obalanserad – något som både är jobbigt och irriterande.

Tips: Läs gärna vår artikel om löparhandskar också!

Justerbar passform

En annan viktig faktor är att löparryggsäcken har en justerbar passform. Detta gör det lättare för dig att anpassa den efter din kropp, och dina behov – medan du springer.

Således är det inte bara passformen som är viktig – den är givetvis grundläggande. Men även huruvida ryggsäcken går att justera medan du springer. Detta är en enorm fördel men kommer också innebära att priset går upp en hundralapp eller två.

Balans mellan vikt fram- och baktill

Nåt som få nämner i köpguider är hur viktig balansen mellan vikten fram- och baktill är för löparryggsäckar. Detta är något som långdistanslöpare vet mycket väl, men som motionärer ofta inte tänker på.

En löparväst ska nämligen vara så lätt som möjligt, och ha en bra balans så att det inte känns som du bär en väst. Detta gör den lättare att springa långa sträckor med, och minskar risken för obehagliga vridningar i rygg eller nacke.

Det är svårt att veta hur välbalanserad den är när du köper online. Därför rekommenderar vi att du besöker en fysisk butik och testar ryggräcken skarpt. Glöm inte ta med dig lite prylar som vattenflaskor och kanske en pannlampa för att testa den ordentligt. På så vis kommer du få en bättre bild över balansen fram- och baktill.

Lätt att komma åt vattenflaskor

En grundläggande aspekt med en löparryggsäck är att det ska vara lätt att komma åt vattenflaskorna från alla fack. Detta gör löprundan lite lättare, och du slipper risken att tappa vattenflaskor medan du joggar. Det enklaste sättet att få tillgång till vattenflaskorna är genom inbyggda sugrör, men om du inte gillar att använda sugrör medan du joggar är vattenflaskor det enda alternativet – och då är det viktigt att de är lättåtkomliga.

Förvaringsutrymmen

Till skillnad från löparvästar så har somliga löparryggsäckar ofta ganska stora förvaringsutrymmen. Detta är ett stort plus, och innebär att du kan med lätthet ta med skaljacka, mobilen, extra kläder och liknande prylar.

Dock ska du inte överdriva förvaringsutrymmet. Det finns modeller som rymmer upp till 5 liter löst material, och det är i princip som att springa långdistans med en tung låda på ryggen. Du kommer snabbt bli trött av vikten, och det är inte särskilt effektivt för långa löprundor.

Därmed ska det givetvis finnas många förvaringsutrymmen. Men om du ändå inte kommer använda dem så är det ingen idé att spendera mer pengar på en modell med så pass många fack som ändå kommer gapa tomma.

Strechfickor

Stretchfickor gör att du kommer kunna få plats med flera prylar i en ficka eftersom fickan är gjord av ett strechmaterial. Trots att detta inte är en särskilt viktig faktor bör du ändå tänka på om det är något för dig eller ej. För somliga joggare är detta superviktigt, medan för andra fullständigt likgiltigt.

Vikt

Hur mycket en löparryggsäck väger är givetvis enormt viktigt. Speciellt om du löper långa löprundor.

Vi skiljer på två olika typer – de tunga och de lätta. De tunga är oftast lite billigare, och har en längre livslängd. De lättare kostar lite mer men är lättare att löpa långa löprundor med.

Dock finns det ett lyckligt mellansteg, som är lite av en kompromiss mellan de två. Dessa ryggsäckar kostar lite mer, men är lättare att löpa långdistans med än de tunga löparryggsackarna. Så det är en bra idé att hitta något som ligger i detta mellansteg.

Reflexer och visselpipa för säkerhet

bästa löparryggsäcken

Detta är en lite okänd faktor, men löparryggsäckar ofta har reflexer och/eller en visselpipa på sig. Detta gör löprundan lite mer säker, och minskar risken för olyckor. Till exempel kan du använda visselpipan om du har ett fordon framför dig eller om du behöver skrämma iväg ett djur i skogen. Reflexer är alltid bra ur säkerhetssynpunkt och något du inte bör nonchalera.

Dock är det lite svårt att veta om löparvästen har dessa saker eller inte när du köper den online, för p.g.a. någon oklar anledning står det inte alltid i produktbeskrivningen. Därför rekommenderar vi alltid att du går till en löpbutik och testar den innan du köper den.

Packvolym

Packvolymen ligger oftast mellan 5 och 16 liter, och det är alltså viktigt att du väljer en ryggsäck med lämplig packvolym. Om du löper långdistans ska du givetvis välja större packvolym, medan en mindre packvolym är bättre för lite kortare löprundor.

Nyckelkrok

En löparryggsäck ska ha en nyckelkrok. Det är lite av en självklarhet, och det finns knappt någon modell som inte har en nyckelkrok. Detta låter dig hänga nycklarna på ryggsäcken så att du inte riskerar att tappa de under löprundan. Så köp aldrig en modell utan nyckelkrok!

Väderskyddat fack

Detta är lite av en bonusfunktion som du kanske inte ens vet att löparryggsäckar har. Ett väderskyddat fack är ofta gjort av ett vattenavvisande material, och låter dig förvara saker som inte får bli våta – till exempel mobilen. Detta är naturligtvis väldigt effektivt att ha så du inte behöver bli orolig för att mobilen ska bli vattenskadad medan du joggar.

Tips: Läs vår artikel om laptop ryggsäckar om du vill ha mer information om datorryggsäckar.

Fäste för sugrör

Att ha ett fäste för sugrör är en grymt bra funktion för långdistanslöpare, och låter dig ansluta ett sugrör till ryggsäcken så att du slipper ta ut vattenflaskan i handen varje gång du vill dricka. Detta är kanske det mest effektiva sättet att få i sig vatten under långa löprundor.

Stavhållare för vandringsstavar

En löparryggsäck med stavhållare är lite av en sällsynthet, men det finns faktiskt några modeller som har denna funktion. Detta låter dig fäste vandringsstavar till ryggsäcken, och löpa långa löprundor med stavar utan att behöva bära dem i handen. Detta är en bra funktion för löpare vill variera sin löparträning med gångträning med stavar.

Förvaring för pannlampa

En löparryggsäck med förvaring för pannlampa är inte heller så vanligt förekommande, men det finns ett par varianter som har denna möjlighet. Detta låter dig helt enkelt lagra din pannlampa i ryggsäcken så att du alltid har den tillgänglig. Detta är en bra lösning för löpare som löper mycket i mörker eller på tidig morgon/sen kväll.

Finns det speciella löparryggsäckar för kvinnor?

Det finns givetvis löparryggsäckar för både män och kvinnor, och det är lite olika egenskaper som skiljer dessa åt. De flesta på marknaden är unisex, men det finns även de modeller som är speciellt framtagna för kvinnor. Dessa ryggsäckar har ofta en bättre passform och har anpassade axelremmar för kvinnor.

Vätskesystemet ska sitta framtill för att passa kvinnobröst

En löparryggsäck för kvinnor har ofta ett lite annorlunda vätskesystem framtill. Detta system är anpassat för att bättre passa kvinnobröst, och låter dig dricka utan att behöva ta av dig ryggsäcken. Detta är en bra lösning för dig som löper långa löprundor och inte vill stanna för att ta av sig ryggsäcken – något du givetvis inte ska behöva göra.

Skillnader mellan löparväst och löparryggsäck

löparryggsäck test

En löparryggsäck är lite större och ger dig möjlighet att förvara fler saker, medan en löparväst är lite mindre och smidigare. Dessutom har ryggsäckarna ofta lite fler funktioner och fördelar, som till exempel vattenflaskor, förvaring för pannlampa och stavhållare. Så om du löper långdistans är en ryggsäck ett bättre alternativ, medan en löparväst passar dig som löper kortare löprundor.

Fördelar med löparryggsäck

 • De låter dig förvara allt du behöver under löprundan, så att du inte behöver bära det i handen.
 • De är lätta och smidiga att löpa långa löprundor med.
 • Gör löprundan lite säkrare, eftersom många av dem har reflexer och/eller en visselpipa på sig.
 • Ett väderskyddat fack låter dig förvara saker som inte får bli våta, som till exempel mobilen.
 • Ett sugrör låter dig dricka utan att behöva sträcka dig efter vattenflaskor varje gång.
 • Stavhållare låter dig löpa långa löprundor med vandringsstavar utan att behöva bära dem i handen.

Nackdelar med löparryggsäck

 • De kan ibland bli lite irriterande att löpa långa löprundor med, eftersom de pressar mot kroppen.
 • Det går inte alltid att ta av sig en löparryggsäck snabbt när man är löpare, så man kan ibland behöva stanna för att ta av sig den.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är löparryggsäckar smidiga och effektiva om du vill löpa långa löprundor, eller bara löpa med lite mer utrustning. Det finns många olika funktioner som kan vara bra att ha, som till exempel väderskyddat fack och stavhållare. Innan du köper löparvästar är det dock viktigt att testa den så att du får en som passar just dig.

Nackdelarna är att de kan bli lite irriterande eftersom de sitter så tight mot kroppen, och det går inte alltid att ta av sig dem snabbt.

Fördelarna överväger dock nackdelarna, och det är därför många löpare väljer att använda dem.


Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.