HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Pizzaspade bäst-i-test

TIPS: Den bästa återförsäljaren av pizzaspadar är KitchenTime. Så om ingen av testvinnarna nedan faller dig i smaken, rekommenderar vi att botanisera i deras utbud.

 

1. Pizzaspade trä

Pizzaspade trä
  • Klassisk spade i trä
  • Lätt att grädda både familje- och barnpizzor
  • Tillverkad av furu
  • Utmärkta recensioner
  • Storlek: 50 x 30 cm
  • Måste diskas för hand
Läs mer »
 

2. Pizzaware Exclusive Boska

Pizzaware Exclusive Boska
  • Rejäl och robust pizzaspade
  • Utmärkt varumärke (Boska)
  • Långt handtag i ek
  • Spade av lätt aluminium
  • Hängs vid sidan av grillen
  • Storlek: 77 x 32 cm
  • Höjd: 3,5 cm
  • Ska diskas för hand
Läs mer »
 

3. Outset pizzaspade

Outset pizzaspade
  • Gjord i rostfritt stål
  • Vikbart handtag
  • Avtagbart blad
  • Lätt att rengöra och förvara
  • Storlek: 30 x 20 cm
  • Längd på handtag: 19 cm
Läs mer »
Innehåll [ visa ]

Pizzaspade

En pizzaspade är ett köksverktyg som hjälper dig att sätta in och ta ut pizzor från ugnen på ett enkelt och säkert sätt. I takt med att allt fler börjat tillaga egna pizzor i ugnen, finns det nu ett behov av att göra processen smidigare och mer professionell. Dessutom hjälper en pizzaspade att bibehålla degens form innan gräddning påbörjats. På så sätt får du en rund och fin pizza utan problem. Därtill är de bra ur ett säkerhetsperspektiv då risken att bränna sig är avsevärt mindre än om du fumlar runt med bestick för att få in pizzan i ugnen.

Dock är utbudet brett vilket gör valet knepigt för många konsumenter. Till exempel finns det spadar av olika material, form och funktioner som alla har olika syften. Därför har vi sammanställt en köpguide som innehåller allt du behöver tänka på för att hitta en så bra pizzaspade som möjligt. Börja sålunda med att förkovra dig i information nedan för att därefter välja den modell som passar dina behov bäst.

pizzaspade

Så väljer du pizzaspade

Innan du väljer en pizzaspade så måste du veta några saker. För det första måste du välja rätt material mellan trä och metall. För det andra ska handtaget i bästa fall vara vikbart eller avtagbart. För det tredje måste du välja rätt storlek dels utifrån hur stor din ugn är, dels hur stora pizzor du vill tillaga. Utöver detta har vi nedan listat de viktigaste faktorerna för att du ska göra ett så genomtänkt köp som möjligt.

1. Material – trä eller metall?

Den viktigaste faktorn när du ska välja en pizzaspade är materialet. Trots att spadar i trä är det mest klassiska och har använts av pizzabagare i över 100 år, så har metaller som t.ex. stål och aluminium blivit alltmer populärt. Därför ska vi nedan förklara skillnaderna mellan dessa, samt beskriva fördelar och nackdelar så du vet viket material du ska välja.

Trä

Anledningen till varför de flesta väljer en pizzaspade i trä är på grund av att det dels är snyggt, dels bekant från alla pizzerior man besökt genom åren. Därför finns det en tillit till detta material som inte finns med stål och aluminium. Dessutom är det snyggt att lägga upp en pizza på en träspade och använda den som en serveringsbricka. Vidare väger detta material mindre vilket gör att spaden blir lättare att använda. Och fastän många tror att

Fördelar med trä:

  • Degen släpper lätt om du applicerar lite mjöl på ytan
  • Estetiskt tilltalande
  • Klassiker som alla pizzerior runtom i Sverige använder sig av
  • Väger lite vilket gör att det inte blir för tungt när du ska sätta in och ta ut pizzan

Nackdelar med trä:

  • Absorberar bakterier och matpartiklar vilket gör att du måste desinficera och tvätta det noggrant innan användning
  • Får inte användas när den är blöt då detta kan förstöra fibrerna i träet vilket får följden att pizzadegen påverkas negativt
  • Du får absolut inte tvätta en pizzaspade i trä i diskmaskinen, utan detta måste ske förhand så det inte uppstår sprickor i träet
  • Slits på lång sikt mer än modellerna i stål och aluminium, så livslängden är kortare

pizzaspade trä

Metall

Om du baserat på för- och nackdelarna ovan inte vill ha en pizzaspade i trä, så kan du välja metall. I sådant fall har du två alternativ: antingen rostfritt stål eller aluminium. Eftersom metall kan pressas ihop och bli extremt tunt, bidrar detta till att även pizzorna kan göras tunnare än om du använt en spade i trä. Anledningen är att det helt enkelt blir lättare att ta ut en tunn pizza från ugnen med en tunnare spade. På så vis uppnår du en krispig och tunn pizzabotten som många uppskattar. Dock ska du vara medveten om att degen tenderar att klibba sig fast vid metall, så du får inte glömma att använda rikligt med mjöl under användning. Dessutom väger spadarna i metall mer än träspadar, men å andra sidan är de lättare att rengöra och de kan även tvättas i diskmaskinen.

Fördelar med metall:

  • Betydligt lättare att rengöra och desinficera än trä
  • Går att diska i diskmaskinen
  • Ingen lufttorkning krävs
  • Lätt att ta ut pizzan från ugnen
  • Absorberar inte matpartiklar eller bakterier

Nackdelar med metall:

  • Degen klistrar sig på materialet bättre än på trä, vilket gör det svårare att skaka av pizzan när du lägger in den i ugnen. Därför är det ännu viktigare att du använder mjöl på spaden.
  • Inte lika snyggt att använda som serveringsbricka
  • Väger mer än modellerna i trä

Oavsett om du väljer en pizzaspade i trä eller metall så är det viktigt att du noggrant läser alla ovannämnda fördelar och nackdelar. Annars vet du inte vilket material som passar dig bäst. Om du t.ex. tycker det är jobbigt att handdiska och lufttorka så ska du inte välja trä.

2. Handtag – ett långt skaft är grundläggande

En ofta förbisedd faktor som många konsumenter inte tar i beaktande när de väljer pizzaspade, är handtagets form och längd. Det ska vara ett långt skaft för att underlätta hanteringen av pizzan. På grund av att handtaget till stor del bestämmer hur smidig spaden är att använda, är det en ytterst viktig faktor som du absolut inte ska värdera lägre än material, storlek och pris. För det första är längden på handtaget viktigt då det ska vara långt nog att kunna fösa in pizzan längst in i ugnen – vilket inte går om handtaget är för kort. Dessutom är det säkrare med ett längre handtag då risken för att bränna händerna minskar. Således ska du välja en pizzaspade vars handtag är långt, robust och lätt att hålla i. Därför rekommenderar vi att du testar handtaget i en fysisk butik så du vet exakt hur det känns och ligger i handen, vilket är svårt om du beställer online.

Kort sagt ska handtaget uppfylla följande kriterier för att det ska vara bra nog:

  • Trähandtag är det bäst då det inte leder värme
  • Greppet ska vara bekvämt och ergonomiskt
  • Handtaget måste vara långt så du kan placera pizzan längst in i ugnen utan att oroa dig för brännskador. Sålunda ska handtaget inte vara kortare än 30 cm och inte längre än 60 cm.
  • Vara tillräckligt stabilt så det inte svajar när en tung pizza ligger på spaden
  • Ett plus i kanten om handtaget är vikbart eller avtagbart så det tar mindre plats när spaden inte används

OBS: Skaftet ska absolut inte vara tillverkat i gummi, för då är smältrisken alldeles för hög!

3. Storlek – stor eller liten?

På grund av att en vanlig pizza som du beställer på en pizzeria vanligtvis har en diameter mellan 33-36 cm, måste du välja en pizzaspade i rätt storlek. Annars kommer du inte kunna tillaga större pizzor till hela familjen, utan endast mindre barnpizzor om du väljer en för liten modell. Dock bestäms storleken på spaden i hög grad av hur stor din ugn är. Till exempel kan du endast tillaga små pizzor i en bänkspis, medan du kan göra familjepizzor i större ugnar. Därför ska du först kolla upp måtten på din ugn och därefter välja vilken storlek som passar dig bäst. En bra tumregel är att ju större pizza du vill tillaga, desto viktigare är det med en kvadratisk form på spaden (mer om formar längre ned). Du får inte glömma att pizzadegen aldrig ska hänga ut över kanterna på spaden, så om den gör detta måste du börja med att göra en mindre deg eller välja en större storlek.

Vanligaste storlekarna:

  • 30 cm: För dig som gillar pizzor som är lika stora som på den lokala pizzerian
  • 35 cm: Älskar du när pizzan är för stor för tallriken? Då är 35 cm ditt självklara val
  • 40 cm: Vill du göra en familjepizza så är 40 cm ett måste

4. Formen kan antingen vara rund, kvadratisk eller rektangulär

Trots att en rund pizzaspade är det vanligaste alternativet, finns det även varianter som är kvadratiska och rektangulära. Orsaken till varför det finns kvadratiska modeller är för att de hanterar viktfördelningen av en stor pizza betydligt bättre än en rund. Det är nämligen så att en rund pizzaspade är mer svårkontrollerad eftersom du måste balansera den på ett annat sätt. Därför ska du välja en kvadratisk variant om du föredrar pizzor som är större än 40 cm, medan en rund form lämpar sig bättre för mindre pizzor mellan 30-35 cm. Således ska du välja form utifrån storleken på pizzan du ämnar tillaga, och inte hur snygg formen är.

Därför ska du inte köpa en billig pizzaspade

Vi har full förståelse för att du vill köpa en billig pizzaspade, men du måste i så fall veta att du tummar på kvaliteten. Till exempel finns det billiga modeller från Clas Ohlson, Jula, Weber och Biltema. Men dessa tenderar att vara mindre, saknar vikbart handtag och är av undermålig kvalitet. Således är risken för att de går sönder snabbare betydligt större än om du väljer en kvalitativ modell från ett respektabelt varumärke. Och det finns ingen bra anledning att välja en extremt billig pizzaspade på grund av att de flesta modeller inte kostar mer än 500 kronor. Därmed har de flesta råd med en variant som är robust, lätt att använda och som håller i flera år. Baserat på detta så rekommenderar vi att du avstår från budgetmodellerna.

Varför en billig pizzaspade är dåligt:

  • Saknar vikbart handtag
  • Tillverkade av undermålig kvalitet
  • Mindre storlek som ger vika för större pizzor
  • Skaftet är inte långt som det ska vara
  • Inte lika robusta och slittåliga
  • Lägre livslängd

pizzaspade test

Fördelar med pizzaspade

De fördelar med pizzaspadar som vi identifierat är bland annat att de underlättar tillagningen av hemgjord pizza. Dessutom inger det en känsla av att vara en professionell pizzabagare precis som på den lokala pizzerian. Därutöver är det säkrare att använda en spade än t.ex. en gaffel. Nedan har vi listat alla fördelar, men glöm inte att även läsa nackdelarna för att veta vad som är dåligt med denna produkt.

  • Underlättar tillagningen av hemlagad pizza
    Den mest påtagliga fördelen med en pizzaspade är att den gör det mycket enklare att hantera en hemlagad pizza under tillagning. Allt du behöver göra är att sprida ut lite mjöl, på med degen och in i ugnen. Därmed slipper du trilskas med bestick och andra köksverktyg för att få in pizzan i ugnen.
  • Används som serveringsbricka
    En pizzaspade är inte begränsad till att endast användas för att sätta in och ta ut pizzor från ugnen, utan många använder de som tallrikar. Därtill är detta ett vanligt sätt att servera pizzor i pizzans hemstad, Neapel. Det skapar en gemytlig känsla – i synnerhet när du skär upp pizzan och hör ljudet från den frasiga botten istället för klinkandet från en porslinstallrik.
  • Framstå som en professionell pizzabagare
    När du bjuder hem gäster till en middag så är det ett stort nöje att imponera på dem med en pizzaspade. Varför inte öppna ugnen några extra gånger för att glida in spaden och kontrollera gräddningen på botten för att säkerställa dess kvalitet? Tvivelsutan blir det väldigt mycket roligare med att använda ett verktyg som varenda pizzabagare använt i hundratals år.
  • Säkrare
    Som en följd av att du sätter in ugnen genom att hålla i ett långt handtag – så pass långt att du knappt känner ugnsvärmen – minskar du riskerna att bränna handen markant. Således är det mycket säkrare att använda en spade än exempelvis en gaffel.

Nackdelar med pizzaspade

Nu är det hög tid att gå igenom alla nackdelar med pizzaspadar. Fastän fördelarna är fler så finns det ändock några negativa aspekter du måste veta om. Till exempel är handtaget på tok för kort i de flesta fall. Dessutom är det inte många modeller som går att rengöra i diskmaskinen. Nedan har vi listat alla nackdelar så du vet vad du kan förvänta dig.

  • Handtaget är ofta för kort
    En nackdel som de flesta pizzaspadar delar är att handtaget ofta är för kort. Detta gör att risken för att bränna sig när man tar ut eller lägger in en pizza i ugnen ökar drastiskt. Orsaken till varför handtagen ofta är korta är för att spaden tar mindre plats i köksskåpet. Därmed är det en kompromiss mellan platsbesparande å ena sidan, och säkerheten å andra sidan. Speciellt viktigt är längden på handtaget om du har en stor och djup ugn – då är det absolut nödvändigt med ett långt handtag.
  • Går inte att rengöra i diskmaskinen
    Trots att detta inte gäller alla modeller finns det likväl tillräckligt många pizzaspadar som inte går att rengöra i en diskmaskin, att det utgör ett problem. De flesta modeller i trä går att rengöra utan problem, men inte de som är tillverkade av metall. Detta är en påtaglig nackdel eftersom fläckar lätt gror in i materialet på grund av ugnens höga temperatur. Därför är de svåra att rengöra för hand.

Så använder du en pizzaspade

Nu när vi gått igenom hur du väljer rätt pizzaspade utifrån dina behov, är det hög tid att gå igenom hur den ska användas för bästa resultat. Därför har vi nedan beskrivit steg för steg hur du använder den för att tillaga den godaste hemlagade pizzan någonsin.

  1. Börja att mjöla ytan på spaden. (OBS: Använd inte för mycket mjöl, utan endast tillräckligt för att degen inte ska fastna.)
  2. Forma degen så diametern blir 1 cm mindre än spadens diameter. På så vis undviker du att degen ramlar utanför.
  3. Placera degen på pizzaspaden genom att göra upprepande ryckande rörelser så degen inte viker sig.
  4. Tillsätt ingredienser.
  5. Placera pizzan i ugnen.
  6. För in spaden under pizzan med jämna mellanrum så inte botten blir bränd.
  7. Ta tillslut ut pizzan med spaden och servera.
  8. Klart!

Vanliga frågor och svar

Är en pizzaspade verkligen ett måste?

En pizzaspade är inte nödvändig såvida din smakpalett är tillfredsställd av en pizza utan krispig botten. Varje gång du för in spaden under pizzan – precis som de gör på pizzerior – så luftar du botten vilket gör att den blir krispigare, och enligt många, godare. Med det sagt kan du lika väl använda en gaffel, men det blir betydligt svårare och risken att bränna fingrarna är högre.

Hur gör jag för att undvika att pizzadegen fastnar på spaden?

Det första du ska göra är att välja en pizzaspade tillverkad av trä, för då är risken att pizzadegen fastnar lägre. För det andra kan du minimera denna risk genom att strö mjöl på pizzabotten innan du placerar den i ugnen.

Går det bra att skära pizzan på pizzaspaden?

Ja, men endast med en pizzaspade som är tillverkad i trä. Är den gjord av metall kommer nämligen ytan att rispas. Givetvis kommer det bli märken i träet också, men inte på samma sätt.

Ska formen vara rund, kvadratisk eller rektangulär?

Många är av uppfattningen att en pizzaspade ska vara rund för att pizzan ju är rund, men så är inte fallet. Ju större pizza du tillagar, desto bättre är det med en kvadratisk form. Orsaken är att viktfördelningen blir bättre över en kvadratisk form. Så älskar du familjepizzor är det inte en rund modell du ska köpa.

Vilken är den ideala tjockleken på en pizzaspade?

Ju tunnare pizzaspaden är desto lättare att föra in den under en pizza med tunn botten. Däremot, föredrar du att laga amerikanska, tjockare panpizzor, så är en tjockare variant att föredra eftersom den då kan bära vikten av pizzan utan att ge vika. Således beror tjockleken på hur tunn eller tjock botten du föredrar.

Hur rengör jag pizzaspaden så att den håller så länge som möjligt?

Rengöringsmetoderna skiljer sig beroende på om den är tillverkad i trä eller metall. De tillverkade i trä måste torkas av noggrant efter användning och förvaras i ett torrt skåp. Annars finns det risk för att smutsen gror in i träet. När det gäller metall så behöver du bara snabbt rengöra med vatten och tvål och torka av, därefter kan den stå framme utan problem.

Slutsats

Nu när vi har gått igenom vad du ska tänka på när du ska köpa en pizzaspade, samt fördelar och nackdelar, hoppas vi att du vet mer om denna underbara produkt än du visste tidigare. Glöm inte att du måste tänka på handtagets längd, spadens form, materialets beskaffenhet samt storleken för att hitta den bästa pizzaspaden för ditt syfte. Ju större pizzor du vill baka desto viktigare med en rektangulär form så att viktfördelningen blir jämnfördelad.

Fördelarna är att du kan använda spaden att servera på – precis som på många restauranger i Italien. Därtill blir det otroligt mycket roligare att tillaga en pizza om du har samma verktyg som en professionell pizzabagare, inte sant? Nackdelarna du måste komma ihåg är att de flesta modeller är svåra att rengöra, samt att handtagen ofta är för korta. Men så länge du väljer rätt längd på handtaget så kommer du inte ha några problem.

Har du frågor ska du kontakta oss så ska vi guida dig rätt.

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.