HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.

Pizzaspade bäst-i-test

TIPS: Den bästa återförsäljaren av pizzaspadar är KitchenTime. Så om ingen av testvinnarna nedan faller dig i smaken, rekommenderar vi att botanisera i deras utbud.

 

Pizzaspade trä

Pizzaspade
 • Klassisk spade i trä
 • Lätt att grädda både familje- och barnpizzor
 • Tillverkad av furu
 • Utmärkta recensioner
 • Storlek: 50 x 30 cm
 • Måste diskas för hand
Läs mer »
 

Pizzaware Exclusive Boska

Pizzaware
 • Rejäl och robust pizzaspade
 • Utmärkt varumärke (Boska)
 • Långt handtag i ek
 • Spade av lätt aluminium
 • Hängs vid sidan av grillen
 • Storlek: 77 x 32 cm
 • Höjd: 3,5 cm
 • Ska diskas för hand
Läs mer »
 

Outset pizzaspade

Outset
 • Gjord i rostfritt stål
 • Vikbart handtag
 • Avtagbart blad
 • Lätt att rengöra och förvara
 • Storlek: 30 x 20 cm
 • Längd på handtag: 19 cm
Läs mer »
Innehåll [ visa ]

Pizzaspade

En pizzaspade är ett köksverktyg som hjälper dig att sätta in och ta ut pizzor från ugnen på ett enkelt och säkert sätt. I takt med att allt fler börjat tillaga egna pizzor i ugnen, finns det nu ett behov av att göra processen smidigare och mer professionell. Dessutom hjälper en pizzaspade att bibehålla degens form innan gräddning påbörjats. På så sätt får du en rund och fin pizza utan problem. Därtill är de bra ur ett säkerhetsperspektiv då risken att bränna sig är avsevärt mindre än om du fumlar runt med bestick för att få in pizzan i ugnen.

Dock är utbudet brett vilket gör valet knepigt för många konsumenter. Till exempel finns det spadar av olika material, form och funktioner som alla har olika syften. Därför har vi sammanställt en köpguide som innehåller allt du behöver tänka på för att hitta en så bra pizzaspade som möjligt. Börja sålunda med att förkovra dig i information nedan för att därefter välja den modell som passar dina behov bäst.

pizzaspade

Så väljer du pizzaspade

Innan du väljer en pizzaspade så måste du veta några saker. För det första måste du välja rätt material mellan trä och metall. För det andra ska handtaget i bästa fall vara vikbart eller avtagbart. För det tredje måste du välja rätt storlek dels utifrån hur stor din ugn är, dels hur stora pizzor du vill tillaga. Utöver detta har vi nedan listat de viktigaste faktorerna för att du ska göra ett så genomtänkt köp som möjligt.

Material

Den viktigaste faktorn när du ska välja en pizzaspade är materialet. Trots att spadar i trä är det mest klassiska och har använts av pizzabagare i över 100 år, så har metaller som t.ex. stål och aluminium blivit alltmer populärt. Därför ska vi nedan förklara skillnaderna mellan dessa, samt beskriva fördelar och nackdelar så du vet viket material du ska välja.

Trä

Anledningen till varför de flesta väljer en pizzaspade i trä är på grund av att det dels är snyggt, dels bekant från alla pizzerior man besökt genom åren. Därför finns det en tillit till detta material som inte finns med stål och aluminium. Dessutom är det snyggt att lägga upp en pizza på en träspade och använda den som en serveringsbricka. Vidare väger detta material mindre vilket gör att spaden blir lättare att använda. Och fastän många tror att

Fördelar med trä:

Nackdelar med trä:

pizzaspade trä

Metall

Om du baserat på för- och nackdelarna ovan inte vill ha en pizzaspade i trä, så kan du välja metall. I sådant fall har du två alternativ: antingen rostfritt stål eller aluminium. Eftersom metall kan pressas ihop och bli extremt tunt, bidrar detta till att även pizzorna kan göras tunnare än om du använt en spade i trä. Anledningen är att det helt enkelt blir lättare att ta ut en tunn pizza från ugnen med en tunnare spade. På så vis uppnår du en krispig och tunn pizzabotten som många uppskattar. Dock ska du vara medveten om att degen tenderar att klibba sig fast vid metall, så du får inte glömma att använda rikligt med mjöl under användning. Dessutom väger spadarna i metall mer än träspadar, men å andra sidan är de lättare att rengöra och de kan även tvättas i diskmaskinen.

Fördelar med metall:

Nackdelar med metall:

Oavsett om du väljer en pizzaspade i trä eller metall så är det viktigt att du noggrant läser alla ovannämnda fördelar och nackdelar. Annars vet du inte vilket material som passar dig bäst. Om du t.ex. tycker det är jobbigt att handdiska och lufttorka så ska du inte välja trä.

Handtag

En ofta förbisedd faktor som många konsumenter inte tar i beaktande när de väljer pizzaspade, är handtagets form och längd. På grund av att handtaget till stor del bestämmer hur smidig spaden är att använda, är det en ytterst viktig faktor som du absolut inte ska värdera lägre än material, storlek och pris. För det första är längden på handtaget viktigt då det ska vara långt nog att kunna fösa in pizzan längst in i ugnen – vilket inte går om handtaget är för kort. Dessutom är det säkrare med ett längre handtag då risken för att bränna händerna minskar. Således ska du välja en pizzaspade vars handtag är långt, robust och lätt att hålla i. Därför rekommenderar vi att du testar handtaget i en fysisk butik så du vet exakt hur det känns och ligger i handen, vilket är svårt om du beställer online.

Kort sagt ska handtaget uppfylla följande kriterier för att det ska vara bra nog:

Storlek

På grund av att en vanlig pizza som du beställer på en pizzeria vanligtvis har en diameter mellan 33-36 cm, måste du välja en pizzaspade i rätt storlek. Annars kommer du inte kunna tillaga större pizzor till hela familjen, utan endast mindre barnpizzor om du väljer en för liten modell. Dock bestäms storleken på spaden i hög grad av hur stor din ugn är. Till exempel kan du endast tillaga små pizzor i en bänkspis, medan du kan göra familjepizzor i större ugnar. Därför ska du först kolla upp måtten på din ugn och därefter välja vilken storlek som passar dig bäst. En bra tumregel är att ju större pizza du vill tillaga, desto viktigare är det med en kvadratisk form på spaden (mer om formar längre ned). Du får inte glömma att pizzadegen aldrig ska hänga ut över kanterna på spaden, så om den gör detta måste du börja med att göra en mindre deg eller välja en större storlek.

Billig

Vi har full förståelse för att du vill köpa en billig pizzaspade, men du måste i så fall veta att du tummar på kvaliteten. Till exempel finns det billiga modeller från Clas Ohlson, Jula, Weber och Biltema. Men dessa tenderar att vara mindre, saknar vikbart handtag och är av undermålig kvalitet. Således är risken för att de går sönder snabbare betydligt större än om du väljer en kvalitativ modell från ett respektabelt varumärke. Och det finns ingen bra anledning att välja en extremt billig pizzaspade på grund av att de flesta modeller inte kostar mer än 500 kronor. Därmed har de flesta råd med en variant som är robust, lätt att använda och som håller i flera år. Baserat på detta så rekommenderar vi att du avstår från budgetmodellerna.

pizzaspade test

Fördelar med pizzaspade

Så använder du en pizzaspade

Nu när vi gått igenom hur du väljer rätt pizzaspade utifrån dina behov, är det hög tid att gå igenom hur den ska användas för bästa resultat. Därför har vi nedan beskrivit steg för steg hur du använder den för att tillaga den godaste hemlagade pizzan någonsin.

 1. Börja att mjöla ytan på spaden. (OBS: Använd inte för mycket mjöl, utan endast tillräckligt för att degen inte ska fastna.)
 2. Forma degen så diametern blir 1 cm mindre än spadens diameter. På så vis undviker du att degen ramlar utanför.
 3. Placera degen på pizzaspaden genom att göra upprepande ryckande rörelser så degen inte viker sig.
 4. Tillsätt ingredienser.
 5. Placera pizzan i ugnen.
 6. För in spaden under pizzan med jämna mellanrum så inte botten blir bränd.
 7. Ta tillslut ut pizzan med spaden och servera.
 8. Klart!

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.