En pizzaspade är ett köksverktyg som hjälper dig att sätta in och ta ut pizzor från ugnen på ett enkelt och säkert sätt. I takt med att allt fler börjat tillaga egna pizzor i ugnen, finns det nu ett behov av att göra processen smidigare och mer professionell. Dessutom hjälper en pizzaspade att bibehålla degens form innan gräddning påbörjats. På så sätt får du en rund och fin pizza utan problem. Därtill är de bra ur ett säkerhetsperspektiv då risken att bränna sig är avsevärt mindre än om du fumlar runt med bestick för att få in pizzan i ugnen.
Dock är utbudet brett vilket gör valet knepigt för många konsumenter. Till exempel finns det spadar av olika material, form och funktioner som alla har olika syften. Därför har vi sammanställt en köpguide som innehåller allt du behöver tänka på för att hitta en så bra pizzaspade som möjligt. Börja sålunda med att förkovra dig i information nedan för att därefter välja den modell som passar dina behov bäst.
Innan du väljer en pizzaspade så måste du veta några saker. För det första måste du välja rätt material mellan trä och metall. För det andra ska handtaget i bästa fall vara vikbart eller avtagbart. För det tredje måste du välja rätt storlek dels utifrån hur stor din ugn är, dels hur stora pizzor du vill tillaga. Utöver detta har vi nedan listat de viktigaste faktorerna för att du ska göra ett så genomtänkt köp som möjligt.
Den viktigaste faktorn när du ska välja en pizzaspade är materialet. Trots att spadar i trä är det mest klassiska och har använts av pizzabagare i över 100 år, så har metaller som t.ex. stål och aluminium blivit alltmer populärt. Därför ska vi nedan förklara skillnaderna mellan dessa, samt beskriva fördelar och nackdelar så du vet viket material du ska välja.
Anledningen till varför de flesta väljer en pizzaspade i trä är på grund av att det dels är snyggt, dels bekant från alla pizzerior man besökt genom åren. Därför finns det en tillit till detta material som inte finns med stål och aluminium. Dessutom är det snyggt att lägga upp en pizza på en träspade och använda den som en serveringsbricka. Vidare väger detta material mindre vilket gör att spaden blir lättare att använda. Och fastän många tror att
Fördelar med trä:
Nackdelar med trä:
Om du baserat på för- och nackdelarna ovan inte vill ha en pizzaspade i trä, så kan du välja metall. I sådant fall har du två alternativ: antingen rostfritt stål eller aluminium. Eftersom metall kan pressas ihop och bli extremt tunt, bidrar detta till att även pizzorna kan göras tunnare än om du använt en spade i trä. Anledningen är att det helt enkelt blir lättare att ta ut en tunn pizza från ugnen med en tunnare spade. På så vis uppnår du en krispig och tunn pizzabotten som många uppskattar. Dock ska du vara medveten om att degen tenderar att klibba sig fast vid metall, så du får inte glömma att använda rikligt med mjöl under användning. Dessutom väger spadarna i metall mer än träspadar, men å andra sidan är de lättare att rengöra och de kan även tvättas i diskmaskinen.
Fördelar med metall:
Nackdelar med metall:
Oavsett om du väljer en pizzaspade i trä eller metall så är det viktigt att du noggrant läser alla ovannämnda fördelar och nackdelar. Annars vet du inte vilket material som passar dig bäst. Om du t.ex. tycker det är jobbigt att handdiska och lufttorka så ska du inte välja trä.
En ofta förbisedd faktor som många konsumenter inte tar i beaktande när de väljer pizzaspade, är handtagets form och längd. Det ska vara ett långt skaft för att underlätta hanteringen av pizzan. På grund av att handtaget till stor del bestämmer hur smidig spaden är att använda, är det en ytterst viktig faktor som du absolut inte ska värdera lägre än material, storlek och pris. För det första är längden på handtaget viktigt då det ska vara långt nog att kunna fösa in pizzan längst in i ugnen – vilket inte går om handtaget är för kort. Dessutom är det säkrare med ett längre handtag då risken för att bränna händerna minskar. Således ska du välja en pizzaspade vars handtag är långt, robust och lätt att hålla i. Därför rekommenderar vi att du testar handtaget i en fysisk butik så du vet exakt hur det känns och ligger i handen, vilket är svårt om du beställer online.
Kort sagt ska handtaget uppfylla följande kriterier för att det ska vara bra nog:
OBS: Skaftet ska absolut inte vara tillverkat i gummi, för då är smältrisken alldeles för hög!
På grund av att en vanlig pizza som du beställer på en pizzeria vanligtvis har en diameter mellan 33-36 cm, måste du välja en pizzaspade i rätt storlek. Annars kommer du inte kunna tillaga större pizzor till hela familjen, utan endast mindre barnpizzor om du väljer en för liten modell. Dock bestäms storleken på spaden i hög grad av hur stor din ugn är. Till exempel kan du endast tillaga små pizzor i en bänkspis, medan du kan göra familjepizzor i större ugnar. Därför ska du först kolla upp måtten på din ugn och därefter välja vilken storlek som passar dig bäst. En bra tumregel är att ju större pizza du vill tillaga, desto viktigare är det med en kvadratisk form på spaden (mer om formar längre ned). Du får inte glömma att pizzadegen aldrig ska hänga ut över kanterna på spaden, så om den gör detta måste du börja med att göra en mindre deg eller välja en större storlek.
Vanligaste storlekarna:
Trots att en rund pizzaspade är det vanligaste alternativet, finns det även varianter som är kvadratiska och rektangulära. Orsaken till varför det finns kvadratiska modeller är för att de hanterar viktfördelningen av en stor pizza betydligt bättre än en rund. Det är nämligen så att en rund pizzaspade är mer svårkontrollerad eftersom du måste balansera den på ett annat sätt. Därför ska du välja en kvadratisk variant om du föredrar pizzor som är större än 40 cm, medan en rund form lämpar sig bättre för mindre pizzor mellan 30-35 cm. Således ska du välja form utifrån storleken på pizzan du ämnar tillaga, och inte hur snygg formen är.
Vi har full förståelse för att du vill köpa en billig pizzaspade, men du måste i så fall veta att du tummar på kvaliteten. Till exempel finns det billiga modeller från Clas Ohlson, Jula, Weber och Biltema. Men dessa tenderar att vara mindre, saknar vikbart handtag och är av undermålig kvalitet. Således är risken för att de går sönder snabbare betydligt större än om du väljer en kvalitativ modell från ett respektabelt varumärke. Och det finns ingen bra anledning att välja en extremt billig pizzaspade på grund av att de flesta modeller inte kostar mer än 500 kronor. Därmed har de flesta råd med en variant som är robust, lätt att använda och som håller i flera år. Baserat på detta så rekommenderar vi att du avstår från budgetmodellerna.
Varför en billig pizzaspade är dåligt:
De fördelar med pizzaspadar som vi identifierat är bland annat att de underlättar tillagningen av hemgjord pizza. Dessutom inger det en känsla av att vara en professionell pizzabagare precis som på den lokala pizzerian. Därutöver är det säkrare att använda en spade än t.ex. en gaffel. Nedan har vi listat alla fördelar, men glöm inte att även läsa nackdelarna för att veta vad som är dåligt med denna produkt.
Nu är det hög tid att gå igenom alla nackdelar med pizzaspadar. Fastän fördelarna är fler så finns det ändock några negativa aspekter du måste veta om. Till exempel är handtaget på tok för kort i de flesta fall. Dessutom är det inte många modeller som går att rengöra i diskmaskinen. Nedan har vi listat alla nackdelar så du vet vad du kan förvänta dig.
Nu när vi gått igenom hur du väljer rätt pizzaspade utifrån dina behov, är det hög tid att gå igenom hur den ska användas för bästa resultat. Därför har vi nedan beskrivit steg för steg hur du använder den för att tillaga den godaste hemlagade pizzan någonsin.
En pizzaspade är inte nödvändig såvida din smakpalett är tillfredsställd av en pizza utan krispig botten. Varje gång du för in spaden under pizzan – precis som de gör på pizzerior – så luftar du botten vilket gör att den blir krispigare, och enligt många, godare. Med det sagt kan du lika väl använda en gaffel, men det blir betydligt svårare och risken att bränna fingrarna är högre.
Det första du ska göra är att välja en pizzaspade tillverkad av trä, för då är risken att pizzadegen fastnar lägre. För det andra kan du minimera denna risk genom att strö mjöl på pizzabotten innan du placerar den i ugnen.
Ja, men endast med en pizzaspade som är tillverkad i trä. Är den gjord av metall kommer nämligen ytan på pizzaskäraren att rispas. Givetvis kommer det bli märken i träet också, men inte på samma sätt.
Många är av uppfattningen att en pizzaspade ska vara rund för att pizzan ju är rund, men så är inte fallet. Ju större pizza du tillagar, desto bättre är det med en kvadratisk form. Orsaken är att viktfördelningen blir bättre över en kvadratisk form. Så älskar du familjepizzor är det inte en rund modell du ska köpa.
Ju tunnare pizzaspaden är desto lättare att föra in den under en pizza med tunn botten. Däremot, föredrar du att laga amerikanska, tjockare panpizzor, så är en tjockare variant att föredra eftersom den då kan bära vikten av pizzan utan att ge vika. Således beror tjockleken på hur tunn eller tjock botten du föredrar.
Rengöringsmetoderna skiljer sig beroende på om den är tillverkad i trä eller metall. De tillverkade i trä måste torkas av noggrant efter användning och förvaras i ett torrt skåp. Annars finns det risk för att smutsen gror in i träet. När det gäller metall så behöver du bara snabbt rengöra med vatten och tvål och torka av, därefter kan den stå framme utan problem.
Nu när vi har gått igenom vad du ska tänka på när du ska köpa en pizzaspade, samt fördelar och nackdelar, hoppas vi att du vet mer om denna underbara produkt än du visste tidigare. Glöm inte att du måste tänka på handtagets längd, spadens form, materialets beskaffenhet samt storleken för att hitta den bästa pizzaspaden för ditt syfte. Ju större pizzor du vill baka desto viktigare med en rektangulär form så att viktfördelningen blir jämnfördelad.
Fördelarna är att du kan använda spaden att servera på – precis som på många restauranger i Italien. Därtill blir det otroligt mycket roligare att tillaga en pizza om du har samma verktyg som en professionell pizzabagare, inte sant? Nackdelarna du måste komma ihåg är att de flesta modeller är svåra att rengöra, samt att handtagen ofta är för korta. Men så länge du väljer rätt längd på handtaget så kommer du inte ha några problem.
Har du frågor ska du kontakta oss så ska vi guida dig rätt.
Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan.
Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem.
Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.
Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.