Vill du koka perfekt ris varje gång så är riskokare en räddare i nöden. För det första slipper du hålla ständig koll över kastrullen så riset inte bränns – detta på grund av att riskokaren känner av när det är klart och stänger av tillagningen automatiskt. För det andra blir riset avsevärt godare. Och det blir heller inte klibbigt. Därutöver kan du koka både ris och bulgor i den utan problem. För att underlätta ditt val har vi sammanställt en bäst-i-test-lista över de bästa riskokarna på marknaden just nu.
Den bästa riskokaren 2024 är tveklöst Zojirushi – en riskokare som är mycket populär och som har ett fantastiskt högt betyg bland användarna, allt du behöver göra är att ta ett stickprov på några av kundrecensionerna så förstår du hur pass bra den är.
Den kostar lite mer än genomsnittet, men detta beror på materialvalet och de många olika funktionerna du har att tillgå. Zojirushi riskokare är tillverkad av rostfritt stål och har en kapacitet på 0,95 liter. Dessutom får du i regel en generös garanti när du köper en från Zojirushi.
Fördelar med Zojirushi:
Nackdelar med Zojirushi:
På andraplats i vår bäst-i-test lista hittar vi Hamilton Beach 37541 som är en av de allra billigaste riskokarna på marknaden, och trots detta har den ett mycket högt betyg. Kapaciteten är 0,75 liter men den är tyvärr gjord i plast. Fastän det är en påtaglig nackdel så är det något du måste acceptera eftersom priset är så pass lågt. Den har bara en start- och stoppknapp, och är därför mycket enkel att använda.
Fördelar med Hamilton Beach 37541:
Nackdelar med Hamilton Beach 37541:
På en hedervärd tredjeplats hamnar Wilfa Inari Riskokare RC-5S som också har ett mycket högt betyg. Den skiljer sig från de andra riskokarna på marknaden på flera punkter, och därför passar den inte alla lika bra. Kapaciteten är på 1 liter och den är tyvärr gjord av plast. Däremot har den många olika funktioner som du kan använda dig av – allt från en timer till en automatisk avstängning.
Fördelar med Wilfa Inari Riskokare RC-5S:
Nackdelar med Wilfa Inari Riskokare RC-5S:
En riskokare är en liten elektrisk apparat som används för att koka ris. Det finns olika typer på marknaden, men de flesta har i stort sett samma funktioner. De har ett inbyggt värmeelement som värmer upp kastrullen och kokar riset. När riset är färdigt stängs den automatiskt av så att det inte bränns. På så vis behöver du bara sätta igång den och låta magin ske så du kan fokusera på annat under tiden.
En riskokare är således en perfekt lösning för den som vill ha ett perfekt kokt ris varje gång.
Det finns riskokare i alla möjliga former och storlekar, med olika funktioner och varierande priser. Vilken modell som är bäst för just dig beror helt på dina behov. I vår köpguide går vi igenom de olika alternativen på marknaden och ger dig tips på hur du kan välja rätt. På så vis kan du fatta ett välgrundat beslut istället för att köpa något på chans.
Först och främst måste du tänka på hur stor riskokare du behöver. En riskokare har olika kapacitet och det är som sagt viktigt att du väljer en modell som passar just dina behov. En variant med en kapacitet på 0,75 liter räcker gott till cirka två personer, medan en riskokare med en kapacitet på en liter räcker till cirka tre-fem personer.
Om du ofta äter kokta grönsaker, eller vill göra dumplings och mer avancerade anrättningar, så kan det vara bra att välja en riskokare med lite större kapacitet, eftersom nämnda rätter tar lite längre tid att koka. Således bör du välja en med större kapacitet.
De allra enklaste och därför billigaste riskokarna har oftast bara en start- och stoppknapp, medan de mer avancerade har flera olika funktioner och inställningar. Du kan som sagt tillaga mängder av andra rätter om du väljer en dyrare modell. Men har du bara för avsikt att koka ris så är det bara slöseri med pengar att köpa en med fler funktioner än vad du de facto kommer använda. Så bli inte för exalterad om du hittar en fräckaste riskokaren med flest funktioner – för du kommer med största sannolikhet inte behöva hälften.
När du ska välja riskokare är det också viktigt att titta på materialet riskokaren är tillverkad av. De allra billigaste är ofta gjorda av plast, medan de dyrare är gjorda av rostfritt stål eller aluminium. Rostfritt stål är ett mycket starkare och hållbart material, varför riskokaren kommer hålla betydligt längre än om du väljer en billig variant i plast.
Skillnaden mellan en liten och en stor riskokare är inte så stor, utan det handlar bara om en fråga om kapacitet. En modell med en mindre kapacitet är dock att föredra då de tar upp mindre plats i köket. Detta gör dem bättre lämpade för den som bor trångt, har en liten köksbänk eller bara inte vill ha fler stora och otympliga köksmaskiner.
Det finns flera små riskokare med en kapacitet på 1 liter, vilket är mer än tillräckligt för de flesta. Så tro inte att du måste köpa en stor bara för att de flesta återförsäljare marknadsför detta hårdast. De vill bara tjäna så mycket pengar som möjligt, så var så smart du kan och utgå ifrån dina egna behov!
Nu när du känner till fördelarna och nackdelarna, samt vet vad du ska tänka på innan du köper en riskokare, är det hög tid att gå igenom hur du använder den. Följ nedanstående steg:
Nu när du vet hur man använder denna utmärkta köksmaskin är det dags för lite inspiration. Nedan hittar du tre recept på rätter som är enkla att tillaga med hjälp av en riskokare:
Skala och hacka löken och fräs den i en stekpanna med olja. Tillsätt sedan kycklingfiléerna och stek tills de är genomstekta. Häll på en burk krossade tomater, krydda med salt, peppar och oregano. Låt grytan puttra på svag värme i ca 15 minuter.
Servera med nykokt ris till grytan och toppa med färsk basilika.
Fräs löken i en stekpanna tills den är mjuk. Tillsätt sedan vitlöken och fräs ytterligare några minuter. Häll på riset i riskokaren och rör om konstant tills det är klart.
Servera med parmesanost och färsk basilika.
Koka riset enligt instruktionerna på riskokaren. Låt den sedan svalna av.
Blanda riset med crème fraiche, majonnäs, gräddfil, salt och peppar. Tillsätt sedan laxen och rör om försiktigt.
Servera i en skål och toppa med dill.
Sammanfattningsvis är riskokare en mycket användbar och praktisk köksmaskin som underlättar din matlagning på ett underbart sätt. I och med att den tar hand om allt själv så behöver du inte ständigt ha koll på riset. Dessutom blir riset som sagt avsevärt godare – det blir varken klibbigt eller segt.
Om du vill koka bulgur, grönsaker, kött, dumplings eller quinoa är det ett perfekt köksredskap att ha.
De allra billigaste varianter är dock ofta gjorda av plast, och dessa håller oftast inte lika länge som riskokare i rostfritt stål eller aluminium. Så priset du betalar kommer ha en inverkan på riskokarens livslängd.
Slutligen, när du väljer riskokare är det alltså viktigt att titta på materialet, kapaciteten och funktionerna. Om du bara vill koka ris och inte behöver några extrafunktioner räcker det med en enklare, mindre riskokare. Men om du vill ha rejäl pjäs som gör lite mer än bara kokar ris – då ska du titta efter dyrare modeller med fler funktioner.
Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan.
Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem.
Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.
Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.