HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Rutschkana utomhus bäst-i-test

 

1. Rutschkana med gungor

Rutschkana med gungor
 • Rekommenderad ålder: 3-10 år
 • Maxvikt per barn: 49,9 kg
 • Skönhet, hållbarthet och säkerhet i ett underbart paket
 • Rutschkana utomhus med gungor
 • Med rörrutschkana för extra flärd
 • Två nivåer i klubbhuset
 • I klubbhuset finns en lektratt, teleskop och flaggor
 • Extra bred A-ram förankrar bältesgungorna
 • En acro-gunga
 • Tillverkad av högkvalitativ och solid premiumceder
Läs mer »
 

2. Rutschkana med klätterställning

Rutschkana med klätterställning
 • 360 graders utsikt över världen från plattformen
 • Utrustad med klätterställning, stege och koja
 • Undertill finns det en sandlåda
 • Tillverkad av trä
 • Maxlast på 150 kg
 • Höjd: 242
 • Bredd: 270
 • Längd: 349 cm
Läs mer »
 

3. Rutschkana utomhus 200cm

Rutschkana utomhus 200cm
 • Rekommenderad ålder: 2 år och äldre
 • Vacker form
 • Härliga färger
 • Stabil och slittålig konstruktion
 • Säker lek för alla barn
 • Väger 14 kg
 • Mått: 200 x 82 x 120 cm
Läs mer »
Innehåll [ visa ]

Rutschkana utomhus

I dessa tider med stillasittande barn som sitter framför skärmar och spelar dagarna i ända, är en rutschkana utomhus perfekt för att få ditt barn att leka mer utomhus. Dessutom förbättras barnets motorik, koordination och balans. Men den största fördelen är givetvis att det är otroligt roligt för barn i alla åldrar att leka på en rutschkana utomhus. Vidare kan du som förälder börja med att köpa en liten kana, för att sedan bygga ut med fler tillbehör som t.ex. en klätterställning, för att slutligen bygga den ultimata lekställningen.

Däremot finns det risker med att använda en rutschkana utomhus. Därför råder vi dig att innan ditt köp läsa igenom nedanstående köpguide, där vi bland annat går igenom säkerhetstips, för- och nackdelar samt säkerhetsanvisningar. När du läst klart och känner dig mer informerad kan du sedan välja den bästa rutschkanan utomhus från vår bäst-i-test-lista högst upp på sidan.

bäst rutschkana utomhus

Så väljer du rutschkana utomhus

Innan du köper en rutschkana utomhus finns det några saker du ska tänka på. För det första finns det varierande ålderskrav från modell till modell. För det andra finns det olika modeller som t.ex. tunnelrutschkana. För det tredje är viktkapaciteten något att inte glömma så kanan inte går sönder. Utöver detta har vi nedan listat det viktigaste du måste tänka på för att göra ett så bra val som möjligt.

1. Typ av rutschkana

Det första du ska veta när det kommer till rutschkanor utomhus är faktumet att det finns flera olika typer att välja mellan. Förutom den klassiska raka kanan så finns det även så kallade tunnelrutschkanor. Denna rutschkana är vanligt förekommande på diverse lekparker och har ett tak över sig. På så vis blir det än mer exalterande för barnet att åka ner eftersom de glider ner i totalt mörker. Dock är ansvaret högre på dig som förälder eftersom barnet kan fastna i tunneln. Därför är tunnelmodellen inte något vi rekommenderar barn under 3 år.

rutschkana utomhus

2. Varaktighet

Eftersom en rutschkana utomhus är offer för väder och vind, speciellt om den ska stå i trädgården året runt, så är det viktigt med att välja modell med bra kvalitet. Och eftersom kvaliteten vanligtvis bestäms av materialet, så måste du välja en modell med slittåligt, robust och väderbeständigt material. Annars kommer den inte hålla i många år.

Själva rutschkanan kan vara gjord i återvunnen plast – det är helt okej. Men ställningen ska helst vara tillverkad i aluminium, plåt eller trä så den är stabil och inte kan ge vika. Så genom att välja rätt material kan du öka chanserna för hur länge den kommer hålla.

3. Viktkapacitet

De mest kvalitativa, och därmed de bästa rutschkanorna avsedda för utomhusbruk, tål upp till 150 kg i maxvikt. Detta innebär att 7 barn kan leka samtidigt så länge de inte väger mer än 20 kg var. Det är mycket viktigt att göra denna uträkning innan ditt köp så du vet exakt hur många av barnens kompisar som kan leka samtidigt. Följer ni inte maxvikten så kommer rutschkanan att fall ihop, och då är skaderisken för alla närvarande barn hög. Så ignorera inte denna faktor!

4. Tillbehör

En rolig detalj med rutschkanor utomhus är att du har möjlighet att köpa flera tillbehör för att bygga ut dem. Till exempel kan du börja med att köpa den enklaste av rutschkanor, för att några månader senare köpa till en klätterställning eller varför inte en basketkorg. Många har gjort på detta sättet och med åren byggt upp en alldeles egen lekställning.

Så känn dig inte pressad att köpa en fullfjädrad rutschkana initialt, utan börja med en billigare modell och bygg på med åren.

5. Pris

En rutschkana utomhus kostar allt från 2000 till 30.000 kronor beroende på vilken typ, kvalitet, viktkapacitet och mängden tillbehör. Dessutom bestäms priset i hög grav av vilket varumärke det är som producerat den. Ju billigare rutschkana du köper, desto sämre kvalitet. Så fastän det kan vara lockande att köpa en billig modell så är detta inte en produkt du ska chansa med eftersom det är barn som leker med den. Det kan vara en direkt säkerhetsrisk att t.ex. köpa en budgetmodell från Kina då sannolikheten för att den går sönder är avsevärt högre än en svensktillverkad från ett välrenommerat varumärke.

Sålunda rekommenderar vi att du lägger några hundralappar extra på en kvalitativ modell istället för att köpa en rutschkana utomhus med undermålig kvalitet.

rutschkana utomhus plåt

Fördelar med rutschkana utomhus

Förutom att vara underhållande, säker och uppmuntrande till utomhuslek; finns det fler fördelar med en rutschkana utomhus, vilka är följande:

Säkerhetstips för rutschkana utomhus

En rutschkana utomhus är i regel väldigt säker att använda. Men det finns några säkerhetstips som vi vill dela med oss av för att göra leken ännu säkrare. Följ nedanstående råd noggrant så minimerar du olycksriskerna markant.

Följer ni alla dessa säkerhetstips kommer riskerna för en olycka minimeras drastiskt. Så läs dem om och om igen tills du som förälder vet exakt vad det är som gäller.

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.