HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Smashjärn bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Smashjärn med handtagsskydd i...
Bäst-i-test 2024

Smashjärn bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Smashjärn med handtagsskydd i läder

Smashjärn med handtagsskydd i läder
 • Bästa smashjärnet 2024
 • Snyggaste designen på marknaden
 • Stadigt handtag omslutet av äkta läder
 • Tillverkat av rostfritt stål
 • Välrenommerat varumärke (Kockum)
 • Lyriska kundomdömen
 • Måttspecifikation: 19x14x7
Nackdelar:
 • Kostar över 500 kronor vilket är i överkant för ett smashjärn
 

2. Rostfritt smashjärn

Rostfritt smashjärn
 • Utmärkta recensioner
 • Snygg design
 • Lätt att använda
 • Rejäl tyngd för bra kontroll
 • Ger en fantastisk stekyta varje gång
 • 13 centimeter stort
 • Bra varumärke
Nackdelar:
 • Handtaget börjar göra ont efter du smashat många burgare i sträck
 

3. Klassiskt smashjärn i gjutjärn

Klassiskt smashjärn i gjutjärn
 • Tungt järn med rejäl kvalitet
 • Randstruktur för grillkänsla
 • Burgaren blir jämn grillar
 • Handtaget med spiral håller sig svalt
 • Går även att använda som mackjärn
 • Väger 1,2 kg
 • Längd: 17 cm
 • Bredd: 11.5 cm
 • Höjd: 9 cm
Nackdelar:
 • Den runda formen saknas
Innehåll [ visa ]

Bästa smashjärnet 2024

På senare tid har smashburgare gjort sitt inträde som en variant av hamburgare. Inspirationen är hämtad från USA där kockarna, med hjälp av ett smashjärn, pressar hamburgarna väldigt hårt för att platta till köttet. På så vis skapas en maillardreaktion vilket karamelliserar köttet som adderar väldigt mycket smak.

På denna sida kommer du hitta de bästa smashjärnen på marknaden. Därtill kommer du lära dig allt du behöver veta för att själv göra ett så bra val som möjligt i vår köpguide. Häng med!

smashjärn bäst i test

Så väljer du det bästa smashjärnet – Köpguide

Innan du köper ett smashjärn är det viktigt att du förstår hur det fungerar. Annars kommer du inte veta vilka faktorer som är viktiga att hålla ett extra ögapå. Detta järn pressar som sagt köttet på ett sätt som inte går att uppnå med något annat köksredskap. På så vis skapas en maillardeffekt som karamelliserar köttet och ger det en fantastisk smak.

Det finns dock ett par saker att tänka på när man väljer smashjärn. I den här artikeln kommer vi att titta på några av de viktigaste faktorerna. Så läs vidare för att lära dig mer!

 • Smashjärn finns i mindre och större storlekar
 • Kant
 • Räfflad yta
 • Tyngd
 • Material – gjutjärn är bäst!
 • Handtag i trä gör att det inte blir varmt
 • Huruvida den tål att rengöras i diskmaskin

Smashjärn finns i mindre och större storlekar

Nåt som få konsumenter vet är att smashjärn faktiskt finns i flera olika storlekar. De mindre modellerna används för att smasha mindre burgare. Dessa järn är perfekta för den som varken har så mycket plats i köket eller för den som bara vill pressa en eller två burgare åt gången. De flesta mindre smashjärn är dessutom relativt lätta och smidiga att hantera.

De större smashjärnen är några centimeter större och används för att smasha större burgare. Dessa är perfekta för den som vill smasha flera burgare åt gången. De större är i regel något tyngre och mer rejäla.

Därmed får du inte glömma bort att det faktiskt finns olika storlekar att välja mellan. Det bästa är att välja en större modell eftersom du även kan göra mindre smashburgare med denna, medan det är svårt att smasha en stor puck kött med ett mindre järn. Så ha det i åtanke!

Kant

Nu kommer vi till kanske den viktigaste tillika mest underskattade aspekten av ett smashjärn – kanten. Järnen som har en kant innebär att du bara kan pressa burgaren till en viss punkt innan kanten når stekbordet eller stekpannan. På så vis får du samma tjocklek på varje burgare du smashar.

Däremot är det endast få modeller som är försedda med en kant, så du måste verkligen kontrollera detta innan du beställer hem en variant.

smashjärn med kant

Räfflad yta

Det finns smashjärn med både räfflad och slät yta. De flesta experter är dock eniga om att smashburgare smakar absolut godast när de har smashats på ett järn som har en räfflad yta. Detta eftersom räfflorna gör att köttet får fler ytor som kan karamelliseras och på så vis smaka ännu godare. Det adderar också mer textur. Dessutom får du ju grillkänslan också.

Dock är smashjärn med räfflad yta lite svårare att rengöra såvida de inte går att maskindiska. Så om du hittar ett järn som faller dig i smaken, men som måste handdiskas – välj då en variant med slät yta. Annars blir det väldigt jobbigt att rengöra.

Tyngd

Ett smashjärn ska inte bara smasha burgaren snabbt och enkelt, det ska även vara lätt nog att hantera. Då kanske många tror att järnet ska väga så lite som möjligt. Men så är inte fallet. Faktum är att det blir betydligt lättare att smasha burgare ju tyngre järnet är. På så vis kan du pressa burgaren hårdare och snabbare och framförallt – med mer kontroll.

Dessutom har smashjärn som väger mer en tendens att vara lite mer rejäla i konstruktionen, och följaktligen mer slittåliga med en längre livslängd.

Material – gjutjärn är bäst!

Materialet på smashjärnet kommer till stor del bestämma hur god smashburgaren blir. Det finns järn i allt från gjutjärn, stål och aluminium, till teflonbelagda järn.

Men smashjärn i gjutjärn är det allra bästa alternativet på marknaden, både av smak- och hygieniska skäl. Gjutjärn är ett material som har en mycket bra värmehållning, vilket gör smashburgaren jämnare och dessutom får den en finare karamellisering. Men gjutjärn är också lättare att få rent eftersom det inte har några porer som kan samla in smuts och fett.

Handtag i trä gör att det inte blir varmt

Något som är helt avgörande för smashjärn är att handtaget inte får bli varmt. Detta är viktigt både av säkerhetsskäl. Men handtaget ska vara så ergonomiskt format som möjligt.

En bra idé är därför att välja en modell med handtag i trä. Trä leder som bekant inte värme och blir följaktligen inte lika varmt som t.ex. gjutjärn, och dessutom är det skönt att greppa tag i.

Vidare ska handtaget som sagt vara ergonomiskt format, vilket innebär att det ligger bekvämt i handen och är format utifrån densamma så att det inte börjar göra ont när du smashat många burgare i sträck. Därför rekommenderar vi att känna på handtaget i affären innan du handlar, och testa tryck riktigt hårt mot någon yta för att se hur handen reagerar; gör det ont ska du inte köpa den!

bästa smashjärnet

Huruvida den tål att rengöras i diskmaskin

Det är en bra idé att välja smashjärn som går att rengöra i diskmaskin. Detta eftersom du vill att det ska vara så smidigt och lätt som möjligt när det kommer till rengöringen. Det är ju nämligen om så att dessa järn ofta blir ganska smutsiga eftersom fett och köttrester pressas hårt och inte sällan fastnar på ytan – speciellt om du väljer ett järn med räfflad yta.

Därför rekommenderar vi smashjärn som går att rengöra i diskmaskin, eller åtminstone en med slät yta. På så vis kan du snabbt och enkelt få bort all smuts och fett.

Fördelar med smashjärn

 • Saftigare burgare: Med ett smashjärn kan du äntligen hälsa torra hamburgare farväl! Smashburgare är nämligen kända för att vara mycket saftigare än vanliga hamburgare. Detta eftersom järnet pressar ut vatten och fukt ur köttet, som i sin tur gör burgaren både saftigare och köttigare. Glöm bara inte att addera ordentligt med peppar för att höja smakupplevelsen ännu mer!
 • Bättre stekyta: En anledningen till att smashburgare är godare än vanliga burgare är som sagt deras stekyta. Smashjärnet pressar burgaren så hårt att det uppstår det en maillardreaktion, vilket är en kemisk reaktion mellan aminosyror och kolhydrater. En maillardreaktion leder därmed till en finare stekyta vilket i sin tur medför en finare karamellisering och därtill extra mycket smak!
 • Snabbare stektid: Smashburgare tar bara cirka 1 minut att steka på varje sida. Därför är detta ett alternativ för den som vill ha en snabb och enkel burgare till middag.

smashjärn för hamburgare

Sammanfattning

Ett smashjärn är ett köksredskap som används för att pressa smashburgare. De har ofta ett handtag i trä, som gör att det inte blir varmt när man pressar burgaren hårt. Gjutjärn är det material som bör tillverkas av eftersom det har en bra värmehållning och god kvalitet. Gjutjärn är dessutom lättare att rengöra eftersom det inte har några porer som kan samla in smuts och fett.

Genom att använda ett smashjärn får du smashburgare som är saftigare, har en finare stekyta och en bättre karamellisering än vanliga hamburgare. Smashburgare tar cirka 1 minut att steka på varje sida, och är därför ett snabbt och enkelt alternativ för dig som inte har så mycket tid över till matlagning efter jobbet.

Glöm inte att läsa igenom vår köpguide ovan så att du vet vad du behöver tänka på för att hitta ett så bra smashjärn som möjligt.

Till sist vill vi önskar dig stort lycka till med dina smashburgare!


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.