HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Stressboll bäst-i-test

Skriven av Maria Johansson
Skriven av Maria Johansson
testvinnare
#1 Stressboll 3-pack
Bäst-i-test 2023

Stressboll bäst-i-test

Skriven av Maria Johansson
Skriven av Maria Johansson
 

1. Stressboll 3-pack

Stressboll 3-pack
 • Varje boll har olika hårt motstånd
 • Förbättrar fingermotoriken
 • Förebygger karpaltunnelsyndrom
 • Diameter på 6,3 cm
 • Finns även motiv med djur att välja
 • Lätt att använda
 • Perfekt för både barn och vuxna
 

2. Stressboll ananas

Stressboll ananas
 • Stressreducerande klämboll
 • Formen av en ananas
 • Små kulor inuti
 • Lugnar ner dig när du känner stress
 • Tillverkad av silikon
 

3. Ergonomisk stressboll

Ergonomisk stressboll
 • Perfekt greppkänsla
 • Anpassar sig efter din hand
 • Bidrar till en avstressande känsla
 • Ökar blodflödet till hand, fingrar och underarm
 • Tillverkad av PVC
Innehåll [ visa ]

Stressboll → Bäst-i-test (2023)

En stressboll är ett perfekt hjälpmedel för att reducera stress. De flesta använder den när de är stressade och klämmer på den tills de negativa känslor har lugnat sig. Både barn och vuxna använder dem, och om du har ADHD eller autism har det visat sig vara särskilt effektivt. Det finns stressbollar med kulor, ärtor och ris. Men det finns även modeller tillverkade av olika material som därför har en varierande fasthet – något som påverkar känslan av att klämma på klämbollen. Vidare finns det varianter vars motiv är olika djur.

Emellertid finns det några saker du ska undvika när du ska köpa en stressboll. Detta, och mycket mer, har vi skrivit om nedan i vår köpguide. Vi har också skrivit om skillnaderna mellan modeller formade som Orbeez, Ananas, Slime, Banan och Smiley. Börja därför med att förkovra dig nedan för att sedan välja den modell som lämpar dig bäst.

stressboll

Stressbollar med kulor, ris eller ärtor – vad ska jag välja?

Det finns flera typer av klämbollar som alla har olika fyllningar inuti. Det vanligaste innehåller är kulor, ris och ärtor, och eftersom varje material har sina för- och nackdelar har vi nedan skrivit mer information om varje modell.

1. Stressboll med kulor

En stressboll med kulor är en annan mäkta populär modell. Inuti denna modell finns det många kulor som gör att du kan trycka så pass hårt så du känner varenda individuell kula. Det som skiljer dessa åt är antalet kulor och storleken på kulorna. Somliga älskar småkulorna eftersom det finns fler objekt för fingrarna att separera – något som är väldigt lugnande, medan andra föredrar de med större kulor så de kan klämma åt ordentligt.

2. Stressboll med ris

Det finns även de stressbollar som har ris inuti. De påminner mycket om rispåsarna som man använde på gympan i högstadiet. Fördelen med risfyllningen är att det är en fröjd att fokusera på att separera kornen. Det bidrar till ett väldigt lugn som sänker stressnivåerna rejält. Många räknar även riskornen för att på så vis lugna ner sig själv.

3. Stressboll med ärtor

En stressboll med ärtor är inte lika populär som de med nät, kulor och ris, men har ändå sin rättfärdiga plats på klämbollarnas parthenon. Orsaken är att ärtornas storlek är perfekt och gör att känslan av att klämma blir väldans behagligt.

12 typer av stressbollar

Det finns 12 typer av stressbollar som alla är väldigt populära. Det som skiljer dem åt är motivet, färgerna, formen och kvaliteten. Därför kommer vi kort gå igenom dessa varianter så du vet vilka valmöjligheter du har. Många väljer att kombinera flera olika klämbollar för att varje variant har olika egenskaper. Låt oss börja, först ut är Orbeez:

1. Orbeez

Orbeez är en stressboll som är fylld av ett geléliknanden material. Inuti finns det mänger av små pärlor, och dessa pärlor är väldigt sköna att känna med fingrarna. Vissa är genomskinliga och andra är solida. Denna modell kostar mellan 50-100 kronor. Säljs i pack om 10 stycken.

2. Ananas

Stressboll med ananas-motiv är ytterligare en variant som är väldigt populär. Även denna är fylld med gelé och har kulor inuti som både gör den rolig och härlig att klämma på. Ananas-bollen är 8 cm stor och passar därför små barnhänder såväl som vuxenhänder. Observera att vissa modeller är fyllda med gummi istället för gelé.

4. Slime

De klämbollar som är gjorda av slime är mer klibbiga och formbara. De är inte lämpliga för användning på jobbet eller liknande eftersom de lätt fastnar på händerna. Nackdelen är att de lämnar en frän lukt på händerna. Därför är slime-bollen i huvudsak avsedd för barn. Köper du fler i ett pack så blir det billigare.

5. Banan

Stressbollen som är formad som en banan är eventuellt den bästa och roligaste modellen. Orsaken är att bollen är formad som en banan där du kan ta bort skalet och ta ut innanmätet. Eftersom bananen är lång så kan du klämma med hela handen – något som är väldigt tillfredsställande. Tyvärr är banan-bollen en av de dyraste varianterna, så vill du inte spendera så mycket är denna perfekt.

6. Smiley

stressboll barn

En annan variant har ett Smiley-motiv. Den har en gul färg som inte är alltför skrikig. Det roliga med Smiley-bollen är att den både är gullig och söt, så varje gång du tar upp den och tittar på den så möts du av ett härligt och lugnande leende.

7. Hjärta

För dig som gillar hjärtan så finns det stressbollar som är formade exakt som ett människohjärta. Men det finns även modeller som är formade som ett leksakshjärta, d.v.s. inte anatomiskt korrekt utan den klassiska symbolen för hjärta som gemene man tänker på. Således har du två val: antingen ett anatomiskt korrekt format hjärta, eller ett låtsashjärta.

8. DNA

DNA-bollarna är särskilt populära av de som studerar och jobbar inom sjukvården. Orsaken är att inuti stressbollen finns det små bitar som ser ut som en DNA-sekvens. Dessa bitar finns i olika färger och utsidan är vanligtvis knottrig – något som är väldigt härligt att klämma på.

9. Regnbåge

En annan typ är en klämboll med en regnbåge. Denna är avsedd för dig som älskar härliga färger och vill bli uppiggad av färgskalan. Dessa modeller är i regel tillverkade av ett mjukt skum som gör den ännu mjukare att trycka på än om det är gelé, kulor, ris eller ärtor i.

10. Fotboll

Älskar du fotboll så är klämbollen med fotbollsmotivet självklart. Den är vit- och svartfärgad och ser exakt ut som en fotboll i miniatyr. På så vis inbjuder den även till att sparka på, så var försiktig med att köpa denna då den inbjuder till ett mer lekfullt beteende snarare än stressreducerande och lugnande.

11. Gris

Känner du att grisen är ett trevligt och gulligt djur så är en stressboll med grismotiv utmärkt. Grisarna är rosa med en röd nos och härliga, pliriga ögon. Det finns storpack som går att köpa till barn i en fin presentförpackning.

12. Jordgubbe

Sist men inte minst har vi stressbollen som ser ut som en jordgubbe. Denna är knottrig och väldigt skön att klämma på. Väldigt härlig att använda under sommaren.

Så väljer du rätt stressboll

Innan du köper en stressboll måste du ha kunskap om några särskilda saker. Annars kommer du inte kunna göra ett så informativt val som möjligt. Till exempel måste du veta att materialet bestämmer fastheten på klämbollen, och eftersom alla föredrar olika mycket motstånd är detta viktigt. Därtill får inte bollen vara för stor eller för liten. Den får inte heller lukta illa för då är den med all säkerhet gjord av ett giftigt material. Utöver detta har vi nedan listat det viktigaste du ska tänka på.

1. Materialet bestämmer fastheten

Den viktigaste faktorn i valet av stressboll är materialet inuti. Orsaken är att materialet bestämmer hårdheten på klämbollen, och det är motståndet som är själva grejen med denna produkt. Somliga föredrar hårt motstånd, andra knappt något motstånd alls – och den resterande gruppen väljer helt en hårdhet mittemellan.

De olika material som en stressboll kan tillverkas av är skum, gelé eller gummi. Bollarna av skum är mjuka men tenderar att tappa formen över tid. Gelémodellerna har en särskilt fasthet som är väldigt skön att klämma på. Gummi är det bästa materialet eftersom det både är fast och mjukt samtidigt – en kombination som är svårslagen i sammanhanget.

Således är materialet av yttersta vikt. För att veta hur det känns är det bästa att helt enkelt besöka en butik som säljer dem, så du kan känna för dig själv, alternativt köpa ett pack med flera olika bollar med varierade material.

2. Storleken får inte vara för stor eller för liten

När du köper en stressboll är det viktigt att den inte är för stor eller för liten. Ska du köpa en till ett barn så får den inte vara för stor för barnhanden, men inte heller för liten. För om den är för liten kommer inte effekten bli likadan, och är den för stor så kommer barnet inte kunna klämma på den fullt ut. Därför gäller det att hitta en storlek som är perfekt för just ditt barns hands storlek. De ska helt enkelt passa handflatan.

3. Vissa luktar vedervärdigt

En annan viktig sak att tänka på när du ska köpa en stressboll är att vissa varianter luktar vedervärdigt. Anledningen är att de är tillverkade av usla, billiga material som gör att horribla lukter emanerar från bollen. Dessa lukter letar sig in i porerna i handen och efter några minuters användning luktar du detsamma som klämbollen. Därför ska du vara angelägen om doften.

I värsta fall kan stressbollar lukta så illa att det finns en risk att de är tillverkade av något giftigt material. Så du måste verkligen vara vaksam på lukten!

Tips: För att säkerställa att den inte är tillverkad av nåt giftigt material ska du välja en gjord av polyuretangummi.

4. Stressboll med nät

En stressboll med nät är en idé som många tillverkade fick för några år sedan. Idén bakom var att nätet dels skulle förlänga livslängden på klämbollen, dels göra det skönare för handen. Anledningen till varför det är skönare är för att det mjuka materialet kontrasterar med nätet, vilket blir en väldigt bra balans. Har du aldrig testat en variant med nät så måste du.

stressboll djur

Fördelar med stressboll

Det finns flera fördelar med att använda en stressboll. Först och främst är de stressreducerande. Därjämte förbättrar de blodcirkulationen samtidigt som de rehabiliterar vissa handskador. Nedan har vi listat samtliga fördelar. Glöm inte att läsa nackdelarna längre ner så du får reda på både vad som är bra och vad som är dåligt.

 • Stressreducerande
  Den huvudsakliga fördelen med en stressboll är att de reducerar stress. Detta är även den primära anledningen till varför folk köper den, oavsett om de är barn eller vuxna. Genom att klämma på bollen lite då och då överförs ditt fokus till bollen. Detta innebär att du kan bryta negativa tankemönster genom att börja klämma på den så fort du känner dig stressad av tankar eller situationer. Minskad stress leder till bättre sömn, som i sin tur leder till förbättrat immunförsvar som slutligen leder till välbefinnande. Av den orsaken är det inte så konstigt att stressbollar har tagit marknaden med storm.
 • Förbättrar blodcirkulationen
  Varje gång du klämmer på en stressboll så aktiveras muskler som gör att blodet pumpas fortare, denna process kallas i folkmun för ökad blodcirkulation. Detta är väldigt viktigt eftersom det utsöndrar viktiga kemikalier i kroppen. Lider du av dålig blodcirkulation – något som är förvånande vanligt – så är en klämboll definitivt något du ska testa.
 • Rehabiliterar handskador
  Har du skadat handen så kan även en klämboll hjälpa till med detta. Motståndet är nämligen perfekt för att bygga upp förtvinade muskler som blivit förstörda på grund av en handskada. Därför används stressbollar inte sällan inom läkemedelsindustrin eftersom motståndet är perfekt i många fall av rehabilitation. Dock är det inte alla handskador som ska behandlas med en klämboll, det är inte det vi menar, men det kan absolut underlätta för många i återuppbyggandet av musklerna i handen.
 • Lätt att medtaga överallt
  Den fjärde och sista fördelen med stressbollar är att de är lätta att medtaga överallt. De är så pass små att du kan stuva ner den i vilken väska eller handväska som helst. Det går till och med att trycka ner den i byx- eller jackfickan. På så vis kan du ta med den till jobbet, gymmet eller läkarbesöket. Därmed har du alltid ett sätt att reducera din stress när du befinner dig i påfrestande situationer.

4 saker att undvika när du ska köpa en stressboll

Nu när du känner till fördelarna är det hög tid att vi även informerar dig om 4 saker du ska undvika när du ska köpa en stressboll.

 1. Samlar damm och ludd
  Det första du ska vara medveten om är att vissa stressbollar som är gjorda av särskilda material samlar damm och ludd lättare än andra. Så om du har bollen liggandes över lång tid så kommer den samla på sig smuts, vilket gör att smutsen kommer överföras till din hand när du väl ska använda den. Därför ska du välja ett annat material än slime eftersom det tilldrar enorma mängder damm, ludd och smuts.
 2. Lätt att köpa fel storlek
  Det andra du ska undvika är något vi redan berört ytligt i artikeln, och det är storleken. Med andra ord är det väldigt lätt att köpa en stressboll av fel storlek. Antingen är den för stor eller för liten – och båda fallen renderar den oanvändbar. Därför måste du först känna på bollen i en butik innan du köper, för är den för stor så kan ett barn inte klämma den ordentligt, och är den för liten kan en vuxen inte klämma den överhuvudtaget.
 3. Fastheten är för hård för vissa barn
  Eftersom fastheten skiljer sig åt beroende på vilken stressboll du känner på, är det viktigt att först låta ditt barn provklämma på bollen. Annars finns det en risk att den antingen är för fast och knappt går att trycka ner, eller för mjuk och då är motståndet så pass litet att det inte blir tillfredsställande och därmed inte heller stressreducerande.
 4. Bollens yta kan vara klibbig
  Ogillar du klibbiga saker så ska du undvika att köpa en stressboll som känns klibbig. Oftast är de klibbiga modellerna tillverkade av slime eller billig gelé, men det finns även klibbiga modeller av gummi. Så känn ordentligt på bollen innan du köper!

Vanliga frågor och svar

Var kan jag köpa stressbollar?

Stressbollar finns att köpa hos Partykungen och säljs där för en väldigt billig peng. Än billigare blir det om du köper flera bollar i ett pack – då minskas kostnaden per boll med ungefär 50%.

Vad är det inuti en stressboll?

Det finns olika fyllningar inuti en stressboll. Antingen är de fyllda med kulor, ris eller ärtor. Varje fyllning har en olik känsla och de flesta människor föredrar olika beroende på deras preferenser.

Hur gör man en egen stressboll?

Du kan göra en egen stressboll genom att fylla en ballong med potatismjöl. Därefter försluter du påsen och gör en knut. Klipp sedan bort det överblivande materialet och kläm några gånger så att potatismjölet antar en fast karaktär.

Hur ska man använda en stressboll?

Alla använder en stressboll på olika sätt. Somliga föredrar att använda den regelbundet, minst flera gånger per timme, medan andra endast använder den när de känner sig stressade. Jag själv tar fram klämbollen så fort jag känner att jag ska in i ett jobbigt möte, eller är nervös över ett tandläkarbesök eller liknande. Andra föredrar att alltid ha klämbollen liggandes på skrivbordet så man kan ta upp den och använda den innan de t.ex. svarar på ett mail. Därmed skiljer sig användningen åt beroende på person, så försök hitta vad som passar dig personligen.

Är det bra att använda stressbollar om man har ADHD?

Ja, det finns flera forskningsresultat som påvisar att människor med ADHD känner att stressbollar hjälper dem med jobbiga tankar och plötsliga stressanfall. Även människor med autism av olika slag har vittnat om att klämbollar är ett väldigt effektivt sätt att hantera sin sjukdom.

Hur gör man en stressboll utan ballong?

Det går att göra en stressboll utan ballong genom att använda en väldigt mjuk plastflaska, men det kommer inte bli bra. Därför rekommenderar vi dig att antingen köpa en klämboll direkt, eller göra en av en ballong.

Hjälper en stressboll mot att motverka ångest?

Ja, för många hjälper det verkligen. Men för vissa andra hjälper det inte alls, och för en annan grupp blir de ännu mer uppjagade – det är således olika för olika människor. Men i regel så är det ångestdämpande eftersom din uppmärksamhet riktas från något ångestframkallande till att du fokuserar enbart på stressbollen. Sålunda är det ett bra sätt att omdirigera negativa tankar till ett fysiskt, konkret objekt du har i handen.

Slutsats

Sammanfattningsvis är en stressboll ett utomordentligt sätt att minska stressen på. Genom att klämma på den med hela handen eller bara några fingrar, ser du till att uppmärksamheten fokuseras på bollen och inte de negativa känslor som fick dig att ta upp den. Därtill förbättrar de blodcirkulationen och är lätta att medtaga överallt. Det finns 12 typer av klämbollar där de mest populära är Orbeez, Ananas, Slime, Banan, Smiley och Hjärta – alla dessa har olika motiv, färger och form.

Glöm inte att du måste tänka på materialets fasthet när du köper så du får det perfekta motståndet för dig. Därtill får inte storleken vara för stor eller för liten. Sist men inte minst ska du undvika att köpa en stressboll som luktar illa eftersom risken för att den är tillverkad med ett giftigt material är överhängande.

Har du frågor ska du kontakta oss så ska vi guida dig rätt.


Skriven av Maria Johansson
Skriven av Maria Johansson

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.