HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Vetekudde bäst-i-test

Skriven av Maria Johansson
Skriven av Maria Johansson
testvinnare
#1 Migränkudde
Bäst-i-test 2023

Vetekudde bäst-i-test

Skriven av Maria Johansson
Skriven av Maria Johansson
 

1. Migränkudde

Migränkudde
 • Migränkudde för avslappning till hela kroppen
 • Välj mellan värme eller kyla
 • Frys kudden vid migrän, huvudvärk eller feber
 • Värm vetekudden (micro/ugn) för spända muskler
 • Hjälper kroppen slappna av
 • Minskar stress
 

2. Nack- och axelkudde

Nack- och axelkudde
 • Vetekudde för nacke och axlar
 • Godkänd av Apotekets kvalitetskontroll
 • Hjälper dig stressa mindre
 • Värm upp i ugn eller mikro
 • 100% bomullstwill
 • CE-märkt
 • Svensktillverkad
 

3. Mirakelpåsen gammelrosa

Mirakelpåsen gammelrosa
 • Medicinteknisk produkt
 • Går att använda för värme och kyla
 • Godkänd av Apotekets kvalitetskontroll
 • Tillverkad i Sverige med svenskt vete
 • CE-märkt
 • Avstressande effekt
Innehåll [ visa ]

Vetekudde — Bäst-i-test (2023)

En vetekudde är en fantastisk kudde som hjälper mot stress, oro, ledvärk och muskelvärk. Därtill är det en förträfflig källa till avkoppling under vinterhalvåret, då du kan värma upp den i micro eller ugn vars värme bidrar med en särskild mysfaktor. Och under sommaren kan den kylas ner för att på så vis minska kroppstemperaturen. Vidare har vetekudde mängder av användningsområden som t.ex. nacke, rygg, axlar, mage samt återhämtning efter träning. Dessutom lindrar de mensvärk, inflammation och är förträffliga för gravida kvinnor.

Därför har vi testat de bästa vetekuddarna på marknaden för att utse testvinnare. Således blir ditt val enklare och  smidigare då du kan ty dig till vår topplista istället för att läsa recensioner om varje enskild produkt. Dessutom har vi skrivit en guide om allt du ska tänka på innan du gör ditt val. Börja därför med att läsa på nedan för att sedan jämföra de bästa modellerna i bäst-i-test listan.

vetekudde

Så väljer du en vetekudde

När du ska köpa en vetekudde finns det några saker du ska vara medveten om. Exempelvis ska du välja tyget med stor omsorg då det snabbt blir smutsigt efter några användningar, och därför måste tvättas i tvättmaskin. Därmed måste tyget klara av maskintvätt samtidigt som kvaliteten inte får försämras. Förutom detta exempel har vi nedan listat allt du ska tänka på innan du genomför din beställning.

1. Med elektricitet

Det första du ska fundera över innan du köper en vetekudde är om den ska kunna värmas upp elektriskt eller med enbart varmt vatten. Trots att en modell utan el är billigast och vanligast förekommande, är det den elektriska varianten som är mer effektiv. Anledningen är att värmen bibehålls vilket gör att du slipper fylla på kudden med varmvatten med jämna mellanrum. Därtill bestämmer  du själv vilken temperatur du vill att kudden ska ha.

2. Utan elektricitet

Vill du ha en så naturlig, hållbar och enkelt upplevelse som möjligt ska du köpa en vetekudde utan elektricitet. Orsaken är att du enkelt fyller kudden med vatten, värmer den i mikron, och därefter använder den på önskat område. Dock kan du inte reglera temperaturen själv, men behoven är olika för alla, och du kanske inte är i behov av en avancerad variant. Därför ska du noggrant tänka igenom dina individuella behov och göra ditt val därefter.

3. Material

En vetekudde används i regel ofta, och då är materialet en extremt viktig faktor. Oavsett om du väljer en modell tillverkad i bomull eller linne, måste du se till att materialet inte luktar illa och att det är lätt att maskintvätta. Därför rekommenderar vi att köpa en modell med avtagbart kuddvar som går att tvätta. Kort sagt blir vetekuddens livslängd längre om du väljer en kvalitativ modell med utmärkt material.

4. Fasthet

Ytterligare en viktig faktor i ditt val av vetekudden är kuddens fasthet. Fastheten definierar hur hård eller hur mjuk kudden är. Somliga människor avskyr mjuka kuddar och behöver stapla flera på varandra för att få en tillfredsställande fasthet, medan andra älskar mjuka kuddar.

Denna faktor är viktig eftersom det utmärkande draget hos vetekuddar är att de är just hårda. Dock skiljer sig fastheten åt något, varför det är så viktigt att besöka en fysisk butik och testa kuddarna innan. Annars är det omöjligt att veta hur pass hård kudden kommer vara. Notera att du kan öppna kudden och avlägsna några vetekorn för att anpassa hårdheten, men det kan du bara göra till en viss grad. Summa summarum: glöm inte att besöka en butik för att testa hårdheten i kudden.

5. Formen

De flesta vetekuddar är rektangulära, precis som de flesta kuddar. Men det finns mängder av olika former att välja mellan, däribland cylinderformade kuddar som har en högre höjd än de lägre, rektangulära modellerna. Dock finns det också runda kuddar du kan välja. Därmed är du inte låst till de traditionella formerna utan du kan utan svårigheter hitta en form som passar dig bäst.

6. Barn

Har du för avsikt att köpa en vetekudde för barn så är det ett väldigt bra val. Den huvudsakliga är att dessa kuddar är fyllda av vete vilket är ett material som inte irriterar allergiker – något som dun, ull och fjädrar gör. Dessutom är de tillverkade av vete som inte är odlat med kemiska bekämpningsmedel – något som många andra barnkuddar är. Men den bästa anledningen till varför barn ska använda dem är givetvis att de är otroligt bekväma. Mot den bakgrunden är vetekuddar för barn perfekt för att de ska få en så härlig skönhetssömn som möjligt.

OBS: Barn under 3 år får absolut inte använda vetekuddar.

vetekudde bäst-i-test

Fördelar med vetekuddar

Visste du att en vetekudde kan hjälpa stela axlar, förbättra din hållning samt öka ditt immunförsvar? Många är omedvetna om de positiva effekterna som använda får efter endast några få tillfällen. Därför har vi nedan skrivit samtliga fördelar som du får på köpet.

 • Vete leder värme
  Orsaken till varför just vete används i kuddar är för att sädesslaget innehåller vatten. Följaktligen går det att värma upp vete till en hög grad vilket innebär att det går att tillverka billiga vetekuddar till en stor massa. På grund av värmen mjukas muskler och leder upp vilket är perfekt för dig som vill använda t.ex. en massagekudde eller massagepistol efteråt. Därmed får du en perfekt återhämtning efter träning eller en veckas idogt slit på arbetet.
 • Förbättrar hållningen
  Som en konsekvens av den stillasittande tid vi lever i, har hållningen blivit allt sämre. För det första ser det bedrövligt ut att gå runt som ett kommatecken. För det andra bidrar det till långsiktiga ryggsmärtor vilket kan leda till allvarliga kroppsliga problem. Därför är det av yttersta vikt att se till att hållningen hålls någorlunda upprätt. Genom att använda en vetekudde förbättrar du hållningen markant.
 • Lindrar stela axlar
  När du sitter på kontoret framför datorn tenderar axlarna att spänna sig och dra sig upp i ett nästintill statiskt läge. Vid fikapausen märker du smärtorna då det är första gånger på flera timmar som musklerna i axlarna fått vila. Tack vare vetekuddens tyngd på axlarna så tvingas de att hållas i sin normala position, vilket gör att du slipper stela axlar.
 • Kalla fötter
  Under vintern kommer man inte sällan hem med iskalla fötter efter en lång dags arbete. Oavsett om du jobbar i kontorsmiljö eller utomhus råkar man alltid trampa i en nedrans vattenpöl eller snöslask, vilket gör strumporna genomvåta. Tack vare den varma vetekudden värms dina fossingar upp lika bra som om du använder strumpor med inbyggda vetevärmare.
 • Magen
  Många underskattar hur viktig magen är att ta hand om. Brecht famösa ord ”magen först, moralen sen”, klingar sant i våra öron än i dag. Orsaken är att det är i magpartiet som matsmältningen  och njurens renande tar plats. Därför är det extremt viktigt att se till att magen är harmonisk och i balans, vilket är en positiv effekt av att använda en vetekudde. Dock finns det också så kallade vetebälten vars syfte är specifikt för magen.
 • Lindrar inflammation
  Har du ett inflammerat område på kroppen så behöver du bara placera vetekudden på området och ett par timmar senare kommer inflammationen att minska. Givetvis fungerar inte detta om det är en allvarlig inflammation, men är den lindrig så kommer det definitivt att fungera. Värmer du upp den så kommer den bli än mer effektiv.
 • Återhämtning efter träning
  Efter ett träningspass är muskler och leder ansträngda och stela. Genom att lägga en vetekudde på det smärtsamma området kommer du snabbt märka att smärtan snabbt reduceras. På så vis hjälper denna typ av kudde med återhämtning efter träning, vilket också minskar skaderisken framgent.
 • Kan kylas ned på sommaren
  Beroende på vilken vetekudde du köper, finns det i vissa fall möjlighet att kyla ner kudden istället för att värma upp den. Således kan du använda den för att svalka av efter en lång dag i solen.
 • Minska huvudvärk
  Oavsett om du har spänningshuvudvärk eller en molande värk i nacken, hjälper vetekudden reducera huvudvärk.
 • Amning
  För kvinnor som precis fått barn och till stor del ägnar sig åt amning, vilket gör att brösten blir ömma, är vetekudden en räddare i nöden. Lägg kudden på brösten under en halvtimme och du kommer snabbt märka en tydlig skillnad.
 • För barn
  Istället för ett gosedjur kan en vetekudde användas som barnets trygghet under dag och nattetid. Däremot ska du givetvis tänka på att inte värma upp kudden allt för mycket.

vetekudde bäst-i-test

Nackdelar med vetekuddar

Nu när du känner till fördelarna är det dags att informera om de nackdelar som finns med vetekuddar. Trots att fördelarna är betydligt fler finns det likväl några negativa aspekter du måste känna till. Annars kommer du inte kunna väga för- och nackdelarna mot varandra och då vet du inte riktigt vad du köper. Därför ska du läsa igenom nackdelarna noggrant i listan nedan, så du vet vad du kan förvänta dig.

 • För hårda
  Nånting du måste känna till om vetekuddar är att de är hårdare än andra kuddar. Trots att de flesta ergonomiska kuddar är fastare än andra, så är just kuddar med vete som sagt lite mer fasta. Trots att detta enbart är en nackdel för dig som bara kan sova med mjuka kuddar, är det i grund och botten en fördel som bidrar till bättre sömn, men eftersom många föredrar mjukare kuddar är hårdheten ändock viktig att nämna.
 • Har en speciell doft
  Ytterligare en nackdel med vetekuddar är att de har en speciell doft. Har du aldrig känt doften så kommer den garanterat vara unik. De luktar nästan lite som jord efter det regnat ute – något som många förvisso tycker är en fantastiskt behaglig doft, men många andra anser den avskyvärd. Således ska du absolut inte köpa en vetekudde om du har problem med jordiga, naturliga dofter.
 • Prasslande läte
  Det värsta med vetekuddar är att de prasslar. Fastän prasslet inte är högt så är det likväl anmärkningsvärt, för vissa människor är extremkänsliga för ljud – i synnerhet under natten när allt är knäpptyst. Anledningen till varför det prasslar är för att vetet inuti formar sig efter ditt huvud. Således slutar prasslet när huvudet ligger helt stilla. Men så fort du ändrar huvudpositionen så kommer det prassla igen.
 • Dyra
  Eftersom en vetekudde inte sällan kostar över 300 kronor så är de dyrare än andra typer av kuddar. Därför är det inget du köper om du har en begränsad budget. Däremot är det många som köper den för att få bättre sömn, och bra sömn är det svårt att sätta ett pris på. Försök därför att hitta en gyllene medelväg mellan sömnkvalitet och pris, d.v.s: vad tycker du är viktigast – en bra kudde som gör att du sover bättre men som kostar en del, eller en dålig kudde som gör att du sover sämre? Svaret på den frågan kommer hjälpa dig i ditt val, samt huruvida priset är en nackdel eller ej.
 • Tar tid att vänja sig
  Har du någon gång sovit i en främmande säng på ett hotell eller hos en kompis, och haft en kudde som du hela tiden behöver knöla till för att det ska bli bekvämt – då vet du hur det kommer vara med en vetekudde. Det kommer ta ett tag att vänja sig men det är helt enkelt nånting du måste uthärda för att få belöningen av bättre sömn längre fram. Dock är det något du måste känna till innan du köper så du vet att det finns en invänjningsperiod. Ett tips är att ha en reservkudde vid sidan av om du inte kan somna.

När du ska använda en vetekudde

Vetekuddar är inte bra om du vaknar lätt av småljud, om du är sidosovare eller om du inte gillar hårda och fasta kuddar. Däremot är det utmärkt för sidosovare och ryggsovare. Följaktligen är denna typ av kudde bra för vissa, och mindre bra för andra. För att veta huruvida den passar dig så har vi nedan listat när du ska använda en vetekudde beroende på din sovposition.

 • Sidosovare
  Sover du på sidan – oavsett vilken – så är en vetekudde perfekt. De bidrar nämligen till att räta ut ryggen så du vaknar upp utan smärtor. Däremot ska kudden inte vara för mjuk, utan välj en kudde som är fast nog för att hålla uppe nacken så inte huvudet sjunker ner för mycket. Att komplettera en vetekudde med en kroppskudde är den ultimata kombinationen för sidosovare.
 • Ryggsovare
  Tillhör du den gruppen människor som sover på ryggen så kan du också använda en vetekudde. Det ryggsovare behöver av en kudde är att den hjälper till med att huvudet och nacken ligger i linje med den resterande kroppen. Annars kommer det uppstå spänningar vilket gör att du vaknar upp stel och med besvärande smärtor.
 • För dig som är allergisk mot dun och fjädrar
  Många använder en vetekudde endast på grund av att de är allergiska mot de material som de flesta kuddar är fyllda med, nämligen dun eller fjädrar. Det finns till och med dem som syr kuddarna själva då utbudet fortfarande är relativt skralt. Så om du är allergisk mot dun eller fjädrar så är en vetekudde ett förträffligt alternativ.
 • Om du brukar svettas under natten
  Blir din kropp varm under nattens gång, och vaknar upp med lite svett i pannan, så dryper vanligtvis kudden av svett också. Orsaken är att kroppsvärmen förs över till kudden. Men genom att använda en vetekudde så undviker du detta för att vete absorberar inte värme på samma sätt som andra fyllningar. Således är huvudet svalt under natten vilket gör att du kommer sova bättre.

När du inte ska använda en vetekudde

Det finns tre skäl till varför du absolut inte ska använda en vetekudde. Först och främst ska du inte använda den om du tycker om mjuka kuddar, för denna variant är nämligen ganska fast. Därtill är det inte rekommenderat om du är magsovare för då kommer du över tid få ont i nacken och ryggen. Sist men inte minst så prasslar vetet inne i kudden, och trots att det är minimalt så är det tillräckligt mycket för de som vaknar av småläten. Nedan har vi utvecklat varje skäl så du vet om du ska avstå från köpet eller inte.

 • Om du inte gillar fasta kuddar
  Har du någon gång testat sova på en kudde av plysch så kommer du med största sannolikhet har svårt för en vetekudde. Plysch är en typ av sammet som kan vara av ylle, bomull och silke. Dessa utmärks av att vara väldigt mjuka – något som ät motsatsen till en fast vetekudde. Så vet du att du inte kan sova på hårda kuddar så ska du alltså undvika en med vete.
 • Om du är magsovare
  Har du för vana att sova på magen så ska du inte använda en vetekudde. Orsaken är att huvudet kommer ligga för högt upp i förhållande till resten av din kropp. Följaktligen behöver nacken ansträngas för att hålla uppe huvudet. Detta leder till anspänningar som efter några dagar kommer leda till nackont. Således ska du undvika vetekuddar om du är magsovare.
 • Om du vaknar lätt
  Somliga människor vaknar av den tystaste viskning vilket också ett problem om det finns vete i kudden. Det är nämligen så att vetet rör på sig så det prasslar – något som många tycker är väldigt irriterande. Därför ska du inte välja denna kudden om du vaknar ovanligt lätt av småläten.

vetekudde micro

Istället för vetekuddar – de 3 bästa alternativen

Det finns flera kuddar du kan köpa istället för vetekuddar. Till exempel finns det kroppskuddar som avlastar hela kroppen vilket är perfekt för gravida och sidosovare i allmänhet. Därtill finns det även klassiska ergonomiska kuddar med annan fyllning än just vete. Dessa är fyllda med dun, latex, fjädrar eller ull och är betydligt mjukare i sin fasthet. Orsaken till varför många undviker att köpa en vetekudde är för att de är kostsamma, och således vill ha ett billigare alternativ istället. Därför har vi nedan listat de 3 bästa alternativen.

Vanliga frågor och svar

Hur värmer man en vetekudde?

Du kan antingen värma en vetekudde i micron eller ugnen. Däremot vill vi höja ett varningens finger för att värma den för länge, för då kommer vetet bli torrt vilket gör att det lättare börjar brinna.

vetekudde ugn

Hur länge ska man värma en vetekudde?

I ugnen ska den värmas i max 5 minuter på 200 grader, och i micron ska den värmas i max 1 minut på 700 W.

Är kudden miljövänlig?

Ja, vetekuddar tillverkas av växtbaserade material. Således är de avsevärt mer miljövänligare än andra typer av kuddar – framförallt dem vars material är syntetiska, d.v.s. kemiskt framställda. Vill du ta steget ännu längre så finns det ekologiska varianter vars vete har odlats utan kemiska bekämpningsmedel. Dock är de ekologiska modellerna dyrare.

Kan jag som gravid använda en vetekudde?

Ja! Väldigt många gravida kvinnor använder en vetekudde för att minska smärtorna. Till exempel använder dem den på magen eller ryggen. Värmer du upp den innan så kommer den lindra smärtan ännu bättre.

Hur lång livslängd har en vetekudde?

Så länge som du tar hand om din vetekudde och följen skötselråden, så kan livslängden vara flera år. Vanligtvis är det örngottet som slits ut först, så ersätt detta så fort det blir dåligt så kommer kudden hålla än längre. Däremot ska du inte fortsätta använda kudden om du märker att fastheten blivit betydligt slappare, för då uppfyller den ju inte sitt syfte. Följer du dessa råd så kan du förvänta dig att kudden håller i minst 3-5 år.

Så sköter du om din vetekudde

För att hålla din vetekudde fräsch behöver du sköta om den ordentligt. Av den orsaken har vi nedan listat de viktigaste skötselråden.

 1. Tvätta den regelbundet.
 2. Återfukta vetet i kudden för att behålla spänstigheten (värm kudden i mikron jämte ett glas vatten).
 3. Är det kylning du är ute efter ska du lägga kudden i en platspåse i frysen i minst 40 minuter.
 4. Ser du smuts på kudden ska du med omedelbar verkan tvätta den, annars riskerar smutsen bli bränt under uppvärmningen vilket är brandfarligt.
 5. Saknar du mikrovågsugn går det alldeles utmärkt att använda ugnen. Värm upp vetekudden i en form i 125 grader och voilá – 15 minuter senare är den redo för användning.

Slutsats

Det råder ingen tvekan om att vetekuddar är ett fantastiskt val för dig som vill ha en hårdare, anpassningsbar och uppvärmningsbar kudde. Det finns myriader av fördelar som t.ex. att de lindrar inflammation och är väldigt bra för gravida och barn. Dessutom blir de mycket skönare när du värmt kudden i micro eller ugn.

Å andra sidan så ska du som sagt inte köpa en vetekudde om du är magsovare, eller om du vaknar lätt eftersom de prasslar något.

Utöver detta ska du följa våra skötselråd för att hålla kudden fräsch och att livslängden bibehålls.

Har du frågor eller funderingar ska du kontakta oss så ska vi guida dig rätt!


Skriven av Maria Johansson
Skriven av Maria Johansson

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.