HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Sovmask bäst-i-test

Skriven av Maria Johansson
Skriven av Maria Johansson
testvinnare
#1 Vadderad sovmask
Bäst-i-test 2023

Sovmask bäst-i-test

Skriven av Maria Johansson
Skriven av Maria Johansson
 

1. Vadderad sovmask

Vadderad sovmask
 • 3 års garanti (!)
 • Justerbar med kardborreband
 • Masken formar sig efter ansiktet
 • Bekväm passform
 • Överdrag i velour
 • Fylld med Tempur-material
 • Utmärkt kvalitet
 

2. Sovmask siden

Sovmask siden
 • Äkta mulberrysiden i 22 momme
 • Minimerar sovrynkor
 • Bibehåller hudens fuktnivå
 • Allergivänlig sovmask
 • Temperaturreglerande
 • Levereras i en snygg clutch
 

3. Sovmask tempur

Sovmask tempur
 • Justerbar med kardborreband
 • Optimal passform
 • Formar sig efter din ansiktsform
 • Dämpar området runt ögonen på ett milt sätt
 • Material: 75% bomull, 25% polyester
 • Mycket bra kundbetyg
Innehåll [ visa ]

Sovmask

En sovmask hjälper dig både att somna lättare och sova bättre. Genom att stänga ute allt ljus ökar melatoninproduktionen vilket gör att du somnar snabbare. Dessutom håller den ljuset borta under hela natten vilket gör att du får den djupsömn du behöver för att vakna upp utvilad, pigg och alert. En sovmask hjälper mot torra och irriterande ögon samtidigt som den lindrar huvudvärk, blefarit, förkylning och bihålebesvär. Således är det ett måste för dig som redan har sömnsvårigheter eller jobbar natt och därför måste sova under dagen.

Men det finns en hel del du måste tänka på för att välja en så bra sovmask som möjligt. Därtill måste du känna till alla nackdelar så du kan göra ett så objektivt val som möjligt. Därför har vi skrivit en komplett köpguide vars syfte är att göra ditt val enklare. Börja således med att förkovra dig för att sedan välja den bästa sovmasken utifrån dina behov från bäst-i-test-listan högst upp.

Så väljer du sovmask

Innan du köper en sovmask finns det som sagt några saker du måste veta. För det första måste du välja material bland siden, bomull, polyester och satin. För det andra ska du testa ordentligt så du hittar en modell med optimal passform för din huvudform. För det tredje är mörkläggningsförmågan och tätheten otroligt viktig. Utöver detta har vi nedan listat det viktigaste du behöver veta för att göra ett så välinformerat köp som möjligt.

sovmask bäst i test

1. Material

En av de viktigaste faktorerna när du ska köpa en sovmask är att välja rätt material. För materialet bestämmer nämligen hur bekväm masken ska vara. Har du t.ex. en mask i siden så kommer den kännas lenare mot huden än en modell tillverkad i polyester. Därför är det viktigt att först veta skillnaderna på de material som en sovmask vanligtvis är tillverkad i, vilket vi förklarar ingående nedan:

 • Siden
  De bästa sovmaskerna är undantagslöst tillverkade av siden. Detta är ett otroligt lent material som är extremt skönt. På grund av att de är så lena så slipper du vakna upp med veck i huden – något som är vanligt förekommande med exempelvis polyester och billigare material. Dessutom är de ofta tjockare vilket gör att de utestänger ljus på bästa sätt. Baksidan är att siden är dyrare, men vill du ha störst bekvämlighet så är detta det givna valet.
 • Bomull
  En sovmask i bomull å andra sidan är billigare än siden, men absorberar krämer och smink lättare vilket gör att de snabbt blir smutsiga. Men andra sidan av myntet är att de är lätta att tvätta och bibehåller textilens spänst. Således går de att använda under en lång period utan att du behöver köpa en ny.
 • Polyester
  Polyester är ett material du ska undvika när du står i akt att köpa en sovmask. Varför? Jo, för att polyester är känt för att inte lufta så bra vilket leder till att det blir varmt. Jag har själv använt flera sovmaskar i polyester och har alltid vaknat upp svettig i ansiktet. Det absorberar helt enkelt fukt mer effektivt än siden och bomull – något som absolut inte är bra. Därför avråder vi dig från att välja polyester.
 • Satin
  Sist men inte minst så kan du välja en sovmask i satin. Satin är en mix mellan siden och bomull och kombinerar deras två bästa egenskaper: lenheten och livslängden. Detta är ett fullvärdigt alternativ till både bomull och siden. Därför ska du testa materialen i en fysisk butik innan du köper. På så sätt kan du känna och få en konkret upplevelse av hur materialet känns.

2. Mörkläggningsförmåga

Eftersom en sovmask ska utestänga allt ljus är det viktigt att formen är designad så den omsluter hela ögonpartiet, och således är så tät att inget ljus äntrar ögonhålorna. Men för att så ska vara fallet måste masken ha en bra s.k. mörkläggningsförmåga. Därför ska du hålla dig borta från smala sovmasker som inte täcker båda ögonen fullt ut. Så glöm inte detta när du testar en modell i butiken.

3. Passform

Förutom materialet så är sovmaskens passform den näst viktigaste faktorn. Om den inte sitter bekvämt kommer du vakna upp mitt i natten och få svårt att somna om. Dessutom kommer du bli irriterad och i värsta fall sluta använda den, om den inte passar bra. Men det är inte så lätt som man kan tro att hitta rätt passform.

Först och främst måste du se till att sovmasken känns bra över näsan – det är steg 1. Därefter ska du känna efter hur det känns bakom öronen så det inte trycker för hårt. Sist men inte minst ska du känna efter huruvida masken irriterar eller kliar dina ögonfransar – något många kunder vittnar om.

Men detta är bara förnamnet, för när du testat ett antal modeller och hittat en som du trivs med, är det dags att se hur den beter sig under natten. Och orsaken till varför vi vill ta upp detta är på grund av följande recension från en kund på CURA Of Sweden:

Min sovmask stannar inte på plats när man vänder sig från rygg.

Av ovanstående recension att döma kan man dra slutsatsen att en sovmask inte bara ska sitta bra på ansiktet, utan även motstå alla rörelser som uppstår under nattens gång. Tenderar du t.ex. att vända dig ofta när du sover så kommer detta bli mer påtagligt. Därför är det essentiellt att du testar din mask noggrant innan du köper den.

4. Pris

Som tur är kostar det inte skjortan att förbättra din sömn, för en sovmask kostar nämligen bara ett par hundralappar. I högsta fall kostar den 500 kronor beroende på material, passform och mörkläggningsförmåga. Därför anser vi att du inte ska köpa en billig modell, utan istället investera några extra kronor på en kvalitativ sovmask i siden. Genom att välja bort budgetvalet får du garanterat bättre förutsättningar för optimal sömn.

5. Design

När jag var ung på 90-talet fanns det enkom svarta sovmasker. Men med tidens gång har detta förändrats. Numera finns de i olika mönster, färger och motiv. Därmed har du ett stort urval vilket gör det lättare att välja. Dessutom vill barn gärna ha en sovmask med ett roligt motiv från en film eller liknande. Och ju häftigare design en sovmask för barn har, desto högre sannolikhet är det att de kommer använda den.

Så ta gärna lite tid på dig och surfa runt på olika återförsäljares hemsidor för att se om du hittar en design som faller dig i smaken.

6. 3D

Den primära orsaken till varför många undvikit sovmask i deras liv är på grund av att passformen inte är skön. Detta har tillverkarna tagit fasta på och börjat framställa något som kallas för 3D-sovmask. Men vad betyder detta? Jo, en 3D-modell i detta sammanhanget är en sovmask där utrymmet för ögonen är urgröpt. Följaktligen frigör det mer utrymme för ögonen att röra sig fritt. Detta är en utmärkt lösning för dig som tycker de sitter för hårt mot ögonen och irriterar ögonlocken. Dessutom skyddar de mot svullna ögon eftersom de som sagt ger fritt spelrum för ögonen, så att säga.

sovmask

Fördelar med sovmask

Det finns många fördelar med att använda en sovmask. Först och främst hjälper de givetvis dig att sova bättre. Därjämte skyddar de även torra och svullna ögon. Men visste du att en sovmask även hjälper att lindra mot huvudvärk, blefarit, förkylning och rynkor? Läs därför igenom varje fördel grundligt nedan så du vet exakt vilka fördelar de för med sig.

Hjälper dig att sova bättre

Den mest påtagliga fördelen med en sovmask är att den hjälper dig att sova bättre. Orsaken är att mörkret som uppstår framför ögonen, signalerar till kroppen att producera melatonin – ämnet som hjälper oss att sova. Därför är det svårt för många att somna när de befinner sig i ett upplyst rum.

Dessutom kommer du inte hamna i djupsömn lika lätt om det inte är mörkt framför ögonen. Och djupsömn är absolut grundläggande för kroppen då det är under detta stadie som kroppens batterier laddas som mest. Därför är det många som är trötta fastän de sovit i över 12 timmar – för de hamnade aldrig i djupsömn. Vidare får du bättre hy, starkare immunförsvar samt förbättrad kognition om du använder en sovmask under natten.

Fortsättningsvis finns det forskning som påvisar att de som använder sovmasker vaknar färre gånger, befinner sig oftare i REM-sömn (djupsömn) och vaknar upp till ett mer harmoniskt sinnestillstånd.

Samtliga ovanstående anledningar är orsakerna till varför en sovmask hjälper dig sova bättre. Men detta är bara den första fördelen, så låt oss gå vidare till nästa.

 • Förbättrade melatoninnivåer
 • Djup REM-sömn
 • Blockerar artificiellt ljus
 • Bättre fokus
 • Lindrar stress

Avsevärt bättre än sömnpiller

Det går inte att prata om sömn och inte nämna alla de läkemedel som många människor behöver ta för att lyckas somna. Sömnpiller har flera negativa effekter och biverkningar som kan leda till beroende och därmed en daglig dåsighet som ingen vill känna. Dessutom bidrar sömnpiller till att ge felaktiga signaler till din kropp, vilket gör att du ibland kan sova i över 15 timmar.

Från detta hälsoperspektiv är en sovmask räddaren i nöden på grund av att de påverkar melatoninproduktionen på ett naturligt sätt, till skillnad från sömnpiller som når samma mål fast på konstgjord väg. På så vis slipper du bli beroende och kan sova tryggt med vetskapen att inga onaturliga kemikalier finns i din kropp.

 • Hjälper dig att skippa sömnpiller för att somna
 • Du vaknar inte upp dåsig och trött som efter användning av sömnpiller

Skyddar ögonen

En fördel som sällan nämns när det kommer till sovmasker, är att de skyddar ögonen. Somliga människor lider nämligen av naturligt torra ögon vilket leder till att de inte stängs fullt när de sover. Detta leder till att man vaknar upp med torra, irriterande och röda ögon. Men för att lösa detta problem kan du köpa en sovmask med en hydrerande funktion som gör att lite vätska utsöndras vilket tas upp av ögonen och gör att du vaknar upp pigg och fräsch utan torra ögon.

 • Hjälper mot torra, irriterande och röda ögon
 • Hydrerande effekt

Lindrar huvudvärk, blefarit, förkylning och ögonlocksbesvär

Förutom att en sovmask skyddar ögonen, så har de även en lindrande effekt på huvudvärd, förkylning, bihålebesvär och mycket mer. Somliga sovmasker har nämligen förmågan att både absorbera och avge värme och kyla. Detta gör att masken sedan formar sig efter ditt ansikte under natten och ger ett ännu bättre skydd. Huruvida du värmer eller kyler masken beror på vad du har för åkommor. En varm sovmask lindrar blefarit och bihålebesvär medan en kall sovmask minimerar huvudvärk, allergier samt svullna och trötta ögon.

Sålunda har inte bara sovmasker en skyddande effekt för ögonen, utan även en lindrande effekt.

 • Lindrande effekt på bihålebesvär, förkylning, huvudvärk och blefarit

Praktiska att ta med överallt

Oavsett om du befinner dig på ett flygplan, hotellrum eller en konferens så kan du alltid ta med din sovmask. Faktum är att de flesta använder den när de är på resande fot och således inte sover i sin egen trygga säng. Som en konsekvens av att de är så små och smidiga kan du alltså medtaga den varsomhelst. Glöm inte att kombinera med öronproppar för bästa tänkbara sömn!

sovmask test

Förhindrar rynkor

Förvånansvärt många personer har ingen aning om att en sovmask förhindrar rynkor runt ögonen. Har du ingen mask på dig under natten kommer myriader av molekyler att befinna sig runt ögonen vilket leder till kollagennedbrytning. Detta är orsaken till varför många t.ex. ser så plufsiga ut på morgonen. Men genom att använda en sovmask så skyddar du området där de flesta får sina första distinkta rynkor. Givetvis är det omöjligt att undvika rynkor per se, men du kan åtminstone skydda området så gott det går för att förhindra utvecklingens framfart.

Håller sminket fräscht

De flesta kvinnor tvättar bort ansiktssminket innan de går till sängs för att de vet hur lätt det smetas ut på sängkläderna. Men tack vare en sovmask så hindras ditt ögonparti från att komma i kontakt med sängkläderna, vilket i regel alltid när när man vänder på sig i sömnen. Därmed kan du vakna upp med fräscht smink så du endast behöver fylla i lite innan du går till jobbet på morgonen. Så varför inte spara tid och slippa tvätta av sminket varje kväll med hjälp av en sovmask?

Nackdelar med sovmask

Nu när vi lärt dig vilka fördelar som finns är det hög tid att gå igenom alla de nackdelar som finns med sovmasker. För det finns faktiskt inte bra bra saker med denna produkt, de har nämligen en invänjningsperiod och ibland kan de leda till att det blir svårt att vakna. Därför har vi nedan listat samtliga negativa aspekter så du vet vad du kan förvänta dig.

Invänjning

Den första nackdelen vi vill lyfta upp är att om du inte är van vid att använda sovmask så kommer det ta ett tag att vänja sig. Med andra ord finns det en invänjningsperiod som måste överbryggas innan det känns bekvämt. Detta är huvudanledningen till varför de flesta slutar använda en sovmask efter första natten. Men oftast beror det på att de inte är införstådda med att det krävs en invänjning innan det känns naturligt. Därför är detta något du ska känna till innan ditt köp så du inte blir förvånad om det känns konstigt i början.

Håller inte så länge

Eftersom en sovmask ska tvättas minst en gång per vecka så slits materialet. Det kommer inte leda till att sovmasken blir obrukbar, men tyget kommer lossa något och det kommer känns strävare mot ansiktet. Emellertid ska du vara medveten om att livslängden blir längre ju dyrare och kvalitativare modeller du köper. Så du behöver bara oroa dig över detta om du väljer en budgetvariant.

Inte optimalt för sidosovare

Är du en sidosovare så kan sovmasken orsaka lätt smärta från maskens sida. Anledningen är att somliga modeller har små spännen på sidan, antingen i plast eller metall, vilka trycker mot tinningen under natten. Speciellt ont gör det för sidosovare på grund av att masken trycks ner av vikten från huvudet. Därför är det inte ovanligt att sidosovare med sovmask vaknar upp med ett ömt ansikte.

Med det sagt finns det modeller utan spännen som inte känns någonting, men dessa är även dyrare.

Svårare att vakna

Själva syftet med en sovmask är att hjälpa människor att dels somna lättare, dels sova djupare. Problemet som många kunder vittnat om är att de har svårigheter att vakna för att de sover så bra. Men detta är bara halva sanningen. För faktum är en sovmask försvårar produktionen av kortisol – hormonet som reagerar på ljus och hjälper oss vakna – vilket leder till att många inte vaknar förrän lunchtid.

Detta är en nackdel som inte bör ignoreras. Därför rekommenderar vi att du testar använda sovmasken på helgen, så det inte finns en risk att du försover dig till jobbet.

Lämnar märken på ansiktet

Trots att denna nackdel endast avser billiga sovmasker med sämre kvalitet, så är den likväl viktig att veta om. Nämligen att en sovmask inte sällan lämnar märken på ansiktet. Orsaken är att masken trycker lätt mot huvudet vilket gör att spännena och sidorna av masken kan tryckas mot huden. Följaktligen kan man vakna upp med märken på kinderna och runt ögonen. Observera att detta endast gäller de billiga modellerna och inte de av god kvalitet.

Slutsummering

Sammanfattningsvis är en sovmask ett briljant hjälpmedel för dig som lider av sömnsvårigheter eller för dig som jobbar natt. Slipp störningsmoment som blinkande lysdioder och belysningen utomhus. Glöm inte vikten av att välja rätt material och passform. Och testa dig fram ordentligt, nöj dig inte med den första modellen du testar, utan ställ högra krav.

Avslutningsvis får du inte glömma att läsa alla ovan nämnda nackdelar så du vet vad du kan förvänta dig.

Förresten, om du vill effektivisera din sömn ytterligare rekommenderar vi följande kuddar:


Skriven av Maria Johansson
Skriven av Maria Johansson

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.