HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Turskidor bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
testvinnare
#1 Åsnes Cecilie WL/FL
Bäst-i-test 2023

Turskidor bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
 

1. Åsnes Cecilie WL/FL

Åsnes Cecilie WL/FL
  • Utmärkt skärning och bredd
  • Bra flyt även i ospårad terräng
  • Vallningsfri och har stepbelag (räfflad undersida)
  • Unisex
  • Driftsäker konstruktion som fungerar i alla väder
Nackdelar:
  • Kostar dessvärre över 3000 kronor
 

2. Åsnes Mountain Race 48 Skin

Åsnes Mountain Race 48 Skin
  • Lätt och snabb turskida
  • 3/4 stålkant
  • Markerad fästzon
  • Måttlig midja
  • Integrerad stighud
  • Perfekt för skidspår och utförskörning
  • Levereras med X-skinsfäste
 

3. Madshus BC 50 Wax turskidor

Madshus BC 50 Wax turskidor
  • Perfekt för djup ospårad snö
  • Utan stålkant
  • Utmärkt för om du har hund
  • Förträffligt varumärke (Madshus)
  • Hindrar bakhalt genom Posi-Grip
Innehåll [ visa ]

Turskidor

Letar du efter turskidor behöver du inte spana längre. Vi har sammanställt de bästa turskidorna på marknaden utifrån ett antal kriterier. För det första har vi bedömt priset för att se till att kostnaden är i nivå med kvaliteten. För det andra har vi analyserat kvaliteten och slutligen har designen tagits i beaktande. Baserat på nämnda faktorer har vi sedan utnämnt testvinnare så du slipper besväras med att läsa igenom varje recension av varje skidmodell. Vidare har vi skrivit en köpguide om vad du ska tänka på, och vilka fallgropar du ska undvika, när du ska köpa turskidor. Börja med att läsa guiden nedan för att därefter jämföra vilken variant som är bäst för dina behov.

Vad är turskidor?

Turskidor är en särskild skidmodell som är speciellt tillverkad för långa skidfärder. Dessutom är de förträffliga för längre fjällturer och i grövre terräng där få skidåkare åkt tidigare. Skillnaden mellan turskidor och längdskidor är att de förstnämnda är bredare i sin utformning. Orsaken är att du måste kunna ta dig fram på djup snö utan att åka igenom den, vilket är lättare att göra med turskidor just på grund av att de har en större yta och således fördelas vikten jämnare. Därjämte är pjäxorna statiska till skillnad från längdskidor där du lyfter halva foten vid varje skär.

Tips: Läs vår artikel om skidhandskar för att skydda dig mot kyla och fukt!

 

Så väljer du turskidor

När du åker med turskidor tenderar du att vara ute på längre turer än med andra typer av skidor. Följaktligen krävs ordentlig, robust och kvalitativ utrustning som du kan lita på. Därför är det extremt viktigt att köpa funktionell och bekväm skidutrustning som t.ex. stavar, kläder och pjäxor. Utöver detta har vi nedan listat stegen du ska ta för att göra ett så beräknat köpval som möjligt.

  1. Åkteknik
    Många konsumenter är av uppfattningen att åktekniken har en minimal effekt på turskidornas slitning. Däremot är det de facto så att åktekniken är en enorm faktor på ditt val. Anledningen är att om du t.ex. har en lutning åt vänster så kommer vänsterskidans kant slitas, vilket leder till att glidet inte blir lika smidigt. Därför är vår rekommendation att gå in i en butik vars personal besitter expertkunskaper på området och sålunda kan mäta din längd, vikt och åkteknik, för att på så vis hitta de bästa turskidorna för dig.
  2. Stavar
    När du ska välja stavar till turskidor ska du tänka på att de ska vara 30 centimeter mindre än din längd, så om du mäter 1,85 cm i strumplästen, ska du välja stavar vars längd är 1,55 cm. På så sätt får du mer kraft i stavtagen och således mer fart i skidspåret. Därtill ska du definitivt välja en modell som du kan höja och sänka. Orsaken är att du i så fall kan låna ut stavar till dina familjemedlemmar utan att behöva köpa nya.
  3. Bredd
    Ju bredare turskidor du väljer desto lättare är det att ta sig fram i lössnö och orörd terräng. Å andra sidan är smalare turskidor att föredra om du planerar att åka i skidspår. Därför ska du tänka extra på hur du ämnar använda skidorna, och välja bredd baserat på detta. Inte sällan är de smalare mot mitten av skidan för att bli bredare längst fram och längst bak. På så sätt underlättas svängar men försvårar givetvis framfarten i smala skidspår.
  4. Stålkant eller inte
    De flesta turskidor är försedda med en stålkant för att underlätta åkningen på hårda underlag. Därtill är det ett måste på längre fjällturer då de gör greppet stabilare och svängarna mer behändiga. Vidare går det att välja skidor vars stålkant går längsmed hela skidans kant, eller en kortare stålkant som är mer som en hybridskida. Oavsett vad du väljer här är det viktigt att tänka på om du kommer åka på lössnö eller i skidspår, och göra ditt val därefter.
  5. Vikt
    Som sagt är vikten en stor faktor i ditt val då luftspalten på turskidan måste tryckas ned ända till snön för att få fäste. Når inte spannet ner hela vägen får skidan inte fäste i snön vilket gör att åkningen blir tung och omständig. Dessutom får du mindre fart i nedförsbackar. Sålunda är det väldigt viktigt att din kroppsvikt trycker ner skidorna – inte för lite, inte för mycket – men tillräckligt för att få bra glid.
  6. Pris
    Turskidor kostar mellan 2000 – 7000 kr beroende på om du köper ett paket som inkluderar bindningar och pjäxor. Sålunda är det en investering som förtjänar en ordentligt dos av tankeverksamhet då du vill att produktens livslängd ska vara så lång som möjligt. Antingen köper du ett paket som ofta är billigare, eller så köper du allting separat vilket medför fler svårigheter i form av garanti.

Pjäxor till turskidor

Med tanke på att turskidor vanligen används för längre fjällturer, är det ett grundläggande krav att investera i ett par pjäxor som är varma och bekväma. Därtill ska pjäxorna inte vara för hårda eller höga, utan de ska ha en bra balans däremellan. Vidare ska du absolut inte använda pjäxor avsedda för längdskidor då risken för skador ökar markant. Istället rekommenderar vi pjäxor tillverkade av slittåligt läder då du får värme och bekvämlighet på köpet. Välj de pjäxor som fått bäst recensioner och betyg.

turskidor bäst i test turskidor test turskidor


Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.