HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Bärplockare bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
testvinnare
#1 Bärplockare i metall & trä
Bäst-i-test 2024

Bärplockare bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
 

1. Bärplockare i metall & trä

Bärplockare i metall & trä
 • Snygg modell i trä med metall som gör det enklare att plocka
 • Blad och skräp faller ut genom bärplockarens gallerbotten
 • Utmärkt för blåbär, lingon och andra vilda bär
 • Längd: 20 cm
 • Bredd 13.7 cm
 • Robust & slittålig
 • Bekvämt handtag
 • Omtyckt varumärke (Kockum)
 

2. Bärplockare i plast

Bärplockare i plast
 • Utmärkt för blåbär, vinbär, krusbär, tranbär och mycket mer
 • Utan skarpa kanter så även barn kan använda
 • Praktiskt handtag
 • Tillverkad av plast
 • Väldigt billig
 

3. Hopfällbar bärplockare

Hopfällbar bärplockare
 • Tar liten plats
 • Rymmer 1,2 liter bär
 • Hopfällbar med tygpåse
 • Lätt att tvätta
Innehåll [ visa ]

Bärplockare — Bäst-i-test (2024)

Har du tidigare plockat bär för hand men vill göra processen roligare och snabbare ska du köpa en bärplockare. Trots att tusentals svenskar varje sommar plockar myriader av bär, så gör dem det  dessvärre för hand. Följaktligen är risken för ryggsmärtor – speciellt hos de äldre – överhängande stor i.o.m. att man böjer ryggen varje gång man ska plocka. Dessutom är det svårt att med endast händerna separera bären från kvistar och löv. Genom att istället använda en bärplockare får du fler bär på snabbare tid – med minimal ansträngning.

Därför har vi utsett den bästa bärplockaren baserat på kundrecensioner på nätet. Vidare har vi skrivit en köpguide innehållandes allt du behöver tänka på innan du gör ditt köp. Börja därför med att förkovra dig i allt du behöver veta för att ta ett så genomtänkt köpbeslut som möjligt.

Så väljer du bärplockare

För att välja bäst bärplockare utifrån dina individuella förutsättningar måste du veta några saker. Till en början går det att välja mellan en bärplockare med skaft eller utan. Därjämte ska du fundera på om du vill ha en i metall eller i plast. Utöver detta finns det fler faktorer som gör det lättare för dig att välja, vilka vi har listat nedan.

 1. Skaft
  För att underlätta sysslan att plocka bär är det många som väljer en bärplockare med skaft. På så sätt slipper de böja sig varje gång och kan istället låta skaftet göra jobbet. Därför ska du definitivt köpa en med skaft om du vill undvika risken för ryggsmärtor framgent. Dessutom finns det hopfällbara bärplockare med skaft som tar mindre plats och lätt kan bäras i en ryggsäck eller fästas i livremmen.
 2. Hopfällbar
  Även om solida bärplockare i plast och metall är de vanligaste materialen, finns det de modeller med mjukare material som går att fälla ihop. På så vis upptar de mindre plats i ryggsäcken. Dock är nackdelen att de i regel är mindre vilket leder till färre antal bär. Därför ska du väga fördelarna gentemot nackdelarna och därefter komma fram till om en hopfällbar variant passar dig bäst.
 3. Lättskött
  På grund av att mycket smuts och skräp samlas mellan tänderna på en bärplockare, ska du välja en modell som är lätt att sköta om. Därför är det t.ex. utmärkt att välja en vars påse är avtagbar och som lätt kan maskintvättas efter plockningen. Läs recensionerna noga för att se vad andra kunder har skrivit om just denna aspekt.
 4. Material
  Ofta är materialen blandade i en bärplockare. Exempelvis är uppsamlaren vanligtvis tillverkad av trä eller tyg, medan tänderna är gjorda av metall eller plast. Men det finns också de som är gjorda av plåt. Vidare är handtaget en viktig faktor då det kan göra ont att plocka bär i flera timmar utan ett skonsamt grepp i gummi. Därför ska du välja det material som passar dig bäst, vill du att den ska vara robust rekommenderar vi metall, medan billigare varianter ofta är gjorda av plast.
 5. Pris
  Med tanke på att en bärplockare i regel är väldigt billig, oftast mellan 30 – 500 kronor, rekommenderar vi att inte snåla. Orsaken är att en billig modell lätt inte tar upp bär lika effektivt som en kvalitativ variant. Dessutom går de lättare sönder. Av detta skäl ska du hellre investera några extra tiokronor så den håller i några år, istället för att köpa den billigaste.
 6. Volym
  Hur många bär du kan plocka bestäms av volymen. Därför ska du alltid hålla extra utkik för hur många liter bärplockaren i fråga rymmer. Till exempel finns det modeller från 1 liter till 4-5 liter. Sålunda ska du grunna över hur stor den behöver vara för att tillgodose dina behov.

Bärplockare i metall

Du ska välja en bärplockare i metall om du prioriterar kvalitet och livslängd på produkten. Orsaken är att metall är ett hårt material medan plast lättare går sönder. Däremot väger metall betydligt mer än plast vilket får en inverkan på mjölksyran i armen om du plockar bär flera timmar i sträck. Vidare hjälper metalltänderna att separera bären från kvistar och löv. Således ska du köpa en bärplockare i metall om du vill att den ska hålla i flera år utan att du behöver köpa en ny.

Fördelar med bärplockare

Det finns många fördelar med en bärplockare. Först och främst ger den dig en möjlighet att plocka fler bär på kortare tid vilket leder till att du kan bunkra upp över vintern. Därutöver är det mer ergonomiskt och skonsamt för kroppen. Förutom nämnda fördelar har vi nedan listat de mest påtagliga positiva aspekterna av denna fantastiska produkt.

 • Bunkra upp
  Genom att använda en bärplockare går sysslan tusenfalt snabbare vilket leder till fler bär på kortare tid. Därmed kan du bunkra upp med tusentals bär som du fryser ned för att senare tina upp på vintern. Till exempel kan du göra en god sylt eller saft.
 • Fröjdefullt
  Dina mor- och farföräldrar fick med största sannolikhet plocka bär för hand. Dagarna i ända spenderades med att plocka bär för bär samtidigt som kvistarna rev upp sår i händer och fingrar. Tack vare en bärplockare blir sysslan fröjdefull – nästintill meditativ. Ströva runt i skogen och njut av egentiden och den rena luften.
 • Skonsamt
  Som sagt var det tidigare otroligt långtråkigt och för kroppen ohälsosamt att plocka bär. Varje gång behövde man böja sig ner för att sedan räta ut ryggraden igen. Sålunda skapades förslitningsskador i muskler och leder vilket inte sällan ledde till permanenta skador. På grund av att det numera finns bärplockare med skaft slipper du böja dig ner och sysslan förvandlas till ett skonsamt nöje.

Nackdelar med bärplockare

Även om fördelarna givetvis trumfar nackdelarna, finns det likväl några negativa aspekter av en bärplockare.

 • Rensning
  Det finns faktiskt en fördel med att plocka bär för hand, och det är att du slipper att rensa bären i hinken efteråt. För när du använder en bärplockare tar den med sig blad, småkvistar och smuts. Följaktligen måste du separera detta för hand vilket kan ta lite tid såvida du inte har en bärrensare vars huvudsakliga syfte är att just separera bären från blad, kvistar och smuts.

Går det att plocka från både tuvor och buskar?

Initialt tillverkades bärplockaren för att primärt plocka bär från marken. Sålunda är lingon och blåbär dess huvudsakliga inriktning. Däremot finns det inget som hindrar dig från att plocka bär från buskage också, som t.ex. krusbär. Tvärtom går det faktiskt lika bra men du får räkna med att tappa några enstaka bär på marken.

bärplockare bäst i test bärplockare metall bästa bärplockaren


Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.