HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Hussäng för barn bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Hussäng Finn 90x200
Bäst-i-test 2023

Hussäng för barn bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Hussäng Finn 90x200

Hussäng Finn 90x200
  • Bästa hussängen för barn 2023
  • Otroligt vacker design
  • Sängram, stege & ribbottnen ingår
  • Längd: 105 cm
  • Bredd: 210 cm
  • Höjd: 220 cm
  • Maxvikt: 100 kg
 

2. Hussäng med skyddskant 200x90

Hussäng med skyddskant 200x90
  • Gjord av massiv furu
  • Ribbotten ingår
  • Maxvikt: 90 kg
  • Höjd under loftsängen: 137,9 cm
  • Höjd: 170 cm
  • Bred: 97 cm
  • Längd: 210,5 cm
 

3. Hussäng med staket & skorsten

Hussäng med staket & skorsten
  • Höjd: 148 cm
  • Längd: 169 cm
  • Bredd: 79 cm
  • Maxvikt: 120 kg
  • Material: Furu 6 st ben
  • Skorsten
  • Ribbad sängbotten
Innehåll [ visa ]

Bäst hussäng för barn

En mäkta populär säng bland barn är en hussäng. Som namnet antyder är denna säng formad som ett hus och har ibland staket runtomkring. Det finns även hussängar med sänghimmel, förvaring och snedtak.

I denna artikel kommer vi ranka de bästa varianterna med slittåligast kvalitet, samt lista fördelar och nackdelar. Vidare kommer du få reda på hur du bygger din egen variant om du inte vill spendera pengar själv.

hussäng barn

Hussäng – Köpguide – Detta måste du tänka på innan köp

Innan du köper en hussäng måste du fundera över några specifika aspekter. Till exempel måste du tänka på om du vill ha ett staket och förvaring inbyggd. Eller om det ska vara en våningssäng eller inte. Nedan har vi därför listat de viktigaste sakerna att tänka på innan köp.

Storlek – 80×160, 80×200, 90×200 eller 120×200

Den första faktorn du måste tänka på är storleken. Dessa sängar finns i flera olika storlekar, men den vanligaste storleken är 90×200 cm. Andra vanliga storlekar är 80×160 cm och 80×200 cm. Det finns även hussängar för barn som är 120×200 cm stora.

Anledningen till varför vi nämner storleken först är för att det är huvudfaktorn som avgör priset. Ju större hussängen är desto dyrare blir den.

Dessutom måste du tänka på hur mycket plats du har i ditt barnrum så du inte råkar köpa en för stor säng som inte får plats. Således måste du alltså börja med att först mäta hur mycket utrymme som finns i badrummet, och därefter välja en säng baserat på dessa mått!

Sänghimmel

hussäng med sänghimmel

Många väljer att komplettera en hussäng med en sänghimmel. Orsaken är att sänghimmeln gör att sängen blir avsevärt mysigare att sova i. Dessutom håller de ljuset borta och får barnet att somna lättare och sova bättre.

Det skapar helt enkelt ett magiskt skimmer över sovplatsen – något som de flesta barn uppskattar. Dock är sänghimlar ganska dyrt, så om du känner att det inte är nödvändigt kan du givetvis skippa det.

Förvaring

Vidare finns det hussängar med förvaring. Då finns det ofta flera lådor inbyggda i sängen. Det här är perfekt för barn som vill ha sina leksaker såsom doktorväskan, bilmattan och bilbanan i tryggt förvar när de inte leker men dem. Dessutom sparar det givetvis utrymme – något som i regel är väldigt tacksamt i barnrum.

Observera att du kommer få betala ordentligt mycket mer om du vill ha förvaring.

Staket

En hussäng är som sagt formad som ett hus. Det finns fyra hörn och ett tak, därav namnet, och till varje ordentligt hus måste det såklart finnas ett staket runtom – eller hur? Det får barnet att känna att det är ett riktigt hus, och känner sig följaktligen mer vuxen.

Därutöver gör staketet det svårt för barn att ramla ut och håller dem på plats medan de sover. Därmed är det också bra ur en säkerhetsaspekt.

Våningssäng

Till slut finns det hussängar som är formad som våningssängar. Detta innebär att huvudsängen ligger på en högre nivå, och sedan finns det en trappa eller stege till den undre sängen.

Detta är mycket praktiskt och perfekt för familjer som har två barn, och vill att sängarna ska ta så lite plats som möjligt. Dessutom är det givetvis en trygghet för syskon att sova nära varandra.

Snedtak

Den sista faktorn du måste tänka på är om hussängen ska ha ett snedtak. Vi nämner denna aspekt sist i köpguiden eftersom det endast är en estetisk del av ditt val. Det är nämligen så att ett snedtak i regel väljs för att det avviker från det normala, raka, taket. Dock blir det faktiskt lättare att montera en sänghimmel och andra dekorationer i taket om det är snett.

hussäng bäst i test

Nackdelar med hussäng

  • Madrass ingår sällan: Problemet med barnsängar i allmänhet, och hussängar i synnerhet, är att madrassen inte ingår. Och eftersom madrassen inte sällan är dyrare än sängen, blir det dyrare än vad de flesta trott på förhand. Dessutom har dessa sängar höga kanter. Dessa är nödvändiga eftersom barn inte ska kunna ramla ut, men det innebär samtidigt att du måste hitta en madrass som passar.
  • Högt pris: En hussäng kostar givetvis mer än en vanlig barnsäng. Det här beror på att dessa sängar anses vara mer exklusiva med tanke på deras design. Vidare har de ju i regel förvaring, staket och snedtak – tre faktorer som gör att priset skjuter i höjden.

Fördelar med hussäng

  • Mysigt: Hussängar är i regel mysigare att ligga i eftersom de har högre kanter, sänghimmel och vanligtvis ett staket runtomkring. Detta skapar trygghet för barnet då det känns som om de sover i sitt alldeles egna lilla hus.

Så bygger du en hussäng med ritning – Steg för steg

  1. Gör en skiss: Du börjar med att göra en grundläggande skiss över hur hussängen kommer se ut. Då måste du fundera på storleken, vilket material du vill använda och huruvida den ska ha några extra detaljer som förvaring eller staket.
  2. Gör därefter en ritning: När du har bestämt dig för hur sängen ska se ut gör du en ritning. Detta hjälper dig att hålla koll på alla mått och hål du behöver borra. Dessutom gör det byggandet enklare i sig då du får en tydlig struktur.
  3. Köp material: När du har ritningen klar är det dags att köpa in material. Köp ett material som är hållbart och lätthanterligt.
  4. Borra hål: Börja med att borra hål för skruvarna som håller ihop hussängen enligt din ritning. Dessa ska sitta ordentligt och inte kunna lossnas. Känn på varje del som är fastborrad så du är 100% på att det är säkert.
  5. Montera staketet: Ett staket kring sängen är den avgörande detaljen som gör att det för barnet känns som ett hus. Detta håller också barnet på plats så att de inte ramlar ut under natten.
  6. Dekorera: När sängen är färdigbyggd är det dags för den roliga delen – dekorationen! Här får du verkligen vara kreativ och använda din fantasi för att skapa det perfekta lilla huset för ditt barn. Här är det t.ex. smart att dekorera taket eller snedtaket med olika vimplar och stjärnor.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan vi säga att hussängar är mysigare, tryggare och större än vanliga barnsängar. Dessutom är det en unik present för ett barn, som dessutom är mycket roligt att dekorera. Dock kostar hussängar lite mer än vanliga barnsängar, och det kan dessutom vara svårt att hitta en madrass som passar till höga kanter. Men om du tar hänsyn till dessa faktorer är dessa sängar definitivt något vi rekommenderar!


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.