HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Inlines för barn bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
testvinnare
#1 Pros inlines för barn
Bäst-i-test 2024

Inlines för barn bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
 

1. Pros inlines för barn

Pros inlines för barn
 • Bästa inlines för barn 2024
 • Perfekt för nybörjare
 • Justerbar storlek (29-32 eller 37-40)
 • Utformad med bra dämpning
 • ABEC3-kullager för lite långsammare åkning
 • Lämpliga för både flickor och pojkar
 

2. STIGA Tornado Inlines

STIGA Tornado Inlines
 • Avsedda för lite mer erfarna åkare
 • Justerbar storlek
 • ABEC7-kullager innebär snabbare fart!
 • Slittåliga aluminiumskenor
 • Fräck design med gröna inslag
 

3. K2 Merlin Jr Inlines

K2 Merlin Jr Inlines
 • Justerbar storlek (17 – 22,5 cm)
 • Slittålig konstruktion
 • Lätt att spänna fast och ta av
 • Utmärkta hjul som inte slits i första taget
 • K2 är ett välrenommerat varumärke
Innehåll [ visa ]

Bästa inlines för barn 2024

Inlines för barn är en av de roligaste aktiviteterna man kan börja med. Det är ett utmärkt sätt att aktivera barnen som de flesta – både pojkar och flickor – tycker är roligt. Många använder dem för att åka på gården nära bostaden, eller med sina kompisar till affären. Men det är också vanligt förekommande att barn använder inlines för att spela streethockey med innebandymål uppställda på gatan.

I denna artikel kommer vi rangordna de bästa inlines för barn under 2024. Därtill kommer du lära dig allt du behöver tänka på innan köpet. Så vad väntar du på? Börja läsa vår köpguide nedan. Och glöm inte att läsa våra säkerhetstips längre ner så barnet inte skadar sig när olyckan är framme!

inlines för barn

Välj bäst inlines för barn – Köpguide

Innan du köper inlines avsedda för barn så måste du först tänka på om du köper till en nybörjare eller till en erfaren åkare. Därtill är det ett stort plus om de har justerbar storlek så att de kan växa med barnet så du som förälder slipper köpa ett nytt par varje år.

Nedan har vi listat de mest brännande punkterna du ska tänka på:

 • Justerbar storlek
 • Hjulstorlek
 • Antal hjul
 • Typ av kullager
 • Hårda hjul åker fortare än mjuka
 • Spännen som är lätta att hantera
 • Dämpning

Justerbar storlek

Ett smart tips är att köpa inlines som har justerbar storlek. Detta innebär att inlinesen växer med barnet och du behöver alltså inte köpa nya inlines för barnet varje år, utan du kan använda dem i flera år.

De flesta inlines är justerbara upp till fyra storlekar över dem du köper. Så handlar du ett par med storlek 32 så kommer de gå att anpassa upp till storlek 36. Därefter behöver du köpa nya.

inlines för barn bäst i test

Således är det ett stort plus om de har justerbar storlek då du kommer tjäna mycket pengar på det istället för att köpa nya varje år.

Hjulstorlek

Hjulstorleken är också en viktig faktor att tänka på. I allmänhet är de mindre hjulen snabbare, så därför är det bra om dem har lite större hjul när barn ska åka. Ett tips är att välja inlines med minst 80 mm i diameter. Då blir dem stabilare och barnet kommer vara säkrare.

Antal hjul

Antal hjul är också en brännande punkt som du måste ha i åtanke. De flesta inlines för barn har fyra hjul och det är normalt sett det bästa alternativet, särskilt för nybörjare. Då blir dem stabilare och barnet känner sig säkrare.

Men det finns även varianter med tre hjul som är mer avsedda för längdåkning, d.v.s. om barnet tycker det är roligare att åka längre distanser. Dock är modellerna med tre hjul avsevärt dyrare, och som sagt inte anpassade för nybörjare. Därför rekommenderar vi starkt att välja inlines med fyra hjul.

Typ av kullager

Inuti inlines-hjulen finns det något som heter kullager. Det är det som gör att de kan rulla. Och det finns två olika typer av kullager, ABEC-kullager och ILQ-kullager.

ABEC-kullagret är en standardiserad mätning inom inlines-industrin och innebär i allmänhet bättre kvalitet. Dessa inlines är dessutom vanligtvis lite dyrare.

Det finns även ILQ-kullager, som även det är ett kvalitetskullager. Dock är det inte standardiserat inom inlines-industrin och innebär alltså inte samma kvalitet som ABEC-kullagret.

När det gäller inlines för barn så rekommenderar vi starkt inlines med ABEC-kullager. Då är de av bättre kvalitet och barnet kommer att ha större glädje av dem på lång sikt.

Här kan du välja mellan ABEC3, ABEC5 och ABEC7, där ABEC3 är långsammast och ABEC7 är snabbast. Vill du att barnet ska åka så långsamt som möjligt ska du följaktligen välja ABEC3, men är det en erfaren åkare med mångårig erfarenhet är ABEC5 att föredra då det är ett perfekt mellanting. ABEC7 ska du endast köpa till barn som åkt inlines i minst 5 år, för detta kullager gör att de rullar väldigt fort!

Hårda hjul åker fortare än mjuka

Förutom att kullagret påverkar snabbheten på inlines har även hårdheten på hjulen en inverkan på hur snabbt de rullar fram på vägarna. De inlines som har mjuka hjul rullar inte lika snabbt som de inlines som har hårda hjul. Oftast är det mjuka hjul på det första paret inlines för barn man köper, eftersom de är långsammare och därmed säkrare.

Hårda hjul ska du bara köpa om barnet har flera års erfarenhet.

Spännen som är lätta att hantera

Det är också viktigt att inlines för barn har lättanvända spännen. Dessa ska barnet själv kunna hantera, och det ska inte vara för svårt eller besvärligt. Då blir de mer användarvänliga och barnet kommer att ha större glädje av dem, och följaktligen vilja använda dem oftare. Vilken förälder vill hjälpa till att spänna dem varje gång? Det är därför viktigt att tänka på att välja ett par vars spännen är lätta att hantera.

Det finns två olika typer av spännen, remspännen och snören. Remspännen är lättare att använda, men snören är vanligtvis billigare. Remspännen fästs med hjälp av klaffar som går väldigt snabbt att spänna, de fungerar nästan som kardborreband fast i plast. Snören tar avsevärt längre tid att knyta och blir jobbigt i längden. Därför är remspännen att föredra när det kommer till inlines för barn.

Dämpning

Eftersom asfalt ofta är ojämnt så är det bra om inlines för barn har dämpning. Då blir det mycket skönare att åka, och barnet kommer inte att tröttna lika snabbt. Dessutom kommer det vara mer skonsamt för knäna. Dock innebär det förstås också lite högre pris, men det är oftast värt investeringen – speciellt om barnet kommer använda dem ofta.

Det finns tre olika typer av dämpning inlines kan ha. De kan antingen ha heldämpade innersulor, halvdämpade innersulor eller ingen dämpning alls. De inlines som har heldämpade innersulor är som regel de dyraste, men också de mest sköna att åka i. Med hjälp av heldämpning kommer barnet kunna åka på småsten utan att knappt känna det.

Halvdämpade inlines innebär att bara en del av sulan är dämpad, och inlines utan dämpning innebär att de helt enkelt inte har någon dämpning överhuvudtaget.

De inlines som är mest sköna att åka är alltså dem med hel dämpade innersulor, och det är inlines av den kvalitén vi rekommenderar.

Tänk på säkerheten – Skydd till inlines för barn

Säkerheten är otroligt viktig när det kommer till inlines för barn. Oavsett om det är en komplett nybörjare som ska köra, eller ett barn som har erfarenhet är det ytterst viktigt. För det första ska de givetvis använda en kvalitativ hjälm för att skydda huvudet. Men även knä- och armbågsskydd är absolut grundläggande.

inlines skydd barn

Hjälm

När barn kör inlines ska de alltid ha en kvalitativ hjälm för att skydda huvudet, det är det allra viktigaste. Oftast medföljer inte en hjälp på köpet när du handlar inlines, utan du måste köpa en separat. Och för guds skull: köp inte den billigaste hjälmen du kan hitta. Du måste välja en dyrare hjälm som är fodrad så att huvudet skyddas på bästa sätt.

Köp hjälmar här

Armbågsskydd

Ramlar man med inlines så är det antingen armbågarna eller händerna som går i marken först. Detta är en instinkt hos oss människor för att skydda det ömtåligaste vi har – huvudet. Men eftersom detta sker måste du utrusta barnet med armbågsskydd. På så vis kommer armbågarna inte ta tillnärmelsevis mycket skada än om barnet inte hade haft det.

Köp armbågsskydd här

Knäskydd:

Knäna är också väldigt känsliga, och när barn åker inlines händer det ofta att dom landar på just knäna. Så förutom hjälm och armbågsskydd ska du inhandla knäskydd också!

Köp knäskydd här

Sammanfattning

Inlines för barn är verkligen en otroligt rolig fritidsaktivitet som gör att barnen aktiveras fysiskt. Detta är särskilt viktigt i vår tid då de flesta sitter inomhus med deras telefon eller iPad framför ögonen. Dessutom kan de användas för att spela streethockey – något som är otroligt roligt!

Däremot får du inte glömma att utrusta ditt barn med propra skydd, däribland hjälm samt knä- och armbågsskydd.

Innan du köper inlines ska du läsa vår köpguide ovan så du vet vad du ska tänka på innan köpet. Lycka till!


Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.