Att ha en ismaskin hemma under sommarmånaderna är inget annat än fantastiskt. Det är svalkande och gör i princip alla drycker godare oavsett om det är iste, läsk – ja, till och med vatten. Många har idag ismaskiner inbyggda i kylskåp, men det finns även fristående följaktligen mindre modeller som du kan använda på köksbänken hemma. Därför kommer vi i denna artikel guida dig till ismaskinerna som är bäst, samt vad du ska tänka på innan ditt köp. Vi kommer också gå igenom fördelar och nackdelar så du exakt vad det är du köper.
En ismaskin är en apparat som tar vatten från kranen och fryser det till is. De flesta varianter har stora behållare på ca 15 liter, men det finns även mindre modeller för de som inte behöver så mycket is. Ismaskinerna är antingen fristående eller inbyggda, och skiljer sig därför i pris och storlek. Somliga har även en timer-funktion som gör att isen blir klar när du t.ex. kommer hem från träningen eller arbetet, vilket är en fantastisk funktion.
I denna artikel kommer vi som sagt att fokusera på de mindre ismaskiner som med fördel kan placeras på köksbänken.
Innan du köper en ismaskin måste du ha koll på några faktorer som är extra viktiga. Detta är bland annat kapaciteten, d.v.s. hur mycket is som den kan producera per omgång. Dessutom måste du beakta hur snabbt isen produceras – de billiga modellerna går mycket långsammare än de dyrare exempelvis. Därför har vi nedan listat de viktigaste faktorerna du måste ta i beaktande för att göra ett så bra val som möjligt.
Den iskapacitet ismaskinen har är mycket viktig. Innan du köper måste du såldes tänka på hur stor familj eller hur många personer du planerar att använda den för. En kapacitet på cirka 15 kg isbitar per dygn är riktigt bra, speciellt om du har för avsikt att frysa in isen efteråt. Men det finns modeller med både mindre och större kapacitet, varför du först måste tänka på hur många som vill njuta av isen. Annars kanske du råkar köpa en alldeles för dyr modell som producerar mer is än du de facto behöver.
De bästa modellerna producerar is väldigt snabbt, något som är mycket praktiskt i de flesta situationer eftersom du slipper vänta när du är som mest sugen. Genomsnittsmodellen producerar klar is på ungefär 8 minuter. Dock finns det dem som tar längre och kortare tid, och då är det viktigt att titta på iskapaciteten istället, för att se hur många isbitar de producerar per timme. Annars blir snabbheten lätt missvisande. De bästa ismaskinerna producerar dock is på max 5 minuter.
De flesta varianter på marknaden idag producerar isbitar som är cirka 12 mm tjocka och 25 mm i diameter. Detta är en bra storlek för de allra flesta glas, men det finns givetvis modeller som gör isbitar som är mindre eller större. Genom att välja en ismaskin där du själv kan ställa in hur stora isbitarna ska vara är alltså ett enormt plus. På så vis kan du få dem precis så som du vill ha dem – antingen små isbitar som de t.ex. serverar i läsken på Max – eller större, mer rejäla bitar, som är mer avsedda för t.ex. whiskey- eller konjakglas.
De flesta ismaskiner är i energiklass A, och det är givetvis det bästa alternativet. Detta innebär att de inte drar mer energi än nödvändigt, och då slipper du onödigt höga elräkningar, samt klimatångest på grund av att du konsumerar mer elektricitet än nödvändigt.
Som sagt finns det vissa modeller som låter mer än nödvändigt, och det är inte alltid så skönt. Därför är det viktigt att titta på ismaskinens ljudnivå innan du köper den, för att se till att den inte stör dig eller din familj medan ni äter eller tittar på TV.
Timern är en mycket viktig funktion – kanske den viktigaste för somliga då den gör isen klar när du vill ha den. Detta gör att du inte behöver stå och vänta när du precis kommit hem från jobbet eller träningen.
På förstaplats hamnar Wilfa Isbitmaskin ICE-12S – En ismaskin som har allt man kan önska sig, och lite till. Den är snabb, energisnål och har en stor kapacitet på 12 kg isbitar per dag. Dessutom är den mycket prisvärd. Vidare har den en tapp för avrinning och isen tar bara 10 minuter att producera. Därtill har den en smart timerfunktion som gör isen klar när du vill ha den.
Fördelar med Wilfa Isbitmaskin ICE-12S:
Nackdelar med Wilfa Isbitmaskin ICE-12S:
På andra plats hamnar Emerio ismaskin IM-11150 – En ismaskin med en kapacitet på 15 kg isbitar per dag och en rejäl vattentank på 2,2 liter. Den är snabb och energisnål, och isen tar bara cirka 12 minuter att producera. Dessutom är ismaskinen mycket prisvärd och har en tapp för avrinning. Vidare kan du ställa in att få isbitarna i 3 olika storlekar – något som är fantastiskt bra!
Fördelar med Emerio ismaskin IM-11150:
Nackdelar med Emerio ismaskin IM-11150:
På tredje plats hamnar Melissa ismaskin 16620019 – En ismaskin som är förhållandevis snabb och energisnål. Den har inga problem med att producera 9 isbitar på 9 minuter förutsatt att inomhustemperaturen inte överstiger 21 grader. På så vis kan man räkna ut att den är färdig efter cirka 90 minuter – något som enligt oss är för långsamt, varför den hamnar på tredje plats och inte högre. Observera också att det bara finns en storlek på isbitarna, så du kan alltså inte ställa in olika storlekar som med de ovan nämnda modellerna.
Fördelar med Melissa ismaskin 16620019:
Nackdelar med Melissa ismaskin 16620019:
Nu när du vet vilka ismaskiner som är bäst och vad du ska tänka på innan ditt köp, är det hög tid att lära dig hur man använder den på bästa möjliga vis.
Sammanfattningsvis ismaskin är en fantastisk apparat för alla som gillar iste, fruktdrinkar, läsk eller isvatten. Med denna produkt kan du snabbt och enkelt få isbitar av valfri storlek, något som är mycket praktiskt under sommarmånaderna när hettan gassar in genom fönstren. Dessutom är de relativt energisnåla och snabba, och det finns även modeller med timerfunktion som gör att du själv kan bestämma när den ska sättas igång.
Använd gärna en iskross för att krossa isen och få den konsistens du själv önskar.
I denna artikel har vi guidat dig till ismaskinerna som är bäst-i-test, samt vad du ska tänka på innan ditt köp. Vi har också gått igenom fördelar och nackdelar så att du vet exakt vad det är du köper.
Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan.
Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem.
Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.
Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.