HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Ismaskin bäst-i-test

 

1. Wilfa Isbitmaskin ICE-12S

Wilfa Isbitmaskin ICE-12S
 • 5 års garanti från Wilfa
 • Ger dig 70 isbitar/timme
 • Tystgående
 • Välj storlek på isbitarna: stora eller små
 • Mått: 250 x 320 x 360 mm
 • Lätt att tömma på vatten
 • Bäst ismaskinen utifrån kundomdömen
Läs mer »
 

2. Emerio IM-111502

Emerio IM-111502
 • Tre olika storlekar på isbitar att välja mellan
 • Producerar klara isbitar på ett par minuter
 • Ger dig 12 kg isbitar per dygn
 • Du notifieras när isen är färdig
 • Effekt på  120 watt
 • Rejäl vattentank på 2,2 liter
 • Tydlig digital display
Läs mer »
 

3. Melissa 16620019

Melissa 16620019
 • Producerar 1 isbit i minuten
 • Full isbehållare på 90 timme
 • Indikator för full vattentank
 • Notifierar dig när isen är klar
 • Tystgående
 • Vattenkapacitet på 1,85 liter
 • Effekt på 120 watt
Läs mer »
Innehåll [ visa ]

Ismaskin – Test

Att ha en ismaskin hemma under sommarmånaderna är inget annat än fantastiskt. Det är svalkande och gör i princip alla drycker godare oavsett om det är iste, läsk – ja, till och med vatten. Många har idag ismaskiner inbyggda i kylskåp, men det finns även fristående följaktligen mindre modeller som du kan använda på köksbänken hemma. Därför kommer vi i denna artikel guida dig till ismaskinerna som är bäst, samt vad du ska tänka på innan ditt köp. Vi kommer också gå igenom fördelar och nackdelar så du exakt vad det är du köper.

ismaskin

Vad är en ismaskin?

En ismaskin är en apparat som tar vatten från kranen och fryser det till is. De flesta varianter har stora behållare på ca 15 liter, men det finns även mindre modeller för de som inte behöver så mycket is. Ismaskinerna är antingen fristående eller inbyggda, och skiljer sig därför i pris och storlek. Somliga har även en timer-funktion som gör att isen blir klar när du t.ex. kommer hem från träningen eller arbetet, vilket är en fantastisk funktion.

I denna artikel kommer vi som sagt att fokusera på de mindre ismaskiner som med fördel kan placeras på köksbänken.

Fördelar med ismaskin

Nackdelar med ismaskin

Välj rätt ismaskin – Köpguide

Innan du köper en ismaskin måste du ha koll på några faktorer som är extra viktiga. Detta är bland annat kapaciteten, d.v.s. hur mycket is som den kan producera per omgång. Dessutom måste du beakta hur snabbt isen produceras – de billiga modellerna går mycket långsammare än de dyrare exempelvis. Därför har vi nedan listat de viktigaste faktorerna du måste ta i beaktande för att göra ett så bra val som möjligt.

Kapacitet

Den iskapacitet ismaskinen har är mycket viktig. Innan du köper måste du såldes tänka på hur stor familj eller hur många personer du planerar att använda den för. En kapacitet på cirka 15 kg isbitar per dygn är riktigt bra, speciellt om du har för avsikt att frysa in isen efteråt. Men det finns modeller med både mindre och större kapacitet, varför du först måste tänka på hur många som vill njuta av isen. Annars kanske du råkar köpa en alldeles för dyr modell som producerar mer is än du de facto behöver.

Snabbheten

De bästa modellerna producerar is väldigt snabbt, något som är mycket praktiskt i de flesta situationer eftersom du slipper vänta när du är som mest sugen. Genomsnittsmodellen producerar klar is på ungefär 8 minuter. Dock finns det dem som tar längre och kortare tid, och då är det viktigt att titta på iskapaciteten istället, för att se hur många isbitar de producerar per timme. Annars blir snabbheten lätt missvisande. De bästa ismaskinerna producerar dock is på max 5 minuter.

Möjlighet att välja storlek på isbitarna

De flesta varianter på marknaden idag producerar isbitar som är cirka 12 mm tjocka och 25 mm i diameter. Detta är en bra storlek för de allra flesta glas, men det finns givetvis modeller som gör isbitar som är mindre eller större. Genom att välja en ismaskin där du själv kan ställa in hur stora isbitarna ska vara är alltså ett enormt plus. På så vis kan du få dem precis så som du vill ha dem – antingen små isbitar som de t.ex. serverar i läsken på Max – eller större, mer rejäla bitar, som är mer avsedda för t.ex. whiskey- eller konjakglas.

Energiklass

De flesta ismaskiner är i energiklass A, och det är givetvis det bästa alternativet. Detta innebär att de inte drar mer energi än nödvändigt, och då slipper du onödigt höga elräkningar, samt klimatångest på grund av att du konsumerar mer elektricitet än nödvändigt.

Ljudnivå

Som sagt finns det vissa modeller som låter mer än nödvändigt, och det är inte alltid så skönt. Därför är det viktigt att titta på ismaskinens ljudnivå innan du köper den, för att se till att den inte stör dig eller din familj medan ni äter eller tittar på TV.

Timer

Timern är en mycket viktig funktion – kanske den viktigaste för somliga då den gör isen klar när du vill ha den. Detta gör att du inte behöver stå och vänta när du precis kommit hem från jobbet eller träningen.

Ismaskiner – Bäst-i-test 2022

ismaskin bäst i test

1. Wilfa Isbitmaskin ICE-12S

På förstaplats hamnar Wilfa Isbitmaskin ICE-12S – En ismaskin som har allt man kan önska sig, och lite till. Den är snabb, energisnål och har en stor kapacitet på 12 kg isbitar per dag. Dessutom är den mycket prisvärd. Vidare har den en tapp för avrinning och isen tar bara 10 minuter att producera. Därtill har den en smart timerfunktion som gör isen klar när du vill ha den.

Fördelar med Wilfa Isbitmaskin ICE-12S:

Nackdelar med Wilfa Isbitmaskin ICE-12S:

2. Emerio IM-111502

På andra plats hamnar Emerio ismaskin IM-11150 – En ismaskin med en kapacitet på 15 kg isbitar per dag och en rejäl vattentank på 2,2 liter. Den är snabb och energisnål, och isen tar bara cirka 12 minuter att producera. Dessutom är ismaskinen mycket prisvärd och har en tapp för avrinning. Vidare kan du ställa in att få isbitarna i 3 olika storlekar – något som är fantastiskt bra!

Fördelar med Emerio ismaskin IM-11150:

Nackdelar med Emerio ismaskin IM-11150:

3. Melissa 16620019

På tredje plats hamnar Melissa ismaskin 16620019 – En ismaskin som är förhållandevis snabb och energisnål. Den har inga problem med att producera 9 isbitar på 9 minuter förutsatt att inomhustemperaturen inte överstiger 21 grader. På så vis kan man räkna ut att den är färdig efter cirka 90 minuter – något som enligt oss är för långsamt, varför den hamnar på tredje plats och inte högre. Observera också att det bara finns en storlek på isbitarna, så du kan alltså inte ställa in olika storlekar som med de ovan nämnda modellerna.

Fördelar med Melissa ismaskin 16620019:

Nackdelar med Melissa ismaskin 16620019:

Så använder du en ismaskin – steg för steg

Nu när du vet vilka ismaskiner som är bäst och vad du ska tänka på innan ditt köp, är det hög tid att lära dig hur man använder den på bästa möjliga vis.

 1. Placera den på en stabil yta: Först och främst måste den placeras på en stabil yta, så att den inte kan välta eller falla ned från bordet eller köksbänken. Detta är extra viktigt om du har små barn som kan nå maskinen.
 2. Fyll den med vatten: När ismaskinen är på plats och du har kontrollerat att den inte kan vältas, ska du fylla den med vatten från kranen. Koppla sedan in ismaskinen i ett vägguttag, och tryck på startknappen. Oftast finns det en röd knapp bredvid som du kan trycka på ifall ismaskinen inte startar, men denna ska bara användas i nödfall och finns bara på vissa modeller.
 3. Låt ismaskinen jobba: Du kan nu ta en kort tupplur eller göra något annat du har planerat medan ismaskinen gör sitt. När isen väl är färdig kommer den att stänga av sig själv. Om du inte planerar att använda isen med det samma kan du låta den ligga kvar i ismaskinen, alternativt lägga den i frysen.

liten ismaskin

Slutsats

Sammanfattningsvis ismaskin är en fantastisk apparat för alla som gillar iste, fruktdrinkar, läsk eller isvatten. Med denna produkt kan du snabbt och enkelt få isbitar av valfri storlek, något som är mycket praktiskt under sommarmånaderna när hettan gassar in genom fönstren. Dessutom är de relativt energisnåla och snabba, och det finns även modeller med timerfunktion som gör att du själv kan bestämma när den ska sättas igång.

I denna artikel har vi guidat dig till ismaskinerna som är bäst-i-test, samt vad du ska tänka på innan ditt köp. Vi har också gått igenom fördelar och nackdelar så att du vet exakt vad det är du köper.

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.