HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Knivställ bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Global Knivblock 9 knivar, ros...
Bäst-i-test 2024

Knivställ bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Global Knivblock 9 knivar, rostfri

Global Knivblock 9 knivar, rostfri
 • Bäst knivställ 2024
 • Plast för hela 9 knivar
 • Rostfri
 • Lättåtkomligt
 • Står stadigt på köksbänken
 • Väldigt bra varumärke (Global)
 

2. Knivblock 7 fack Akaciaträ

Knivblock 7 fack Akaciaträ
 • Plats för 7 knivar
 • Knivarna hänger löst inuti utan att röra varandra
 • Väldigt elegant design
 • Lättåtkomliga
 • Tillverkad av Akaciaträ
 • Längd: 22 cm
 • Bredd: 11.5 cm
 

3. Stående och väggmonterat knivställ

Stående och väggmonterat knivställ
 • Magnetiskt knivställ
 • Tillverkad i trä
 • Går att montera på väggen eller ha stående på köksbänken
 • Plats för 5 knivar
 • Knivbrädan är robust och slittålig
 • Längd: 22 cm
 • Knivar ingår ej
Innehåll [ visa ]

Bäst knivställ och knivblock 2024

Ett knivställ är det bästa sättet att förvara sina knivar på. Många kastar ner knivarna tillsammans i en kökslåda där de skadar varandra och därmed förlorar skärpan. Men genom att använda ett knivblock som det också kallas, säkerställer du att knivarna hålls separata från varandra – något som gör att de bibehåller sin spänst och skärpa. Detta är särskilt viktigt för dig som har dyrare kockknivar och vill undvika att använda en knivslip stup i kvarten.

Dessutom blir knivarna mer lättåtkomliga om de sitter fast med hjälp av en magnet på en vägglist, eller står tillsammans i ett block på köksbänken. I denna artikel kommer vi lista de bästa knivställen 2024 med en tillhörande köpguide. På så sätt hoppas vi kunna lära dig allt du behöver veta för att själv kunna göra ett så bra val som möjligt.

knivställ bäst i test

Välj bäst knivställ – Köpguide – Detta ska du tänka på

För att hitta det bästa knivstället måste du veta vilka faktorer som är viktigast. Till exempel måste du begrunda antalet knivar du vill placera i blocket, samt vad för slags knivar det är. Dessutom är det en ständig fråga huruvida stället ska vara magnetiskt – d.v.s. fäst på en magnetlist på väggen – eller en liggande variant.

Därför ska du noggrant läsa igenom nedanstående faktorer så du vet vilka faktorer du värderar högst.

Antal knivar

Den första faktorn är givetvis hur många knivar knivblocket kan innehålla. De finns i olika storlekar – allt från 2 knivar upp till hela 18 knivar. Om du bara har 2-3 knivar är det inte nödvändigt med ett stort knivställ. Då räcker det gott och väl med en mindre variant som tar minimalt med plats i köket. Men, om du har fler knivar är ett större ställ ett måste. Knivarna blir bara ordentligt separata om stället är stort nog för att inhysa alla knivar du har.

Således ska du börja med att räkna de knivar du ämnar placera i stället, och sedan gå vidare till nästa faktorn som vi kommer gå igenom härnäst.

Vad för slags knivar du ska förvara

Det finns i huvudsak två olika typer av köksknivar – vanliga köksknivar och kockknivar. Kökskniven är den som har flest användningsområden och är följaktligen den kniv som de flesta har i sitt hem.

Kockkniven är en kniv med ett mer specialiserat användningsområde, är dyrare och har dessutom en mer delikat knivsegg. Detta gör att du måste ta hand om dina professionella kockknivar med en helt annan omsorg än vanliga köksknivar. I förlängningen innebär det att ett knivställ är ännu viktigare om du har en eller flera kockknivar. Annars kommer kvaliteten och skärpan inte att bibehållas, och då har du kastat pengar i sjön.

Med det sagt så är det såklart fullt möjligt att förvara billigare köksknivar i ett block också, men det är än viktigare om du har kockknivar. Därför måste du även tänka på vad för slags knivar du ska förvara.

Magnetiskt knivställ

En av de mest kontroversiella frågorna när det kommer till knivställ är huruvida stället ska vara magnetiskt eller om knivarna ska stoppas ner i ett block med separata fack.

knivställ magnet

De som föredrar magnetiska knivställ gör det ofta för att de är snyggare, tar minimalt med plats och knivarna blir lättåtkomligare. Dessutom finns det en uppfattning om att knivarna blir bättre skyddade om de sitter fast på en magnetlist, eftersom detta skyddar knivarna från att ramla ner på golvet och ta skada, och kan därför vara viktigt för dig som har dyra knivar.

Vidare är de magnetiska varianterna bättre för dig som bor trångt eller helt enkelt inte har så mycket plats i köket. Eftersom de vanligtvis är väggmonterade tar de knappt någon plats alls.

Däremot finns det knivägare som avskyr magnetiska ställ just för att de anser att knivarna inte är tillräckligt skyddade mot damm, matos och stänk från vattenkranen. Nackdelen med magnetiska knivställ är att det finns det flera proffskockar som hävdar att magneten påverkar skärpan. Dock går åsikterna isär här.

Således gäller det helt enkelt att tänka över hur du själv vill att knivarna ska sitta och vad du tycker är smidigast – antingen på en magnetlist eller i ett knivblock med separata fack.

Knivblock med separata fack

Alternativet till magnetiska knivställ är som sagt ett block/låda med separata fack som står på köksbänken. De som föredrar dessa gör det ofta eftersom kniven ligger mer säkert och stabilt då varje kniv har separata fack. Dessutom är hela knivbladet skyddat – något som inte gäller med de magnetiska varianterna.

bäst knivblock

Vidare är ett blocken med separata fack smidigare att ta kniven från då magnetlisten inte försöker hålla kvar den – något som kan göra att du måste rycka bort kniven vilket såklart kan vara farligt om du inte är van.

Nackdelen med en knivlåda med separata fack gentemot magnetiska knivställ är dock att de tar betydligt mer plats på köksbänken. Om du redan har begränsat med utrymme på köksbänken är det alltså definitivt bättre med en magnetisk modell.

Stående eller liggande

En fråga som knivägare ofta funderar på är hur knivarna ska stå – liggande eller stående. Denna faktor är avhängig huruvida det är ett magnetiskt ställ eller inte, för detta handlar mer om estetik. Somliga tycker det är väldigt snyggt med knivar som ligger jämte varandra på bredden, medan andra föredrar en stående variant.

Nackdelen med ett liggande ställ är att knivarna saknar skydd för stänk, damm, matos och allt annat som sker medan du lagar mat i köket. Dock är de snyggare än de stående modeller. Fördelarna med en liggande modell är att du har en utmärkt översikt över alla dina knivar.

Ett stående knivställ gör det dessutom svårt att se knivarna såvida du inte väljer ett block som är transparent. Detta innebär att man inte sällan tar upp fel kniv från stället – något som är otroligt irriterande i längden. Å andra sidan är knivarna bättre skyddade i stående ställ.

Lättåtkomligt

En faktor som ansluter sig till den ovan nämnda är hur pass lättåtkomliga knivarna är. Detta är givetvis en faktor som de magnetiska varianterna är mycket bättre på då kniven ligger i öppen dager och du tydligt ser vilken du väljer.

Knivar i ett block är ser du ju bara handtaget på, och då måste du på förhand veta vilken kniv som står i vilket fack.

Undersida försedd med gummikuddar

Väljer du ett stående knivställ får du inte glömma att köpa en modell med en undersida försedd med gummikuddar. Annars kommer stället inte stå stabilt, vilket är en direkt säkerhetsrisk om knivarna skulle ramla ut från blocket och ner på golvet. Därför måste du säkerställa att de har en undersida som inte halkar på köksbänken – en yta som vanligtvis är hal på grund av all vätska som finns nära till hands.

Design

Den sista faktorn du ska tänka på är knivställets design. Detta är givetvis en faktor som handlar mer om estetik, men många tycker att designen är väldigt viktig då stället står framme i köket hela tiden.

Det finns knivställ i alla möjliga former, färger och storlekar. Det vanligaste materialet är trä – och då framförallt ek. Men även marmor är ett populärt material som påverkar designen väldigt mycket. Det viktigaste är att välja en modell som passar in i ditt kök, och som harmoniserar med din övriga köksinredning.

Fördelar med knivställ

 • Bibehåller sin spänst och skärpa: Den huvudsakliga fördelen med knivställ är att det är viktigt för att behålla skärpan och spänsten i knivarna. Slänger du ner dem i en kökslåda så kommer de garanterat repa varandra och eggen kommer över tid slipas ner – något som är katastrofalt då hela syftet med köksknivar är att de lätt ska kunna skära igenom lökar, tomater och andra råvaror. En slö kniv är som bekant mer farligt än en vass kniv eftersom en slö kniv lättare kan slinka.
 • Mer lättåtkomliga knivar: En annan fördel är att knivarna blir mer lättåtkomliga. Detta gäller framförallt knivar fästa på en magnetlist, för då ser man ju kniven och vet vilken det är. Men även knivar som är placerade inuti ett block är lättare att plocka fram istället för att leta runt i kökslådan.

Nackdelar med knivställ

 • Dyrt: Den största nackdelen är att knivställ ofta är dyra. Detta gäller framförallt de exklusiva modellerna från Global, Mannerström och Eva Solo. Men det går givetvis att hitta knivställ i alla prisklasser.
 • Tar upp mycket bänkyta: En annan nackdel är knivställ tar ofta upp ganska mycket bänkyta – något som inte alla har plats med bland alla andra köksmaskiner och köksredskap. En lösning på detta problem är såklart att välja en magnetisk modell som du fäster på väggen, men det är ju som sagt inte alla som vill ha sina knivar så exponerade.

Sammanfattning

Ett knivställ är det bästa sättet att förvara knivar på. Många knivar är som bekant ganska dyra och av hög kvalitet, och då är det viktigt att du tar hand om dem på bästa sätt. Ett knivblock ser dessutom snyggt ut i köket, och är ett praktiskt redskap för den som använder knivar ofta. Orsaken är att det gör knivarna mer lättåtkomliga – något som är grundläggande för dig som lagar mat ofta.

Nackdelarna med knivställ är primärt att de tar upp ganska mycket bänkyta, samt att de ofta är dyra.

Sammanfattningsvis är ett knivställ ett praktiskt redskap för den som använder knivar ofta, och vill säkerställa att de bibehåller sin skärpa och kvalitet över tid. Glöm inte att använda en knivslip med jämna mellanrum för att knivarnas livslängd ska förlängas ytterligare!


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.