HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Löparbälte bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
testvinnare
#1 FlipBelt löparbälte
Bäst-i-test 2024

Löparbälte bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
 

1. FlipBelt löparbälte

FlipBelt löparbälte
 • Bästa löparbältet 2024
 • Lyriska recensioner från erfarna löpare
 • Finns i två utmärkta modeller som passar olika löpare
 • Får plats med mobiltelefon samt en vattenflaska på 250 ml
 • Försedd med hela 4 st fickor
 • Ficka med dragkedja
 • Finns även en ficka med nyckelhållare
 • Elastiskt material
 • Utmärkt viktfördelning så det inte studsar för mycket
 

2. Löparbälte för stora mobiler

Löparbälte för stora mobiler
 • Väldigt bra passform
 • Många fickor för nycklar, mobiltelefon och andra prylar
 • Vattentålig stor ficka som rymmer större mobiler
 • Säker ficka för nycklar med nyckelkrok
 • Reflekterande utsida så du kan jogga i mörker
 • Väger endast 100 gram
 

3. Agile 250 Belt Set

Agile 250 Belt Set
 • Utmärkta kundrecensioner
 • Perfekt ficka för mobiltelefon
 • Fack för vattenflaska på 250 ml
 • Vattenavvisande och regnsäkert material
 • Utrustad med reflexer för säkerhets skull
 • Väldigt låg vikt på 90 gram
Nackdelar:
 • Är inte 100% vattentätt
Innehåll [ visa ]

Bäst löparbälte 2024

Ett löparbälte är väldigt användbart när du är ute på en joggingrunda. Vanligtvis förvarar man ju nycklar och mobiltelefon i fickan, men därifrån kan de lätt studsa ur utan att du märker det. Dessutom är det ju irriterande att höra nycklarna skramla vid varje steg du tar. Med hjälp av ett löparbälte kan du förvara allt från mobil, nycklar och vattenflaskor. På så vis är det säkrare för alla dina prylar samtidigt som de är lätta att komma åt.

Däremot bör du veta att det finns särskilda så kallade vätskebälten som är speciellt avsedda för just vattenflaskor. Men dessa bälten används i regel av långdistanslöpare som behöver väldiga vätskemängder för att inte bli uttorkade under ett långdistanslopp. Så om du är en vanlig motionär som joggar några kilometer ett par gånger per vecka så är ett löparbälte mer än tillräckligt.

I denna artikel kommer du få reda på vilket löparbälte som är bäst 2024. Dessutom har vi en komplett köpguide som hjälper dig att veta vad du bör tänka på för att göra ett så bra val som möjligt.

löparbälte bäst i test

Hitta bäst löparbälte – Detta måste du tänka på – Köpguide

För att hitta det bästa löparbältet måste du veta vad du ska titta efter. Därför har vi nedan i en köpguide sammanställt alla de viktigaste faktorerna. Till exempel viktfördelning, antal fickor och huruvida det har en reflekterande utsida. Men detta är bara få av de många aspekter du måste ta i beaktande, så läs igenom samtliga nedan för att göra ett så välinformerat val som möjligt.

 • Huruvida det passar ditt midjemått
 • Komfort
 • Viktfördelning
 • Vattentätt är ett måste
 • Antal fickor och dess storlek
 • Speciellt anpassad ficka med dragkedja för nycklar
 • Reflekterande utsida så andra kan se dig i mörkret
 • Ventilerande material som andas
 • Remmar för förvaring av stavar
 • Elastiskt material som eliminerar rörelser
 • Välj alltid ett löparbälte med flaska

Huruvida det passar ditt midjemått

Det absolut viktigaste du måste titta på när du handlar löparbälte är att det passar ditt midjemått. Detta lär inte vara ett problem för de allra flesta, men låt oss ändå gå igenom det här. För att bältet ska sitta bekvämt kring din mage/midja måste du läsa produktinformationen noggrant så du vet för vilka det passar.

bäst löparbälte

De flesta bälten passar de flesta människor med ett midjemått på 80-110 cm. Så om din midja är mindre eller större än detta måste du vara särskilt vaksam. Givetvis finns det elastiska bälten, men dess storlek är såklart inte obegränsad, utan det finns alltid ett spann inom vilket du kan anpassa bältet. Således får du inte glömma att kontrollera ditt midjemått innan du köper!

Komfort

När du springer vill du naturligtvis inte att löparbältet ska irritera dig, då är det ju lika bra att springa utan. Därför är det mycket viktigt att kontrollera passformen på bältet. Har det används av många olika konsumenter så det finns flera recensioner att lära från? Vilken typ av kardborreband används för att fästa bältet? Kliar det om bältet sitter mot huden? Alla dessa frågor är viktiga för att veta hur bra passformen är.

Dock är det givetvis omöjligt att veta hur bra det sitter runt just din midja om du inte testar det själv. Därför rekommenderar vi inte att köpa ett bälte online, utan du ska hellre besöka en sportbutik som t.ex. Stadium eller InterSport för att testa det ordentligt.

Viktfördelning

En ofta underskattad faktor är hur lätt det är att få bältet att sitta balanserat. Många gånger använder man löparbälten för att ha mindre prylar som t.ex. nycklar med sig, och då är det lätt att man bara lägger allt i ett fack. Men då blir vikten ojämnt fördelad, och du riskerar att bältet kommer att irritera dig när du springer länge då det kommer studsa från sida till sida.

Därför är det lämpligt att fördela vikten lite jämnt mellan olika fack på bältet, så du inte koncentrerar all vikt på en och samma ställe. För att detta ens ska vara möjligt måste fickorna på bältet vara placerade på ett sätt som möjliggör en jämn viktfördelning. Därför ska du aldrig köpa en variant där majoriteten av fickorna sitter på ena sidan.

Vattentätt är ett måste

Att löparbältet ska vara vattenavvisande är en självklarhet, annars kan du ju inte förvara något medan du joggar på regniga dagar. Och som du vet så är Sverige ett land där det stundvis regnar året runt.

löparbälte mobil

Det finns i huvudsak två olika kategorier när det kommer till vattentäthet: antingen 100% vattentätt eller bara vattenavvisande. De flesta löparbälten som säljs i Sverige är av det senare slaget, och det är mer än tillräckligt för de allra flesta löprundor förutsatt att det inte faller ett skyfall medan du joggar.

Dock ska man vara lite extra försiktig med bältena som endast är vattenavvisande, eftersom det finns en risk att dina prylar blir lite fuktiga, och om du har en mobiltelefon i bältet så kan den lätt gå sönder av fukten. Därför ska du hellre välja ett bälte som är 100% vattentätt och inte enbart vattenavvisande. Så håll utkik för dessa termer i produktbeskrivningen!

Antal fickor och dess storlek

Det är lätt att man bara tittar på hur många fickor det finns på löparbältet, utan att faktiskt titta på storleken och placeringen av dessa. Men det är minst lika viktigt! Det är löjligt irriterande att bara ha ett fack för dina nycklar och inget annat, så du måste dels titta på antalet fickor och dels storleken på dessa.

Vidare måste du som sagt titta närmare på var facken är placerade innan du köper löparbältet eftersom detta påverkar viktfördelningen.

Har du för avsikt att ta med dig många prylar medan du joggar, och känner att antalet fack på merparten av bältena inte räcker, ska du överväga att köpa en löparryggsäck. I en sådan kan du få plats med betydligt mer grejer och passar dig som ska jogga en betydligt längre sträcka.

Speciellt anpassad ficka med dragkedja för nycklar

Den allra främsta orsaken till att löpare köper löparbälten är för att de ska slippa springa med skramlande nycklar i fickorna, och riskera att de ramlar ur vid varje steg. Detta är extra hög risk då man joggar på gräs eftersom du inte kommer höra när nycklarna dunsar ner i gräset.

Men som tur är finns det löparbälten som har en speciell ficka med dragkedja för nycklar. Detta gör det väldigt mycket tryggare att jogga med bältet. Glöm inte att kontrollera att bältet minst har två fickor med dragkedja så du har ett för nycklarna såväl som din dyrbara mobiltelefon.

Reflekterande utsida så andra kan se dig i mörkret

Nu för tiden är det allt vanligare med löparbälten som har en reflekterande yta. Detta kan vara lämpligt om du ofta springer längs vägar eller i mörkret, så andra trafikanter lättare kan se dig och tydligt se i vilken riktning du springer.

Dock ska man vara lite försiktig med dessa bälten. Det finns nämligen vissa modeller som är lite alltför reflekterande, och då riskerar du att bli lysande som en adventsstjärna långt innan jul… Därför ska du leta efter löparbälten där det bara är lite små reflekterande ytor, så du inte lyser som en lampa i mörkret!

Ventilerande material som andas

Vi alla svettas när vi springer, och att träningskläderna blir svettiga är en sak, men ett löparbälte ska enligt oss inte bli svettigt. Därför ska man välja bälte där materialet andas. Detta förhindrar att bältet blir klibbigt och svettigt efter långa löprundor. Ju bättre material du väljer desto mer kommer du få betala, så vill du slippa svetten på bältet så måste du således investera lite extra riksdaler.

Remmar för förvaring av stavar

Tycker du om att gå med stavar så ska du kolla upp löparbälten som har egna fickor eller remmar för stavarna. Då kan du lätt och smidigt ta med dig stavarna och bestämma själv när du ska använda dem, och när du ska placera dem i remmarna på bältet.

Elastiskt material som eliminerar rörelser

Löparbälten som är gjorda av ett elastiskt material har en tendens att vara mer följsamma när du springer. Detta gör att du inte kommer känna när mobiltelefonen, vattenflaskan och nycklarna studsar runt, utan istället kommer bältet som sagt följa med i rörelserna. Men för att detta ska ske måste du välja ett bälte med ett elastiskt material, och detta är tyvärr ganska mycket dyrare. Däremot är det definitivt värt det om du springer längre rundor och har många prylar i bältet.

Tips: Läs vår artikel om de bästa träningsklockorna för damer 2024!

Välj alltid ett löparbälte med flaska

Sist men inte minst är ett löparbälte inte komplett utan plats för en vattenflaska. På långa distanser kan en vattenflaska vara guld värd, och därför ska du alltid kolla så att bältet som fallit dig i smaken har en plats frigjord för att fästa vattenflaskor. På så vis slipper du jogga med en flaska i handen – något som förvånansvärt många gör.

löparbälte med vattenflaska

Antingen väljer du ett bälte som endast har plats för en vattenflaska, eller så köper du ett vätskebälte som är mer avsett för långa distanser och följaktligen har plats för väldigt många vattenflaskor.

Det finns även bälten du kan köpa där en vattenflaska ingår i köpet. Så vill du inte köpa en flaska separat är detta ett bra tips!

Fördelar med löparbälte

 • Dina prylar är i säkert förvar: Den huvudsakliga fördelen med löparbälte, enligt oss, är faktumet att dina prylar hamnar i säkert förvar. Mobiltelefonen ligger på ett säkert ställe och nycklarna är placerade i fickan med dragkedja. Detta gör det mycket lättare för dig att springa då du slipper vara orolig för att tappa dina grejer.
 • Reflexerna på bältet gör att andra ser dig i mörkret: Ur en säkerhetssynpunkt är löparbälten med reflexer också lite bättre. Andra trafikanter ser dig långt innan de är nära dig med bilen, och detta ökar din säkerhet. Speciellt om du springer längsmed landsvägar eller i mörker. Springer du i mörker får du förresten inte glömma att använda en pannlampa så du ser var du placerar dina fötter!
 • Kan även användas under skidåkning och vandring: Ett löparbälte är inte bara användbart under löprundorna, utan är även vara praktiskt när du åker skidor eller vandrar i skogen. Då slipper du bära allting i ryggsäcken som lätt kan bli lite jobbigt på långa turer.

Sammanfattning

Ett löparbälte är extremt praktiskt om du är en person som älskar att jogga. Oavsett om du springer korta distanser eller långa så är det väldigt praktiskt. Dina prylar ligger alltid i fickor med dragkedja, och ett ljusreflekterande material gör att andra lättare ser dig i mörkret. På så vis har du bättre koll på dina grejer samtidigt som det adderar ett säkerhetsperspektiv när du joggar på kvällen.

Löparbältet kan även användas under skidåkning, vandring och andra friluftsaktiviteter, och det finns även modeller som har plats för fler än en vattenflaska. Så investera i ett bra bälte och låt det underlätta löprundorna! Glöm bara inte att läsa köpguiden ovan så du vet vilka de viktigaste faktorerna är att tänka på!


Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.