HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSS • KONTAKT • BLOGG
 

Rånjärn bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Skeppshults rÃ¥njärn i gjutjÃ...
Bäst-i-test 2023

Rånjärn bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Skeppshults rånjärn i gjutjärn

  Skeppshults rÃ¥njärn i gjutjärn
  • Bästa rÃ¥njärnet 2023
  • Garanti i 25 Ã¥r
  • Svensktillverkat hantverk
  • Otroligt slittÃ¥lig med lÃ¥ng livslängd
  • Gör rÃ¥n direkt ovanpÃ¥ spisen
  • Förbehandlad med kravmärkt rapsolja frÃ¥n Carlshamn
  • Fungerar med alla värmekällor inkl. induktion
Nackdelar:
  • Saknar justerbar temperatur

i samarbete med PriceRunner

 

2. Åviken Rånjärn

  Ã…viken RÃ¥njärn
  • Justerbar termostat
  • Ljudsignal som ljuder när värmen är uppnÃ¥dd
  • VärmetÃ¥ligt handtag
  • Kan förvaras pÃ¥ högkant
  • Tillverkade i tjock, gjuten aluminium med non-stick beläggning
  • Effekt pÃ¥ 1000 watt
  • Vackert mönster frÃ¥n Hallingdal i Norge frÃ¥n 1750
Nackdelar:
  • Tarvar handdiskning

i samarbete med PriceRunner

 

3. Bestron Sweet Dreams

Bestron Sweet Dreams
  • Överhettningsskydd
  • Indikatorlampa sÃ¥ du vet när gräddningen ska pÃ¥börjas
  • Halkfria fötter
  • Non-stick yta
  • Perfekt för rÃ¥n och egna glasstrutar
Nackdelar:
  • Stundvis ojämn värmefördelning
Innehåll [ visa ]

Bästa rånjärnet 2023

Vill du laga rÃ¥n, rÃ¥nrullar, vÃ¥fflor eller glasstrutar sÃ¥ är ett rÃ¥njärn nÃ¥got du bör överväga att införskaffa. Det är ett klassiskt köksredskap som använts i flera hundra Ã¥r – dÃ¥ över öppen eld, och nu pÃ¥ vanliga spisar och hällar i köket.

På denna sida kommer du hitta de bästa rånjärnen under 2023. Vi har testat mängder av varianter under två veckors tid och kommit fram till vilka modeller som kvalificerar in sig på vår bäst i test-lista över de 3 bästa varianterna. Dessutom har vi på denna sida en köpguide där du kan lära dig vilka aspekter som är viktigast att tänka på innan köpet.

rånjärn bäst i test

De 3 bästa rånjärnen under 2023

10/10
EXPERTBETYG

1. Skeppshults rånjärn i gjutjärn

Extremt bra hantverk från Skeppshult
Skeppshults rånjärn i gjutjärn

Det bästa rånjärnet under 2023 är tvivelsutan denna modell från Skeppshult. Det är svensktillverkat och känns enormt kvalitativt när du väl håller det i dina händer. Därför får du hela 25 års garanti, för att Skeppshult är så pass trygga med tillverkningen att de kan garantera att det i princip håller halva livet ut.

Men varför vi tycker så mycket om detta rånjärn är för att det är tillverkat i gjutjärn och går att använda på induktion, en vanlig spis och - över öppen eld. På så vis kan du ta med det på vandringsturen och tillaga rån över öppen eld i skogen, något som är extremt mysigt.

Eftersom det inte är elektriskt finns det ingen justerbar värmejustering, och det är den enda nackdelen vi identifierade. Men den vinner på kriteriet att den går att användas överallt. Vill du dock kunna kontrollera temperaturen rekommenderar vi järnet som hamnade på andraplats.

Fördelar:

  • Bästa rÃ¥njärnet 2023
  • Garanti i 25 Ã¥r
  • Svensktillverkat hantverk
  • Otroligt slittÃ¥lig med lÃ¥ng livslängd
  • Gör rÃ¥n direkt ovanpÃ¥ spisen
  • Förbehandlad med kravmärkt rapsolja frÃ¥n Carlshamn
  • Fungerar med alla värmekällor inkl. induktion

Nackdelar:

  • Saknar justerbar temperatur

Återförsäljare:



8/10
EXPERTBETYG

2. Åviken Rånjärn

Inbyggd temperaturreglering
Åviken Rånjärn

Är du ute efter ett rånjärn där du har full kontroll över temperaturen är denna modell från Åviken perfekt. Den har nämligen en justerbar termostat så du själv kan reglera temperaturen. Vill du t.ex. en dag ha krispigare rån så behöver du bara öka temperaturen några grader, och vill du en annan dag ha lite ljusare och mjukare rån så sänker du den.

Dessutom ljuder en signal så fort rätt temperatur är uppnådd. På så vis slipper du gissa eller testa dig fram till rätt temperatur.

Utöver det har den ett värmetåligt handtag, non-stick beläggning samt en effekt på hela 1000W vilket innebär att den värms upp väldigt fort.

Nackdelen är att du måste rengöra den för hand, förslagsvis med en våt trasa - något som efter några användningar blir lite irriterande istället för att bara placera den i diskmaskinen.

Fördelar:

  • Justerbar termostat
  • Ljudsignal som ljuder när värmen är uppnÃ¥dd
  • VärmetÃ¥ligt handtag
  • Kan förvaras pÃ¥ högkant
  • Tillverkade i tjock, gjuten aluminium med non-stick beläggning
  • Effekt pÃ¥ 1000 watt
  • Vackert mönster frÃ¥n Hallingdal i Norge frÃ¥n 1750

Nackdelar:

  • Tarvar handdiskning

Återförsäljare:



8/10
EXPERTBETYG

3. Bestron Sweet Dreams

Kon med handtag ingår
Bestron Sweet Dreams

Detta rånjärn från Sweet Dreams landade på en hedervärd tredjeplats i vårt test. Anledningen till varför den knep tredjeplatsen före andra modeller är på grund av överhettningsskyddet och indikatorlampan. Dessa två faktorer adderar både säkerhet och användarvänlighet som många andra järn inte har.

Dessutom har en en non-stick yta och halkfria fötter så den står stabilt på köksbänken. Men framförallt är det alldeles förträfflig på att göra ljuvligt goda glasstrutar! Däremot upptäckte vi att den ibland hade ojämn värmefördelning. Vi vet inte vad detta berodde på men vi känner likväl oss nödgade att säga detta så du är förberedd på att resultatet ibland kan vara ojämnt.

Fördelar:

  • Överhettningsskydd
  • Indikatorlampa sÃ¥ du vet när gräddningen ska pÃ¥börjas
  • Halkfria fötter
  • Non-stick yta
  • Perfekt för rÃ¥n och egna glasstrutar

Nackdelar:

  • Stundvis ojämn värmefördelning


SÃ¥ väljer du ett rÃ¥njärn – Köpguide

Innan du införskaffar dig ett rånjärn måste du t.ex. veta om det går att använda på induktion, gas eller avsett för öppen eld. Därtill är det en enorm fördel om den är utrustad med en reglerbar termostat och fördelar värmen jämnt.

Nedan listar vi därför de mest brännande punkterna du måste ha håll på om du vill välja den bästa tänkbara modellen.

  • Om det gÃ¥r att använda pÃ¥ induktion, gas och över öppen eld
  • Botten ska i bästa fall vara konkavt precisionssvarvad
  • Värmebeständigt handtag är en enorm fördel
  • Jämn värmefördelning
  • Reglerbar termostat
  • Ljudsignal när rätt temperatur är uppnÃ¥dd
  • Non-stick yta
  • Antal rÃ¥n som kan gräddas per omgÃ¥ng
  • Huruvida rÃ¥njärnet gÃ¥r att ställa pÃ¥ högkant för smidig förvaring
  • Mönster

Om det går att använda på induktion, gas och över öppen eld

Det första du måste kontrollera är rånjärnets kompatibilitet med olika typer av värmekällor. Idag har rånjärn blivit alltmer populärt och används flitigt på alla typer av spisar. Därför finns det numera olika järn avsedda för olika värmekällor.

Har du t.ex. en induktionshäll, gasspis eller föredrar att grädda rånen över en öppen eld, så måste du kontrollera produktbeskrivningen så du väljer en modell anpassad för din önskade värmekälla. Detta är absolut grundläggande, för köper du ett järn som t.ex. inte fungerar på en induktionshäll måste du lämna tillbaka det, vilket är både irriterande och tidskrävande.

Så börja med att överväga denna faktor och ha den i bakhuvudet medan du läser igenom de nästföljande faktorerna vi går igenom.

Botten ska i bästa fall vara konkavt precisionssvarvad

Du kanske undrar vad konkavt precisionssvarvad innebär, och det är helt enkelt ett uttryck för att rånjärnets botten är rund och jämn, och därmed står stabilt på spisen trots väldigt hög värme. De billigaste modellerna har inte en botten som är konkavt precisionssvarvad, vilket innebär att den inte står rakt på spisen vilket i sin tur får följden att värmefördelningen blir ojämn.

SÃ¥ledes resulterar detta i att rÃ¥nen kommer bli olika gräddade pÃ¥ olika ytor av järnet – nÃ¥got som sÃ¥klart inte är att föredra, varför vi rekommenderar att du endast köper ett rÃ¥njärn som just är konkavt precisionssvarvad.

köpguide för rånjärn

Värmebeständigt handtag är en enorm fördel

Ett rånjärn blir givetvis varmt när du gräddar rånen, och därför är det extremt viktigt att handtaget är tillverkat i ett värmebeständigt material. Det gör att du slipper råka bränna dig när du vill flytta järnet från spisen. Trots att detta kan ses som en självklarhet kommer du bli förvånad över hur många modeller som inte har ett värmebeständigt handtag.

Och eftersom det finns så många som inte har ett värmebeständigt handtag, råder vi starkt från att köpa dessa. Flera varianter med ett handtag av vanlig plast har försatt användarna i fara, och det är inte värt de extra pengarna du skulle spara genom att köpa en sådan modell.

Det bästa är om handtaget är gjort i trä eftersom det inte leder värme.

Jämn värmefördelning

Att få jämnt gräddade rån är givetvis otroligt viktigt. Annars kommer du få strutar eller rån som är ogräddade på en viss del, och eventuell för gräddade på en annan. Därför är jämn värmefördelning ett av de främsta kriterierna när vi testade rånjärnen i vårt bäst i test.

Vidare blir rÃ¥n som är gräddade pÃ¥ ett järn med bra värmefördelning blir inte bara jämnt gräddade, utan blir även saftigare och mjukare. Därmed pÃ¥verkar det inte bara utseendet, utan även smaken – kanske det viktigaste i hela processen.

Det finns modeller att köpa som har olika effektiva värmeelement, men om vi ska vara helt ärliga rÃ¥der det ingen tvekan om att de bästa rÃ¥njärnen använder en termostat för att reglera värmen – nÃ¥got vi kommer gÃ¥ igenom härnäst.

Reglerbar termostat

Som sagt råder det ingen tvekan om att elektriska rånjärn med termostat ger jämnast och bäst värmefördelning. Termostaten gör det möjligt för järnet att behålla en konstant temperatur, och det är just denna konstanta temperatur som gör rånen saftiga och mjuka då de gräddas med en kontinuitet som är grundläggande.

Det finns såklart rånjärn som inte har termostat utan bara en vanliga värmeelement, och vi rekommenderar dig från att avstå att köpa dessa. Orsaken är att de rån du gräddar på dem oftast inte blir jämnt gräddade och blir i många fall för torra eller för råa på insidan. D

Dessutom är prisskillnaden mellan dem med termostat och dem utan knappt kännbar för plånboken, så det finns ingen anledning att skippa den här funktionen.

Ljudsignal när rätt temperatur är uppnådd

En rätt temperatur är något av de viktigaste aspekterna för rånjärn. Varför? Jo, om järnet blir för varmt eller inte uppnår tillräckligt hög temperatur kommer rånen inte gräddas på bästa sätt. Gräddade rån behöver nämligen en temperatur på cirka 200 grader, och det är just denna temperatur som får rånjärnet att ljuda så att användaren inte ska behöva gissa sig till rätt temperatur.

En annan funktion som vissa rånjärn har är att en diod börjar lysa när rätt temperatur är uppnådd. Detta är också praktiskt, men det ultimata är när ljudsignal och diod kombineras. Därför kommer du hitta en sådan modell i vår topplista.

bästa rånjärnet

Non-stick yta

Det finns inget värre än när rÃ¥nen fastnar i rÃ¥njärnet när du ska försöka ta ut dem. Detta gör inte bara rÃ¥nen oätbara, utan det innebär ocksÃ¥ att du behöver rengöra järnet grundligt i flera minuter – nÃ¥got man sÃ¥klart helst vill undvika. Dessutom blir det ju omöjligt att forma rÃ¥net till en strut eller rÃ¥nrulle om det är det du hade för avsikt att göra. Därför ska du kontrollera om järnet har en non-stick yta innan köpet.

Det finns rånjärn med olika material på ytan, och vi har testat järn med både teflonbelagd yta och keramisk belagd yta. Vi rekommenderar modellerna med teflonbelagd yta eftersom rånen inte fastnar på dem så lätt som vi märkte att de gör på en keramisk belagd yta.

Antal rån som kan gräddas per omgång

Ska du grädda många rån, kanske till en hel familj, så r det en bra idé att kontrollera det maximala antal rån som rånjärnet gräddar per omgång. Detta är naturligtvis inte av samma relevans om du bara tänkte grädda rån till dig själv, men det är inte alls ovanligt att man gör rån till flera personer.

De rånjärnen som gräddar flest rån per omgång klarar av att tillaga 3-5 st, och det är verkligen praktiskt om man ska laga till hela familjen. Dock är dessa järn såklart större och därmed mer otympliga att förvara när järnet inte används. Så det är såklart en avvägning du behöver göra.

Huruvida rånjärnet går att ställa på högkant för smidig förvaring

Nåt som få nämner är rånjärnens förmåga att ställas på högkant för smidig förvaring. Detta är inte ett krav, men det underlättar en hel del när det ska förvaras. Speciellt om du redan har fullt med köksredskap och köksmaskiner, och därmed inte har så mycket plats i köksskåpen eller på köksbänken.

Mönster

Alla rånjärn har olika mönster så att rånen som gräddas kommer ha ett unikt utseende. De flesta rånjärn har rutigt mönster, medan andra har olika former och figurer.

Det finns faktiskt även modeller som inte har något särskilt mönster överhuvudtaget, utan är helt släta. Huruvida det har mönster eller inte är därför en ren smaksak, men det känns i regel skönare för tänderna att tugga i rån som har mönster, och det blir såklart vackrare om du ska göra strutar.

Tips: Läs gärna vår artikel om crêpejärn om du tycker om att tillaga crêpes också!

Recept på rån i ett rånjärn

Nedan hittar du ett enkelt recept på hur du tillagar rån. Observera att varje järn kommer fungera lite olika, så det gäller att du provar dig fram tills du hittat den perfekta temperaturen för just ditt rånjärn.

  1. Sätt på rånjärnet på spisen och vrid upp temperaturen tills du når cirka 200 grader.
  2. Vispa ihop ägg och mjölk i en skål så att du får en jämn smet.
  3. Tillsätt råsocker efter smak, och rör om.
  4. Häll i mjölet och rör retsamt tills du får en klumpfri smet.
  5. Låt smeten vila i 5 minuter så att mjölet kan svälla.
  6. Smörj rånjärnet med smör eller margarin så rånen inte fastnar när de gräddas.
  7. Häll i 1/3 av smeten, och rör runt försiktigt så att rånen blir jämnt fördelade i järnet.
  8. Låt rånen grädda i cirka 2 minuter, eller tills de blir gyllenbruna.
  9. Ta ut rånen med en sked, och lägg dem på ett fat.
  10. Fortsätt tills all smet är slut.

Går det att baka rån utan rånjärn?

Självklart går det att baka rån utan rånjärn, men det är inte riktigt samma sak. Rånen kommer nämligen inte få samma krispiga yta som om de gräddas i ett klassiskt järn. Dessutom blir det ofta svårt att få rånen jämnt gräddade i t.ex. en stekpanna, och därför får de oftast en lite ojämn yta.

Sammanfattning

Om du vill ha riktigt goda rån så är det definitivt värt att skaffa ett kvalitativt rånjärn. Detta är ett klassiskt köksredskap som du med all säkerhet kommer ha nytta av i flera år framöver. Dessutom håller de otroligt länge på grund av deras i regel slittåliga konstruktion.

Glöm bara inte att läsa igenom vår köpguide ovan så du vet att du t.ex. måste tänka på rånjärnens storlek, mönster och beläggning innan du gör ditt slutgiltiga val. Och naturligtvis får du inte glömma bort de järn som kan grädda fler än ett rån om gången.

Med det sagt önskar vi dig stort lycka till i ditt val! Och kontakta oss om du har några vidare frågor!


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat pÃ¥ egen hand. I de flesta fall fÃ¥r vi produkter tillskickade oss pÃ¥ vÃ¥r begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrÃ¥n vÃ¥r subjektiva bedömning, varpÃ¥ de placeras pÃ¥ topplistan högst upp pÃ¥ den här sidan. 

SÃ¥ledes ska du vara medveten om att vÃ¥ra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.