HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Skedkniv bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
testvinnare
#1 Skedkniv 164 Höger
Bäst-i-test 2023

Skedkniv bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
 

1. Skedkniv 164 Höger

Skedkniv 164 Höger
  • Enkel-eggat blad för högerhänta
  • Snäv kurvatur
  • Optimerade eggvinklar
  • Eggskydd tillverkat av garvat läder
  • Färg: Björk
  • Bredd: 31 cm
  • Höjd: 29 cm
  • Utmärkt varumärke (Mora)
  • Material: Rostfritt stål
Innehåll [ visa ]

Skedkniv

En skedkniv används för att gröpa ur trä från en träbit för att på så vis tälja sin egen sked. Men den används också för att karva ut skålar eller kåsor. Det som utmärker just denna kniven är dess U-formade dubbeleggade blad, som är anpassat för att gröpa ur konkava former. Dock finns det enkeleggade modeller också. Vissa skedknivar är små, andra stora; somliga har ett långt knivblad och andra har ett kortare – allt beror på hur mycket och på vilket sätt du behöver tälja.

Eftersom utbudet är stort är det svårt för många att veta vilken kniv de ska köpa. Därför har vi skrivit ihop en guide innehållandes allt du behöver veta för att göra ett så bra val som möjligt. Dessutom finner du en topplista högst upp på sidan med de bästa skedknivarna på marknaden utifrån tre kategorier: bäst, populärast och billigast. Oavsett vilken du väljer är det viktigt att du förkovrar dig i köpguiden nedan så du har mer kött på benen innan ditt köp.

Så väljer du rätt skedkniv

Är du ny till träsnideri så är det knepigt att välja rätt skedkniv eftersom det finns en hel del faktorer du behöver ta i beaktande för att göra ett bra val. Först och främst ska bladet ha rätt längd, tjocklek samt vara tillverkat i ett kvalitativt material. Därtill ska skaftet vara ergonomiskt och räfflat för att greppet ska vara så bra och säkert som möjligt. Vidare är det en fördel om knivfodralet so medföljer har ett eggskydd. Utöver nämnda faktorer har vi nedan listat det viktigaste du behöver veta för att göra ett så välinformerat val som möjligt.

1. Bladet

En av de viktigaste faktorerna när du väljer en skedkniv är bladet. Här är det angeläget att ha kännedom om att det finns två huvudvarianter: dubbeleggat U-format blad, samt enkeleggat blad.

  • Dubbeleggat blad
    Ett dubbeleggat blad är väldigt effektivt för dig som är rutinerad och har erfarenhet att gröpa ur rundande och konkava former. Det innebär en större risk att skära sig då det inte är lika lättmanövrerat, men det vägs upp med effektiviteten. Ytterligare en fördel är att både vänster- och högerhänta kan använda den utan att behöva byta hand. Dock rekommenderar vi endast att du köper en skedkniv med dubbeleggat blad om du har tidigare erfarenhet av täljning.
  • Enkeleggat blad
    Fördelen med det enkeleggade bladet till skillnad från det dubbeleggade, är att bladets bakkant inte är vass vilket möjliggör att du kan trycka på bladet med din andra hand. På så vis kan du få till extremt noggranna urgröpningar som kräver mer styrka. Dessutom hakar inte bladet fast lika lätt på skålen eller skedens insida.

Utöver eggen på bladet så ska du även vara medveten om att knivspetsen skiljer sig från modell till modell. Till exempel finns det varianter med avrundad spets som är mer lämpad för nybörjare eftersom det är säkrare att använda. Men du kan också välja en vass spets som du kan använda för detaljarbete, men här gäller samma sak som med eggen, d.v.s. att det krävs rutin för att använda det säkert, så är du nybörjare så ska du hålla dig borta från både vassa knivspetsar och dubbeleggade knivblad.

Beträffande bladets material så är det bästa materialet rostfritt stål eller kolstål. Här har vi ingen direkt rekommendation eftersom bådadera anses vara av lika hög kvalitet, så här kan du inte välja fel. Men jag nämner det i denna guide på grund av att det finns billiga modeller där bladet är tillverkat i ett undermåligt material som du definitivt ska undvika.

Summa summarum:

  • Dubbeleggat blad rekommenderas för erfarna täljare, och enkeleggat för nybörjare.
  • Köp ingen skedkniv vars blad är tillverkat av något annat material än rostfritt stål eller kolstål.

2. Skaft

En sak du inte får förbise när du ska köpa en skedkniv är skaftet, eller handtaget som det även kallas. Har du tidigare använt en kniv vars skaft inte är räfflat och därmed glider enkelt, så vet du hur lätt det är att skära sig eftersom handen glider ner över skaftet ner mot bladet. Detta är enormt farligt och därför får du inte glömma bort denna aspekt. Trots detta finns det mängder av skedknivar som har ett slätt trähandtag av vanligtvis ek och björk, men skillnaden är att skaftet är ovalt format vilket gör att handen inte lika enkelt glider. Därmed är inte ett räfflat skaft ett krav, men skaftets form är.

Det bästa du kan göra för att veta hur bra skaftet ligger i handen är att testa kniven inuti en butik. Annars måste du utgå från recensioner vilket såklart är bra nog, men stundvis missvisande.

skedkniv

3. Knivfodral

När du inte använder din skedkniv måste du förvara kniven på ett oåtkomligt sätt för barn. Därför ska du dels placera den i ett låst skåp i bästa fall, och i ett knivfodral för extra säkerhet. Ett litet barn kan omöjligt få upp ett hårt åtsittande knivfodral. De kan inte heller skära sig på den vassa eggen om knivfodralet i fråga är försett med ett eggskydd av förslagsvis garvat läder. Således ska du säkerställa att du köper till ett kvalitativt knivfodral om detta inte ingår i köpet.

bäst skedkniv

Så använder du en skedkniv säkert

En utmärkande aspekt med skedknivar är att de är exceptionellt vassa. Därför krävs det ett säkerhetstänk som väger upp för riskerna när du täljer. För om du skulle slinta med kniven kan det gå riktigt illa. Mot den bakgrunden vill vi rekommendera några säkerhetsanvisningar för att minimera riskerna under användning.

  • Tälj inte vid trötthet
    Om du känner dig trött innan skärandet börjar så ska du absolut inte påbörja arbetet. Anledningen är att de flesta olyckor inträffar när man inte är fokuserat full ut, vilket ofta får följden att reflexerna blir långsammare vilket i sin tur gör att du inte hinner ta bort handen tillräckligt fort om du slinter med kniven. Detta gäller alla typer av sysslor som kräver sylvass koncentration Så, känner du dig trött så ska du inte använda skedkniven!
  • Glöm inte skyddshandskar
    Har du täljt sedan barnsben så har du förmodligen aldrig börjat med vanan att använda skyddshandskar. Många känner att de förlorar känslan med träet så de föredrar att inte använda dem. Däremot är säkerhetshandskar det mest effektiva sätt du kan skydda dig mot att skära dig själv i handen eller fingrarna. Dessutom skyddar de mot flisor i träet.
  • Skedkniven måste vara välslipad
    Många är av uppfattningen att en trubbig eller trög kniv är säkrare att använda eftersom den inte kan åsamka lika stora skador som en vass. Men faktum är att motsatsen råder i detta fall. Det är nämligen så att en trög kniv lättare slinter om du applicerar ett kraftigt tryck, vilket gör att kniven blir mer svårhanterlig och därmed oförutsägbar. Detta innebär att risken för skador är högre, så glöm därför inte att se till att skedkniven är riktigt vass innan du börjar använda den.

skedkniv test

Vanliga frågor och svar om skedknivar

Vilken krökning på kniven behöver jag egentligen?

Det beror på hur erfaren du är. En snäv krökning är lättare för nybörjare att använda medan avancerade täljare anser motsatsen lättare att använda. Emellertid rekommenderar vi att köpa två olika skedknivar med varierad krökning så du kan byta kniv beroende på vad du ska tälja.

Behöver jag slipa en skedkniv som en vanlig kökskniv?

Ja, men inte lika ofta. Man brukar säga att om du täljer non-stop så ska du slipa kniven en gång per timme för att eggen ska vara så vass, effektiv och säker som möjligt. Glöm inte att ju vassare kniven är, desto säkrare är den.

Vad brukar man tälja med en skedkniv?

Den största majoriteten täljer skedar, därav namnet, men det är faktiskt endast kreativiteten som sätter stopp för hur du använder kniven. Exempelvis är det många som använder den för att gröpa ur vackra skålar och kåsor.


Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.