HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Skummadrass bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Mayan Latex
Bäst-i-test 2024

Skummadrass bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Mayan Latex

Mayan Latex
 • 100% organisk
 • Utmärkt ventilation
 • Skonsam för miljön
 • Garanterat bättre sömn
 • Garanti
Innehåll [ visa ]

Skummadrass

Vill du ha ett lätthanterligt sätt att låta gäster sova över, eller en portabel campingmadrass, ska du köpa en skummadrass. För det första är den enkel att förvara tack vare att den går att rulla ihop till en liten rulle som tar väldigt lite utrymme. För det andra har den mängder av användningsområden och kan placeras direkt i sängramen eller på golvet. För det tredje är den mjuk och bekväm och kan användas för att elevera din nuvarande madrass. Därför har vi sammanställt de bästa skummadrasserna i en bäst-i-test lista. Därmed är det enklare för dig att välja då vi gjort grundjobbet genom att läsa igenom recensioner och därefter utse testvinnare. Därutöver har vi skrivit en guide nedan om allt du behöver veta om skummadrasser. Börja med att läsa nedan för att göra ett så genomtänkt köp som möjligt.

Så väljer du en skummadrass

Innan du lägger din beställning är det ett fåtal saker som du ska känna till. Därför har vi sammanfattat vad du ska tänka på så du gör ett så klokt val som möjligt, baserat på dina individuella behov och förutsättningar.

 1. Typ av skum
  Det finns två olika typer av skum som du kan välja mellan. Först och främst finns Memoryskum som är det mest populära skummet. Anledningen är att skummet formar sig efter din kropp och rörelser. Därtill har den fantastisk komfort och bekvämlighet som få andra madrasser kan mäta sig med. Å andra sidan kan du välja kallskum, vilket är något hårdare och passar dig som har tidigare eller aktuella ryggproblem, eller helt enkelt föredrar en hårdare säng i allmänhet. Av den orsaken anpassas inte skummet, i lika hög grad, av din kroppsform, till skillnad från memoryskum. Vidare har kallskummadrassen bäst ventilation av samtliga varianter av skummadrasser och sålunda längst livslängd. Summa summarum: vill du ha en hård madrass, välj memoryskum; vill du ha en hård madrass, välj kallskum.
 2. Storlek
  De vanligaste storlekarna är 80×180, 90×200 och 180×200. Det förstnämnda alternativet passar dig som sover själv och därför inte är i behov av en extra stor säng. Den sistnämnda storleken lämpar sig för dig som lever i tvåsamhet och som vill ha lite extra svängrum. Slutligen är det mittersta valet för dig som vill ha en skummadrass i lagom storlek. Oavsett vad du väljer ska du noga mäta utrymmet så du inte köper en madrass i fel storlek.
 3. Pris
  Priset för en skummadrass är mellan 8000 – 15000 kr beroende på vilket storlek du väljer. Därmed är det en ordentlig investering som förtjänar ett genomtänkt beslut. Därför ska du noga jämföra priserna och välja den modell som passar dig plånbok bäst. Dock vill vi understryka att det är bättre att köpa en dyrare variant med kvalitet, i jämförelse med en billig skummadrass vars ventilation är undermålig och därmed håller i kortare tid.

Fördelar med skummadrass

 • Flexibilitet
  På grund av att en skummadrass är enkel att rulla ihop till en liten rulle, lämpar den sig perfekt att ha i sommarstugan, gäststugan eller på campingsemester. Orsaken är att du snabbt kan ställa undan madrassen i ett skåp eller placera under sängen, för att på så sätt uppta mindre plats. Därmed är det ett mer flexibelt alternativ än t.ex. en resårmadrass.
 • Fördelning av kroppsvikt
  En positiv konsekvens av att en skummadrass är mjuk och formbar, är att viktfördelningen blir jämn vilket gör att den är tryckavlastande och således extremt bekväm. Följaktligen blir sömnen bättre, mer regelbunden och skonsammare mot kroppen. Dessutom ökar blodcirkulationen vilket sedermera snabbar på fettförbränningen.
 • Jämnare sömn
  Om du tidigare vaknat upp flera gånger per natt på grund av att din partner vrider sig i sängen, kommer en skummadrass göra dig lycklig. Orsaken är att det mjuka materialet gör att madrassen blir följsam och sålunda inte påverkar din partners sida av sängen. Alltså sover du jämnare och mer harmoniskt.
 • Ventilation
  Alla som tillverkar madrasser försöker få ett så bra mikroklimat som möjligt, d.v.s. ventilationen i madrassen måste vara så pass bra att sängen känns ny varje gång. Ur den synpunkten är skummadrassen excellent då den har utmärkt ventilation vilket också är bra då lukter inte fäster sig i materialet.
 • Enkel att rengöra
  I och med att skummadrasser har avtagbara överdrag är det en fröjd att rengöra. Släng in överdraget i tvättmaskinen på 60 grader och voilá – sängen är som ny.
 • Antibakteriell
  Många skummadrasser är tillverkade med den s.k. vulkaniseringsmetoden, vilket kort sagt betyder att madrassen får en särskild cellstruktur som ger en högre grad av elasticitet. Ytterligare en konsekvens av detta är att madrassen är fuktavledande och således antibakteriell och därmed håller längre. Däremot är inte alla skummadrasser formade på detta vis, därför ska du läsa noggrant på produktbeskrivningen om denna punkt är viktigt för dig.
 • Bra för miljön
  Om du är miljömedveten så är en skummadrass en smart investering. Orsaken är att latex härstammar från Hevea Brasiliensis, som är ett naturligt träd och sålunda är latexmadrasserna gjorda av detta material organiskt och koldioxidneutral. Således är materialet naturligt nedbrytbart vilket gör att du bidrar till en miljövänligare planet.

Bäst tillverkare

Det finns mängder av varumärken som tillverkar skummadrasser. Därför är det ännu viktigaste att välja en tillverkare med gott rykte och kvalitet. Av den orsaken har vi endast valt ut skummadrasser vars recensioner är utmärkta och varumärket renomméfyllt. Nedan har vi listat de bästa tillverkarna som du verkligen kan lita på. Inte sällan får du hela två års garanti på köpet.

 • Mavis – perfekt skummadrasser för barn
 • Värnamo of Sweden – utmärkt skummadrass för spjälsängar
 • Oliver Furniture – tunnare varianter
 • Hilding Anders – madrasser av polyesterskum

skumgummimadrass skummadrass skummadrass test


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.