HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Slushmaskin bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Ariete Vintage
Bäst-i-test 2024

Slushmaskin bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Ariete Vintage

Ariete Vintage
 • Bästa slushmaskinen 2024
 • Effekt på 85 W
 • Avtagbar iskrosshink för enkel rengöring
 • Kniv i rostfritt stål
 • Väger 1,3 kg
 • Storlek: 230 x 155 x 185 mm
 • Ljuvligt nostalgisk design
 

2. Slushmaskin Nostalgia

Slushmaskin Nostalgia
 • Perfekt för Slush, Smoothies & Frozen Margharitas
 • 31 cm hög
 • Bägare på 1,1 liter
 • Effekt på 220 V
 • Väldigt vacker design
 • Lätt att rengöra
 

3. Slushy Maker Frysmugg

Slushy Maker Frysmugg
 • Lägg muggen i frysen tills kylelementet är fryst (5-6 timmar)
 • Avnjuts med sked eller sugrör
 • Lätt att rengöra
 • Perfekt för dig som inte vill köpa en maskin
 • Mått: ca 18×10 cm
Innehåll [ visa ]

Bästa slushmaskinen 2024

En slushmaskin, även kallad slush maker, är en maskin avsedd för att tillverka en härligt svalkande slush i ditt eget hem. Vanligtvis säljs slushs vid olika sommarevenemang men nu finns alltså möjligheten att ha tillgång till det året om. En slush består kort sagt socker, vatten, smakämnen och is. De är väldigt populära hos barnen på grund av deras sprakande färger. Men de uppskattas även av vuxna som vill ha något svalkande när solen ligger på.

I denna artikel rankar vi de bästa slush maskinerna på marknaden med en tillhörande köpguide. Syftet är att informera dig om alla faktorer du behöver tänka på så du själv kan göra ett välgrundat val.

slushmaskin bäst i test

Slushmaskin – Köpguide – Detta måste du tänka på innan köp

Har du för avsikt att köpa en slushmaskin måste du först ha kännedom om vad du ska titta efter. Annars kommer du famla i blindo och inte riktigt veta vad du köper. Därför har vi nedan listat de absolut viktigaste faktorerna i en köpguide.

Volym

Det första du ska titta på är volymen på tanken. Detta eftersom det finns stora variationer mellan olika modeller. De flesta slushmaskiner har en volym på 3-6 liter, medan de största maskinerna kan ha upp till 12 liter. Om du ska använda maskinen på ett café, bar eller restaurang är det naturligtvis en fördel om den har en stor volym.

Det är också viktigt att titta på hur mycket is som går åt per liter. Det finns maskiner som klarar av att producera slush på bara en timme, medan andra tar upp till två timmar. Därför ska du fundera på hur mycket slush du förväntar dig att behöva under en dag, och välj sedan en maskin med en lämplig volym.

Material och hygien

En slushmaskin är i grunden bara en kylare som fryser ner lösningen på is. Därför är det mycket viktigt att materialen som används är av hög kvalitet, för annars finns risken för läckage och att ytorna invändigt blir smutsiga. Maskinen ska helst vara gjord av rostfritt stål eller annat hygieniskt material för att förhindra bakterieuppbyggnad.

Omröraren måste göra drycken klumpfri

En viktig detalj som ofta glöms bort är att se till att slushmaskinen har en bra omrörare. Detta är nämligen nödvändigt för att hålla drycken klumpfri. Slush är trots allt en dryck med stora mängder is, och om det inte finns en bra omrörare kommer den snabbt att bli klumpig.

Detta är det huvudsakliga problemet med en slush maker som är billig, nämligen att omröraren inte har en tillräckligt god kvalitet, vilket i slutändan leder till massa klumpar.

Temperaturintervall

En annan viktig detalj är att kontrollera vilket temperaturintervall maskinen har. En bra slushmaskin ska givetvis klara fryspunkten, och därför är det inte ovanligt att de har temperaturinställningar på -18 till -22 grader. Men ju större temperaturintervall du kan välja mellan desto bättre.

Det finns också flera maskiner som är lite mindre kompakta, och därför inte har så många temperaturinställningar. Detta är också ett vanligt problem när det kommer till de billigaste varianterna, att temperaturen inte går att reglera tillräckligt.

bäst slush maker

Ventilationsspringor som förhindrar överhettning

En slushmaskin har ofta flera ventilationsspringor, som är nödvändiga för att förhindra överhettning. Detta gäller främst de mindre modellerna, då större maskiner ofta har inbyggda fläktar som förhindrar överhettning.

Därför ska du kontrollera att det finns tillräckligt med ventilationsspringor, och att de är placerade på lämpliga ställen. Annars kommer det som sagt snabbt bli varmt. Speciellt om den står på i flera timmar i sträck.

Effekt

En slushmaskin kräver givetvis en viss effekt (watt) för att slushen ska bli riktigt god. Men det finns stora variationer mellan olika modeller, och därför är det viktigt att titta på effekten innan köp. De flesta mindre maskiner har en effekt på cirka 400-900 watt, medan de större maskinerna kan ha upp till 1500 watt.

Detta är givetvis väldigt mycket åtgång, och därför är det viktigt att titta på strömförbrukningen. De flesta modeller är mycket effektiva, och förbrukar därför inte så mycket ström. Men de billigaste varianterna är ofta mer strömförbrukande.

Men effekten påverkar inte bara strömförbrukningen, utan även hur effektiv maskinen är. Ju högre effekt den har desto snabbare och mer effektivare kommer den jobba. Av den anledningen väljer många caféägare liknande en modell med så hög effekt som möjligt, medan den som har för avsikt att bara använda den hemma under våren och sommaren inte har samma krav.

Således påverkar effekten både strömförbrukningen samt hur pass effektiva slush makern kommer vara.

Storleken

Som alltid med köksutrustning av olika slag är storleken av yttersta vikt. Således ska du fundera på hur mycket utrymme du har att tillgå och jämföra det med de olika slushmaskinernas storlek innan köp.

Det finns dock ett brett sortiment och därmed har du ett stort utbud att välja mellan. Från mindre smidiga modeller som tar upp minimalt med plats till större varianter som lämpar sig bättre för caféer eller restauranger.

Trots allt så är det oftast så att ju större modellen är desto bättre kapacitet har den. Detta gäller främst de mer professionella varianterna. Därmed påverkar alltså storleken såklart hur pass bra slush makern är.

Avtagbar iskrosshink

En sak som är gemensamt för alla slusmaskiner är att de är utrustade med en iskrosshink. Denna är nödvändig för att isbitarna inte ska bli för stora och klumpiga. Dock är det långt ifrån alla maskiner som har en avtagbar iskrosshink, så att du enkelt kan ta bort den och rengöra den.

Detta gäller speciellt modeller som är lite mindre, varför du måste hålla ett extra öga på detta. Detta är ett vanligt problem som många stöter på, och det är därför viktigt att du håller koll på det. Hygienen är som sagt väldigt viktig när du använder denna typ av maskin, så glöm inte att dubbelkolla att iskrosshinken är avtagbar!

Om den går att maskindiska

En annan faktor som ansluter sig till den ovannämnda och dess hygieniska perspektiv, är om slushmaskinen går att maskindiska. Detta är inte alltid fallet, och det gäller speciellt de billigare modellerna.

Dock finns det flera olika varianter som är enkla att ta isär, som alltså har avtagbara delar och sålunda går att maskindiska. Dessa är givetvis mycket bättre ur ett hygieniskt perspektiv, och det rekommenderas därför att du försöker hitta en modell som har dessa egenskaper. Dessutom sparar det tid då det annars är en väldigt jobbig produkt att rengöra.

Huruvida mugg ingår

Sist men inte minst så är det viktigt att kolla huruvida mugg ingår. De flesta modeller har givetvis denna egenskap, men vi vill ändå påminna dig om att dubbelkolla detta.

Orsaken är att dessa frysmuggar är speciellt utformade för kalla drycker som t.ex. slush och kommer därför bibehålla kylan en längre period än om du häller upp drycken i ett vanligt dricksglas.

slushmaskin hemma

Fördelar med slushmaskin

 • Sparar pengar: För det första är de mycket prisvärda, och du kommer att spara massor pengar på lång sikt. Detta då du själv slipper köpa drycken på caféer eller restauranger, utan istället kan njuta av den i ditt eget hem.
 • Lättanvända: Dessutom är de mycket enkla att använda, och det tar inte lång tid alls att göra en slush. Allt du behöver göra är att blanda ingredienserna, slå på maskinen och tålmodigt vänta tills den tjocknat och kallnat.
 • Flexibla: De är även flexibla i och med att du kan använda dem till flera olika saker, inte bara för att göra slush. Exempelvis kan du använda den för att göra iste eller smoothies.
 • Väldigt populära bland barn: Barnen älskar dem på grund av alla de olika smakerna, men även för deras sprakande färger.

Nackdelar med slushmaskin

 • Storleken är ett problem för många: En nackdel som många recensenter nämner är att slushmaskiner tar upp ganska mycket plats i köket. Detta kan vara ett problem för den som har mindre utrymme – något som är fallet i de flesta kök.
 • Svår att rengöra: En annan nackdel är att det inte alltid är så lätt att rengöra slushmaskinen. Detta gäller speciellt de mindre modellerna, då iskrosshinken ofta är svår eller helt enkelt inte går att ta bort för att rengöra. Det finns därför en risk för att hygienen inte alltid är på topp, och detta är naturligtvis inte bra. Dock finns det flera olika varianter som är lätta att rengöra, men då måste du säkerställa att de separata delarna lätt går att ta isär.
 • Kräver is: En sista nackdel som du bör tänka på kan tänkas vara självklar, d.v.s. att de kräver en stor mängd is. Detta kan vara en utmaning för vissa då inte alla har utrymme för detta i sin frys. Givetvis kan du köpa en ismaskin som underlättar detta, men det är ytterligare ett köp som är dyrt för många konsumenter. Därför måste du vara medveten om detta innan du beställer en slush maker.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är slushmaskiner prisvärda, lättanvända och flexibla produkter som är mycket populära. Dessa fördelar väger dock inte alltid upp de negativa aspekterna, såsom storleken, behovet av is samt hur svåra de är att rengöra. Därför måste du tänka igenom ditt köp ordentligt innan du slår till på en modell.

Glöm inte att läsa vår köpguide ovan så du vet alla faktorer du ska tänka på.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.