HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Yoghurtmaskin bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Severin Yoghurtmaskin
Bäst-i-test 2024

Yoghurtmaskin bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Severin Yoghurtmaskin

Severin Yoghurtmaskin
 • 5 automatiska program
 • Kapacitet på 7 glasburkar à 150ml
 • Digital LED-display
 • Tid och temperaturinställning
 • Överhettningsskydd och auto-off.
 • BPA-fri
 • Recept på soya-, laktos- & kokosyoghurt finns i manualen
 

2. Steba Yoghurtmaskin

Steba Yoghurtmaskin
 • Tillagningstid på cirka 8 timmar
 • Effekt på 22 watt
 • 8 stycken bägare i plast med lock ingår, á 150 ml
 • Bredd: 29 cm
 • Höjd: 14 cm
Nackdelar:
 • Bägarna är inte gjorda av glas, utan plast
 • Designen lämnar lite att önska
 

3. Yoghurtmaskin Yogurella Gul

Yoghurtmaskin Yogurella Gul
 • 20 W
 • Prisvärd
 • 1,3 liter
 • 7 glabägare
 • 12h tillagningstid
 • Indikator
 • å/Av-brytare
Nackdelar:
 • Horribel estetisk framtoning
Innehåll [ visa ]

Yoghurtmaskin → Bäst-i-test (2024)

Att göra yoghurt hemma har blivit alltmer populärt, särskilt med det växande intresset för hälsosam mat och probiotika. En yoghurtmaskin förenklar denna process avsevärt och är betydligt effektivare än traditionella metoder för att göra yoghurt.

Med en yoghurtmaskin kan du enkelt anpassa din yoghurt till din egen smak och dina preferenser samtidigt som du själv kontrollerar vilka ingredienser som används. Det finns mängder av olika recept att hitta för att t.ex. göra soya-, laktos-, eller kokosyoghurt.

I den här artikeln tar vi en djupgående titt på dessa köksmaskiner – vi diskuterar vilka funktioner man bör tänka på när man väljer en, jämför ledande modeller som finns tillgängliga idag, samt utforskar för- och nackdelar med varje alternativ så du vet vad som är bra och dåligt.

yoghurtmaskin bäst i test

Köpguide för yoghurtmaskiner – Detta ska du tänka på innan du köper

För att få den godaste tänkbara yoghurten måste du välja en yoghurtmaskin av god kvalitet. Men inte bara det, den behöver även ha flera olika program att välja mellan, tid- och temperaturinställningar samt en display för extra tydlighet. Detta är inte ett måste såklart, men det kommer minst sagt underlätta för dig. Så låt oss sätta igång med köpguiden!

 • Inbyggda automatiska program
 • Tid- och temperaturinställningar för ännu mer kontroll
 • Kapacitet: Antalet burkar den kan fylla med yoghurt
 • LED-display för tydlighetens skull
 • Tillagningstiden varierar kraftigt beroende på vilken maskin du köper
 • Överhettningsskydd
 • Automatisk avstängning
 • Den ska vara lätt att ta isär och rengöra

Inbyggda automatiska program

De bästa yoghurtmaskinerna vi testade har alla förprogrammerade inställningar för att göra det enkelt för användaren att tillverka olika typer av yoghurt. Det här innebär att du inte behöver oroa dig för att ställa in rätt tid och temperatur, eftersom maskinen gör det åt dig. Du väljer bara vilket program du vill använda och låter maskinen göra resten – enkelt, eller hur?

Tänk exempelvis på om du vill ha mjuk och krämig grekisk yoghurt, eller en luftig och frisk, fruktig yoghurt. På somliga modeller finns det t.o.m. program för att göra pudding. Så tack vare inbyggda program blir livet helt enkelt lite enklare.

Tips: Vi rekommenderar modellerna med minst 5 inbyggda program.

Tid- och temperaturinställningar för ännu mer kontroll

Tid- och temperaturinställningar är en viktig funktion i yoghurtmaskiner. Genom att justera tid- och temperaturinställningarna kan du anpassa yoghurten efter dina egna preferenser och göra den tjockare eller tunnare. Om du själv kan ställa in tiden och temperaturen har du ytterligare kontroll över yoghurten utöver den inbyggda automatiska programmen vi pratade om ovan.

Med hjälp av tidsinställningar bestämmer du hur länge yoghurten ska fermenteras. Ju längre fermenteringsperioden är, desto tjockare och krämigare blir yoghurten, och vice versa. Och med temperaturinställningar bestämmer du följaktligen temperaturen på yoghurten under tillagningsprocessen. Ju högre temperatur, desto starkare smak får yoghurten.

Med justerbara tid- och temperaturinställningar har du full kontroll över yoghurten du gör, och du kan experimentera och anpassa den efter dina egna preferenser.

köpguide för yoghurtmaskiner

Kapacitet: Antalet burkar den kan fylla med yoghurt

Antalet burkar/flaskor en yoghurtmaskin kan fylla med yoghurt varierar från modell till modell, och det är viktigt att tänka på kapaciteten. En maskin med större kapacitet är perfekt för de som vill tillverka större mängder yoghurt på en gång, till exempel om du vill göra en rejäl portion yoghurt och bunkra upp för varje dag i veckan.

Bor du själv så behöver du dock inte köpa den dyraste modellen med störst kapacitet, utan då är det faktiskt bättre att köpa en billigare maskin och istället göra yoghurt lite oftare. Det är åtminstone vår rekommendation.

LED-display för tydlighetens skull

Långt ifrån alla yoghurtmaskiner har en display. Trots att de som har är lite dyrare så är det ofta värt det eftersom det underlättar arbetet avsevärt.

LED-displayen visar t.ex. information som gör det lätt för dig att ställa in rätt tid- och temperaturinställningar samt hålla koll på när yoghurten förväntas bli färdig. Somliga displayer är dock ganska dåliga och tydliga, medan andra är tydligare och har ett mer lättförståeligt gränssnitt, vilket gör det enkelt för även den minst tekniska personen att använda maskinen.

Tillagningstiden varierar kraftigt beroende på vilken maskin du köper

En maskin med längre tillagningstid är bra om du vill ha en mer naturlig smak på yoghurten, eftersom den ger mikroberna mer tid att fermentera mjölken och utveckla smaken. Tillagningstiden varierar från maskin till maskin och kan vara så kort som 6 timmar, eller så lång som 12 timmar.

Det viktigaste är som sagt att du själv kan ställa in tillagningstiden, men på de billigaste modellerna är du begränsad till en fast tid, varför vi nämner detta som en av de viktigaste faktorerna att kolla upp innan du genomför köpet.

Det är också viktigt att notera att vissa yoghurtmaskiner har en timerfunktion, som gör att du kan ställa in att yoghurten ska tillagas under natten så du kan vakna till en frisk, fräsch och krämig yoghurt till frukost. Detta är en praktisk funktion för den som är på språng och eventuellt vill ta med sig en burk eller yoghurtbägare till jobbet.

Överhettningsskydd

Överhettningsskydd är en viktig funktion för köksmaskiner i allmänhet, inklusive yoghurtmaskiner. Om maskinen exempelvis blir för varm på grund av en teknisk fel eller andra orsaker, kommer överhettningsskyddet att stänga av maskinen automatiskt för att undvika skador på maskinen eller i värsta fall orsaka en brand.

Obs: Köp aldrig en yoghurtmaskin utan överhettningsskydd.

Automatisk avstängning

En yoghurtmaskin med automatisk avstängning stänger av sig själv när yoghurten är klar. Det hjälper dig att undvika att överkokning, och det gör också att du slipper oroa dig för att du glömt bort att stänga av maskinen om du stressat iväg till arbetet på morgonen.

Dessutom kan det hjälpa till att förhindra slöseri med el, eftersom maskinen inte kommer att fortsätta att köra och slösa energi när yoghurten är färdig.

Den ska vara lätt att ta isär och rengöra

Ett annat grundkrav enligt oss på redaktionen är att maskinen ska vara lätt för dig att ta isär för att förenkla rengöringen. Detta är även viktigt för att förhindra bakterietillväxt.

Än bättre är om du slipper rengöra delarna för hand, och istället kan sätta in dem i diskmaskinen. Men detta måste du dubbelkolla i produktbeskrivningen då inte alla modeller tillåter detta.

Fördelar med yoghurtmaskiner

 • Möjlighet att göra yoghurt hemma med dina egna val av smaker och tillsatser
 • Sparar pengar eftersom du slipper köpa hiskeligt dyra yoghurtar på ditt lokala kafé
 • Stora mängder yoghurt kan tillverkas på en gång så du kan bunkra upp inför en hel vecka
 • Lättare att äta mer hälsosamt genom att välja att tillsätta naturliga och ekologiska ingredienser, exempelvis
 • Enkla och praktiska att använda med inbyggda automatiska program
 • Flexibilitet i framställningen tack vare justerbara tid- och temperaturinställningar
 • Säker att använda om den både har överhettningsskydd och automatisk avstängning

Nackdelar med yoghurtmaskiner

 • Hög initialkostnad: Yoghurtmaskiner är ofta dyrare än traditionella metoder för att göra yoghurt. Givetvis sparar du in pengarna över tid då kan göra yoghurt istället för att köpa i affär. Men den högre initialkostnaden kommer du inte undan.
 • Tar plats i köket: De tar upp ganska mycket utrymme i köket, särskilt de med större kapacitet. Så har du redan begränsad plats på köksbänken är det kanske inte det bästa köpet att göra.

Vanliga frågor och svar

Varför är yoghurtmaskin bättre än att traditionellt tillaga den på spisen?

Till att börja med är det mycket lättare att kontrollera temperaturen när man använder en yoghurtmaskin i motsats till att försöka upprätthålla en konstant jämn värmenivå på en kokplatta. Detta innebär att din yoghurt kommer att tillagas jämnt överallt utan du behöver röra om stup i kvarten för att kontrollera dess konsistens.

Hur många burkar/flaskor kan en yoghurtmaskin fylla?

Kapaciteten varierar från modell till modell, men de flesta yoghurtmaskiner kan fylla upp till 6-8 burkar/flaskor på en gång.

Har alla maskiner en LED-display?

Nej, alla har inte en LED-display. Du bör kontrollera specifikationerna för varje modell du överväger för att se om den har en LED-display eller inte. För somliga är det viktigt, för andra inte.

Hur lång tid tar det att göra yoghurt i en yoghurtmaskin?

Tillagningstiden varierar beroende på modellen och din önskade yoghurttyp. Men det tar vanligtvis mellan 6-12 timmar.

Är de lätta att rengöra?

De flesta är lätta att rengöra. Du bör dock kontrollera att de separata delarna går att diska i diskmaskin eftersom det underlättar rejält.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är yoghurtmaskiner en enkel, bekväm och förhållandevis billig köksmaskin för att tillverka egen yoghurt hemma. De har ofta många olika funktioner och inställningar, såsom inbyggda program, justerbara tid- och temperaturinställningar, LED-display för tydlighet, överhettningsskydd, automatisk avstängning och lätt rengöring.

Nackdelarna är att somliga modeller är ganska dyra. Dessutom upptar de mycket plats på köksbänken.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.