HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Kroppskudde bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Beckasin kroppskudde
Bäst-i-test 2024

Kroppskudde bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Beckasin kroppskudde

Beckasin kroppskudde
  • Kudde i u-form
  • Avlastar kroppen
  • Ger komfort för rygg, höfter, axlar och rygg
  • Perfekt för gravida eller om du ammar
  • 100% bomullssatin (trådtäthet: 300tc)
  • Fyllning av hyperallergen mineralfiber
  • Fodret har dragkedja
  • Innerkudden kan tvättas i maskin
  • Hygienisk, kvalitativ och funktionell
 

2. Eleonora kroppskudde Pro

Eleonora kroppskudde Pro
  • Fodral av 100% bomullssatin
  • Avlastar mage, rygg, axlar och höfter
  • Sidenmatt och följsam yta
  • Ger en sval och fräsch känsla
  • Dragkedja för enklare tvättning
  • Lämpar sig även för gravida
 

3. Kroppskudde för sidosovare

Kroppskudde för sidosovare
  • Slipp vända och vrida på dig i timmar
  • Vakna utvilad utan ryggont och ömmande armar
  • Avtagbart fodral med dragkedja medföljer
  • Får dig att känna dig trygg
  • Kudden ger stöd åt både nacke, rygg och ben tack vare sin stora storlek
  • Mått: ca 115 x 55cm
Innehåll [ visa ]

Bäst kroppskudde — Bäst-i-test (2024)

Vill du sova bättre och samtidigt reducera stress och smärta ska du köpa en kroppskudde. Oavsett om du har sömnproblem eller vill fokusera på smärtlindring, är detta ett utmärkt alternativ för dig som vill förbättra sömnen. Trots att utbudet på senare tid har ökat vilket försvårar dina valmöjligheter, har vi ändå lyckats utse den bästa kroppskudden på marknaden. Baserat på kriterier som t.ex. funktioner, allergivänlighet, pris och kvalitet, i kombination med recensioner, har vi lyckats uppnå en bra nivå av objektivitet. Således kan du göra ditt val enklare och snabbare. Dessutom har vi skrivit en komplett köpguide om vad du ska tänka på när du ska välja en kroppskudde, så du kan göra ett så bra köpval som möjligt. Börja med att läsa om hur du väljer bäst modell samt fördelar och nackdelar nedan. Därefter rekommenderar vi att sondera i vår bäst-i-test lista ovan.

Tips: Se vår köpguide om knäkuddar om du är gravid, sido- eller ryggsovare eller om du har höft- eller ryggsmärtor när du sover.

kroppskudde

Vad är en kroppskudde?

En kroppskudde används av dem som har ett behov av att avlasta det ena benet medan de sover. Den är mest lämpad för de som sover på sidorna (sidosovare) för att helt enkelt avlasta trycket och göra så höfterna hamnar i linje med ryggraden. På så vis minskas trycket som kroppen utsätts för vilket gör att man dels somnar lättare samt sover bättre. Dessutom vaknar man upp utan smärtor i höft eller ben.

Typer av kroppskuddar

Det finns flera typer av kroppskuddar att välja mellan och det dess form som skiljer dem åt. Varje form har olika fördelar och nackdelar beroende på vad ditt syfte är. Somliga kuddar har en form som gör att du kan svepa den runt hela kroppen, medan andra är rektangulära och påminner mer om knäkuddar. De huvudsakliga typerna är U-formade samt C-formade kroppskuddar.

Rektangulära

Många är av uppfattningen att en kroppskudde är formad som en sovorm men så är inte fallet. Det finns t.ex. rektangulära varianter som påminner om helt vanliga huvudkuddar. Skillnaden är att denna typ är både längre och smalare än vanliga huvudkuddar vilket gör att du kan placera den bakom ryggen eller mellan benen också. Vidare är detta den billigaste typen, så har du en låg budget är detta ett perfekt utgångsläge.

U-formade

En U-formad kroppskudde är formad som ett stort U vilket gör att det känns som man sover med en kudde på vardera sida. På så vis känns det som man är innesluten av en trygghet som gör att man sover harmoniskt. Tenderar du att byta sida flera gånger under nattens gång så hjälper den U-formade kudden med att hålla dig på plats. Däremot är C-formen den mest populära typen.

C-formade

Den andra typen av kroppskudde är formad som ett enormt C. Dessa är större och ska slingras runt kroppen för att avlasta från många olika vinklar. Vanligtvis placerar man kudden både under huvudet, kroppen samt mellan knäna. På grund av att den är så lång så kan den utan problem omsluta hela kroppen för att avlasta så mycket som möjligt. Följaktligen är den utmärkt för gravida kvinnor eller för dig med smärta i nacke, höfter, rygg eller knä.

Så väljer du en kroppskudde

När du ska välja en kroppskudde kan det vara förvirrande att veta vad justerbar kuddhårdhet är, eller om du ska köpa en med avtagbart örngott. Därför har vi skrivit en liten checklista nedan med de faktorer du ska hålla ett extra öga på.

Temperaturreglering

Något som få konsumenter tänker på när de ska köpa kuddar i allmänhet är hur pass bra temperaturreglering dem har. Temperaturreglering innebär att kuddens temperatur anpassas utifrån hur kallt eller varmt det är i sovrummet. Till exempel så är memoryskum ett material som bibehåller värmen på ett utmärkt sätt vilket gör dem särskilt effektiva under vintern, medan dun och latex är två material som andas betydligt mer och således är något kyligare. Eftersom vissa föredrar svala kuddar och andra varma, är det viktigt att du tänker vilket material kudden ska vara tillverkad av.

Tillverkare

Vare sig du väljer en kroppskudde från Beckasin, Zenkuru, Ikea, Rusta eller Jysk, ska du hålla ett extra öga på varumärket bakom kudden. Orsaken är att tillverkaren till stor grad säger allt om kvaliteten. På så vis kan du enkelt välja bort okända varumärken, eller de som har sämre kundrecensioner är de mest bäst rykte. Därför är tillverkaren/varumärket det första du ska titta på innan du väljer en kroppskudde.

Hållbarhet

Vill du vara miljömedveten i ditt val ska du se till att kroppskudden är gjord av organiska material. Därmed sönderfaller atomerna naturligt över tid, vilket är fördelaktigt för naturen omkring oss. Däremot får du vara beredd på att betala mer för 100% ekologisk bomull, men fördelarna överväger nackdelarna. Latex är det mest miljövänliga materialet i detta sammanhanget – så väljer det om du vill vara extra skonsam mot miljön.

Prasselfri fyllning

En annan viktig faktor är vilken fyllning kudden ska ha. Här finns det flera olika material att välja mellan som alla har olika för- och nackdelar beroende på vad du är van vid samt vad du föredrar. Antingen väljer du en kroppskudde med prasselfri fyllning så du kan läsa i lugn och ro utan att ljud uppstår vid varje liten rörelse, eller så köper du en variant med memoryskum som är dyrast men också bekvämast. Läs nedan vilka fyllningar det finns att välja mellan.

  • Memoryskum
    Den bästa fyllningen i kroppskuddar är tveklöst memoryskum. Memoryskum är ett material som låter kroppen sjunka djupare ner i kudden. Dessutom anpassar sig formen utifrån din personliga kroppsform. Vidare är de kända för att förebygga både dålig blodcirkulation samt led- och muskelvärk. Har du en tillräckligt hög budget är detta det självklara valet.
  • Latex
    Det som utmärker latex som fyllning är att det inte känns hårt överhuvudtaget. Det påminner snarare om känslan av en vattensäng vilket är väldigt skönt att vila kroppen på. Utöver det har latex en utmärkt temperaturreglering vilket gör att den varken bli för varm eller för kall oavsett utomhustemperatur. Vidare är naturlig latex miljövänlig vilket är ett starkt köpargument i dagens tider.
  • Polyester
    De billigaste kroppskuddarna du kan hitta är i princip uteslutande fyllda av polyester. Orsaken är att polyester är en billig fiberfyllning och tillgången är enorm, varför kostnaden är så låg. Polyester är perfekt under vintern då de bibehåller värmen på ett effektivt sätt. De är också allergivänliga och lätta att tvätta.
  • Dun
    Sist men inte minst kan du välja dun – en klassiker när det kommer till kuddar och täcken. Dun är dyrare än polyester och har ett skimmer av lyx över sig. Det är luftigt och mysigt, men det prasslar en hel del – något som gör att många avstår från att köpa dunkuddar. Är du van vid detta prassel så är det inte ett problem, men det är likväl viktigt för dig att veta så du inte råkar köpa en fyllning som stör sömnen istället för att underlätta.

Storleken

Desto större kroppskudden är, desto mer kan du anpassa formen. Dock blir det inte lika mysigt om du inte känner kudden nära din hud. Därför ska du köpa en variant som är tillräckligt stor för att inhysa din kroppshydda, men inte för stor så den inte kan slingra sig runt dig. De C-formade modellerna är större och bättre lämpade som gravidkudde samt för dig som har ont i ryggen, bäckenet eller höfterna.

Vikt

Vikten på en kroppskudde är det inte många som tänker på. Däremot är det faktiskt en faktor som har stor betydelse för många – speciellt om man är till åren kommen eller har andra kroppsliga besvär. Låt oss säga att du vaknar mitt i natten och behöver byta sida, då är det väldigt jobbigt för många att lyfta över kudden mitt i natten. Exempelvis är kuddarna med memoryskum tyngre än dem med dun. Så glömt inte att känna på kudden innan du köper den så du vet att den inte är för omständig att lyfta.

bästa kroppskudden

Avtagbart fodral

När du köper produkter vars syfte är att öka ditt välbefinnande, som t.ex. massagekudde, ska du se till att fodralet går att ta bort för att tvätta. På så vis håller du kudden fräsch och du kan dela den med flera personer då du enkelt kan tvätta den på 40 grader och den blir som ny. Tyvärr är det väldigt få modeller som har avtagbart fodral, därför ska du kika lite extra efter just denna faktorn.

Pris

Kostnaden för en kroppskudde varierar mellan 200 kr – 2500 kr. Priset baseras på varumärke, kvalitet, fodral och antalet användningsområden. Istället för att köpa en billig kroppskudde som enklare förlorar sin elasticitet, rekommenderar vi att investera några extra hundralappar så du får en modell som går att tvätta och som har en lång livslängd. Dessutom behåller dyrare modeller sin spänst ännu längre.

Fördelar med kroppskudde

Fördelarna med en kroppskudde är många. Till en början får du en skönare sömn och du vaknar utan smärta och känner dig helt utvilad. Orsaken till detta är för att kudden avlastar kroppen så musklerna slipper kompensera för detta under nattens gång. Vidare kan du använda den på soffan under tiden du tittar på TV. Utöver dessa fördelar har vi nedan sammanfattat det bästa med denna typ av sovkudde.

  • Flexibel form
    På grund av den flexibla formen kan du enkelt knöggla och knyckla ihop den efter dina önskningar. På så sätt kan flera olika personer i familjen använda kudden då de helt enkelt bara anpassar formen efter sin egen kropp. De flexibla formen är extra bra för gravida kvinnor eftersom man kan slingra den hur man vill för att avlasta olika delar av kroppen i olika sovpositioner.
  • Smärtlindring
    Tack vare att kroppsdelar avlastas med en kroppskudde, ökar blodcirkulationen. Följaktligen lindras din smärta fortare och gör att muskel- och ledvärk minimeras. Därmed sover du också bättre och vaknar upp färre gånger per natt.
  • Flera användningsområden
    Som en konsekvens av att du kan forma din kroppskudde, går det också att forma den för olika användningsområden. Exempelvis kan du forma den mer upprätt om du ska sitta i soffan och njuta av en Netflix-serie, medans du formar den annorlunda om du ska sova i din säng. Vill du istället läsa en bok så vikar du kudden efter önskat läge så det känns att du sitter i en fåtölj.
  • Fräsch
    Det vanligaste problemet med speciella kuddar i allmänhet, är svårigheten med tvättningen. Anledningen är att många kuddar saknar ett örngott som går att ta av och tvätta och hålla fräsch. Däremot är detta inte ett problem med kroppskudden då den i regel är försedd med ett över som är enkelt att rengöra. Därtill kan du i vissa vall t.o.m. välja vilken doft du vill att kudden ska ha.
  • Allergivänlig
    Det finns inget mer irriterande av att vakna upp mitt i natten och nysa okontrollerat på grund av dålig kvalitet i tyget. Orsaken är att kroppskuddar har så få allergiframkallande ämnen som möjligt, vilket gör att du som allergiker inte behöver oroa dig över att det ska förvärras.

För vilka är en kroppskudde bra för?

Något som är viktigt att veta om kroppskuddar är att de endast är lämpade till människor som antingen sover på ett visst sätt, eller som har vissa smärtor som gör att kroppen behöver avlastning under natten. Till exempel är det en utmärkt kudde för gravida kvinnor för att undvika ryggproblem. De är också utmärkta för patienter som återhämtar sig efter en operation och som inte kan sova i samma position tills återhämtningen är klar. Därför har vi nedan listat för vilka en kroppskudde lämpar sig bäst för, samt vilka som inte ska använda den.

  • Sidosovare
    Är du en av dem som föredrar att sova på sidan – antingen åt höger eller vänster håll, är en kroppskudde perfekt. Orsaken är att den hjälper till att avlasta både höfter och knän. Dessutom förhindrar den att axeln hamnar för långt ner. Men framförallt separerar den knäna på ett bra sätt vilket gör att bäckenet hamnar i linje med ryggraden.
  • Gravida kvinnor
    Eftersom en graviditet skapar en obalans för kroppen rekommenderar läkare att gravida kvinnor sover på sidan. Men ju längre gången graviditeten är, och ju mer magen väger, desto mer vrids ryggraden medan man sover. Därtill trycks höften ner i sängen vilket också bidrar till att skapa en obalans. Genom att använda en kroppskudde så får man ett extra stöd vilket underlättar markant. C- och U-formade kuddar är speciellt bra för gravida.
  • De med ryggbesvär
    Då alltfler människor jobbar med stillasittande arbeten på kontor och dylikt är det inte konstigt att många har ryggbesvär. Dessa besvär blir än värre om du sover på fel sätt. Problemet är att man omedvetet spänner musklerna under natten för att minska de smärtor som finns. När man sedan vaknar har man ont i både muskler och rygg, men en kroppskudde stödjer på ett sådant sätt att musklerna slipper arbeta. På så sätt vaknar du upp mer utvilad och med färre smärtor.
  • De som inte kan sova normalt efter operation
    Har du opererat höftleden eller något annat som har en negativ inverkan på din sömnposition, så är det väldigt svårt att sova bra. Därför är det många läkare som rekommenderar en kroppskudde för att enkelt experimentera mellan olika sovställningar för att hitta en som passar bra.
  • De med väldiga smärtor
    Lider du av kronisk smärta i ryggen, höften, benen eller knäna så är du förmodligen van vid att vakna mellan 5-15 gånger per natt. Och varje gång man vaknar så gäller det att hitta en sovställning där smärtan inte känns lika intensiv. En kroppskudde hjälper dig med detta på grund av att du med hjälp av den kan hitta flera sovpositioner som du inte hade kunnat hitta annars.

Vilka som inte ska använda en kroppskudde

Nu när du känner till för vilka en kroppskudde är bra för är det även viktigt att ha kännedom om vilka som absolut inte ska använda den. Därför kommer vi nu informera dig om när denna typ av kudde inte ska användas då det snarare stjälper än hjälper sömnen.

  • Ryggsovare
    Är du ryggsovare ska du verkligen inte använda en kroppskudde. Anledningen är att de ger ett ojämnt stöd vilket snarare gör mer ont istället för att avlasta kroppen. Istället ska du använda en rektangulär ergonomisk kudde som huvudkudde om du sover på ryggen.
  • Magsovare
    Att sova på magen är inte rekommenderat, men eftersom det ändå finns så många som gjort det sedan barnsben är det värt att nämna att du inte ska använda en kroppskudde. Däremot är det många som använder en kroppskudde för att avvänja sig från att sova på magen – och då är det lämpligt, men inte annars.

kroppskudde bäst i test

Vanliga frågor och svar

Vilken form på kroppskudden är bäst?

Det beror på vad du har för sömnproblem i dagsläget. Har du exempelvis ont i bäckenet, höfterna eller ryggen så är en U-formad kudde bäst. Men är du gravid så är den C-formande varianten att föredra. Sover du på rygg så ska du köpa en rektangulär kudde. Således ska du välja kroppskudde utifrån dina smärtor eller besvär.

Hur går jag tillväga för att rengöra en kroppskudde?

Hur du rengör kroppskuddar skiljer sig åt beroende på vilken fyllning de har. Polyester exempelvis, är ett material som är lätt att tvätta medan memoryskum kräver mer omsorg. Däremot går det ju givetvis att tvätta överdraget, och det ska du också göra för att hålla det fräscht. Men som sagt, kolla på tvättanvisningarna för kudden du köpt eftersom dessa särskiljer sig åt beroende på fyllningsmaterial. Somliga kuddar går sönder om du tvättar dem i tvättmaskin, så det gäller att vara på sin vakt!

Vad kostar en kroppskudde?

I regel kostar en kroppskudden mellan 200-2500 kronor. Kostnaden baseras på formen, fyllningen och storleken. Den billigaste varianten du kan hitta är de tillverkade av polyester, och den dyraste är de som är gjorda av memoryskum. Trots att det alltså finns dyra modeller så är sömnkvaliteten så pass viktig att priset är rättfärdigat.

Hur lång är livslängden på en kroppskudde?

Det beror dels på hur ofta du använda den, dels hur väl du rår om den. Till exempel är det viktigt att rengöra den med jämna mellanrum så att materialet hålls fräscht och att inga fläckar gror in i materialet. Problemet som uppstår är att kroppskuddar tenderar att platta till sig efter ett par års användning. Men du kan lugnt räkna med att kudden kommer bibehålla sin kvalitet och spänst i minst 1,5 år förutsatt att du köpt en modell med bra kvalitet.

Går det att lägga till och ta bort fyllning från en kroppskudde?

Ja, det finns faktiskt vissa varianter som är anpassade för att man ska kunna lägga till och ta bort fyllning. Somliga tycker nämligen att kudden är för platt på vissa ställen, och för plufsig på andra, varför det är smidigt att kunna anpassa detta själv. För att hitta justerbara kroppskuddar måste du söka efter detta specifikt då det inte är så vanligt förekommande.

Slutsats

Avslutningsvis är en kroppskudde perfekt för dig som har smärtor i bäckenet, nacke, rygg och axlar eftersom det avlastar kroppen så den slipper anstränga sig under natten. Följaktligen kan kroppens muskler slappna av vilket gör att sömnkvaliteten förbättras avsevärt. Vidare är det många som använder den som en gravidkudde då det blir avsevärt skönare att sova på sidan när man är gravid.

Glöm inte bort att varken rygg- eller magsovare ska använda kroppskuddar. Därtill måste du välja rätt form utifrån ditt syfte. Och huruvida fyllningen ska vara av memoryskum, dun eller polyester är även något du måste ta ställning till. Glöm inte heller att komplettera med en knäkudde och vetekudde för optimal komfort.

Har du frågor eller hyser tveksamheter inför ditt köp ska du kontakta oss så ska vi guida dig rätt.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.