KÖP SMART. KÖP TESTVINNARE. 

Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.

Menu

Köttkvarn bäst-i-test

 

Gefu 19090

  • Manuell köttkvarn med utmärkt kvalitet
  • Perfekt för korvstoppning
  • Lätt att använda
  • Hög bas så det går att placera skålar undertill
  • Sugpropp under för bra grepp
  • Rostfritt stål Väldigt billig
 

Bosch MFW3850B

  • Maler upp till 2 kg/min
  • Smidig och kompakt
  • Funkar som citruspress
  • 2 hastighetsval
  • Backfunktion vid stopp
  • Motorskydd som stängs av automatiskt vid överhettning
  • Integrerad förvaring för hålskivor
 

Bosch MFW68660

  • Elektrisk
  • Maler 4 kg/min
  • Backfunktion när det blir stopp
  • Tre olika malskivor för önskad grovlek
  • Tillbehör ingår för korvstoppning, rivning, skivning och för att göra saft
  • Extremt slittålig
  • Utmärkta recensioner

Köttkvarn

I den här artikeln kan du läsa vårt stora köttkvarn test. Ett roligt och mycket användbart verktyg i köket som gör att du kan prova nya spännande recept. Oavsett om köttkvarnen är manuell eller om det är en elektrisk köttkvarn kan den användas till att göra köttfärs, korv, mala grönsaker och mycket mer. Oavsett om du är proffs och behöver mala enorma mängder, eller hobbyanvändare som helt enkelt vill laga mat från grunden, är detta en köp du aldrig kommer ångra.

Letar du efter en bra köttkvarn har du hittat rätt. Oavsett om du vill mala kött, fisk eller kyckling får du bäst resultat med en riktigt bra kvarn. Antingen väljer du en manuell köttkvarn som du vevar, eller en elektrisk modell som gör jobbet smidigare och snabbare.

På grund av att du maler köttet själv kan du med enkelhet göra puréer, patéer, äppelmos, sylta och korvstoppning – helt själv! Dessutom blir smaken godare, konsistensen bättre och matlagningen roligare. Dock är utbudet väldigt brett vilket gör det knepigt för många konsumenter att välja rätt. Därför har vi sammanställt de bästa köttkvarnarna på marknaden för att förenkla ditt val.

Dessutom har vi skrivit en omfattande köpguide innehållandes allt du behöver tänka på för att göra ett så bra val som möjligt. Börja därför med att förkovra dig i informationen nedan för att därefter välja den köttkvarn som passar dig bäst.

Så väljer du köttkvarn

Innan du köper en köttkvarn finns det några saker du ska vara medveten om. För det första måste du välja mellan en manuell köttkvarn eller en elektrisk. För det andra ska du inte välja en för stor modell så den tar för mycket plats i köket. För det tredje skiftar antalet funktioner från modell till modell, t.ex. finns det inte backfunktion i vissa varianter. Utöver nämnda faktorer har vi nedan listat det viktigaste du ska tänka på för att göra ett så genomtänkt val som möjligt.

Manuell köttkvarn

En manuell köttkvarn är det populäraste alternativet för konsumenter. Orsaken är dels på grund av den klassiska design. Men även för att många vill ha en viss autenticitet när de lagar mat, d.v.s. att göra det som ens förfäder gjorde. Trots att en elektrisk köttkvarn är betydligt smidigare och snabbare att använda, finns det en charm som går förlorad, nämligen hantverket. Dessutom har de en estetisk tilltalande framtoning vilket gör att de används som inredningsdetaljer. Dock är det såklart mer ansträngande att använda en manuell köttkvarn i.o.m. att du själv måste veva med roterande armrörelser. Men ansträngningen vägs upp av att en manuell köttkvarn är betydligt billigare än en elektrisk modell. Fortsättningsvis är de extremt robusta och håller vanligtvis i över 20 års tid beroende på användning. Slutligen är det roligare för familjen med en manuell variant då du kan låta barnen vara med och mala kött.

Fördelar:

  • Billigare kostnad än en elektriskt köttkvarn.
  • Otroligt snygg att titta på vilket gör att många har den framme året runt.
  • Närmare kontakt med råvaran.
  • Robusta och hållbara vilket gör att de inte sällan går i arv till efterföljande generationer.
  • Roligt för hela familjen att skifta vem som maler och laga köttet tillsammans.
  • Inte beroende av ström.
  • Används av proffs som vill ha full kontroll över malningen.

Nackdelar:

  • Mer fysiskt ansträngande än den elektriska varianten.
  • Långsammare malning.

köttkvarn manuell

Elektrisk köttkvarn

Till skillnad från en manuell köttkvarn är den elektriska betydligt enklare, smidigare och snabbare att använda. Orsaken är att du slipper veva med händerna och kan istället se på medan den elektriska motorn sköter malandet. Däremot går du miste om den stimulerande känsla du får av att mala köttet manuellt. Men å andra sidan kanske du är mer intresserad av ett snabbt resultat istället för en autentisk tillagningsmetod. Således beror valet i hög grad på vilken typ av person du är, och huruvida du får mer njutning av processen än slutresultatet.

Fördelar:

  • Utför malningen avsevärt snabbare än den manuella köttkvarnen.
  • Kräver ingen fysisk ansträngning då motorn gör jobbet.
  • Perfekt för att snabbt mala stora mängder kött.
  • Används av proffs och jägare för att mala enorma mängder.
  • Lätt att välja vilken textur och konsistens du vill ha på köttet.

Nackdelar:

  • Kostar mer än den manuella varianten.
  • Inte lika snygg design.
  • Upptar mer plats.
  • Kräver att du är nära ett eluttag.

elektrisk köttkvarn

Storlek

En av de viktigaste faktorerna när du ska välja en köttkvarn är hur stor den ska vara. Med tanke på att de flesta har ett begränsat utrymme i sitt kök, och köksgeråd som grönsakshackare och potatispress upptar mycket plats, är det många som vill ha en så liten kvarn som möjligt. Därför rekommenderar vi att du antingen mäter utrymmet där du ämnar placera kvarnen. Annars finns risken att du råkar köpa en för stor modell som du inte får plats med. Detta innebär att du snabbt kommer förpassa den till ett skåp där den kommer samla damm istället för att användas. Således är det väldigt viktigt att du innan ditt köp planerar var du tänker ha den, och välja storlek därefter.

Effekt

Som nämnt drivs en elektrisk köttkvarn av en motor. Ju starkare motorkraft den har, desto fortare går det att mala köttet. Därför är en billig köttkvarn inte att föredra då köttet riskerar att fastna. Av den anledningen rekommenderar vi att du väljer en modell med så hög effekt som möjligt. På så vis säkerställer du att du kommer kunna mala vilket kött som helst utan minsta problem.

Garanti

Med tanke på att en köttkvarn är en dyr hushållsprodukt så får du inte glömma bort garantin. I synnerhet om du köper en manuell köttkvarn som är snäppet dyrare. Vanligtvis erbjuds konsumenter en garanti på minst 6 månader, men det tycker vi är på tok för lite. Således ska du inte köpa en köttkvarn om du inte får minst 1 års garanti. Annars riskerar du att inte få någon ekonomisk ersättning om den skulle gå sönder. Därmed ska du sondera terrängen bland de olika återförsäljarna för att hitta den som erbjuder dig längst garanti.

Varumärke

Upplever du osäkerhet över vilken köttkvarn du ska välja kan du alltid luta dig mot varumärkena, nämligen de mest välrenommerade tillverkarna. Anledningen är att varumärke så som Kitchenaid, Bosch och Electrolux har mångårig erfarenhet. Därtill har de utmärkta kundrecensioner vilket vittnar om kvaliteten i deras produkter. Vidare erbjuder de oftast mest fördelaktig garanti. Sålunda är det smartast – förutsatt att du inte vet vilken modell du ska välja – att luta dig mot något av följande varumärken:

  • Bosch
  • Electrolux
  • Kitchenaid
  • Nima
  • Bankeryd
  • Philips
  • Jula

Pris

Fastän de flesta är ute efter en billig köttkvarn är det inget vi rekommenderar. För att säga det på ett annat sätt så blir kvaliteten på det malna köttet sämre. Därtill är konstruktionen inte lika robust och kvalitativ vilket gör att livslängden på produkten förkortas med flera år i jämförelse med en kvalitativ köttkvarn för proffs. På grund av att en köttkvarn kostar allt från 300 – 8000 kronor så förstår vi att du inte vill spendera halva månadslönen på en kvarn. Men vi rekommenderar likväl att åtminstone lägga några hundralappar extra på en mer kvalitativ modell så den både håller längre och ger bättre resultat. Vill du ändå ha en billig köttkvarn så ska du köpa en på rea samt välja en manuell variant istället för en elektriskt. På så sätt kan du komma billigare undan och inte tumma på kvaliteten.

Konstruktion

En ofta underskattad faktor är hur tålig konstruktionen är. Vanligtvis är en manuell köttkvarn tillverkad i rostfritt stål. Detta innebär att den aldrig rostar samtidigt som den kommer hålla i decennier. Men det finns även billiga modeller som är tillverkade i plast. Följaktligen är sannolikheten för att de går sönder större. Därför ska du välja en kvarn vars konstruktion är robust och slittålig så du kan använda den under många år.

Hålskiva

En hålskiva är den skiva från vilket det malna köttet pressas ur köttkvarnen. Olika hålskivor har skiftande storlek på hålen. Detta innebär att du kan anpassa hur grov- eller finmalen din färs ska vara genom att byta ut hålskivan. På så vis kan du byta hålskiva när det är dags för korvstoppning. Vanligtvis ingår det ett par hålskivor i köpet av en köttkvarn, men du måste vara uppmärksam och läsa produktbeskrivningen noggrant, för det finns många återförsäljare som inte skickar med detta i beställningen.

Kniv

En köttkvarn med kniv innebär att du fäster en 4-bladig kniv på valsen med den vassa eggen utåt mot själva hålskivan. Därefter fäster du kniven med låsringen. Observera att knivar oftast måste köpas separat som tillbehör. Vidare går det att slipa kniven med ett bryne om du märker att den blivit för svag. Notera även att alla knivar inte passar till alla kvarnar, så kolla upp detta noga innan du genomför beställningen.

Backfunktion

Som nämnt ovan så är nackdelen med en billig köttkvarn att köttet ibland kan stanna. I det fallet behöver kvarnen vara försedd med en backfunktion så du kan dra tillbaka köttet och göra om processen. Men en billig köttkvarn saknar ofta denna funktionalitet vilket är katastrof. Därför ska du alltid se till att kvarnen som fångat ditt intresse alltid är utrustad med en backfunktion.

Fördelar med köttkvarn

Det finns många fördelar med en köttkvarn. Först och främst blir det godare i jämförelse med köpt färs. Därtill är det mer hygieniskt på grund av att du har full kontroll över malningsprocessen. Förutom detta har vi nedan listat de mest utmärkande fördelarna med denna förträffliga köksprodukt.

  • Autentisk matlagning
    Genom att mala köttet själv så ser du hela processen. På så vis kommer du närmare råvaran vilket inger en större känsla av autenticitet i din matlagning. Dessutom har du full kontroll över vad som hamnar i köttet – något du inte har om du köper malt kött från affären. Därmed kan du handla ekologiskt kött från din lokala slaktare och på så vis få mer kontroll över kvaliteten.
  • Mer hygieniskt
    Nackdelen med att inhandla färskt malen köttfärs från din lokala butik, är att den inte sällan legat där i flera dagar och sålunda oxiderat. Följaktligen är färsen i ett stadie av konstant förfall. Men om du istället använder en köttkvarn så säkerställer du att fräschören hålls intakt. Detta innebär också att det blir mer hygieniskt med tanke på att du har full kontroll över processen själv.
  • Utsökt smak
    Trots att färdigköpt färs i regel har en god smak, är köttsmaken du får från köttkvarnen i en annan liga. Har du inte känt skillnaden tidigare är smakförändringen en tillräcklig orsak att köpa en köttkvarn.
  • Mal alla typer av färs
    Med en köttkvarn kan du mala alla typer av färs som t.ex. kycklingfärs, nötfärs, grisfärs, blandfärs och fiskfärs. Följaktligen kan du tillaga patéer, puréer, sylta och charkuterier helt själv!
  • Göra äppelmos
    Nåt som många förbiser är det faktum att det faktiskt går att göra äppelmos med köttkvarn.
  • Stoppa korv
    Genom att köpa en köttkvarn med korvhorn blir det en fröjd att stoppa korv. Vanligtvis får du flera olika munstycken till korvhornet vilket gör att du kan anpassa tjockleken på korven.
  • Billigare kött
    Det är billigare att köpa en bit kött som du själv maler än att köpa färdigmalet kött. Trots att detta såklart beror på hur fint kött du köper, är det likväl i regel billigare. Således sparar du även pengar på lång sikt genom att använda en köttkvarn.
  • Hacka grönsaker
    Fastän det går alldeles utmärkt att hacka grönsaker i en köttkvarn, finns det grönsakshackare som är mycket bättre och mer effektiva för syftet.
  • Frys ned stora mängder kött
    Genom att frysa ner ditt malna kött kan du frysa in det med hjälp av vakuumpåsar. På så sätt hålls köttet färskt och kan vid ett senare tillfälle tinas upp och tillagas.

Så använder du en köttkvarn

Det är väldigt enkelt att använda en köttkvarn. Men det finns ett par saker du ska ta hänsyn till som t.ex. att skära köttet i småbitar alternativt nedfryst, för att processen ska bli enklare. Därför har vi nedan gjort en lathund för dig som snabbt vill veta hur du ska gå tillväga.

Innan malning:

  • Börja med att skära köttet i mindre bitar.
  • Köttet kan vara både fryst och tinat, men i regel går det lättare med fruset. Varmt kött gör att det blir klibbigt.
  • Välj önskad hålskiva beroende på om du vill ha finmalet eller grovmalet.
  • Se till att kvarnen är ren och fin innan malningen påbörjas.

Under malning:

  • Mal långsamt om du använder en manuell modell. Tänk på att varje kvarn fungerar olika, så titta på instruktionsanvisningarna.
  • Om fettet inte ser ut att fördelas jämt så ska du lägga tillbaka det i kvarnen för ytterligare en omgång.
  • Blir färsen utsmetad så beror det förmodligen på att kniven behöver slipas.

Efter malning:

  • Efter malningen är slutförd ska du omedelbart förvara det kylt. Annars riskerar du att bakterier frodas, så ställ in köttet i kylen direkt efteråt eller tillaga direkt.

köttkvarn test