En loftsäng är en upphöjd sovplats som ger plats undertill för antingen skrivbord, förvaring, rutschkana, soffa eller garderob. Därmed är det en idealisk säng för barnrummet eftersom det sparar så mycket utrymme. Dessutom är det roligt för barn att med stegens hjälp klättra upp till sin alldeles egen säng och känna en stark känsla av avskildhet – något som är viktigt för barn i deras utveckling.
Dock är utbudet av loftsängar minst sagt grumligt, och det är således svårt att veta vilken man ska välja. Därför har vi skrivit en köpguide vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna sängtyp för att göra ett så bra val som möjligt. Dessutom har vi rankat de bästa loftsängarna i en topplista högst upp på sidan. Börja sålunda med att förkovra dig nedan, för att sedan välja den som lämpar sig bäst för dig.
Innan du köper en loftsäng finns det några saker du ska vara på det klara med. För det första finns det fem olika typer att välja mellan, däribland de med skrivbord, förvaring eller rutschkana. För det andra får inte avståndet mellan taket och sängen vara för kort. För det tredje gäller det att du väljer rätt storlek och att du mäter noggrant. Utöver detta har vi nedan listat de viktigaste faktorerna du behöver vara införstådd med för att göra ett så välinformerat köp som möjligt.
Det första du måste veta i ditt val av loftsäng är att det finns flera olika typer. Tidigare fanns det bara ett tomt utrymme under sängen, men numera säljs det loftsängar med allt från skrivbord, rutschkana och soffa. Dessutom finns det varianter avsedda för förvaring samt garderober. Därmed har du idag en uppsjö av alternativ att välja mellan. För att tydliggöra skillnaderna har vi nedan beskrivit varje typ.
En loftsäng med skrivbord är utmärkt om ditt barn behöver ett utrymme för att studera eller spela. Antingen kan du välja en modell med integrerat skrivbord eller så kan du köpa ett fristående. Men vanligast är integrerat. Dock finns det några särskilda mått du ska veta om när det kommer till skrivbord, och det är följande:
Vi alla vet hur många leksaker som brukar finnas utspridda i ett barnrum. Det finns legobitar här och bilbanor där, men genom att välja en loftsäng med förvaring kan du hålla rummet renare. Faktum är att många väljer en modell med förvaring just på grund av förvara alla barnets leksaker där. Men det går givetvis bra att förvara kläder eller sängkläder i förvaringen också.
Hur mycket förvaringsutrymme du får beror på hur många lådor och hyllor som du köper till. Detta brukar man kunna skräddarsy i beställningen men inte alltid. Så det kan vara bra att komplettera med lite fler fack om detta är något som behövs.
Vill du kombinera en sov- och lekplats så ska du välja en loftsäng med rutschkana. Då kommer det finnas en stege på ena sidan och en rutschkana på andra av sängen. På så sätt kan man klättra upp på stegen och åka ner på rutschkanan. Detta är inte bara roligt för barnet, utan det är även säkrare eftersom det svåraste momentet är att klättra nerför stegen. Men om du istället har en rutschkana så slipper man alltså detta moment. Vidare går det att byta plats på stegen och kanan om det passar sig bättre.
Glöm inte att likt loftsängen så ska rutschkanan också vara försedd med höga skyddskanter på vardera sida. Dessutom kräver detta alternativ att du tar höjd för det extra utrymme som krävs. Så mät noggrant och lämna extra utrymme ifall kanan skulle vara ett par centimeter längre än vad som står angivet i beskrivningen.
På grund av att en soffa är den möbel som upptar mest plats i ett rum, är det otroligt smidigt att köpa en loftsäng med soffa. Denna kan antingen vara integrerad eller fristående. Om du vill köpa en fristående soffa måste du givetvis mäta noggrant så soffan får plats; både på bredden och längden. Annars kan soffan sticka ut något vilket inte är så estetiskt tilltalande.
Om du väljer en loftsäng med soffa så är höjden under loftsängen ett viktigt mått att tänka på, d.v.s. avståndet mellan sängens undersida och golvet undertill. Är detta mått för kort kommer det inte gå att stå under sängen utan man måste hela tiden huka sig. Följaktligen måste du vara försiktigt varje gång du ställer dig upp från soffan vilken är enerverande, så se till att du har tillräckligt mycket utrymme under sängen.
Den sista typen du kan välja är en loftsäng med garderob. Denna variant passar de barn som har väldigt mycket kläder men som inte vill köpa en separat garderob som upptar för mycket utrymme. Lösningen är att garderoben är integrerad med loftsängen. Detta kan ske på olika sätt: antingen med integrerade förvaringslådor under varje trappsteg, eller fristående garderober som du helt enkelt placerar under sängen.
När man ska köpa en loftsäng så är det inte bara att köpa den första bästa modell man hitta. Det kräver nämligen en hel del förarbete, och detta består huvudsakligen i att mäta och jämföra mått. Det första du ska göra är att bestämma platsen i rummet där sängen ska placeras. Därefter ska du mäta avståndet mellan sängen och fönster så inte fönstret skyms och man inte kan se ut. Samma sak ska du göra med dörrar, d.v.s. säkerställa att inte sängen är för lång och att dörrar blir svåra att öppna.
Men för att garantera att detta inte sker så måste du som sagt mäta noggrant. Detta kan du göra med hjälp av ett vanligt måttband. Glöm inte att addera några centimeter för marginalens skull, så du inte råkar köpa en modell som är en irriterande centimeter för stor. När du väl vet bredden, höjden och takhöjden så blir det lättare att hitta rätt loftsäng eftersom du vet vad du letar efter.
Emellertid är de vanligaste storlekarna följande, vilket kan vara en bra indikation över vad du bör välja:
Som du kan se finns det mängder av storlekar att välja mellan, så försök helt enkelt att hitta den storlek som passar barnrummet bäst.
Om du trots allt inte kan hitta en loftsäng i önskad storlek så finns det ytterligare ett alternativ och det är att köpa en platsbyggd loftsäng. Vad innebär detta då? Jo, om du väljer en platsbyggd modell så kommer sängen byggas i det rum och på den plats där du vill att den tillslut ska stå. Detta sker genom att anställa snickare – något som återförsäljare som t.ex. IKEA erbjuder.
Dock ska du vara medveten om att en platsbyggd loftsäng är det dyraste alternativet du har, men å andra sidan så blir resultat oftast exakt och anpassad utifrån dina och barnets individuella önskemål.
Ett bra tips är att visa inspirationsbilder till snickaren så de får en bättre hum om vad du är ute efter. Därtill får du såklart inte glömma att övervaka arbetet så att sängen blir precis som du vill ha den.
Summa summarum: hittar du ingen storlek som passar ditt rum så ska du definitivt välja en platsbyggd loftsäng istället.
Eftersom en stege är det hjälpmedel som används för att ta sig upp till loftsängen är det viktigt att den är kvalitativ och säker. För när barnet vaknar mitt i nattens mörker och ska försöka navigera sig nedför sängen, så är det lätt hänt att man råkar sätta foten fel och ramla ner. Därför är det ytterst viktigt att även välja loftsäng utifrån hur bra, säker och stabil stegen är.
Därför rekommenderar vi att du väljer en stege vars trappsteg är breda, robusta och slittåliga – men framförallt räfflade. Genom att ha ett räfflat grepp är risken att halka nästintill obefintlig. Orsaken till varför vi vill understryka denna faktor är för att det finns många loftsängar i metall där stegen endast består av tunna rör som ger uselt grepp och ökar markant risken för att ramla.
Många som står i akt att köpa en loftsäng tänker endast på att få plats med sängen i rummet. Följaktligen mäter man bredd och höjd och säkerställer att det går att stuva in sängen på önskad plats. Dock glömmer de flesta att avståndet mellan loftsängen och taket är en otroligt viktig del eftersom det är så lätt att slå i huvudet om avståndet är för kort. När barnet ska klättra upp till sängen, och när de vaknar på morgonen och det är dags att gå ner, så måste det finnas tillräckligt mycket svängrum upptill för att slippa tänka på att slå i huvudet i taket.
Avståndet mellan loftsäng och tak ska vara minst 75 cm. Så glöm inte att ta in detta mått i beräkningen innan beställningen genomförs.
Fastän vi har stor förståelse för att de flesta vill ha en billig loftsäng är detta inget vi rekommenderar. Orsaken är att en säng på höjd innebär särskilda säkerhetsrisker, vilka ökar markant om sängen är tillverkad av undermåliga material, vilket brukar vara fallet med billiga loftsängar. Till exempel brukar inte sängen kännas lika robust om du skakar den, och stegen känns inte sällan ranglig och osäker.
Därför är det betydligt bättre – och säkrare – om du investerar en extra tusenlapp på en kvalitativ säng som är tillverkad i slittåliga material. På så vis kan även du som förälder andas ut och vila i tryggheten om att barnet de facto har en säker säng och ingen budgetmodell.
Som en konsekvens av loftsängars dyra kostnad är det högst angeläget att inte glömma bort garantin. För om du inte handlar får garanti på ditt köp kommer du sakna möjlighet till ekonomisk ersättning skulle sängen gå sönder. Hur lång garantin är skiljer sig från återförsäljare till återförsäljare, så det är extra viktigt att dubbelkolla produktbeskrivningen så du inte råka köpa en modell utan garanti.
Fortsättningsvis har de flesta loftsängar en garanti på minst 2 år, men det finns faktiskt modeller med en 10-årsgaranti vilket såklart är att föredra. Däremot står garantiperioden i direkt relation till priset; så ju mer den kostar desto längre garanti tenderar man att få.
Att en loftsäng sparar utrymme är den primära anledningen till varför föräldrar köper en loftsäng till sitt barn. Men det finns även fler fördelar som vi har nämnt nedan.
Nu när du känner till alla ovan nämnda fördelar, är det dags att vara fullständigt transparent och även stylta upp nackdelarna med loftsängar. För det finns nämligen några saker du som förälder måste vara införstådd med innan ditt köp. Exempelvis är fallrisken hög och det är betydligt svårare att väcka sitt barn om de sover högt upp.
Att sova högt upp har sin charm, men det är inte helt riskfritt. Därför har vi listat några säkerhetstips som du bör följa för att minimera olycksriskerna. Tipsen handlar delvis om att montera sängramen på rätt sätt med höga skyddskanter, men även andra rekommendationer som kommer få dig som förälder att vara trygg med att ditt barn sover högt uppe.
Avslutningsvis vill vi nämna att det inte bara är barn som kan använda loftsängar och dra nytta av dess fördelar, även vuxna använder dem – speciellt de som har en mindre bostad och behöver spara på varenda kvadratcentimeter. Emellertid behöver sängen i så fall klara av en högre maxlast. Men utöver det gäller denna köpguide även för vuxna.
Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan.
Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem.
Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.
Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.