HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Loftsäng bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Loftsäng med skrivbord och le...
Bäst-i-test 2024

Loftsäng bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Loftsäng med skrivbord och lekhörna

Loftsäng med skrivbord och lekhörna
 • Passar barn från 6 år
 • 10 års garanti
 • Loftsäng i absoluta världsklass
 • Smart extrasäng medföljer som kan vikas ihop till en fåtölj
 • Följer alla EU:s högsta standarder
 • Bäddmått: 90 x 200 cm
 • Höjd under på 140 cm
 • Maxlast: 120 kg
 • Finns i svart och vit
 

2. Låg loftsäng

Låg loftsäng
 • Passar både barn (fr. 3 år) och vuxna
 • Påminner om en husbåt
 • Vackert båtfönster i huvudgaveln
 • Tillverkad i massiv furu
 • Stabil nog åt både vuxna och barn
 • Montering krävs
 • Miljövänlig lack fri från lösningsmedel
 • Bredd: 96 cm
 • Längd: 200 cm
 • Bäddmått: 90×200 cm
 

3. Loftsäng med skrivbord och soffa

Loftsäng med skrivbord och soffa
 • Loftsäng för äldre barn (fr. 8 år)
 • Soffdel består av förvaringsmodul och utdragssäng
 • Dynor ingår
 • Montering krävs
 • Tillverkad i massiv furu
 • Miljövänlig med vattenbaserad lack
 • Uppfyller alla internationella säkerhetsstandarder
 • Höjd: 184 cm
 • Längd: 210 cm
 • Maxlast: 100 kg
Innehåll [ visa ]

Loftsäng

En loftsäng är en upphöjd sovplats som ger plats undertill för antingen skrivbord, förvaring, rutschkana, soffa eller garderob. Därmed är det en idealisk säng för barnrummet eftersom det sparar så mycket utrymme. Dessutom är det roligt för barn att med stegens hjälp klättra upp till sin alldeles egen säng och känna en stark känsla av avskildhet – något som är viktigt för barn i deras utveckling.

Dock är utbudet av loftsängar minst sagt grumligt, och det är således svårt att veta vilken man ska välja. Därför har vi skrivit en köpguide vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna sängtyp för att göra ett så bra val som möjligt. Dessutom har vi rankat de bästa loftsängarna i en topplista högst upp på sidan. Börja sålunda med att förkovra dig nedan, för att sedan välja den som lämpar sig bäst för dig.

Så väljer du bäst loftsäng

Innan du köper en loftsäng finns det några saker du ska vara på det klara med. För det första finns det fem olika typer att välja mellan, däribland de med skrivbord, förvaring eller rutschkana. För det andra får inte avståndet mellan taket och sängen vara för kort. För det tredje gäller det att du väljer rätt storlek och att du mäter noggrant. Utöver detta har vi nedan listat de viktigaste faktorerna du behöver vara införstådd med för att göra ett så välinformerat köp som möjligt.

1. Typer av loftsängar

Det första du måste veta i ditt val av loftsäng är att det finns flera olika typer. Tidigare fanns det bara ett tomt utrymme under sängen, men numera säljs det loftsängar med allt från skrivbord, rutschkana och soffa. Dessutom finns det varianter avsedda för förvaring samt garderober. Därmed har du idag en uppsjö av alternativ att välja mellan. För att tydliggöra skillnaderna har vi nedan beskrivit varje typ.

Loftsäng med skrivbord

En loftsäng med skrivbord är utmärkt om ditt barn behöver ett utrymme för att studera eller spela. Antingen kan du välja en modell med integrerat skrivbord eller så kan du köpa ett fristående. Men vanligast är integrerat. Dock finns det några särskilda mått du ska veta om när det kommer till skrivbord, och det är följande:

 • Skrivbordslängd: Detta avser hur långt skrivbordet är. Vissa gillar när det finns mycket utrymme på längden så den datorskärm kan stå i lagom avstånd från ögonen, medan andra föredrar en kortare skrivbordslängd så skrivbordet inte upptar så stort utrymme. Här är det bäst att rådfråga barnet utifrån vad de ämnar använda skrivbordet till.
 • Skrivbordsbredd: Bredden på skrivbordet är även det ett viktigt mått eftersom det bestämmer hur många som kan sitta vid skrivbordet samtidigt, samt hur mycket böcker och annat som barnet får plats med på skrivbordet. Vanligtvis brukar skrivbordsbredden vara samma som bäddbredden, men då detta skiljer sig från modell till modell så är det definitivt en faktor att inkorporera i ekvationen.
 • Skrivbordshöjd: Höjden på skrivborden är enligt oss det viktigaste måttet då det bestämmer hur hög stolen måste vara. För om stolen är för liten i relation till skrivbordet kommer inte barnet sitta ergonomiskt, och samma sak gäller om stolen är för hög. Därför ska du försöka köpa till en stol vars höjd är anpassningsbar så det kan ställas in utifrån barnets längd.

loftsäng med skrivbord

Loftsäng med förvaring

Vi alla vet hur många leksaker som brukar finnas utspridda i ett barnrum. Det finns legobitar här och bilbanor där, men genom att välja en loftsäng med förvaring kan du hålla rummet renare. Faktum är att många väljer en modell med förvaring just på grund av förvara alla barnets leksaker där. Men det går givetvis bra att förvara kläder eller sängkläder i förvaringen också.

Hur mycket förvaringsutrymme du får beror på hur många lådor och hyllor som du köper till. Detta brukar man kunna skräddarsy i beställningen men inte alltid. Så det kan vara bra att komplettera med lite fler fack om detta är något som behövs.

loftsäng med förvaring

Loftsäng med rutschkana

Vill du kombinera en sov- och lekplats så ska du välja en loftsäng med rutschkana. Då kommer det finnas en stege på ena sidan och en rutschkana på andra av sängen. På så sätt kan man klättra upp på stegen och åka ner på rutschkanan. Detta är inte bara roligt för barnet, utan det är även säkrare eftersom det svåraste momentet är att klättra nerför stegen. Men om du istället har en rutschkana så slipper man alltså detta moment.  Vidare går det att byta plats på stegen och kanan om det passar sig bättre.

Glöm inte att likt loftsängen så ska rutschkanan också vara försedd med höga skyddskanter på vardera sida.  Dessutom kräver detta alternativ att du tar höjd för det extra utrymme som krävs. Så mät noggrant och lämna extra utrymme ifall kanan skulle vara ett par centimeter längre än vad som står angivet i beskrivningen.

Loftsäng med soffa

På grund av att en soffa är den möbel som upptar mest plats i ett rum, är det otroligt smidigt att köpa en loftsäng med soffa. Denna kan antingen vara integrerad eller fristående. Om du vill köpa en fristående soffa måste du givetvis mäta noggrant så soffan får plats; både på bredden och längden. Annars kan soffan sticka ut något vilket inte är så estetiskt tilltalande.

Om du väljer en loftsäng med soffa så är höjden under loftsängen ett viktigt mått att tänka på, d.v.s. avståndet mellan sängens undersida och golvet undertill. Är detta mått för kort kommer det inte gå att stå under sängen utan man måste hela tiden huka sig. Följaktligen måste du vara försiktigt varje gång du ställer dig upp från soffan vilken är enerverande, så se till att du har tillräckligt mycket utrymme under sängen.

Loftsäng med garderob

Den sista typen du kan välja är en loftsäng med garderob. Denna variant passar de barn som har väldigt mycket kläder men som inte vill köpa en separat garderob som upptar för mycket utrymme. Lösningen är att garderoben är integrerad med loftsängen. Detta kan ske på olika sätt: antingen med integrerade förvaringslådor under varje trappsteg, eller fristående garderober som du helt enkelt placerar under sängen.

2. Storlek

När man ska köpa en loftsäng så är det inte bara att köpa den första bästa modell man hitta. Det kräver nämligen en hel del förarbete, och detta består huvudsakligen i att mäta och jämföra mått. Det första du ska göra är att bestämma platsen i rummet där sängen ska placeras. Därefter ska du mäta avståndet mellan sängen och fönster så inte fönstret skyms och man inte kan se ut. Samma sak ska du göra med dörrar, d.v.s. säkerställa att inte sängen är för lång och att dörrar blir svåra att öppna.

Men för att garantera att detta inte sker så måste du som sagt mäta noggrant. Detta kan du göra med hjälp av ett vanligt måttband. Glöm inte att addera några centimeter för marginalens skull, så du inte råkar köpa en modell som är en irriterande centimeter för stor. När du väl vet bredden, höjden och takhöjden så blir det lättare att hitta rätt loftsäng eftersom du vet vad du letar efter.

Emellertid är de vanligaste storlekarna följande, vilket kan vara en bra indikation över vad du bör välja:

 • 180×200
 • 160×200
 • 120×200
 • 140×120
 • 90×200

Som du kan se finns det mängder av storlekar att välja mellan, så försök helt enkelt att hitta den storlek som passar barnrummet bäst.

3. Platsbyggd

Om du trots allt inte kan hitta en loftsäng i önskad storlek så finns det ytterligare ett alternativ och det är att köpa en platsbyggd loftsäng. Vad innebär detta då? Jo, om du väljer en platsbyggd modell så kommer sängen byggas i det rum och på den plats där du vill att den tillslut ska stå. Detta sker genom att anställa snickare – något som återförsäljare som t.ex. IKEA erbjuder.

Dock ska du vara medveten om att en platsbyggd loftsäng är det dyraste alternativet du har, men å andra sidan så blir resultat oftast exakt och anpassad utifrån dina och barnets individuella önskemål.

Ett bra tips är att visa inspirationsbilder till snickaren så de får en bättre hum om vad du är ute efter. Därtill får du såklart inte glömma att övervaka arbetet så att sängen blir precis som du vill ha den.

Summa summarum: hittar du ingen storlek som passar ditt rum så ska du definitivt välja en platsbyggd loftsäng istället.

4. Stege

Eftersom en stege är det hjälpmedel som används för att ta sig upp till loftsängen är det viktigt att den är kvalitativ och säker. För när barnet vaknar mitt i nattens mörker och ska försöka navigera sig nedför sängen, så är det lätt hänt att man råkar sätta foten fel och ramla ner. Därför är det ytterst viktigt att även välja loftsäng utifrån hur bra, säker och stabil stegen är.

Därför rekommenderar vi att du väljer en stege vars trappsteg är breda, robusta och slittåliga – men framförallt räfflade. Genom att ha ett räfflat grepp är risken att halka nästintill obefintlig. Orsaken till varför vi vill understryka denna faktor är för att det finns många loftsängar i metall där stegen endast består av tunna rör som ger uselt grepp och ökar markant risken för att ramla.

5. Avstånd mellan loftsäng och tak

Många som står i akt att köpa en loftsäng tänker endast på att få plats med sängen i rummet. Följaktligen mäter man bredd och höjd och säkerställer att det går att stuva in sängen på önskad plats. Dock glömmer de flesta att avståndet mellan loftsängen och taket är en otroligt viktig del eftersom det är så lätt att slå i huvudet om avståndet är för kort. När barnet ska klättra upp till sängen, och när de vaknar på morgonen och det är dags att gå ner, så måste det finnas tillräckligt mycket svängrum upptill för att slippa tänka på att slå i huvudet i taket.

Avståndet mellan loftsäng och tak ska vara minst 75 cm. Så glöm inte att ta in detta mått i beräkningen innan beställningen genomförs.

låg loftsäng

6. Pris

Fastän vi har stor förståelse för att de flesta vill ha en billig loftsäng är detta inget vi rekommenderar. Orsaken är att en säng på höjd innebär särskilda säkerhetsrisker, vilka ökar markant om sängen är tillverkad av undermåliga material, vilket brukar vara fallet med billiga loftsängar. Till exempel brukar inte sängen kännas lika robust om du skakar den, och stegen känns inte sällan ranglig och osäker.

Därför är det betydligt bättre – och säkrare – om du investerar en extra tusenlapp på en kvalitativ säng som är tillverkad i slittåliga material. På så vis kan även du som förälder andas ut och vila i tryggheten om att barnet de facto har en säker säng och ingen budgetmodell.

7. Garanti

Som en konsekvens av loftsängars dyra kostnad är det högst angeläget att inte glömma bort garantin. För om du inte handlar får garanti på ditt köp kommer du sakna möjlighet till ekonomisk ersättning skulle sängen gå sönder. Hur lång garantin är skiljer sig från återförsäljare till återförsäljare, så det är extra viktigt att dubbelkolla produktbeskrivningen så du inte råka köpa en modell utan garanti.

Fortsättningsvis har de flesta loftsängar en garanti på minst 2 år, men det finns faktiskt modeller med en 10-årsgaranti vilket såklart är att föredra. Däremot står garantiperioden i direkt relation till priset; så ju mer den kostar desto längre garanti tenderar man att få.

Fördelar med loftsäng

Att en loftsäng sparar utrymme är den primära anledningen till varför föräldrar köper en loftsäng till sitt barn. Men det finns även fler fördelar som vi har nämnt nedan.

 • Spara utrymme
  Det råder ingen tvekan om att en av de bästa fördelarna med en loftsäng är faktumet att så mycket utrymme frigörs till annat. Genom att t.ex. ha en loftsäng med skrivbord eller förvaring undertill, kan resten av rummet användas till lekutrymme eller något annat. Därmed är det perfekt om du har ett litet barnrum eller helt enkelt bara vill spara utrymme.
 • Rolig design
  Det är allmänt känt att barn mellan 3-8 år brukar vara svåra att få i säng framåt kvällningen då de är fyllda med energi. Men genom att köpa en loftsäng med fräck design så lockar detta barnet att klättra uppför stegen och äntra sitt eget sovutrymme. Till exempel finns det loftsängar som är designade som ett eget hus med luckor och fönster. Vidare finns det sängar som är formade som Batman-bilen. Det finns helt enkelt mängder av olika stilar att välja mellan, det gäller bara att hitta en design som ditt barn tycker om.
 • Känsla av avskildhet och autonomi
  När ett barn växer upp är det viktigt att de känner att de är sina egna individer med sitt eget utrymme. I synnerhet är detta sant när det gäller sovutrymme. Därför är en loftsäng perfekt ur det hänseendet då det skapar en känsla av avskildhet och autonomi. Ingen annan är tillåten att klättra upp i sängen utan barnets tillåtelse!

Nackdelar med loftsäng

Nu när du känner till alla ovan nämnda fördelar, är det dags att vara fullständigt transparent och även stylta upp nackdelarna med loftsängar. För det finns nämligen några saker du som förälder måste vara införstådd med innan ditt köp. Exempelvis är fallrisken hög och det är betydligt svårare att väcka sitt barn om de sover högt upp.

 • Risken att ramla ner
  Detta är något som måste nämnas när man pratar om loftsängar, d.v.s. risken att ramla ner. Antingen kan barnet ramla ner på grund av dåligt monterade skyddskanter, eller en undermåligt installerad stege. Därför är det extremt viktigt att med jämna mellanrum skaka på sängen och känna på varje komponent för att säkerställa att det är stabilt. Dessutom är det ett bra tips att välja en loftsäng vars stege har breda, räfflade och bekväma trappsteg, så barnet inte löper någon risk att halka ner och ramla. OBS: Hyser du stor oro för detta rekommenderar vi att du väljer en låg loftsäng där risken för fallskador är betydligt lägre.
 • Svårare att väcka barnen på morgonen
  Trots att detta är en liten nackdel i sammanhanget så är den dock värd att nämna. För när du försöker väcka barnen tidigt på morgonen så är det inte lika lätt som om de hade sovit i en vanlig säng. Dessutom kan du inte klättra upp i sängen på grund av maxlasten, så du måste försöka väcka barnet ändå vilket kan vara svårt.
 • Inte lätt att rå om ett sjukt barn
  Har ditt barn drabbats av influensa eller någon annan sjukdom så är det inte rekommenderat att de använder en loftsäng. Orsaken är att de ofta kan drabbas av kortvarig yrsel vilket inte är bra om de samtidigt försöker gå nerför stegen. Så om de blir sjuka är det nästan bättre om de använder soffan.
 • Klaustrofobisk känsla
  En loftsäng ska du endast köpa om du har högt i tak och eller om avståndet mellan loftsängen och taket är tillräckligt stort. Annars kommer barnet känna en lätt klaustrofobisk känsla. En bra tumregel som ofta rekommenderas är att man ska kunna sitta upp i sängen utan att huvudet vidrör taket – då är det en bra takhöjd som inte kommer ge en släng av klaustrofobi.
 • Dyr investering
  Trots att det finns så många fördelar med en loftsäng så är det höga priset en nackdel som är omöjlig att undgå. Det kostar nämligen mellan 2000-10 000 kronor vilket långt ifrån alla barnfamiljer har råd med. Därför ska du inte köpa en loftsäng om du har en mindre budget. Istället kan du spara några år tills du har råd att köpa en riktigt kvalitativ modell med skrivbord, förvaring eller rutschkana.

loftsäng barn

Säkerhetsanvisningar för loftsängar

Att sova högt upp har sin charm, men det är inte helt riskfritt. Därför har vi listat några säkerhetstips som du bör följa för att minimera olycksriskerna. Tipsen handlar delvis om att montera sängramen på rätt sätt med höga skyddskanter, men även andra rekommendationer som kommer få dig som förälder att vara trygg med att ditt barn sover högt uppe.

 1. Åldersgräns på 6 år
  På grund av att höga sängar innebär en säkerhetsrisk så är den rekommenderade åldersgränsen 6 år. Kort sagt ska barnet ha en riskförståelse och förmåga att ta egen ansvar för att få använda en loftsäng. Har du barn som är yngre än detta rekommenderar vi att köpa en våningssäng där den undre slafen kan användas av barn under 3 år.
 2. Skyddskanter på alla sidor
  Skyddskanter måste finnas på båda långsidorna av loftsängen. Annars riskerar barnet att ramla ner mellan väggen och ena långsidan. Trots att detta inte är så sannolikt är det likväl viktigt att säkra upp alla tänkbara scenarion. Om barnet drömmer mardrömmar kan det lätt hända att vederbörande trycker kroppen mot väggen och på så vis trycker ut sängen från väggen varpå ett utrymme att ramla ner uppstår. Så glöm inte att skyddskanter ska installeras på varje sida av sängen.
 3. Placera inte under takfläkt eller taklampa
  Om barnrummet har en takfläkt installerad ska du inte placera sängen direkt under denna. Orsaken är att barnet kan vakna och instinktivt sätta sig upp och slå huvudet i takfläkten. Eftersom detta kan vara väldigt farligt så är det bättre att ta det säkra före det osäkra och placera loftsängen där det inte finns någon takfläkt eller taklampa ovantill.
 4. Testa stegen regelbundet
  Kontrollera de individuella trappstegen i trappen med jämna mellanrum för att säkerställa att ingen skruv eller mutter sitter lös. Det är faktiskt inte ovanligt att stegen glider eller trappstegen går sönder, så testa stegen regelbundet för att dubbelkolla att allt känns säkert.
 5. Endast en person i taget
  När du använder en loftsäng är det väldigt viktigt att du respekterar maxlasten och att endast en person i taget använder sängen. Till skillnad mot en våningssäng är inte en loftsäng avsedd för mer än en person, varför det är viktigt att inte leka med kompisar i sängen eftersom det kan leda till att hela sängramen krackelerar.
 6. Installera en klämlampa
  När barn vaknar på natten och t.ex. behöver gå på toaletten kan det vara svårt att skönja trappstegen. Därför bör du köpa en klämlampa som fästs i sänggaveln och som barnet kan använda för att lysa upp trappan när det är mörkt. På så vis minimerar du riskerna för att man trampar snett i stegen och ramlar ner och slår sig. En klämlampa köper du billigt hos LampGallerian.
 7. Använd inte en för stor madrass
  Eftersom madrasser i regel är dyrt att köpa är det många som tänker att de kan använda en gammal madrass till den nyinköpta loftsängen. Men faktum är att detta är direkt farligt för barnet. Orsaken är att en för stod madrass gör att madrassen väller ut över skyddskanterna och följaktligen gör det lättare för barnet att glida ner över kanterna. Så glöm inte att läsa i produktbeskrivningen hur stor madrass som är rekommenderad till loftsängen som fångat ditt intresse, och köp sedan rätt storlek baserat på detta.
 8. Släpa inte sängen när den ska flyttas
  Är det dags att möblera om i barnrummet och loftsängen behöver flyttas, så ska du vara medveten om att du absolut inte – under några som helst omständigheter – får dra i sängen och släpa den till önskad position. Anledningen är att hela sängstrukturen kan förstöras om du sliter i den, vilket blir en dyr historia. Därför ska du istället fråga kompisar om hjälp så ni kan lyfta sängen i alla 4 hörn, det är det enda sättet att flytta en loftsäng på ett säkert sätt.
 9. Använd inte reservdelar från andra varumärken
  Har du köpt en loftsäng från ett särskilt varumärke så ska du inte köpa reservdelar från ett annat. Orsaken är att reservdelarna från samma varumärke garanterat passar och är säkra att använda, medan reservdelar från andra varumärken inte är testade och därmed inte lika säkra. Så ha detta i åtanke om du behöver köpa en ny stege, skyddskanter eller liknande.

Slutord

Avslutningsvis vill vi nämna att det inte bara är barn som kan använda loftsängar och dra nytta av dess fördelar, även vuxna använder dem – speciellt de som har en mindre bostad och behöver spara på varenda kvadratcentimeter. Emellertid behöver sängen i så fall klara av en högre maxlast. Men utöver det gäller denna köpguide även för vuxna.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.