HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Skärmaskin kött bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Graef skärmaskin med glasbot...
Bäst-i-test 2024

Skärmaskin kött bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Graef skärmaskin med glasbotten

Graef skärmaskin med glasbotten
 • Bäst skärmaskin för kött 2024
 • Tystgående
 • Perfekt för pålägg, bröd, grönsaker och ost
 • Slät klinga medföljer
 • Barnlås
 • Justerbara skivor mellan 0 till 20 mm
 • Storlek: 29,5 x 40,5 x 25,5 cm
 • Väger 8,5 kg
 

2. Wilfa Sharp FS-200W

Wilfa Sharp FS-200W
 • Kraftfull modell med 200 watt
 • Slittålig konstruktion i aluminium
 • Multi-klinga som kan skära allt från kött till bröd
 • Avtagbar klinga, skärbräda och presstav för smidig rengöring
 • Extra klinga går att köpa för fler syften
 • Justerbar tjocklek: 0 till 15 mm
 

3. Graef GRG50

Graef GRG50
 • Billig skärmaskin med utmärkt kvalitet
 • Tystlåten motor på 170W
 • Levereras med tandad klinga
 • Lätt att rengöra
 • Väger 2,4 kg
 • Perfekt för mindre kök
 • Storlek: 38,5 x 27 x 27,3 cm
Innehåll [ visa ]

Bäst skärmaskin för kött 2024

En skärmaskin för kött är perfekt för dig som vill ha perfekt skivade köttbitar varje gång. Med hjälp av denna köksmaskinen kan du få lika bra precision som när du handlar kött över köttdisken. Vidare är de mångfacetterade eftersom de inte bara kan skära kött, utan även ost, bröd och grönsaker.

Nackdelen är att de tar en del plats i köket, men har du utrymme på köksbänken och har för avsikt att använda den ofta så är det inte ett problem.

I denna artikel kommer vi ranka de bästa skärmaskinerna för kött 2024. Därutöver har vi skrivit en komplett köpguide vars syfte är att informera dig om allt du behöver veta innan köpet. Häng med!

skärmaskin kött bäst i test

Skärmaskin för kött – Köpguide – Detta ska du tänka på

Innan du köper en skärmaskin för kött är det viktigt att du har kännedom om vad du ska leta efter. Därför har vi nedan listat de viktigaste aspekterna som spelar in i ditt val som t.ex. huruvida den ska vara elektrisk eller manuell, vara utrustad med en slät eller tandad klinga, och mycket mer.

Elektrisk eller manuell

elektrisk skärmaskin kött

En skärmaskin för kött är antingen elektrisk eller manuell. Manuella modeller är ofta billigare än elektriska, men det betyder inte nödvändigtvis att de är mindre effektiva; snarare att det tar längre tid att skära då du måste veva själv. Därmed rekommenderar vi att välja en manuell variant om du inte vill spendera mycket pengar.

De flesta maskiner för att skära kött är dock elektriska idag. Orsaken är att de helt enkelt är avsevärt effektivare. Du kan t.ex. skära flera skivor charkprodukter på bara några sekunder – något du som tar minst den tredubbla tiden med en manuell.

Således måste du göra en avvägning mellan snabbhet och smidighet å ena sidan; och kostnad å andra sidan.

Tystgående

En otroligt viktig faktor när du ska köpa en skärmaskin för kött är att de helst ska vara så tystgående som möjligt, även om det inte alltid är fallet. De elektriska varianterna har inbyggda motorer som alla har en varierande ljudnivå, medan manuella skärmaskiner är 100% tystgående. Därmed behöver du bara tänka på denna faktor om du köper en elektrisk modell.

För att veta hur tystgående en skärmaskin är ska du titta i produktinformationen eller läsa bruksanvisningen. Där står det nämligen hur mycket dB den faktiskt avger. Men vi rekommenderar dig att titta på en YouTube-video med en demonstration så du får en mer konkret bild.

Problemet med en skärmaskin för kött som låter mycket är att det kommer störa de personer du bor med, eller i värsta fall dina grannar; och i somliga fall dig själv. Låt oss säga att du ska göra en frukostmacka tidigt på morgonen och behöver skiva lite skinka – då kommer familjen garanterat att vakna om du inte har en tystgående modell.

Motoreffekt

Motoreffekten är det som definierar hur pass effektiv en skärmaskin för kött är. Därför ska du noggrant titta på hur mycket motoreffekt den har.

En modell med en motoreffekt på 200 watt är t.ex. effektivare än en med en motorkraft på 100 watt, och skär därför snabbare och mer effektivare. Med andra ord kommer du få rakare skivor kött. Dock kostar de med hög motoreffekt betydligt mer, men de är ofta väl värda pengarna om du använder den ofta.

Barnlås

För att skärmaskinen ska vara så säker som möjligt ska den ha olika låsfunktioner. En skärmaskin för kött med barnlås är t.ex. perfekt om du har små barn i huset. Detta innebär att den inte startar förrän den är upplåst – något som endast en vuxen kan göra. På så vis kan du ha den framme på köksbänken utan att oroa dig att det är en fara.

Slät eller tandad klinga

En otroligt viktig aspekt när det kommer till skärmaskiner för kött är en skarp och effektiv klinga. Detta har stor betydelse för hur snabbt, smidigt, och hur jämna köttskivorna blir.

De flesta modeller idag har en tandad klinga vilket inte är optimalt för kött då det resultatet inte kommer bli jämnt. Andra tandade modeller är inte skarpa nog, vilket innebär att skivningen kommer bli långt ifrån blir perfekt. Dessutom är det som sagt svårt skära jämna skivor eftersom tänderna ofta gör skinkan eller liknande blir flera millimeter tjockare i vissa halvor. Således ska du använda en tandad klinga för bröd, och en slät klinga för kött.

Således ska en skarp klinga något som alltid ska vara i fokus när du ska skära kött. Vi skulle till och med argumentera för att det är viktigare än motoreffekten, även om den inte ska underskattas.

Dock finns det en nackdel med släta klingor, och det är att de skär lite saktare. Men vi skulle nog påstå att hastigheten inte är relevant om skivningen blir jämnare i slutändan.

Mot bakgrund av detta rekommenderar vi att du köper både en slät och en tandad klinga så du kan använda maskinen för olika syften.

Justerbar skivstorlek

En skärmaskin för kött som har en justerbar skivstorlek är idealisk om du vill skära bestämma hur tunna skivorna ska vara. Dessa skivmaskiner har ofta olika inställningar, exempelvis mellan 1-20 mm. Med andra ord skär du skivorna precis så tunt eller tjockt som du vill.

Nackdelen är att modellerna med justerbar skivstorlek kostar mycket mer. Somliga ger dig även en begränsad reglerbar möjlighet, t.ex. mellan 5-15 mm. Och eftersom många vill ha tjockare eller tunnare köttbitar än detta så blir det ett problem.

Antingen kan du på förhand, d.v.s. innan ditt köp, fundera på hur pass tjocka köttskivor du mestadels kommer skära, och välja en skärmaskin för kött utifrån detta. På så vis slipper du köpa den dyraste modellen när du ändå inte kommer skära så pass tunna eller tjocka skivor.

Storlek

Eftersom de flesta idag redan har en köksbänk full av köksmaskiner och köksredskap så är det förstås en fördel om den inte tar upp för mycket plats. De ska helst vara smidiga och lätta att flytta på, samt kunna stuvas undan när de inte används.

Storleken på en skärmaskin för kött ska därför passa din köksbänk. Har du en liten köksbänk – välj en mindre modell, och vice versa. Dock har de mindre modellerna i regel en mindre motor, vilket gör att de inte skär köttet lika effektivt. Därmed måste du även här göra en avvägning mellan storlek och effektivitet.

Hur lätt den är att rengöra

Hur pass lätt den är att rengöra också en viktig aspekt när det kommer till skärmaskiner för kött. Delarna ska helst vara lätta att diska. Helst ska även klingan vara lätt att ta av så det går smidigt att rengöra för hand under rinnande vatten – detta för att förhindra skador på klingan.

Fortsättningsvis ska du tänka på att klingorna är mycket vassa. Därför ska du alltid vara försiktig när du rengör dem, och inte lämna dem obevakade nära barn.

Anti-glid fötter för stadighet

Även om skärmaskiner för kött är relativt stadiga så ska de ha anti-glid fötter som gör att de inte rör sig medan du skär kött, bröd eller grönsaker. Orsaken är att du ibland kommer applicera ganska mycket tryck om du har en stor köttbit du ska skära, och då är det extremt viktigt – ur ett säkerhetsperspektiv – att den inte glider på köksbänken.

skärmaskin kött

Fördelar med skärmaskin för kött

 • Går att skära mer än bara kött: En annan fördel är att du kan skära mer än bara kött. Många använder den för att skiva allt från korv, rostbiff och skinka. Men även potatis, äpple, ost, grönsaker och inte minst bröd. Dock måste du i regel byta klinga från slät till tandad om du t.ex. ska skiva bröd.
 • Fördelaktigt för kosthållningen: Att skära ditt eget kött gör också att du lättare kan hålla reda på hur mycket kött du äter. Dels kan du skära det tunt så du äter mindre kött per skiva, dels kan du skära skivorna lika stora varje gång. På så vis har du full kontroll över ditt köttintag – något som många miljömedvetna människor idag tycker är viktigt.
 • Fräsch kött varje gång: När du skär köttet själv får du även skivor som är fräschare. Detta eftersom skarven mellan skivorna är mycket mindre, och man därför minskar risken för bakterieöverföring.
 • Välj tjocklek på köttskivorna: En annan fördel som är minst sagt påtaglig är att du kan skära skivorna precis så tunt eller tjockt som du vill. Vill du skära skivor som är 2 mm tjocka går det alldeles utmärkt att skära dem så tunt. Likaså går det bra att skära skivor som är 15 mm tjocka – det beror helt på hur du ska använda dem. Således kan du t.ex. skära tunna skivor när du vill ha ett smörgåspålägg, och tjockare skivor när du ska skära upp julskinkan eller brödbitar.

Nackdelar med skärmaskin för kött

 • Dyr investering: Det första du ska tänka på är att skärmaskiner för kött är ganska dyra. Många konsumenter sparar under lång tid för att ha råd att köpa en bra modell. Därför är det absolut inte du ska köpa på impuls, och har du en begränsad budget bör du skära ditt kött med en vanlig kockkniv eller köttyxa tills du har råd.
 • Tar upp stor yta på köksbänken: Den andra nackdelen är att de tar upp ganska mycket plats på köksbänken. Därför måste du först mäta hur mycket utrymme du har på köksbänken, och sedan välja en modell utifrån detta. Så har du redan begränsat med utrymme i köket så ska du inte köpa en skärmaskin för kött.
 • Behöver regelbunden rengöring: Slutligen ska du tänka på att de behöver regelbunden rengöring. Det ska helst göras efter varje användning, och det är inte alltid lika enkelt att rengöra skärmaskinen på grund av de små håligheterna där köttrester kan fastna. Dessutom ska du alltid vara försiktig med de vassa klingorna. Men rengöringen är ett nödvändigt ont om du vill bibehålla hygienen – något som är otroligt viktigt när det kommer till kött.

Så använder du en skärmaskin för kött – steg för steg

Nu ska vi gå igenom hur du ska använda en skärmaskin för kött steg för steg, så att du enkelt ska förstå hur den fungerar. Det är inte alls svårt att använda den, och det tar bara ett par minuter att skära ett kilo kött om du gör det på rätt sätt.

 1. Först ska du mäta hur mycket kött du ska skära, och sedan skära det i mindre bitar så det ska vara mer lätthanterligt. Detta gör du med en vanlig kockkniv. Köttet ska helst vara lite fryst för att det ska vara lättare att skära, men det går också bra med tinat kött.
 2. Sedan ska du välja rätt klinga för skärmaskinen. Det finns som sagt olika klingor för skärmaskiner för kött, och du ska välja den som passar till det du ska skära. Om du ska skära tunt kött ska du använda en slät klinga, och om du ska skära tjockare skivor ska du använda en tandad klinga.
 3. Tryck sedan köttet lugnt, metodiskt och försiktigt mot klingan. Gör en rörelse fram och tillbaka varje gång du skivat en bit.
 4. När du ska skära kött ska du alltid ha en skärbräda under skärmaskinen så att inte skivorna hamnar direkt på köksbänken. Detta eftersom köksbänken ofta innehåller bakterier som kan leta sig in i köttet.
 5. När du är klar du rengöra skärmaskinen med varmt vatten för att rengöra dem från köttrester. Låt den sedan torka ordentligt.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är en skärmaskin för kött en väldigt bra köksmaskin för dig som älskar kött. Men de kan även användas för skärning av ost och bröd. Dessutom är de perfekta för att skära skivor som är tjocka eller tunna förutsatt att du väljer en modell med justerbar skivstorlek.

Nackdelarna är att det är en dyr investering, och att de tar upp mycket plats på köksbänken. Men detta ska inte avskräcka dig från att köpa en variant om du är en köttälskare – för det kommer du inte att ångra!

Fördelarna är att att du får fräscht kött varje gång, och att skärmaskinen är mycket enkel att använda. Följer du bara våra steg-för-steg instruktioner kommer du snabbt förstå hur den fungerar.

Glöm inte att läsa vår köpguide ovan så du vet allt du ska tänka på innan ditt köp. Vi önskar dig stort lycka till med ditt val!


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.