HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Smörgåsgrill bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Krups bordsgrill FDK452
Bäst-i-test 2024

Smörgåsgrill bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Krups bordsgrill FDK452

Krups bordsgrill FDK452
 • Bästa smörgåsgrillen 2024
 • Extra stora (120 x 120 mm) och djupa smörgåsplattor
 • Tefals släpp-lättbeläggning på plattorna underlättar rengöringen
 • 850 watts värmeelement ger hög temperatur för bästa resultat
 • Design av Constantin Grcic
 • Bekväma och värmeisolerade handtag
 • Två smidiga kontrollampor
 

2. Tefal smörgåsgrill

Tefal smörgåsgrill
 • 2 plattor medföljer produkten
 • 10 plattor går att köpa till separat
 • Löstagbara plattor med släpp-lättbeläggning
 • Tål maskindisk
 • 2 lampindikatorer
 • Handtag med spärr
 • Sladdförvaring i produkten (Superpraktiskt!)
 • Vertikal förvaring av produkten
 • Effekt på 700 watt
 

3. Ciabatta smörgåsgrill - 2 mackor

Ciabatta smörgåsgrill - 2 mackor
 • Non-stick gör enkel rengöring
 • Låsbart handtag
 • För toast eller ciabatta
 • Räfflade plattor
 • Lätt rengöring
 • Effekt på 700 W
 • Väldigt prisvärd
Innehåll [ visa ]

Bäst smörgåsgrill 2024

Att tillaga varma mackor i smörgåsgrill är bland det godaste som finns. Dessutom går det snabbt och är enkelt att tillaga. Allt som behövs är rostbröd, ost och skinka så har du en utomordentligt god frukost, middag eller tilltugg.

Det finns flera olika varianter med varierande kvalitet. Till exempel kan du välja en som kan grilla 2 smörgåsar eller hela 4 st smörgåsar på en och samma gång. Därutöver finns det de modeller som har löstagbara plattor för enklare rengöring, samt möjlighet att tillaga våfflor och andra maträtter.

Därför kommer vi i denna artikel att lista de bästa smörgåsgrillarna 2024. Glöm inte att läsa nackdelarna längre ner så du vet vilka negativa aspekter denna produkt är behäftad med.

smörgåsgrill bäst i test

Bäst smörgåsgrill – Köpguide – Detta måste du tänka på innan köpet

Innan du köper en smörgåsgrill måste du tänka om den ska vara med eller utan teflon; ha löstagbara plattor för enklare rengöring; eller om den ska kunna tillaga 2, 3 eller hal 4 smörgåsar samtidigt.

Nedan har vi listat det du måste tänka på innan köpet:

Löstagbara plattor för enklare rengöring

Den första faktorn vi vill informera dig om är smörgåsgrillarnas löstagbara plattor. De modeller som har denna möjlighet rengörs snabbare och smidigare. Därför är det viktigt att du tittar efter grillar som har denna funktion, om du inte vill spendera lång tid med att rengöra den efter varje tillagning.

Detta är faktiskt en påtaglig nackdel med smörgåsgrillar, nämligen att osten som smälts stelnar och fastnar i grillen. Således är löstagbara plattor ett stort plus då det underlättar rengöringen markant.

Med eller utan teflon

En smörgåsgrill med teflon är inte nödvändigtvis en dålig modell, men det finns faktiskt vissa aspekter som gör grillar utan teflon bättre. Smörgåsgrillar med teflon är smidigare och enklare att använda, men det finns nackdelar som inte sällan ignoreras.

Teflon är ett material som smakar och luktar illa när det värms upp, speciellt om det har några år på nacken. Det är också ett material som släpper ifrån sig farliga metaller när det är slitet upp till höga temperaturer. Därför är den bästa smörgåsgrillen på vår bäst i test-lista tillverkad i gjutjärn istället för teflon.

Trots att en variant med teflon är lättare att rengöra så bör du alltså ta ovanstående information i beaktande.

Storlek – för 2, 3 eller 4 smörgåsar

Har du en familj med flera barn så ska du välja en smörgåsgrill som kan tillaga flera mackor samtidigt, helst 4 st. På så vis slipper man vänta på att alla smörgåsar ska bli klara och kan istället njuta av maten tillsammans. Annars måste man som sagt tillaga dem i omgångar, vilket är både tidskrävande och irriterande – speciellt när barnen är hungriga.

Fördelen med en smörgåsgrill med plats för 4 smörgåsar är att du kan laga tortillas och våfflor i dem också, och orkar du inte äta upp alla samtidigt kan du alltid förvara dem i en matlåda för att äta senare.

Huruvida du kan förvara smörgåsgrillen vertikalt

Nåt som sällan nämns i köpguider är hur smörgåsgrillen ska förvaras. Vanligtvis är detta en otymplig produkt som måste förvaras i köksskåp och där upptar mycket plats. Speciellt med kabeln. Därför rekommenderar vi att du köper en modell som går att förvara vertikalt. Då tar grillen upp mindre plats i ditt kök och är dessutom lättare att stuva in i ett trångt köksskåp.

Lampor som indikerar uppvärmning och när tillagningen är klar

En smörgåsgrill har lampor som visar när smörgåsen är klar. Detta bör vara en självklar baslinje i ditt val. Däremot har de bästa modellerna flera lampor som indikerar mer än bara när mackan är klar. Till exempel finns det dioder som indikerar när grillen nått en tillräckligt varm temperatur för att placera toasten inuti. Vidare finns det en diod på somliga modeller som blinkar när de varma mackorna är färdiga.

Ju fler lampor smörgåsgrillen har desto smidigare är den. Därför rekommenderar vi att du alltid väljer en modell med flera lampor, inte bara en som indikerar när smörgåsen är klar.

Automatisk temperaturreglering

smörgåsgrill test

En funktion som endast de bästa smörgåsgrillarna är försedda med är en temperaturreglering. Detta innebär att grillen automatiskt reglerar grillens temperatur så den inte blir för varm eller för kall. Detta görs med hjälp av en termostat som är inställbar på olika temperaturgrader.

Ytterligare en fördel med automatisk temperaturreglering är att du själv kan bestämma hur pass frasig mackan ska vara. Vissa föredrar ju när den i princip är bränd på kanterna, medan andra vill ha den mer gyllenbrun. Därtill är detta bra när du ska tillaga våfflor då det i regel kräver en högre temperatur.

Men en annan aspekt är säkerheten, det är nämligen så att för att smörgåsgrillen ska vara säker och inte gå sönder måste den ha en temperaturreglering. Detta gäller speciellt grillar av teflon, då teflonet som sagt kan smälta och kan orsaka skador om grillen blir för varm.

Därför är det viktigt att den har en inställbar temperaturreglering. Funktionen finns inte på alla modeller som sagt, men de bästa varianterna är i regel utrustade med den.

Låsbart lock

Något som är vanligt förekommande på smörgåsgrillar men inte alls en självklarhet, är att den har ett låsbart lock. Det finns flera olika anledningar till varför du ska välja en modell med låsbart lock. För det första så ser det inte bara snyggare ut, utan det är även mer professionellt. Därtill gör låset att mackan hålls på plats och får en jämn grillyta.

Kabellängd

Sist men inte minst måste vi poängtera vikten av en lång kabellängd. Alldeles för många smörgåsgrillar – även de bättre modellerna – har en på tok för kort kabel. Detta innebär att man är begränsad till det närmaste eluttaget och måste ibland flytta på kaffebryggaren, riskokaren, köttkvarnen och andra kökstillbehör.

Därför ska du säkerställa att kabeln minst är 2 meter lång.

Nackdelar med smörgåsgrill

Detta är en produkt som har många fördelar, men det finns också nackdelar med smörgåsgrillar. Vi har listat de största nackdelarna här nedan, och rekommenderar dig att läsa dem noggrant så du vet vad det är du köper.

 • Tidskrävande: Det tar längre tid att grilla smörgåsar med en grill än det tar att steka dem på en vanlig stekpanna. Trots att det i regel endast tar mellan 3-6 minuter så är detta ändock långsammare än på en stekpanna. Med det sagt blir ju resultatet annorlunda. Men det är ändå nåt att ha i åtanke.
 • Inte billigt: En smörgåsgrill är inte nödvändigtvis den billigaste produkten i köket, även om det finns bra grillar som inte kostar allt för mycket. Därmed måste du vara förberedd på att investera en hel del pengar om du vill ha ett bra resultat. Speciellt om du vill att rengöringen ska bli lättare med hjälp av löstagbara plattor.
 • Upptar en del utrymme: Som så många köksprodukter så tar även denna upp lite mer plats i köket, särskilt med tanke på att den också har en kabel. Denna kabel är i regel tjock och styv vilket gör att det blir svårare att stuva in den i köksskåpet. Därför ska du som sagt helst välja en modell som kan förvaras vertikalt.
 • Risk för skador: En smörgåsgrill är inte så enkel att använda för alla, och det finns risk för skador om man inte använder den på rätt sätt. Speciellt för barn. Därför ska grillen endast användas av äldre barn med vuxna i närheten.

Fördelar med smörgåsgrill

Nu när du känner till nackdelarna är det hög tid att du även är på det klara med vad som är bra med denna produkt. Nedan har vi därför listat samtliga fördelar som vi anser vara mest påtagliga.

 • Flera smörgåsar på en gång: En smörgåsgrill gör det möjligt för dig att grilla flera smörgåsar på en gång, vilket är perfekt om du har gäster eller ska ha mat till många personer. Detta sparar både tid och energi. Hade du grillat dem på en stekpanna så hade du behövt avsevärt mer tid.
 • Jämna smörgåsar: Med smörgåsgrill får smörgåsarna en jämn och fin yta, något som inte alltid är lätt att uppnå med andra typer av grillar. Dessutom blir smörgåsarna inte lika torra. I synnerhet inte om du smörjer in dem med smör innan tillagningen.
 • Fettet rinner bort: Med de bästa smörgåsgrillarna så rinner fettet från smörgåsarna bort i en inbyggd behållare, och därmed blir smörgåsarna inte lika feta. Detta är särskilt nyttigt för dig som vill hålla nere ditt dagliga intag av fett.
 • Tillaga flera olika rätter: De bästa modellerna ger dig inte bara möjlighet att grilla smörgåsar, utan du kan även tillaga flera olika typer av rätter. Till exempel våfflor och annat. Detta gör smörgåsgrillen till en mycket mångsidig produkt i köket.
 • Enkel rengöring: Den är enkel att rengöra förutsatt att du väljer en modell med löstagbara plattor. Gör du inte det kommer det bli en mer komplicerad rengöringsprocess, vilket vi skriver mer om härnäst.

Så rengör du en smörgåsgrill – steg för steg

 1. Börja med att sätta igång grillen så den blir varm. Detta gör det lättare för smutsen att lossna från grillplattorna.
 2. Plocka bort inbränt smöret och ost och andra rester från smörgåsarna med hjälp av en plasttång eller liknande köksredskap.
 3. Använd en trasa eller borste och gnugga grillplattorna rejält så smutsen löses upp.
 4. Torka sedan bort smutsen med en torr och ren trasa.
 5. Om smörgåsgrillen har löstagbara plattor så tar du nu bort dem och rengör dem på samma sätt enligt anvisningarna ovan.
 6. Glöm inte rengöringen av grillplattorna är klar, att även rengöra behållaren för fett. Detta görs enklast med diskmedel och varmt vatten.
 7. Låt grillen nu torka ordentligt innan du sätter ihop delarna den igen, och förvara den sedan på en torr och säker plats.

Repetera ovanstående steg efter varje gång du tillagat varma mackor. Då kommer du ha en fräsch smörgåsgrill varje gång du ämnar använda den!

3 goda recept på varma mackor i en smörgåsgrill – Ingredienser och instruktioner

varma mackor i smörgåsgrill

1. Varm smörgås med skinka och ost

Vi kan såklart inte dela med oss av recept på varma mackor utan att börja med den outplånliga klassiker: en toast med skinka och ost!

Ingredienser:

 • 4 stycken smörgåsar
 • 4 skivor skinka
 • 4 skivor ost
 • 1 msk smör

Instruktioner:

 1. Börja med att smöra alla smörgåsarna på ytan.
 2. Därefter lägger du på skinkan och osten.
 3. Sätt igång smörgåsgrillen på medelvärme, och tillsätt lite extra smör på plattorna.
 4. Låt grillen varma upp ordentligt innan du placerar smörgåsarna på grillen.
 5. Grill smörgåsarna i cirka 2-3 minuter per sida, eller tills smörgåsarna är rostade och osten smält.
 6. Toppa de varma mackorna med lite färsk oregano.

2. Varm smörgås med kyckling och curry

Som vi tidigare nämnt går det att tillaga mer saker i en smörgåsgrill än vad de flesta tror. Därför kommer härnäst ett supergott recept på varma mackor med kyckling.

Ingredienser:

 • 4 stycken smörgåsar
 • 2 tunt skivade kycklingfiléer
 • 1 tesked curry
 • 1/2 tesked salt

Instruktioner:

 1. Börja med att smöra alla smörgåsarna på ytan.
 2. Därefter blandar du ihop kycklingen, curry och salt i en skål. Blanda väl så kryddorna fördelas jämnt.
 3. Sätt smörgåsgrillen på medelvärme. När den är varm smörjer du in plattorna ordentligt.
 4. Krydda kycklingen lite extra om du tycker om varma mackor som är kryddstarka och lägg sedan smörgåsarna på grillen.
 5. Grilla smörgåsarna i cirka 4 minuter per sida. I detta receptet krävs det lite längre tid då det är kyckling som ska tillagas.
 6. Servera smörgåsarna med en frisk sallad.

3. Varm smörgås med lax och dill

Fisk i smörgåsgrill? Det låter kanske inte så aptitligt, men det är mycket godare än vad man tror! Vi ska således avsluta med ett recept på varma mackor med lax, dill och ägg.

Ingredienser:

 • 4 stycken smörgåsar
 • 4 skivor lax
 • 1 tesked salt
 • 2 msk smör
 • 2 st ägg
 • 2 tesked dill

Instruktioner:

 1. Börja med att smöra alla smörgåsarna på ytan.
 2. Därefter kryddar du laxen med salt och smör.
 3. Lägg smörgåsarna på grillen.
 4. Sätt smörgåsgrillen på medelhög värme och grilla smörgåsarna i cirka 2 minuter per sida.
 5. När smörgåsarna är klara lägger du på ett ägg på varje smörgås och strör över lite dill.
 6. Servera smörgåsarna med en frisk sallad.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är smörgåsgrill ett bra köksredskap som har många fördelar. Den gör det möjligt för dig att enkelt grilla smörgåsar med jämn och fin yta, och du kan även tillaga flera olika rätter som t.ex. våfflor. Dessutom är den enkel att rengöra, förutsatt att du väljer en modell med löstagbara plattor.

Nackdelarna är att grillen tar upp lite mer plats i köket, och att det finns risk för skador då den blir extremt varm. Därför ska grillen endast användas av äldre barn med vuxna i närheten. Därtill är de ganska dyra, speciellt om du vill ha en modell med god kvalitet.

Om du tar hänsyn till nackdelarna som vi listade ovan, så är detta en produkt som verkligen rekommenderas om du letar efter en smidig och användarvänlig grill för att tillaga supergoda varma mackor med perfekt resultat varje gång!

Vill du tillaga varma mackor utomhus över öppen eld så måste du istället använda ett smörgåsjärn.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.