HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Strykbrädsöverdrag bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Glide överdrag till strykbrä...
Bäst-i-test 2024

Strykbrädsöverdrag bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Glide överdrag till strykbräda

Glide överdrag till strykbräda
 • Designat för Joseph & Joseph strykbrädor
 • Värmebeständigt silikonstöd för strykjärnet
 • Vadderat filtunderlag
 • Spännsnöre med bygel för perfekt passform
 • Längd/djup 130 cm
 • Bredd/diameter 38 cm
 • Material: Bomull
Nackdelar:
 • Kostar över 200 kronor, vilket är dyrt för ett överdrag
 

2. Överdrag till strykbräda 135x45 cm

Överdrag till strykbräda 135x45 cm
 • Storlek på 135×45 cm för strykbräda D
 • Integrerad värmebeständig zon för ditt strykjärn
 • 100% bomullsöverdrag med ett 2 mm skumskikt
 • Överdraget kan tvättas för hand
Nackdelar:
 • Dyrt
 

3. Strykbrädöverdrag 110x30 cm

Strykbrädöverdrag 110x30 cm
 • Storlek på 110×30 cm (passar perfekt till strykbräda A)
 • Levereras med en färgkodad etikett
 • Varumärke: Brabantia
 • Material: Bomull
Innehåll [ visa ]

Strykbrädsöverdrag → Bäst-i-test (2024) — Överdrag till strykbräda

Strykning är en del av de flesta hushållens rutiner, men att hitta det perfekta strykbrädsöverdraget kan vara en utmaning. Med så många olika alternativ på marknaden kan det vara svårt att veta vilket överdrag som passar bäst för dina behov.

I denna artikel kommer vi att presentera de bästa strykbrädsöverdragen på marknaden och ge dig all den information du behöver för att göra det bästa valet för ditt hem.

Vi kommer att titta på de olika materialen, mönstren, storlekarna och andra faktorer som kan påverka ditt beslut.

strykbrädsöverdrag

Bästa strykbrädsöverdrag 2024 — Bäst i test

10/10
EXPERTBETYG

1. Glide överdrag till strykbräda

Bästa strykbrädsöverdraget 2024
Glide överdrag till strykbräda

Vi har testat flera olika strykbrädsöverdrag under 2024 och detta är det bästa vi har stött på hittills. Detta överdrag har ett toppskikt av mjuk och bekväm bomull, med ett värmebeständigt strykjärnsstöd i silikon och ett vadderat filtunderlag.

Vi uppskattar särskilt att detta överdrag är designat för Joseph & Joseph brädor, vilket ger en perfekt passform och gör det enkelt att byta ut om det blir slitet eller om vi vill ha en annan design eller material. Det värmebeständiga silikonstödet är också en stor fördel som skyddar både strykjärnet och strykbrädan från brännskador.

Med en längd på 130 cm och en bredd på 38 cm passar detta överdrag även perfekt till de flesta andra strykbrädor. Vi uppskattar också det spännsnöre med bygel som ger en perfekt passform och enkel användning.

Eftersom detta överdrag är tillverkat av mjuk bomull är det också mycket bekvämt och lätt att använda. Vi är mycket nöjda med vår erfarenhet av detta överdrag och rekommenderar det till andra som söker efter ett högkvalitativt och hållbart strykbrädsöverdrag!

Fördelar:

 • Designat för Joseph & Joseph strykbrädor
 • Värmebeständigt silikonstöd för strykjärnet
 • Vadderat filtunderlag
 • Spännsnöre med bygel för perfekt passform
 • Längd/djup 130 cm
 • Bredd/diameter 38 cm
 • Material: Bomull

Nackdelar:

 • Kostar över 200 kronor, vilket är dyrt för ett överdrag


9/10
EXPERTBETYG

2. Överdrag till strykbräda 135x45 cm

Integrerad värmebeständig zon för strykjärnet
Överdrag till strykbräda 135x45 cm

Brabantias strykbrädsöverdrag, speciellt tillverkat för Brabantia strykbräda D, är tillverkat av 100% bomull och har ett 2 mm skumskikt för att skapa en mjuk och slät yta. Vi uppskattar särskilt att detta överdrag har en integrerad värmebeständig zon som skyddar både strykjärnet och strykbrädan från brännskador.

Med en höjd på 135 cm och en bredd på 45 cm passar detta överdrag som sagt perfekt till strykbräda D. Vidare har överdraget har en snygg grå färg som passar bra i de flesta hem.

Eftersom detta överdrag är tillverkat av bomull kan det enkelt tvättas för hand för att hålla det rent och fräscht. Vi uppskattar även att det är enkelt att byta ut om det blir slitet eller om vi vill ha en annan design eller material.

Fördelar:

 • Storlek på 135×45 cm för strykbräda D
 • Integrerad värmebeständig zon för ditt strykjärn
 • 100% bomullsöverdrag med ett 2 mm skumskikt
 • Överdraget kan tvättas för hand

Nackdelar:

 • Dyrt


8/10
EXPERTBETYG

3. Strykbrädöverdrag 110x30 cm

Finns i 5 vackra färger och mönster
Strykbrädöverdrag 110x30 cm

Vi har haft möjlighet att prova Brabantias strykbrädesöverdrag som passar perfekt till vår strykbräda A. Detta överdrag har en höjd på 110 cm, en bredd på 30 cm och en längd på 0,2 cm, och väger 180 g. Tillverkat av mjuk bomull, ger detta överdrag en mjuk och slät yta som gör strykningen enklare och mer effektiv.

Vi uppskattar särskilt att detta strykbrädsöverdrag levereras med en färgkodad etikett, vilket gör det enkelt att hitta rätt överdrag för vår strykbräda. Det är också lätt att byta ut om det blir slitet eller om man vill ha en annan design eller material.

Vi har haft en positiv upplevelse av Brabantias överdrag och rekommenderar det till andra som söker efter ett högkvalitativt och hållbart överdrag för sin bräda. Med dess mjuka och släta yta, samt lättanvända färgkodade etikett, ger detta överdrag ett fantastiskt resultat.

Fördelar:

 • Storlek på 110×30 cm (passar perfekt till strykbräda A)
 • Levereras med en färgkodad etikett
 • Varumärke: Brabantia
 • Material: Bomull

Nackdelar:Köpguide för strykbrädsöverdrag — 9 saker att tänka på innan ditt köp

Att köpa det rätta strykbrädsöverdraget kan vara en förvånansvärt förvirrande uppgift, eftersom det finns många olika alternativ att välja mellan. Det är viktigt att ta hänsyn till flera faktorer för att hitta det bästa överdraget som passar dina behov. I denna köpguide kommer vi att diskutera 9 faktorer som du bör tänka på innan du köper:

1. Material

Strykbrädsöverdrag kan tillverkas i flera olika material, inklusive bomull, polyester och silikon. Bomull är det vanligaste materialet som används eftersom det är mjukt, andningsbart och lätt att tvätta. Polyester är å andra sidan slitstarkt och tåligt, medan silikon ger en sömlös yta för enkel strykning. Välj det material som bäst passar dina behov och krav.

2. Storlek

Storleken på ditt strykbrädsöverdrag är också viktigt. Det är viktigt att välja ett överdrag som passar din strykbräda, eftersom ett för litet eller för stort överdrag kan göra det svårt att stryka effektivt då det inte blir tillräckligt stramt.

Många överdrag är universella och passar de flesta strykbrädor, men det är alltid bra att mäta din strykbräda innan du köper ett överdrag. Den vanligaste storleken är 120×40 cm, men med det sagt så kanske denna storlek inte passar just din bräda.

3. Möjlighet att justera

Möjligheten att justera ditt överdrag kan göra det enklare att stryka på en ojämn yta. Vissa överdrag har nämligen  en dragsko eller ett spänne som gör det möjligt att justera passformen. Andra överdrag har en elastisk kant som gör att överdraget sitter väldigt tätt runt strykbrädan.

4. Tjocklek

Tjockleken på överdraget kan också påverka strykningens resultat. Ett tjockt överdrag kan göra strykningen enklare genom att skapa en slätare yta, medan ett tunnare överdrag kan vara enklare att använda eftersom det ger mer flexibilitet.

5. Värmebeständighet

Vissa strykbrädsöverdrag är värmebeständiga, vilket kan vara viktigt om du stryker vid höga temperaturer. Ett överdrag som är värmebeständigt kan skydda din strykbräda från att bli bränd, och kan även skydda dig från brännskador om du råkar röra vid det heta överdraget.

6. Rengöring

Att rengöra ditt strykbrädsöverdrag är viktigt för att bibehålla dess kvalitet och hållbarhet. Vissa överdrag kan tvättas i tvättmaskinen, medan andra måste rengöras för hand. Dock rekommenderar vi att du inte torktumlar överdraget eftersom detta har en tendens att minska dess elasticitet. Därför ska du hellre torka det på en torkvinda eller vanlig tvättlina.

Se alltså till att läsa tillverkarens anvisningar för att undvika att skada överdraget under rengöringen.

7. Hållbarhet

Hållbarheten är också en viktig faktor att tänka på. Ett slitstarkt överdrag kan användas under lång tid, medan ett mindre hållbart överdrag kan behöva bytas ut efter bara några användningar. Välj ett överdrag som är tillverkat av högkvalitativa material och som tål upprepade tvättar och användning.

överdrag till strykbräda

8. Pris

Priset på strykbrädsöverdrag kan variera beroende på material, storlek och kvalitet. Det är viktigt att välja ett överdrag som passar din budget, men samtidigt uppfyller dina behov för kvalitet och hållbarhet. Jämför olika alternativ och prisnivåer för att hitta det överdrag som ger dig mest valuta för pengarna.

9. Kundrecensioner

Kundrecensioner kan ge en värdefull insikt i vad andra kunder tycker om olika överdrag. Genom att läsa recensioner kan du få en uppfattning om överdragets kvalitet, passform och hållbarhet, samt om det är lätt att använda och rengöra. Var noga med att läsa både positiva och negativa recensioner för att få en fullständig bild av produkten.

För- och nackdelar med strykbrädsöverdrag

Fördelar

 • Mjuk och slät yta: Ett överdrag ger en mjuk och slät yta att stryka på, vilket gör strykningen enklare och mer effektiv. Med ett bra överdrag kan du enkelt glida över kläderna och få en slät yta. Dock bör du använda en klädborste eller noppborttagare på kläderna innan du stryker för bästa resultat.
 • Skyddar strykbrädan: Ett strykbrädsöverdrag kan skydda din strykbräda från skador och repor. En del överdrag är också värmebeständiga och kan skydda både dig och brädan från brännskador.
 • Förbättrar strykresultatet: Ett bra överdrag kan förbättra strykresultatet markant genom att skapa en slätare yta och eliminera skrynklor.
 • Enkel att byta ut: Du kan enkelt byta ut överdraget om det blir slitet eller om du vill ha en annan design eller material.

Nackdelar

 • En extra kostnad: Ett strykbrädsöverdrag kan vara en extra kostnad som du måste betala för att kunna stryka dina kläder effektivt. Detta kan vara ett problem om du har en begränsad budget eller om du redan har köpt en dyr strykbräda.
 • Inte alla passar alla strykbrädor: Inte alla överdrag passar alla strykbrädor. Det är viktigt att du mäter din bräda noggrant och väljer rätt storlek på överdraget för att undvika att det glider runt eller inte passar bra.
 • Kan vara svårt att hålla rent: Ett överdrag till strykbäda kan vara svårt att hålla rent, särskilt om det är tillverkat av material som drar åt sig smuts och fläckar. Det kan kräva regelbunden rengöring och underhåll för att hålla det rent och fräscht.
 • Kan bli slitet över tid: Ett överdrag har en tendens att bli slitet över tid och behöva bytas ut efter ett tag. Det är viktigt att välja ett överdrag av hög kvalitet och att följa tillverkarens instruktioner för att maximera dess livslängd.

Vanliga frågor och svar om strykbrädsöverdrag

Vilken storlek ska jag välja på mitt strykbrädsöverdrag?

Det är viktigt att välja rätt storlek på ditt strykbrädsöverdrag för att undvika att det glider runt eller inte passar bra. Mät din strykbräda noggrant och välj ett överdrag som passar din strykbrädsstorlek. Om du är osäker på vilken storlek du behöver ska du köpa 120×40 cm – det är nämligen standardstorleken.

Vilket material är bäst för mitt strykbrädsöverdrag?

Bomull är det vanligaste materialet och är mjukt, andningsbart och lätt att tvätta. Polyester är slitstarkt och tåligt, medan silikon ger en sömlös yta för enkel strykning. Vi anser att bomull är bäst.

Kan jag tvätta mitt strykbrädsöverdrag i tvättmaskinen?

Vissa överdrag kan tvättas i tvättmaskinen, medan andra måste rengöras för hand. Se till att läsa tillverkarens anvisningar för att undvika att skada överdraget under rengöringen. Om du är osäker på hur du ska tvätta ditt överdrag måste du kontakta tillverkaren för mer information.

Vad ska jag tänka på när det gäller värmebeständighet?

Värmebeständighet är viktigt om du stryker vid höga temperaturer. Ett överdrag som är värmebeständigt kan skydda din strykbräda från att bli bränd, och kan även skydda dig från brännskador om du råkar röra vid det heta överdraget efter du strykt färdigt. Se till att välja ett överdrag som är värmebeständigt om du stryker vid höga temperaturer.

Kan jag använda mitt överdrag på en annan strykbräda?

Det är möjligt att använda ett strykbrädsöverdrag på en annan strykbräda, men det är emellertid viktigt att välja rätt storlek för att undvika problem med passformen. Om du vill använda samma överdrag på flera olika strykbrädor, välj ett universellt överdrag som passar de flesta standardstrykbrädor.

Slutsats

Det finns flera faktorer att tänka på när du väljer ett överdrag, inklusive material, storlek, möjlighet att justera, tjocklek, värmebeständighet, design, rengöring, hållbarhet, pris och kundrecensioner.

Det är också viktigt att känna till fördelar och nackdelar med att köpa ett strykbrädsöverdrag innan du gör ditt val. Genom att tänka på dessa faktorer kan du välja ett överdrag som passar dina behov och ger dig det bästa resultatet när du stryker kläder.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.